Kruh od šturaka – za dobro zdravlje

poruka: 28
|
čitano: 5.035
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kruh od šturaka – za dobro zdravlje".
3 godine

Ne bih, hvala. Za protein ću radije žrtvovati jedan život tromjesečno (1 krava, slava joj i hvala) nego desetke tisuća cvrčaka.

A da i ne pričamo kako ni za hranu koju jedemo stotinu godina (razna ulja) ne znamo kako točno utječe na nas (nema pravih RCTova) jer nije isplativo i "nije etički".

Poruka je uređivana zadnji put sub 21.12.2024 7:55 (Ribnjak2048).

7 3 hvala 3
15 godina
Re: Kruh od šturaka – za dobro zdravlje
Ključna riječ - mogao. Ne hvala dok netko ne napravi pošteno istraživanje i dokaže te možebitne benefite zdravlju.
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
Ovo je bilo opet edukativno, nisam znao da su kukci toliko masni.
Nisam izbirljiv s kruhom, najčešće nema pojma šta je unutra. Ako ubace neki postotak kukaca, vjerojatno ne bih ni primijetio.

Još sam nešto naučio, novu riječ šturak. Do danas sam znao samo za ime zrikavci.

9 0 hvala 2
3 mjeseca
Cvrči, cvrči cvrčak na peći stare kuće 😅

Jedemo svakakva govna tako da bih zbog više bjelančevina a manje ugljikohidrata rado izjia kruh od zrikavaca. Ali cijena bi mogla biti paprena.

Manje deblja zbog većeg udjela bjelančevina zato se može veća količina pojesti nego da je običan bijeli kruh koji ima najviše ugljikohidrata i uz to radi većeg udjela proteina i masti zrikavčev kruh dulje drži čovjeka sitim.

Svakako u brašnu ili gotovo svim prehrambenim proizvodima postoje tragovi kukaca, koji slučajno završe u hrani tako da nam nije strano.

I ovako pri kupovini ako ima uzimam od cjelovitih žitarica (integralni) ili fitness kruh, raženi, bakin, crni... sve prije nego dosadan bijeli pun kvasca koji se već sutra raspada i promjeni okus.

Kao nacija jedemo izrazito dosadno, samo jedno te isto, rijetki su skloni probati nešto novo i poradi toga često ostanem u trgovinama i restoranima ograničen na "šablonske" proizvode. Dođe fino linija ukusnih proizvoda sa širokim asortimanom okusa a ljudi jedu samo osnovno, tako da trgovci izbace iz ponude to što ljudi ne kupuju. Ili idemo u neki dalji grad, gdje ćemo u restoran... i na kraju ako slušam većinu moram u McDonald's, na pizzu Ili ćevape 🙄 Tako da i većina restorana poslužuje jedno te isto.

Nego kako s katolicima, znači da petkom ne smiju ni kruh jesti.

8 1 hvala 1
3 godine
Ovo je kraj kaže...
Ovo je bilo opet edukativno, nisam znao da su kukci toliko masni.

Puni su proteina, zato se u obukama za specijalne jedinice vojne ili policijske antiterorističke uvijek nalazi predmet koji su sve kukci za papanje, ako negdje zalutaš, a nema hrane.

Ne znam baš koliko su kukci masni ?!

Ovdje je pdf s agronomskog fakulteta gdje je opisano koji kukci su za jelo

合氣道
8 godina
Sirotanovic kaže...
Svakako u brašnu ili gotovo svim prehrambenim proizvodima postoje tragovi kukaca, koji slučajno završe u hrani tako da nam nije strano.

Jednom je brat kupio vreću od 25 kila brašna u lokalnom mlinu.

Otvore oni doma a ono žiška na žiški 

Žena mu se skoro onesvijestila.

Mislim, ne čudi me kad nemaju baš neke stroge uvjete kakvo žito preuzimaju, plus ako je vlažna godina i dopelja se u silos, a uvijek bude ostao dio takvoga zarobljen (ne znam kak im ide prekretanje i sušenje) i eto ti sranja...

A realno, više od 99% brašna ih ima, samo se ne stignu još razviti (zapravo bi me više zabrinulo da osmisle neki kemijski proces kojim bi ih sve istrijebili, to bi bilo malo prenezdravo).

P.S. dok smo bili mali i išli u ribičiju, kedere je uvijek bilo lako nahvatat na crve.

A držali smo ih uvijek u frižideru.

Sve dok jednog dana netko nije dobro stisnuo poklopac na posudici 

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
16 godina
fer-de-lance kaže...

Mislim, ne čudi me kad nemaju baš neke stroge uvjete kakvo žito preuzimaju, plus ako je vlažna godina i dopelja se u silos, a uvijek bude ostao dio takvoga zarobljen (ne znam kak im ide prekretanje i sušenje) i eto ti sranja...

A realno, više od 99% brašna ih ima, samo se ne stignu još razviti (zapravo bi me više zabrinulo da osmisle neki kemijski proces kojim bi ih sve istrijebili, to bi bilo malo prenezdravo).

Ličinke žižaka i sličnih insekata koje se znaju pojaviti u mahunarkama i žitaricama se obično rješava niskim temperaturama (npr. 2 dana u zamrzivaču ili duže na nešto većim temperaturama). Ako se kasnije pojave u brašnu morali su doći izvana - tj. brašno nije dobro skladišteno.

Kad je već tema o insektima u hrani, ljudi ne znaju da kad jedu mahunarke vjerojatno jedu i mrtve ličinke žiška (u ranijoj fazi razvoja) u istima. To je teško izbjeći jer žižak polaže jaja u zrna mahunarki dok su još u fazi razvoja. No to je samo jedan primjer, kao što reče kolega gore nađe se toga i drugdje u proizvodnji hrane.

Amenoum
16 godina

Hrana je to hranjivija što ima više proteina

Kako za što.. mozak voli glukozu a ona se dobiva efikasnije (i bez negativnih nuspojava) iz nerafiniranih ugljikohidrata nego proteina i masti.

A tvrdnja da ugljikohidrati debljaju (ili proteini ili masti) generalno nije istinita - sve ovisi o metabolizmu. Ja, na priimjer, jedem puno više ugljikohidrata nego proteina. Nemam veliku mišićnu masu ali nemam ni sala, a i da jedem puno više od bilo čega (proteini/masti/ugljikohidrati) opet se ne bi udebljao jer mi metabolizam to ne dopušta.

Amenoum

1 1 hvala 0
3 godine

Kako to onda da si ti jedan bitniji od milijardi i milijardi bakterija koje potamaniš u samoj jednoj turi uzimanja antibiotika, drugi put se pusti i ne liječi se ukoliko jedan život nije bitniji od milijardi.

16 godina
PaleRider kaže...

..Nemam veliku mišićnu masu ali nemam ni sala...

https://en.wikipedia.org/wiki/Normal_weight_obesity

Linux, Arch Linux.
8 godina
Ribnjak2048 kaže...

Ne bih, hvala. Za protein ću radije žrtvovati jedan život tromjesečno (1 krava, slava joj i hvala) nego desetke tisuća cvrčaka.

A da i ne pričamo kako ni za hranu koju jedemo stotinu godina (razna ulja) ne znamo kako točno utječe na nas (nema pravih RCTova) jer nije isplativo i "nije etički".

Ti stvarno 4 krave godišnje pojedeš? Jacques Houdek, jesi li to ti?

Prosječno glup i umjereno lud. Twitch: Duxcro
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.12.2024 19:02 (DuxCro).
11 godina
you will eat zee bugs, jer je zdravo za radnicku klasu, ali ne i onu koja promovira zivotne stilove.

2 0 hvala 0
6 godina

Ne želite znati što sve zapravo već pojedete u kruhu i sličnim industrijski proizvedenim namirnicana. 

Može li se hitin umjetno proizvoditi?
Ah, hitin, gljive, imunitet... beta-glukani... kakva je tu veza, g. Raos?

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

0 0 hvala 0
13 godina

Isto kao i kolega, kruh jedem sam svim jelima, osim sa policama i palentom :D

Draže mi je pojesti ponfri lagano pećen nego meso, i jasno još i kruh sa time :D

Da li me deblja kruh, pa da se ne kečem toliko koliko se krečem sigurno bi imao škembu / sala više nego šta imam...

Lp

Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2024 6:36 (opetzajebancija).
8 godina
DuxCro kaže...

Ti stvarno 4 krave godišnje pojedeš? Jacques Houdek, jesi li to ti?

Inače, nikad nisam obraćao pažnju na to, ali uvodnu špicu je pjevao Jacques:

Želim biti najveći, kao nitko do sad...

Čovjek je ostvario san 

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
9 godina

Da odgovorim Al craneu. Hitin je polisaharid, sličan celulozi, pa stoga ima slično djelovanje u crijevima kao i druga vlakna. Umngome se koristi za dobivanje kitozana, a ovaj pak nalazi primjenu u pripremi lijekova. Glavni su mu izvori ljušture rakova (ribarski otpad). Bi li se mogao dobivati umjetno? Sirurno da bi se i to moglo napraviti, samo je pitanje koliko bi proizvodnja bila isplativa. Mogalo bi se genskim inženjerstvom nagnati bakterije da ga proizvode, no opet je pitanje isplativosti: je li jeftinije uzagajati bakterije ili šturke (i druge kukce)? 

2 0 hvala 5
3 mjeseca
@PaleRider upravu si generalno ali pogledaj ljude oko sebe, tu mač brzih ugljikohidrata pa i pržene masti ili ulja. A ti imaš sreće i drago mi je zdravlja, što ti metabolizam što crijevna flora i fauna dobro odrade svoj posao, za razliku od velikog broja ljudi, koji nemaju zdravu mikrobnu sliku crijeva. Ali što budeš stariji metabolizam sve više usporava, pa bi trebalo pripaziti na ono mogu jesti koliko hoću i što hoću i ne debljam se.

Ovako bjelančevine nam trebaju za izgradnju tkiva, samo bjelančevine izgrađuju tetiva, mišića, mozak. Lako je doći do informacija koliko nam treba dnevno proteina, a u samom kruhu nemaš dovoljno (u cvrčkovom će biti dovoljno 🤭).

Sportski ili fizički gledano formula je : ono što uneseš kalorija trebaš potrošiti inače višak se akumulira na tijelu u salo ili mišić, opet mišić raste samo ako ga koristiš/jačaš i tada raste samo uz pomoć bjelančevina. Usput i mozak treba bjelančevina i masti a ne samo brzu energiju ugljikohidrate.

Fizika- spore aktivnosti troše sporu energiju znači masti, žešće aktivnosti troše bržu energiju šećere/ugljikohidrate (nije pravilo, ima tijelo svojih trikova da pretvori po potrebi jedno u drugo ali uglavno je tako). Također imamo i spore i brze ugljikohidrate, koji po samom nazivu brzi ili spori se tom brzinom razgrađuju u energiju.
Za ugljikohidrate još postoji pravilo ako ne utrošiš tu energiju oni se moraju akumulirati u salo jer to je zakon fizike. Znači što brži šećeri to ih brže moraš potrošiti (ok i mozak žešće radi nakon šećera, u djece to vidimo kad popiju kolu koliko ih energija udari u glavu 😅).
Običan šećer se najbrže pretvori u energiju koju bi trebalo odmah iskoristiti inače ide u salo. Postoji mnogo nijansi sporih i brzih ugljikohidrata, recimo za kruh:
Bijeli kruh od brašna tipa T550 je visoko rafiniran, usitnjen i očišćen od ljuske pšenice (koja je usput hranjiva i zato je hranjivi integralni kruh od cjelovitih žitarica koji ima i te ljuskice u sastavu) taj kruh je brži ugljikohidrat, koji se brže pretvara u energiju od recimo tipa brašna T850, koje je krupnije mljeveno pa se tako i sporije pretvara u energiju, i ako ju ne potrošiš sporije se i pretvara u salo. A najbolji kruh je od cjelovitih žitarica zato što najsporije pretvara u energiju ili salo ako se ne krećemo, najsporije zato što je najmanje rafiniran. Još sporiji šećer je škrob (krumpir), riža isto, to su poželjniji oblici ugljikohidrata zato što ih tijelo jako sporo razgrađuje u energiju.

Pojednostavljeno i ljudi bi trebali znati ovo već kao djeca :
na tanjuru treba biti dovoljno bjelančevina, a masti i ugljikohidrata onoliko koliko čovjek potroši. Tko sjedi u uredu njemu je dovoljno dvije šnite kruha i kap ulja, tko trči maraton njemu treba vekna kruha, dvije kapi ulja ali i duplo više bjelančevina (da bi mu se mišići i tetive oporavili) .
16 godina
Ante kaže...
PaleRider kaže...

..Nemam veliku mišićnu masu ali nemam ni sala...

https://en.wikipedia.org/wiki/Normal_weight_obesity

Pa rekao sam da ovisi o metabolizmu. U članku koji citiraš tvrdi se da 24% ljudi normalne težine ima taj problem, dakle većina nema a nemam ni ja. Tvrdi se i da 49% onih prekomjerne težine, te 69% pretilih ima problema, što nazivaju abnormalnim ili poremećenim metabolizmom. Sad pitanje je da li je takav metabolizam rezultat genetske predispozicije ili loše prehrane - vjerojatno i jedno i drugo kroz nekakav pozitivan feedback. U svakom slučaju nisu problem ugljikohidrati sami po sebi.

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2024 11:40 (PaleRider).
16 godina
Sirotanovic kaže...
Fizika- spore aktivnosti troše sporu energiju znači masti, žešće aktivnosti troše bržu energiju šećere/ugljikohidrate (nije pravilo, ima tijelo svojih trikova da pretvori po potrebi jedno u drugo ali uglavno je tako). Također imamo i spore i brze ugljikohidrate, koji po samom nazivu brzi ili spori se tom brzinom razgrađuju u energiju.

Ne mogu stanice iskoristiti energiju u bilo kakvom obliku. Neće npr. mozak koji radi sporo trošiti masti a kad brže radi glukozu, koristit će glukozu u svakom slučaju tako da se i te masti moraju pretvoriti u glukozu. Zato i kažem da je efikasnije mozak hraniti ugljikohidratima (na stvaranje glukoze iz masti i proteina se mora utrošiti dodatna energija) i pri tom su uglavnom bolji, kao što i sam kažeš, ovi koji se sporije razgrađuju i teže transformiraju u masti. S ostalim što si rekao se slažem. Naravno, sam mozak nije građen od šećera već od masti i proteina tako da za održavanje te građe ne pomažu ugljikohidrati ali ta građa se ne troši tako brzo kao ona mišićna.

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2024 12:03 (PaleRider).
15 godina

Gdje bi se moglo "lokalno" kupiti takvo brasno? Znatizeljan sam kakvoga bi okusa kruh mogao biti.

0 0 hvala 0
3 mjeseca
@PaleRider nisam potpuno točno shvaćen. Teško je u jedan komentar ubaciti sve, znači spomenuo sam sportski/fizički - spomenuo spore aktivnosti i ispod fizika (možda sam dodatno trebao opisati da se odnosi na) : šetaš, hodaš trošiš (svoje zalihe) masti kao energiju, ali dok trčiš ili radiš nešto žestoko tijelo troši trenutno unesene ugljikohidrate, tijelo ne stigne pretvoriti masti u šećer kod dugog brzog trčanja. Tko udara šprinteve njemu treba samo brzi ugljikohidrat za trenutnu energiju mišića, znači jednostavni šećeri (direktno u krv) , koji se što brže razgrađuju.
Dok kad netko pojede jednostavni šećer ili popije kolu i leži gdje će ta energija biti pohranjena (salo). Ti si u prvom komentaru spominjao da jedeš puno ugljikohidrata i da se ne debljaš, pa eto na to sam se osvrnuo, uredu ako trošiš tu energiju tj. aktivan si, dok većina ljudi nije.

Za ostalo, ne bih kako gušterača proizvodi inzulin, kako jetra... , i kako mozak iskorištava energiju, niti sam stručan. Samo vidim da je situacija kod ljudi sve lošija. Prehrana pekara, ugljikohidrati, pržena masna hrana, nedovoljno bjelančevina, vrlo malo povrća, ribe. Pa možda će jesti dovoljno bjelančevina u kruhu od cvrčaka 😅

Možda nam je to ostavština ovog područja, naši stari su radili teške, cjelodnevne fizičke poslove. Obrađivali su polja ručno, priređivali hranu kroz cijelu godinu za sebe i živinu, puno se radilo, ogrjev za zimu se ručno vukao sjekao i rezao. Trebalo je puno energije, potrebno je bilo jesti jako puno ugljikohidrata, što u današnje vrijeme nije slučaj.
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2024 14:04 (Sirotanovic).
3 godine

Treba naglasiti da su baš ljuske žitarica isto tako izvor plijesni koje negativno utječu na zdravlje. Damned if you do, damned if you don't.

3 mjeseca
Dobro, ali to može biti samo u tragovima, kao i jajašca od žižaka, žižci ili slični kukci.

Pogotovo eko brašna su zahebana, vjerojatno zato što se ne tretira otrovima ili zbog dužeg stajanja, nemam pojma. Odmah u trgovini na policama vidiš paučinu od ličinki oko vreća. I nisam jednom u kuhinji zbog brašna imao leptire ili ličinke koje gmižu 🤮
Ali u svemu treba vidjeti pozitivu, nakon toga žena udari generalku u kuhinji 😁 i bacimo sve proizvode od žitarica kokošima.
3 godine
Sirotanovic kaže...

Sportski ili fizički gledano formula je : ono što uneseš kalorija trebaš potrošiti inače višak se akumulira na tijelu u salo ili mišić, opet mišić raste samo ako ga koristiš/jačaš i tada raste samo uz pomoć bjelančevina. Usput i mozak treba bjelančevina i masti a ne samo brzu energiju ugljikohidrate.

Lijepo rečeno.

Puno ljudi je u zabludi da će im se mišićna masa povećati ako jedu puno proteina, a ne kreću se.

Onda završe u show programu; "Život na vagi".

Stvara im se hrpa sala, a ne mišića, jer leže, malo hodaju, a od vježbanja ni v.

opet, ako se ne pazi na unos kalorija, neće vam pomoći nikakav sport, aerobni treninzi itd.

85% je u kontroliranoj ishrani, a 15% u vježbanju. Kilogrami se bez problema skidaju i nevježbanjem.

Ima ljudi koji jedu uglavnom više ugljikohidrata nego proteina, bave se sportom, a imaju veću mišićnu masu nego ovi što jedu životinjske proteine, a isto se bave sportom.

Postoje nutricionistička pravila, no puno ljudi pobija svojim izgledom i prehranom te teorije.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put ned 22.12.2024 23:59 (Zaporožac).
3 mjeseca
@Zaporožac napiše: "Ima ljudi koji jedu uglavnom više ugljikohidrata nego proteina, bave se sportom, a imaju veću mišićnu masu nego ovi što jedu životinjske proteine, a isto se bave sportom.

Postoje nutricionistička pravila, no puno ljudi pobija svojim izgledom i prehranom te teorije."

Ako se bave istim sportom a jedan nabijen drugi mršav onda ostaje genetika kao odgovor na tvoje napisano. I možda još neko čudo prirode.

0 0 hvala 0
15 godina

Za te koji se cude mojim pobijanjem tih nutricionistickih pravila samo spomenem da organ koji trosi najvise kalorija je mozak 

0 0 hvala 0
16 godina

Koliko kalorija troši ovaj mozak?

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
dery kaže...

Koliko kalorija troši ovaj mozak?

Dobro pitanje. Mozda je u pitanju "kratki spoj"? Iako njegov "machine state diagram" izjednacavam sa 

Poruka je uređivana zadnji put pon 23.12.2024 12:15 (konjRR).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice