Zemlja će ovoga ljeta ponovno ubrzati rotaciju

poruka: 7
|
čitano: 3.157
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Zemlja će ovoga ljeta ponovno ubrzati rotaciju".
8 mjeseci

"stručnjak za rotaciju Zemlje " ...

- zvuči kao dobar posao 👌

Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina

"Premda Zemlja u prosjeku napravi jednu potpunu rotaciju oko svoje osi u 86.400 sekundi.."

Zemlja ne napravi potpuno rotaciju u 86.400 sekundi (24 sata), već u 23 sata i 56 minuta. Dodatne 4 minute su potrebne kako bi se sunce ponovo našlo u zenitu u isto vrijeme kao i prethodnog dana.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2025 15:38 (zzib).

3 0 hvala 0
17 godina

@zzib je u pravu Zemlja napravi punu rotaciju za 86164,409053 sekunde. To je točna vrijednost za 2022. godinu. To se zove srednji siderički ili zvjezdani dan. Da bi došla u istu poziciju sa Suncem trba joj još približno 3 minute i 56 sekundi, a to se zove srednji Sunčev dan.

3 0 hvala 0
16 godina

Članak u originalu kaže, citat:

"On average, from the point of view of the Sun, Earth completes one full rotation on its axis in exactly 86,400 seconds, give or take a millisecond or so."

Što bi, u slobodnom prijevodu, značilo otprilke:

"U prosjeku, sa točke glediša Sunca, Zemlja napravi jednu punu rotaciju oko svoje osi za točno 86.400 sekunud, plus-minus par milisekundi".

Iz čega je jasno da autor originalnog članka misli na solarni, a ne na sideralni (što je jedna puna rotacije Zemlje oko svoje osi, sa stajališta Zemlje) dan, kao što je to "prepisao" autor članka na Bug-ovim stranciam.

0 0 hvala 1
17 godina

Bitno je naglasiti da se radi o srednjem sunčevom danu. Svaki dan u godini ima različito vrijeme trajanja, a naziva se pravi sunčev dan.

0 0 hvala 0
4 godine

Baš sam zadnjih godina primijetio da mi vrijeme brže prolazi.

Znači, to je to.

合気道 五段
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.6.2025 16:16 (Zaporožac).
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

Nadglednik dina
Moj PC  
2 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice