Eksplozija eSIM tržišta za turiste - telekomi gube

poruka: 26
|
čitano: 15.860
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Eksplozija eSIM tržišta za turiste - telekomi gube".
5 godina

Pljačka na podatkovnom roamingu je jedna od najodvratnijih stvari koju operatori još uvijek rade korisnicima koji putuju izvan EU.

30 0 hvala 3
14 godina

U paralelnom svemiru - banke i mjenjačnice ljute na digitalne banke a la Revolut jer ne mogu živjeti od brutalnih provizija u konverzijama valuta.

Predivni benefiti 21. stoljeća.

You know what that is? SIMPLY LOVELY!! Ill tell you that - Max Verstappen, BrazilGP 2024
Moj PC  
12 0 hvala 0
15 godina
Re: Eksplozija eSIM tržišta za turiste - telekomi
Pa cemu ovi bombasticni naslovi, klasican slijed dogadaja. Da su ove opcije postojale prije i prije bi se koristile. Robovlasnicki ugovori i nenormalne naplate usluga kada prestanu nisu gubitci za firmu vec postavljanje stvari u normalu, a ako postoje firme koje se javno zale na to mozda bi trebalo preispitat njihova druga poslovanja da se utvrdi legalnost istih.
It aint what you dont know that gets you into trouble. Its what you know for sure that just aint so

2 0 hvala 0
13 godina

Odem u Bosnu, megabajt 8 eura. Odem u Srbiju, minuta razgovora tri eura. I to operater istog imena kao u Hrvatskoj. 

Nije čudno što ljudi koriste eSIM, već je sramota da telekomi pod kapom iste korporacije gule kožu korisnika samo zato što su prešli granicu.

Telekomunikacijskim kartelima treba stati na kraj. Ukidanje roaminga unutar EU bio je prvi velik korak, eSIM je drugi, čekamo sljedeći.

Origin: klemp0, Steam: Klempo, Battle.net: Klempo, Uplay: klemp0
Moj PC  
20 0 hvala 1
7 godina
Evo primjer Švicarska ovo ljeto,
1.lidl mobile sim sa 20chf na računu za 5chf, 3gb paket uključio ali sneseš jaja dok to uspiješ, praktički broj gaća trebaš dat dok uključiš sim online
2. sin uzo 7 dana flet preko swisscom za 20chf u trgovačkom centru, u poslovnici sve aktivirali sa osobnom iskaznicom, na kraju smo svi skupa njegov koristili
uopće se ne čudim što ljudi koriste te servise sa e-sim, manje stresa i čim uđu u državu imaju signala i sve spremno
Moj PC  
2 0 hvala 1
17 godina
Q-Tip kaže...

Odem u Bosnu, megabajt 8 eura. Odem u Srbiju, minuta razgovora tri eura. I to operater istog imena kao u Hrvatskoj. 

Nije čudno što ljudi koriste eSIM, već je sramota da telekomi pod kapom iste korporacije gule kožu korisnika samo zato što su prešli granicu.

Telekomunikacijskim kartelima treba stati na kraj. Ukidanje roaminga unutar EU bio je prvi velik korak, eSIM je drugi, čekamo sljedeći.

Ne moraš ni prijeći granicu. Dovoljno je da ti mobitel uhvati signal iz inozemstva.

12 godina

Ne znam kako te usluge posluju, ali pretpostavljam da moraju imati nekakve ugovore sa lokalnim teleoperaterima jer koriste njihovu infrastrukturu. Tako da ne razumijem zašto se žale kad su si sami to omogućili. 

2 0 hvala 0
15 godina

Kraj prošle godine sam išao u Japan i preko Saily imao nekakav kod/popust izašlo me 20gb prometa 17€ i traje 30 dana, od čega sam potrošio možda 10ak u 2 tjedna koliko sam bio tamo, samo navigacija i pretraživanje. Trenutno je regularna cijena toga 25€.

Za usporedbu od HTa "S-tarifu" plaćam 23€ za 20gb (plus pozivi i poruke), neka propadnu svi odredom makar se morao vratiti na fiksnu liniju.

Moj PC  
9 0 hvala 1
17 godina

Prorokujem: ovo je samo privremeno pretumbavanje starih igrača, za 10 godina su glavni igrači satelitski provideri.🛰️
Komunicirat ćemo svi preko satelita. Jedino ćemo za Netflix i slične medijski intenzivne aktivnosti trebati zemaljske antene. 

0 0 hvala 0
15 godina
Mene samo zanima zašto domaći vrli operateri ne omogućuju opciju esima za korisnike bonova.

1 0 hvala 0
12 godina
A1/tomato omogućuju, samo nije nigde jasno navedeno
cQKGUgOfD8U
10 godina

Najbolje je kupiti lokalni e-sim preko lokalnog operatera. Ugovoriš na aeerodromu. Airalo i Saily su brutalno skupi prema lokalnim tarifama.

17 godina
BMT kaže...

Ne moraš ni prijeći granicu. Dovoljno je da ti mobitel uhvati signal iz inozemstva.

Meni je već 2x mobitel prešao u BiH, u Hrvatskoj 15km od granice s BiH. Naravno pojeo sve s bona u roku par minuta. Žalio sam se i dobio pare nazad.

I`m silicon-based life-form
14 godina

eSim je nesto bez cega ne uzimam novi telefon danas. Pola briga rijesim vec u startu prije nego sto poletim. 

I told you that Chelsea were the best team in the world, and tonight we are

0 0 hvala 0
16 godina

veliki naslovi kao da operateri na to nisu mislili pa misle da korisnici ne kuže da eSIM u stvari koristi realnu vrlo fizičku konekciju u "last mile" isporuci na mikrolokaciji. I tako ove najjeftinije eSIM varijante ugovoraju sa najjeftinijim lokalnim operatorom koji im je ponudio najnižu cijenu za neku državu i to onda takve eSIM firme pakiraju u neke regionalne ili globalne pakete. 

Ovo je odlična varijanta jer kao i kod npr servera, razina apstrakcije se podiže - nekad si se brinuo za fizički server, pa virtualke pa kuberneti.... Tako se nadam da će i ovdje izgledati bez obzira koliko se lokalni operateri trudili zadržati na svojoj razini sve.

Super je eSIM no trenutno je tržište i usluga još u rastu i ima svega. Za Švicarsku mi je bio super običan Airalo, za SAD je on bio grozan jer je usluga bila bolja kad sam se prebacio na Revolut eSIM. Svi su mi bili tu negdje sa cijenom. Za Bosnu mi je opcija preko mog operatora - HT, bila najpovoljnija odnosno jeftinija od svih eSIM-ova.

Dakle, trenutno jako komplicirano za krajnjeg korisnika koji mora se brinuti koji je najpovoljniji, sam to sve aktivirati i administrirati. To je valjda iduća faza dok se netko ne sjeti ubaciti sve to u neku pametnu aplikaciju i upakirati kao "tarifu" pa da korisnik bude opet sretan 

Einsteine, da ti olakšam teoriju: samo za svemir postoji vjerojatnost da nije bezgraničan
Moj PC  
3 0 hvala 1
12 godina

nedavno isao na par dana u BIH i kupio par dana prije e-sim preko interneta, aktivirao ga odma, te upalio na granici internet, radilo bez pproblema 3gb, za 4€što mi je bilo sasvim dovoljno, drugi suputnici nisu imali e-sim pa su kupili u prvoj trgovini i ubacili kartice na kojim je bilo 5KM i aktivirali si internet.

Ovi nasi lihvari bi naplatili i zrak da mogu, a kada usluga nije dostupna ne znaju smanjiti racun.

Durbin d.o.o. za geodetske poslove
Moj PC  
0 0 hvala 1
7 godina
Mozda nekome pomogne, za bih imate 3gb esim + razni pozivi za ispod 3€.

https://novotel.ba/eSIM-na-bonove

1 0 hvala 3
17 godina
kowach kaže...
BMT kaže...

Meni je već 2x mobitel prešao u BiH, u Hrvatskoj 15km od granice s BiH. Naravno pojeo sve s bona u roku par minuta. Žalio sam se i dobio pare nazad.

Ja poduzimam par sigurnosnih mjera.
1. Nema pretplatu već bonove.
2. Na računu mi je stanje minimalno. (Dakle nekoliko eura, tek toliko.)
3. Ugasim roaming.

Sve u svemu, zasad me to spasilo.

21 mjesec
Bonbon

Cijena poziva prema Hrvatskoj je 0,94 EUR/min, a prema Bosni i Hercegovini 0,94 EUR/min . Dolazni poziv naplacuje se 0,41 EUR/min, slanje SMS-a 0,33 EUR, MMS-a 0,94 EUR, a cijena surfanja je 1,21 EUR/100kB /. Dolazni SMS se ne naplacuje. Sretan put i uzivaj!

100kb 1,21€ mamicu im!

Lako za bonove, veselo je ljudima koji imaju pretplatu a ne iskljuce mobilne podatke u roamingu...
Poruka je uređivana zadnji put pon 8.9.2025 17:06 (n4rd3v).

1 0 hvala 1
13 godina
Za bosnu imate free mobilni internet preko firsty esim-a. Istina, moraju se gledati reklame i za 30 min interneta gleda se 30 sekundi reklama i internet je 0,25 mbps odnosno 256 kbps simetrično i ograničen na 300 MB dnevno ali barem radi i ne treba upisivati podatke sa kartice. Za pozive preko whatsapa/vibera/facetime audio call-a i za poslati koju sliku i mail pročekirati čisto dovoljno. Radi i u Srbiji i ostalim zemljama.

0 0 hvala 1
14 godina
n4rd3v kaže...

Lako za bonove, veselo je ljudima koji imaju pretplatu a ne iskljuce mobilne podatke u roamingu...

Zato po defaultu postoji oograničenje maksimalnog iznosa na pretplatama koji ti mogu naplatiti u roamingu

10 godina

I dolazi SMS upozorenja.

Anyway, bude se stoka od telekoma sada brzo prilagodila posto novi iPhonei nemaju SIM utor (barem Air, ostale nisam gledao). Jos kad bi davali dodatnu clone karticu uz primarni e-SIM za normalne novce za drugi uređaj (pa makar bila samo data) a ne samo poslovnima, to bi isto bilo lijepo.

5 godina

Pripazite ako putujete u Makedoniju,esim od Telekoma Makedonije ima 7 dana esim flat tarifu ali se aktivira od dana kad dobijete esim na mail a ne od dana aktivacije na mobitelu,to je nova vrsta kretenarije.

0 0 hvala 0
14 godina
Od susjeda sin bio na maturalnom kratko prolazio kroz Monaco, 40 sekundi razgovora naplaćeno 50 eura.Neka Telemach tarifa.
Sve da i imam,otkud mi
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Nuclear_Phoenix kaže...

I dolazi SMS upozorenja.

Anyway, bude se stoka od telekoma sada brzo prilagodila posto novi iPhonei nemaju SIM utor (barem Air, ostale nisam gledao). Jos kad bi davali dodatnu clone karticu uz primarni e-SIM za normalne novce za drugi uređaj (pa makar bila samo data) a ne samo poslovnima, to bi isto bilo lijepo.

Jedva čekam nove iPhone koji će imati samo ove elektroničkoj sim kartice u sebi pa ćeš onda moći staviti više kartica unutra i koristiti kako god želiš pakete na njima. Još bi bilo idealno da se netko sjeti napraviti aplikaciju koja bi znala koliko paketa minuta i data prometa ima po svakom od tih kartica pa da na taj način automatski prebacuje između operatera. Ili je netko to već napravio pa ja to ne znam?

Einsteine, da ti olakšam teoriju: samo za svemir postoji vjerojatnost da nije bezgraničan
17 godina
CVET2 kaže...

Ne znam kako te usluge posluju, ali pretpostavljam da moraju imati nekakve ugovore sa lokalnim teleoperaterima jer koriste njihovu infrastrukturu. Tako da ne razumijem zašto se žale kad su si sami to omogućili. 

Primorani su to omogućiti. U svakoj zemlji te regulator primorava deliti infrastrukturu sa drugim operaterima po nekoj fer ceni (izuzetak može biti određeni broj godina na nekoj potpuno novoj infrastrukturi, kako bi kompanije imale poticaj da ulože u tu novu opremu).

EDIT: Rezultat je da ti nemaš problem da zarađuješ na svojim korisnicima (kao i od drugih operatera koji koriste tvoju infrastrukturu), ali onog momenta kad pokušaš sopstvenim pretplatnicima skidati kožu s leđa, virtualni operater koji koristi tvoju sopstvenu mrežu ti može konkurisati cenom.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put sri 1.10.2025 12:04 (Ivan(4)).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice