Mikroplastika u zraku odgovorna za neplodnost i ra

poruka: 20
|
čitano: 2.449
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Mikroplastika u zraku odgovorna za neplodnost i ra".
16 godina

Koliko dokaza je dovoljno? Zar je tak tesko vratiti skrnicle i platnene vrecice u ducane? Staklene boce? Doslovce treba ekipa dici rukicu za zakon i rjesiti problem, ali ne. Pravimo se glupi ili nas prave glupima?

Imali smo rjesenje prije 100 godina i sad je negdje zapelo?

Nisu konzumenti krivi vec proizvodjaci, njima zabrani proizvodnju i koristenje pa rjesi problem.

Linux, Arch Linux.
Poruka je uređivana zadnji put pon 30.12.2024 16:02 (Ante).

9 1 hvala 1
16 godina
Re: Mikroplastika u zraku odgovorna za neplodnost
Ante kaže...

Koliko dokaza je dovoljno? Zar je tak tesko vratiti skrnicle i platnene vrecice u ducane? Staklene boce? Doslovce treba ekipa dici rukicu za zakon i rjesiti problem, ali ne. Pravimo se glupi ili nas prave glupima?

Imali smo rjesenje prije 100 godina i sad je negdje zapelo?

Nisu konzumenti krivi vec proizvodjaci, njima zabrani proizvodnju i koristenje pa rjesi problem.

Jesi pročitao tekst?

"Glavni izvor plastike u zraku je vožnja. Trenje troši automobilske gume zajedno s površinom ceste, šaljući komadiće plastike u zrak."

Vratimo se na drvene kočije?

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
3 godine

Mislio sam da auto. guma nije plastika nego guma, odnosno da se nešto razlikuje od plastike... očigledno nemam pojma o gumama.

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.12.2024 16:10 (notloB).
16 godina
notloB kaže...

Mislio sam da auto. guma nije plastika nego guma, odnosno da se nešto razlikuje od plastike... očigledno nemam pojma o gumama.

I guma i plastika su polimeri.

Mikroplastika je opći naziv za sve sitne čestice sintetičkih polimera, ne nužno samo plastike kao takve.

Osim toga, moderne gume radi performansi nisu napravljene isključivo od prirodne gume, nego ima tu i dodatnih sintetičkih guma (polimeri slični plastici)

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
10 godina

Da se ubacim iako nisam prozvan... pročitao sam tekst koji obrađuje samo jedan segment zagađenja mikroplastikom... ali to ne znači ne smijemo pričati o proizvođačima koji svoje proizvode pakiraju u plastiku (eko jabuka u stiroporu zamotana u streč foliju npr.)... ali se oni ne broje jer plaćaju svoj karbonski otisak... nije poanta u plaćanju (shvatit će se jednom) već u ne korištenju.

Nešto me sve to podsjeća na indulgenciju u crkvi (plaćanje za oprost grijeha).

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.12.2024 16:26 (miki_the_pirat).
12 godina

Imao sam veliko zanimanje za proucavanje mikroplastike i njezin utjecaj za vrijeme fakulteta. Steta da tada to nije imalo vise odjeka kod profesora.

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina
Točno tako.
Želi li se riješiti problem plastike treba ga rješavati na izvoru problema.
3 godine

Koga će moji tužiti ako skviknem od kancera  kojega je prouzročila mikroplastika ?

Kako to dokazati.

Što plašite ljude '

Idemo svi u šume, neću više ni šetati ćuku po gradu. Ovi su gori od vaksera i antivaksera zajedno.

合氣道
Moj PC  
0 1 hvala 0
4 godine

Koju neplodnost? ovu u 40-tima kad žene pocnu razmisljati da bi imali djecu a 25g su đabalebarile po klubovima s debilima ili mačkama? sad im je kriva i mikroplastika

Moj PC  
8 0 hvala 0
3 godine
Boris grozni kaže...

Koju neplodnost? ovu u 40-tima kad žene pocnu razmisljati da bi imali djecu a 25g su đabalebarile po klubovima s debilima ili mačkama? sad im je kriva i mikroplastika

Misliš na Rozgu i Badrićku ? 

合氣道
16 godina
notloB kaže...

Samo je dijelom od prirodne gume odnosno ne mora ni sadržavati prirodnu gumu. Sintetička guma, čađa, svašta nešto plus tajni recepti 

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.12.2024 21:34 (Gajotres).
2 mjeseca
https://www.nwf.org/-/media/NEW-WEBSITE/Shared-Folder/Magazines/2019/June-July/Plastic-JJ2019-spreads-1.jpg
Zahebana je mikroplastika i u hranidbenom lancu, od onih zadnjih koji plastiku vide kao hranu (radi boje ili oblika) tako da dosta toga na kraju pojede i predator na vrhu hranidbenog lanca.
https://www.science.org/do/10.1126/science.aal0357/full/cc_fxtrc9_16x9.jpg https://as1.ftcdn.net/v2/jpg/05/93/62/28/1000_F_593622841_qE1fS8GXRy2oRFm2oT8OaDvpRKKO0Dwi.jpg

A za auto gume ovo je porazno i trebalo bi hitno regulirati i promijeniti. Od zabrane luksuzno velikih automobila, većih poreza na težinu automobila do prebacivanja tereta sa kamiJona na vlakove, promjena smjese guma da manje zagađuju, potaknuti ljude na pješačenje gdje je moguće...

0 0 hvala 0
4 mjeseca

Puno toga doprinosi neplodnosti i teškim oboljenjima, ali ponajviše unošenje programskog koda putem pik-pika. Plastika šteti, ali ujedno i pokriva štetu pik-pika. 

0 1 hvala 0
4 godine
I konzumenti su u neku ruku krivi. Proizvodi bez plastike, kao i ambalaža još uvijek postoje. Samo su skuplji, a potrošačima je skupo 50¢ više po proizvodu. Čak je i bila izglasana zabrana upotrebe jednokratne plastike - sjećam se kako je Čorić u saboru mahao sa plastičnim kutijicama u kojima dolazi dostavljena hrana, ali izgleda da se skoro nitko toga ne drži i svaki event je pun plastičnih čaša po podu i svak dostava hrane dolazi u plastičnoj kutijici i u plastičnoj vrećici.
Što se tiče onoga što piše u članku - najveći problem za respirabilne čestice plastike su automobilske gume - a to je teško rješivo sa prirodnim materijalima ako ćemo zadržati neke standarde sigurnosti na cestama unutar trenutnih zakonskih okvira. Ograničenja brzine bi se praktički morala prepoloviti, kao i period između zamjene guma.
3 godine
Gajotres kaže...

Samo je dijelom od prirodne gume odnosno ne mora ni sadržavati prirodnu gumu. Sintetička guma, čađa, svašta nešto plus tajni recepti 

I s čime se ne slažeš u mojem postu da "očigledno nemam pojma o gumama", ili možda s mišljenjem za koje sam ustanovio da je krivo?

16 godina
notloB kaže...
Gajotres kaže...

I s čime se ne slažeš u mojem postu da "očigledno nemam pojma o gumama", ili možda s mišljenjem za koje sam ustanovio da je krivo?

Ovo je više edukativne prirode bilo. Ako ti thumb down tako teško pada evo maknuo sam. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.12.2024 13:49 (Gajotres).
3 godine
Gajotres kaže...
Ovo je više edukativne prirode bilo. Ako ti thumb down tako teško pada evo maknuo sam. 

合氣道
3 godine
Gajotres kaže...
notloB kaže...
Gajotres kaže...

Bravo i mnogo hvala, najteže mi padaju debilane, tuđe a naročito moje, sa svim drugim se lakše hrvam... ne znam zašto, ljudi nisu krivi, valjda kad znam da mogu a neće, Zaporoščeva malicioznost da ne kažem kakva također nervira ali to je drugi par rukava.

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.12.2024 15:52 (notloB).
11 godina

postao si pahuljica, bit će blagdansko raspoloženje 

odmori malo od foruma, vidiš da ti šteti, bar do iduće godine

3 godine
picajzla0707 kaže...

postao si pahuljica, bit će blagdansko raspoloženje 

odmori malo od foruma, vidiš da ti šteti, bar do iduće godine

Ah, sorry, zaboravio sam metnuti kilo sarkastičnih smajlića, ovako izgleda gotovo patetično, onda valjda i je patetično.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice