SEPA instant plaćanja: Bankovni transferi u 10 sek

poruka: 11
|
čitano: 1.945
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "SEPA instant plaćanja: Bankovni transferi u 10 sek".
14 godina

Čitam tekst  i dalje ne razumijem (ili možda nisam ulovio) :

• Primanje nacionalnih i prekograničnih SEPA instant plaćanja od 9. siječnja 2025;
  • Slanje nacionalnih i prekograničnih SEPA instant plaćanja od 9. listopada 2025.

Znači možeš instant primiti uplatu (od sutra), ali druga strana ne može instant poslati (tj. njegova banka nije obavezna to osigurati do 9.10.25). 

Ako je to zbog sigurnosti, izgleda da je teže pratiti isplate nego uplate. Istina, i ja imam više isplata od uplata (samo jedna mjesečno), pa možda u tom grmu leži zec.  

5 0 hvala 2
14 godina
Re: SEPA instant plaćanja: Bankovni transferi u 10

Da ne kužim ni ja...Ti možeš primit instantno ali ovaj drugi ne može poslat instantno? 

Zna li neko o čemu se radi jer ovo mi nema nikakvog smisla ni benefita?

11 godina

Preskočio si pročitati prethodnu rečenicu:

Rezultat je to Uredbe EU o instant kreditnim transferima u eurima, donesene prošle godine, koja stupa na snagu u dvije faze tijekom ove godine.

Primanje i Slanje, to su dvije usluge, koje postaju obvezne navedenog datuma.

16 godina

U tekstu linkani Sandrov tekst ist 2022 ima više detalja. Instatni tranfer postoji već vište godina, samo nije bio obavezan "... trenutačno plaćanje ... nudi ih tek svaki treći pružatelj usluga plaćanje". Od navednih datuma svi pružatelji usluge plaćanja moraju omogućavati navedene funkcije. 

Kako ja to čitam, te usluge i dalje smiju biti naplaćivane. "Sada naknada za trenutačno plaćanje može iznositi i do 30 eura po nalogu...". Vjerujem da markentigaši Zagrbačka banka već smišljaju tarfe.

11 godina

Ako malo pažljivije čitaš, dolaziš do drugog zaključka:

U skladu s regulativom, naknade za SEPA instant plaćanja bit će jednake naknadama za standardna plaćanja.

14 godina

Kak ne kuzite?

Jednostavno je...

Sada su banke obavezne primiti instant uplatu, ali ako ti saljes nekome onda do 9. listopada 2025 ne mora biti instant.

Ici ce kao i do sada klasika Fina od 9 do 15h, kroz par sati ili drugi radni dan.

Neke banke ce mozda ponuditi odmah i slanje.

Npr. Revolut ima odavno instant slanje i primanje.

0 0 hvala 0
14 godina
Ok ako je instant, iako ja sad kad šaljem iz NLB Slovenije u RBA Hrvatska uplata se vidi kroz par sati. Naknada je 0.40€ bez obzira na iznos.

0 0 hvala 0
14 godina

Da li netko od vas koristi usluge Zagrebačke banke ?

U m-Zaba aplikaciji plaćanje u zemlji sadrži instant opciju ali plaćanje u inozemstvo nema. Ili ja nešto pogrešno gledam ?

Hvala !

sig

0 0 hvala 0
13 godina
Matty kaže...

Da li netko od vas koristi usluge Zagrebačke banke ?

U m-Zaba aplikaciji plaćanje u zemlji sadrži instant opciju ali plaćanje u inozemstvo nema. Ili ja nešto pogrešno gledam ?

Hvala !

Moralo bi biti moguće jer u e-zabi postoji, sjećam se da sam malom kotizacije ze seminare u Italiji i Sloveniji plaćao SEPA instant transferom... Ali baš gledam Plaćanje - Plaćanje u inozemstvo - Način izvršenja je zasivljen... moguće da ovisi o banci primatelja da li je u NKS Instant sustavu, barem je to bio uvjet za domaće banke dosad... Dakle kad uneseš broj računa i oznaku banke, ako je ista u NKS Instant sustavu, trebalo bi ti biti omogućeno da pod način izvršenja uneseš Instantna transakcija (ili kako se već zove...)

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.1.2025 18:33 (Corto_1973).
9 godina

Tragicno je da nalog Revolut Business - Erste prodje instant a nalog Erste - HPB zadan u petak u 17:00 bude izvrsen u ponedjeljak oko 6:30 i da je potrebna intervencija EU da se to promijeni. I onda netko kaze da EU ne valja, da nema njih danas bi bili u rangu Albanije, Moldavije ili neke *stan drzave.

P.S. opcija "Hitno" nije radila tj. odabrao sam hitno placanje ali ocito banka i ja imamo razlicite definicije sto je hitno.

Poruka je uređivana zadnji put sri 8.1.2025 22:10 (Nuclear_Phoenix).

4 0 hvala 0
16 godina
Wespen kaže...

Npr. Revolut ima odavno instant slanje i primanje.

Meni je radilo tako godinama na Revolutu, ali od nedavno vise ne 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice