"Godine idu, lete k'o minute..."

poruka: 14
|
čitano: 11.825
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na ""Godine idu, lete k'o minute..."".
17 godina

Dok smo mladi razvijamo se brže od okoline (pa istu doživljavamo usporenom), kasnije je obrnuto - sve oko nas teče brzo a mi sve teže hvatamo korak, ali i sve manje ga želimo uhvatiti, barem u prosjeku. Više raznolikosti u starosti ne pomaže ako ju ne doživljavaš ni 5%, a činjenica je da kako stariš sve te sve manje uzbuđuje, čak i ako nije već isfurano u mladosti. Po meni, nije ni bitno kako vrijeme teče oko tebe nego kako brzo sam stariš i kako to doživljavaš, a to korelira sa brzinom zamjene starih stanica sa novim, što korelira sa genetikom ali i epigenetikom koja se može do neke mjere kontrolirati.

Amenoum

2 0 hvala 0
10 godina

Sretoh susjedu u kafiću, pa zajedno popisamo kavu i zaposjedosmo lijep razgovor jer je ona vrlo inteligentna i obrazovana žena. Nakon toga napisah e-mail njezinom mužu: "Bio sam s tvojom Tanjom. Kako vrijeme s tuđom ženom brzo prolazi..." 

14 0 hvala 0
8 mjeseci
Re: "Godine idu, lete k'o minute..."
Gle čuda , zadnja dva dana pročitah desetak doktorovih članaka , sve mislim da će ukakati kvalitetu silnom kvantitetom, ali ovo štivo pobija pravilo 👍
Ali zaista se nadam da će izgubiti nakratko inspiraciju , nemam toliko vremena za čitati, tempus fugit 😅

Možda pametnije da autor ove godine ne prilazi Splitu , čisto iz predostrožnosti radi anegdote o Ajduku 😅

Za usporavanje vremena savjetujem još jedan jako dobar i koristan trik , žestoki kardio. Gdje žestoki intervali od 20 minuta djeluju kao vječnost dok mišići gore od bola, a mozak to memorira kao uspješnu bitku sa lavom 😅
Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2025 22:15 (Sirotanovic).
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina

Dobar članak. Čitajte knjige...ima jedna knjiga, koja između ostalog ide kontra kulta vječne mladosti.

Škola života-Rob Riemen. Fora je te knjige, da u njoj nalazi 19 priča velikih ljudi koji su nešto prošli u životu, te imaju dosta toga pametnog i mudrog za reći.

Nije sve u mladosti, ima nešto i u mudrosti.

dzg
Moj PC  
3 0 hvala 2
10 godina

Problem s mladosti i starosti je u tome što stari znaju što je mladost, unatoč tome što su mnogo toga zaboravili, a i nemaju mašte da se vrate u mlade dane, dok mladost nema ama baš nikakvog iskustva o starosti. Kad sam bio mlad mislio sam da starost može biti samo nesreća, život boležljiv i tugaljiv. No sada, u dobi od 74 godina ne mislim tako. Istina, osjećam zub vremena i u tjelesnom i u duševnom smislu, ali s druge strane životno mi iskustvo pomaže da lakše prebrodim teškoće nego u mladosti i da nađem mnogo radosti u životu. Na kraju, ne postoje godine kao godine, nego objektivno stanje: 1.) zdravlje, 2.) ekonomska sigurnost, 3.) društvena prihvaćenost i 4.) manjak brige. Kad tako sagledam svoj život onda faktori 2, 3 i 4 bolje kod mene stoje sada nego u mladosti, pa čak bi se to moglo reći i za faktor 1, jer sam u mladosti jako bolovao od alergija, koje su se sada smirile. 

10 0 hvala 5
6 godina

Neznam zašto, ali stvarno je percepcija takva da se meni neki period vremena čini duplo kraći nego li nekada. Možda sam čak i malo rekao.

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2025 17:01 (BugLove).

0 0 hvala 0
16 godina

-da.. stvar percepcije, kao i ostalo što procjenjujemo perceptivno-subjektivno :) .. ljudski!

-no, kakvu percepciju ćemu u nekom trenutku imati, ako 'normaliziramo' članak koji spominje npr mlade-stare kao razliku percepcije protoka vremena, dodao bi 'važniji' faktor. Dosada, tj imati pun raspored + zanimljivo vs nemati i dosadno, raditi ono što ne želimo.. to daje krucijlani faktor formule različitih percepcija, ne samo mlado-staro, a sad zašto-kako.. :)

-pa ovako, dok je osoba recimo dječak, mlad, pred pubertet ili u pubertetu.. što radi? spava, jede, uči, ide u školu, baci smeće, .. ovisno o tome što radi i što želi raditi ima percepciju, kao što bi ista osoba u npr zatvoru imala različitu percepciju sporosti vremena vs dok u kinu gleda film.. mada je tad ista osoba u pitanju, ne različita ni različite starosti kao ona 'normalizacija' u formuli..

-što radi mlada osoba a što želi raditi? npr želi voziti auto, ne smije, vozačka-punoljetnost itd.. želi sex, ljubav, poljubce.. a mora baciti smeće, pisati zadaću i sjediti u klupi.. radi ono što ne želi pri čemu ni nema autonomiju jer je djete, jer roditelj odlučuje čak o vremenu spavanja.. ok postoje različiti primjeri, extremi, izuzetci no već razumijete o čemu govorim.. :) ..

-tad takvoj osobi, kao u zatvoru, vrijeme normalno prolazi sporo, jer ta osoba konstantno čeka, kao čekati bus .. čeka godine kad će biti odrasla, kad će moći iza 22h biti vani bez pratnje, kad će moći voziti, piti, pušiti.. i sexati.. dok u tom periodu radi što mu drugi-roditelji i škola-društvo kažu-nalažu, spava, jede, uči.. dok sanja igru, bajke, lov na zmajeve i harem žena-princeza, sanja imati dijamantni mač iz minecrafta i šešir harrypotera :) .. odrastanjem prestaje snivati, racionalizira želje-snove-ciljeve.. npr žena umjesto zacrtanog visokog markantnog intelektualca završi u braku s ćelavim ispod žileta koji je srednju prošao par puta dok je prebacio skelu na fax :) .. i tad kad snovi i želje-isčekivanja prestanu, tad vrijeme teče normalnije, sporije.. jer dok ne čekamo bus, kao simbol sredstva koji prevozi mlade vrijeme kao da stoji.. i svaka minuta izgleda kao sat, dok ljubljenje i držanje za ruke satima prođe u hipu.. neovisno o gorinama, formula-percepcija ovisi o želji.. ili snovima, koji s godinama nestanu-rasplinu se.. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

4 0 hvala 0
15 godina

Da vidimo. Neka čarolija zavlada u 20. godini života pa te ubaci u 3. brzinu? Ili se počeo konzumirati duvan, kavu, alkohol, droge i jest smeće? Da bi uspoređivali percepciju o vremenu osobe od 12 i osobe od 40, valjda te 2 osobe moraju imati isti setup. Ili se ubrzalo zbog posla i trke za parama? Pa, napravljeno je istraživanje o kojem sam slušao u srednjoj a koje je zaključilo da srednjoškolac više radi nego odrasla osoba. I to je stvarno istina! Bio sam kao stroj. Škola, trening, učenje, drkanje, dosje x - i druženja masu (a ono, niti cigare nisi zapalia, kamoli popia ili uzima drogu).

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.6.2025 21:22 (KIKI3ooo).

2 0 hvala 0
15 godina
ihush kaže...

-da.. stvar percepcije, kao i ostalo što procjenjujemo perceptivno-subjektivno :) .. ljudski!

Kako je stvar percepcije kad ti je sa 10 godina, 1 godina 10% zivota, a sa 50 - 2%.

Nije mi to bas percepcija nego realnost. Fizicki opipljiva pojava da ti vrijeme kasnije ubrzava.

14 godina
ihush kaže...

-no, kakvu percepciju ćemu u nekom trenutku imati, ako 'normaliziramo' članak koji spominje npr mlade-stare kao razliku percepcije protoka vremena, dodao bi 'važniji' faktor. Dosada, tj imati pun raspored + zanimljivo vs nemati i dosadno, raditi ono što ne želimo.. to daje krucijlani faktor formule različitih percepcija, ne samo mlado-staro, a sad zašto-kako.. :)

-pa ovako, dok je osoba recimo dječak, mlad, pred pubertet ili u pubertetu.. što radi? spava, jede, uči, ide u školu, baci smeće, .. ovisno o tome što radi i što želi raditi ima percepciju, kao što bi ista osoba u npr zatvoru imala različitu percepciju sporosti vremena vs dok u kinu gleda film.. mada je tad ista osoba u pitanju, ne različita ni različite starosti kao ona 'normalizacija' u formuli..

-što radi mlada osoba a što želi raditi? npr želi voziti auto, ne smije, vozačka-punoljetnost itd.. želi sex, ljubav, poljubce.. a mora baciti smeće, pisati zadaću i sjediti u klupi.. radi ono što ne želi pri čemu ni nema autonomiju jer je djete, jer roditelj odlučuje čak o vremenu spavanja.. ok postoje različiti primjeri, extremi, izuzetci no već razumijete o čemu govorim.. :) ..

-tad takvoj osobi, kao u zatvoru, vrijeme normalno prolazi sporo, jer ta osoba konstantno čeka, kao čekati bus .. čeka godine kad će biti odrasla, kad će moći iza 22h biti vani bez pratnje, kad će moći voziti, piti, pušiti.. i sexati.. dok u tom periodu radi što mu drugi-roditelji i škola-društvo kažu-nalažu, spava, jede, uči.. dok sanja igru, bajke, lov na zmajeve i harem žena-princeza, sanja imati dijamantni mač iz minecrafta i šešir harrypotera :) .. odrastanjem prestaje snivati, racionalizira želje-snove-ciljeve.. npr žena umjesto zacrtanog visokog markantnog intelektualca završi u braku s ćelavim ispod žileta koji je srednju prošao par puta dok je prebacio skelu na fax :) .. i tad kad snovi i želje-isčekivanja prestanu, tad vrijeme teče normalnije, sporije.. jer dok ne čekamo bus, kao simbol sredstva koji prevozi mlade vrijeme kao da stoji.. i svaka minuta izgleda kao sat, dok ljubljenje i držanje za ruke satima prođe u hipu.. neovisno o gorinama, formula-percepcija ovisi o želji.. ili snovima, koji s godinama nestanu-rasplinu se.. :)

Istina, inače godišnje doba proleti, kad da smo jučer kitili/raskitili bor ali kod punice u posjetu svaka minuta traje godinu, lift nikako da dođe premda sam 14 puta stisnuo onaj gumb za poziv, po ovoj vrućini crveno svjetlo traje vječno, jedan dužnik mi je obećao vratiti lovu za pet dana, a čini mi se kao da su prošle već dvije godine.... 'ajd ok, i jesu prošle dvije godine, a njemu djeluje kao da su prošla samo dva dana pa još ima fore. Percepijski fešte za prvu pričest/krizmu prođu u pola sata, a propovijed je po slobodnoj procijeni trajala od trijasa do krede. "Naš" robotaxi se očekuje za pet godina ali mislim da se radi o Plutonovoj godini tako da je to u redu. Ne samo vrijeme, i prostor se razvlači. Nakon petog piva se put do wc-a ili do diskretnog grma rastegne na kilometar, a kad mamićev sudac svira penal djeluje mi kao da je protivnički napadač pao ne u petercu nego na parkingu stadiona dok je izlazio iz busa.

13 godina

teorija br 6. imamo nove gluparije za gubljene vremana poput društvenih mreža i netfilx, 200 programa, playstation, sl. svi imaju sve a nemaju vremena za dijalog među sobom i druženje

1 0 hvala 0
16 godina

Uvije se držim jedne uzrečice: Bože, daj mi još jedan tjedan da imam 30, a onda radi sa mnom što god te volja! Govorim iz perspektive dide od 56 godina, koji ove pakleno vruće sedmice ima zakazana tri pregleda u bolnici...enti život!

Smetenjaci i smutljivci, mutikaše i bezglavnici, jalnuški diletanti i prodane duše! Crni vragovi, a i oni drugi, žuti i zeleni, ne samo da se nude, već bi i prodali dragu nam Hrvatsku za Judine škude!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
BlackMoon kaže...

Govorim iz perspektive dide od 56 godina, koji ove pakleno vruće sedmice ima zakazana tri pregleda u bolnici...enti život!

I ja sam mislio da neke zahvate možeš tek tako odraditi ali treba anesteziolog, laboratorij itd. Opet, ljepota nema cijene, a plastične operacije su najjeftinije preko ljeta, ako je mogao Michael Jackson možemo i mi.

16 godina
passat kaže...
ihush kaže...

Kako je stvar percepcije kad ti je sa 10 godina, 1 godina 10% zivota, a sa 50 - 2%.

Nije mi to bas percepcija nego realnost. Fizicki opipljiva pojava da ti vrijeme kasnije ubrzava.

-pogubio si se.. :) ... kreni od činjenice, vrijeme ne ubrzava, mada je sve relativno .. kao i tvoja formula u kojoj nemaš korelaciju osim razlomka-postotka odnosa jedan naprama x i sa sto godina je jedan posto jedna godina no to je obična formula, postotak.. kao 2+2=4.. korelacija? ili što to 'dokazuje'? Odnosno, postoji dobar vic plavuša i razlomak, .. naručila plavuša pizzu i prije serviranja pita konobar dali da izreže na 6-8 komada.. plavuša kaže, na 6, nisam jako gladna. :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice