Nije loše ali tri radna dana u tjednu zvuči još bolje i odmornije , zapravo nakon odrađene srijede jedva bih čekao da svane ponedjeljak 😁

Nije loše ali tri radna dana u tjednu zvuči još bolje i odmornije , zapravo nakon odrađene srijede jedva bih čekao da svane ponedjeljak 😁
A ni svaki ponedjeljak ne mora biti radni...
Nije baš veliko iznenađenje da se to radnicima sviđa, da se osjećaju bolje, i da u konačnici ne izgube puno na produktivnosti. Pogotovo ako izgube radni dan bez financijskih posljedica - to je vrlo fino povećanje plaće od 25% koje se sigurno odrazi na radnom elanu. Ali nisam siguran koliko dugo ta idila može trajati. Jer ljudi su prokleti i prije ili kasnije se naviknu na blagostanje i počnu uzimati sve dobro zdravo za gotovo. Sva istraživanja 4-dnevnog radnog tjedna se odnose na godinu-dvije najviše, a navike trebaju možda jednu cijelu generaciju. Mladima koji će otpočetka raditi 4 dana bit će nezamislivo kako smo mi radili 5 dana (koje budale robovske!), i sve što danas frustira nas frustrirat će u istoj mjeri njih. Nama je danas 5 dana previše a njima će to biti 4 dana.
U svom poslovanju to koristim vec godinama, ljudi mi se smiju a zive 10x gore od mene, i kad im ukazes sto je problem oni opet po starome ma neznas ti i sl. A ja imam toliko slobodnog vremana za sebe, ženu, djecu, sve svoje hobie, putovanja i boli me k
Svake godine mi ostane 10-ak dana starog GO, koji onda koristim u 5. i 6. mjesecu kroz neradne petke. Ta dva mjeseca se preporodim, što zbog vremena slobodnog, što od odmora, stvarno jest zakon!
Čak bi volio i neradni petak, da se tipa 4 ili 5 sati prerasporedi na ostale dane za početak. 4 radna dana tjednp dolaze sigurno u budućnosti, nadam se samo što prije.
Hm, pa sada ,,,svi bi radili malo, a zarađivali puno,hehehe, znate ono ako radiš posao koji voliš, ne radiš ni jedan dan u životu.
Neg', hvala svim ljudima od srca kojima se od plaće odvajaju pare za državni proračun...hvala vam....vi ste moji heroji.
Za naše uhljebiće i ostalu hobi-mašineriju koja ima 5 radnih dana u tjednu, ali "radnih".
ponedjeljkom ni trava ne raste, utorak priprema za rad, srijeda rad, četvrtak je mali petak, petak je priprema za vikend.
Jedino se ovak može raditi četrdeset godina i ostati normalan i donekle zdrav za penziju.
A ni svaki ponedjeljak ne mora biti radni...
-svi prvo skoče na ponedjeljak.. a utorak smrdi? :)
ponedjeljkom ni trava ne raste, utorak priprema za rad, srijeda rad, četvrtak je mali petak, petak je priprema za vikend.
Jedino se ovak može raditi četrdeset godina i ostati normalan i donekle zdrav za penziju.
-jedini koji ne diskriminira, nikog, pa ni dane u tjednu.. moj novi idol.
-ili kao naputak mladima-neiskusnima.. četvrtak je svetac-dan.. poseban, ustavna kategorija, pogotovo kad ljetni blagdani padaju na njega pa se čarolijom flomastera na kalendaru dobije mini GO ili extra vikend, ovisi jel čaša do pola puna-prazna :), njega se nikad ne dira, rezerviran, tko u njega takne naprosto nije čovjek i treba mu okrenuti leđa... odnosno utorak je brat četvrtka, prvo rođeni kojeg se neopravdano preskoči, mada je isti po svemu i istim flomasterom na kalendaru daje istu čaroliju ali eto njega se preskače-previdi.. dok je za sad dok radno vrijeme još postoji i naziv radni tjedan, prava meta srijeda, koju treba napasti, možda za početak izjednačiti s petkom u nekim državama blagostanja kao francuska (pola radnog vremena, do podne..).. odnosno boriti se protiv svake diskriminacije po bilo kojoj osnovi pa i dana u tjednu, pogotovo negativnog naziva radni tjedan koji već svojim tonom zvuči duuugo, i trebalo bi ga renejmati u nešto kraće, kao radni sat(i).. ovisi želi li se imati imenicu u množini a tu prednost dajem pojedincu, ne masi, čovjek-ljudi :) .. kao ultimativnim slobodama i jednakosti!!! ... i još neka zelena potpora, par glasova extrema i nije nemoguće neka nova stranka... idem u eu! (ovo čitati kao let3-traktora!)..
-o samoj studiji ne bi trošio riječi.. onak, štedljiv sam ovih dana :)) ..
Mene vise zanima broj radnih sati u tom radnom tjednu od 4 dana.
U HR je radno vrijeme 8h sa pauzom dok je recimo u CH 8h + pauza . Kod mene u firmi se radi od pon-cet 9h (8:30+minimalno 30min pauze) pa onda u cetvrtak mozes radit 7h + 15min pauze. Da, radni tjedan je 41h + pauza
.
13 godina sam radil smjene od 12h, 2 dnevne pa 2 nocne pa 4 dana slobodan i to mi je bilo super.
Tak da, mislim da je stvarno vaznije pitanje, kolko sati rada u ta 4 radna dana.
I naravno, ne vjerujem da to moze biti za sve, to mora biti dobrano selektirano i na kraju lako moguce i pravilno rasporedjeno da odredjena ekipa radi pon-cet a druga uto-pet recimo a onda opet imate i home office koji isto ne zvuci lose.
E sad, kak je netko napisal, mozda bi to i hodalo u pocetku al nakon nekog vremena...covijek je ipak covijek
mi već desetljeće radimo do 30h tjedno, fleksibilno, kako i kad kome odgovara. znam da sve djelatnosti ne mogu tako, ali eto mi imamo tu privilegiju pa zašto je ne iskoristiti.
rezultati? daleko bolji nego kad smo radili pon-pet 5 x 8h.