Istražili smo što banke nude korisnicima Osnovnog

poruka: 31
|
čitano: 8.991
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Istražili smo što banke nude korisnicima Osnovnog ".
11 godina

"Ako postojeći korisnik tekućeg računa u eurima ili postojećeg paketa želi prijeći/ugovoriti Osnovni račun, treba zatvoriti postojeći paket i tekući račun u eurima te nakon toga otvoriti Osnovni račun. Nakon ugovaranja Osnovnog računa, mijenja se IBAN računa, debitna kartica i PIN."

Ovo je velika glupost i nije niti približno ono s čime se ministar hvalio da će uvesti. Ja sam onda shvatio da će bez ikakve moje intervencije moj tekući postati osnovni. Mudrijaši iz banaka na ovaj način znaju da se ljudima neće dati zezati sa ovom procedurom i tako će većina korisnika i dalje ostati na starome "normalnom" tekućem i da će i dalje plaćati naknadu. Kako bi Zaba što bolje prikrila tu činjenicu, u onoj poruci o promjenama cijena koju su nam poslali prije mjesec dana nisu uopće naveli normalni tekući račun tako da vjerojatno ljudi misle da će im automatski postati besplatan, a neće.

20 0 hvala 2
14 godina

Da, il ce zatvranje ovih postojecih racuna naplatiti sa godisnjom, dvogodisnjom ustedom.. pa se ekipi nece isplatit🫣

0 0 hvala 0
16 godina

Izvrstan i informativan clanak.

Steta samo sto nije izasao par dana ranije, kada sam bio na razgovoru u banci i pokusao se informirati upravo o temi ovog clanka.

Sluzbenik se toliko zapetljao da mi je bilo lakse razumjeti kriptovalute nego njihove nove uvjete za koje sam dobio osjecaj da ih skrivaju "ko' zmija noge"

Usput, ako netko zna, dok sam bio tamo, "trebali" su azurirati moje podatke, a jedno od pitanja je bilo "da li se bavim politikom, odnosno da li sam politicki aktivan?"

Jel moze netko pojasniti u cemu je kvaka?

Cemu to pitanje?

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.

6 0 hvala 1
16 godina
Re: Istražili smo što banke nude korisnicima Osnov
syncmaster245b kaže...

Steta samo sto nije izasao par dana ranije, kada sam bio na razgovoru u banci i pokusao se informirati upravo o temi ovog clanka.

Sluzbenik se toliko zapetljao da mi je bilo lakse razumjeti kriptovalute nego njihove nove uvjete za koje sam dobio osjecaj da ih skrivaju "ko' zmija noge"

Usput, ako netko zna, dok sam bio tamo, "trebali" su azurirati moje podatke, a jedno od pitanja je bilo "da li se bavim politikom, odnosno da li sam politicki aktivan?"

Jel moze netko pojasniti u cemu je kvaka?

Cemu to pitanje?

To pitanje je dio zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Ako je stranka politički izložena osoba, banka je dužna provoditi pojačanu dubinsku analizu jer su takve osobe podložne strožem nadzoru zbog većeg rizika od zloupotrebe njihovog položaja. https://www.zakon.hr/z/117/Zakon-o-sprje%C4%8Davanju-pranja-novca-i-financiranju-terorizma

16 godina
Ivan M. kaže...

To pitanje je dio zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Ako je stranka politički izložena osoba, banka je dužna provoditi pojačanu dubinsku analizu jer su takve osobe podložne strožem nadzoru zbog većeg rizika od zloupotrebe njihovog položaja. https://www.zakon.hr/z/117/Zakon-o-sprje%C4%8Davanju-pranja-novca-i-financiranju-terorizma

Svaka cast na brzom odgovoru.

Onda to i ima smisla.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
16 godina
syncmaster245b kaže...

Naravno da skrivaju podatke ko zmija noge, kad se bore rukama i nogama da uzmu što više mogu, dok mogu.

Meni se ne da gnjaviti s njima pa sam otvorio Smartnešto račun u HPB-u.

Račun je besplatan, nema nedozvoljenog minusa, nema ovlaštenja i nema internet bankarstva, samo mobilno (što mi je super jer otkad imam mobilno bankarstvo internet bank. niti ne koristim).

Na kraju, još bolje od otvaranja osnovnog računa mi je promijeniti banku, to ih više boli pa eto, mala satisfakcija s te strane.

Gledam te!
11 godina
Zvuci kao pusiona po eu direktivi.

0 0 hvala 0
16 godina
Može li se uz osnovni račun ugovoriti kreditna kartica i može li se ugovoriti osnovni račun ako koristim Revolut?
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
Nije navedeno ništa za HPB

0 0 hvala 0
15 godina
bus kaže...

Da, il ce zatvranje ovih postojecih racuna naplatiti sa godisnjom, dvogodisnjom ustedom.. pa se ekipi nece isplatit🫣

zatvaranje racuna se vec sad ne smije naplacivati

14 godina
BMT kaže...
Može li se uz osnovni račun ugovoriti kreditna kartica i može li se ugovoriti osnovni račun ako koristim Revolut?

pa revolut ti je ionako "besplatan" ako nemaš plus, premium ili sl.

nemam za potpis
14 godina

Imam račun u HPB-u i već ovaj mjesec su mi prestali naplaćivati naknadu. Imam i mobilno bankarstvo.

16 godina
tenac kaže...
BMT kaže...

pa revolut ti je ionako "besplatan" ako nemaš plus, premium ili sl.

Ali tamo mi se baš ne prima plaća.

17 mjeseci

Uz Osnovni račun nije dozvoljeno ugovaranje/korištenje kreditnih kartica. 

S obzirom da Revolut račun/kartica pripada inozemnoj banci, kao takav ne predstavlja prepreku za otvaranje Osnovnog računa.

17 mjeseci

BMT

Uz Osnovni račun nije dozvoljeno ugovaranje/korištenje kreditnih kartica. 

S obzirom da Revolut račun/kartica pripada inozemnoj banci, kao takav ne predstavlja prepreku za otvaranje Osnovnog računa.

16 godina
syncmaster245b kaže...

Ao je stranka politički izložena osoba, banka je dužna provoditi pojačanu dubinsku analizu jer su takve osobe podložne strožem nadzoru zbog većeg rizika od zloupotrebe njihovog položaja. https://www.zakon.hr/z/117/Zakon-o-sprje%C4%8Davanju-pranja-novca-i-financiranju-terorizma

Onda to i ima smisla.

Krivo citirao

Pogledaj ispod

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.12.2024 14:19 (syncmaster245b).
16 godina
syncmaster245b kaže...
Ivan M. kaže...

Onda to i ima smisla.

'bem, mu vraga.

Ivan M. 

Iako mi se na prvu ucinilo da ima smisla, evo kopa me ovaj tvoj odgovor vec 10 dana.

Ne kuzim. Koja dubinska analiza zahtjeva moje deklariranje politicke aktivnosti.

Uostalom, sto se podrazumijeva pod dubinskom analizom?

U danasnjem dobu jedan inteligentnijji SQL query je sve sto treba za "dubinsku" analizu.

Sto vise razmisljam o tome, sve vise osjecam, ono sto bi ameri rekli "gut feeling"  da je to krivo ali i protuzakonito.

Mislim da cu se malo vise o tome informirati.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.12.2024 14:23 (syncmaster245b).
16 godina
syncmaster245b kaže...
syncmaster245b kaže...
Ivan M. kaže...

Onda to i ima smisla.

'bem, mu vraga.

Iako mi se na prvu ucinilo da ima smisla, evo kopa me ovaj tvoj odgovor vec 10 dana.

Ne kuzim. Koja dubinska analiza zahtjeva moje deklariranje politicke aktivnosti.

Uostalom, sto se podrazumijeva pod dubinskom analizom?

U danasnjem dobu jedan inteligentnijji SQL query je sve sto treba za "dubinsku" analizu.

Sto vise razmisljam o tome, sve vise osjecam, ono sto bi ameri rekli "gut feeling"  da je to krivo ali i protuzakonito.

Mislim da cu se malo vise o tome informirati.

To je zakonska obaveza banke, nema tu "možemo lupiti SQL query".

13 godina

.

5 0 hvala 0
16 godina
Old Iggy kaže...

Apsolutno mozemo lupiti SQL query i dobiti isti odgovor.

No,nije problem u banci koja je dobila tu obavezu.

Problem je u onom koji je donio taj zakonsku obvezu (ako je to slucaj).

Jos jednom, pokusati cu se bolje informirati.

No ono sto trentuno mislim/osjecam,  to je zadiranje u privatnost. Onu istu privatnost, kojom se EU busa u prsa kada govori kako ju stitii.

No mozda, krajnje pitanje, ili bolje receno, prvo pitanje, sto je dubinska analiza?

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.12.2024 14:47 (syncmaster245b).
14 godina
Kolonoskopija
Željko Vela: Phillip Lahm jedini ima dres s dugim rukavima ---- Srećko Bogdan: Zima mu je, jer je mali
16 godina
syncmaster245b kaže...
Old Iggy kaže...

Apsolutno mozemo lupiti SQL query i dobiti isti odgovor.

No,nije problem u banci koja je dobila tu obavezu.

Problem je u onom koji je donio taj zakonsku obvezu (ako je to slucaj).

Jos jednom, pokusati cu se bolje informirati.

No ono sto trentuno mislim/osjecam,  to je zadiranje u privatnost. Onu istu privatnost, kojom se EU busa u prsa kada govori kako ju stitii.

No mozda, krajnje pitanje, ili bolje receno, prvo pitanje, sto je dubinska analiza?

Prava adresa ti je država koja donosi zakon, koji je pak u skladu s EU regulativama.

Privatnost na tom nivou ne postoji, kao što ni nemaš neku bazu gdje možeš lupiti takav query. Radi se o izjavi korisnika (plus njegovih članova obitelji) koja može biti dovedena do odgovornosti u slučaju da se pokaže suprotno.

Zato su sve banke obavezne takvo što evidentirati.

16 godina
Hexfire kaže...
Kolonoskopija

Ni sam ne bih mogao pronaci bolju rijec koja bi mogla opisati ono sto sam osjecao nakon tog razgovora u banci.

Svak cast.

Care!

Old Iggy kaže...

Radi se o izjavi korisnika (plus njegovih članova obitelji) koja može biti dovedena do odgovornosti u slučaju da se pokaže suprotno.

Sto se moze pokazati  suprotno?

"Jeste li clan politicke stranke?

Nisam! (ispisao se iz HDZ/SDP-a dan ranije prije posjeta banci)"

Koji je smisao tog upita kada ga je tako lako izigrati?

Jos jednom, koja je razlika u dubinskoj analizi, osim bolje definiranog SQL Querija?

Ne kuzim zasto su odabrao taj pravac u diskusiji sa mnom.

Zasto imam osjecaj da pokusavas "braniti" nesto sto je apsolutno podlozno nedoumici?

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.12.2024 15:38 (syncmaster245b).
16 godina

Mislim da je to zakonska obveza donesena na razini EU-a, tako da nije ništa zabrinjavajuće. Banke samo moraju prikupiti dodatne informacije i dokumente, uključujući podatke o izvoru sredstava, što možda kod običnog korisnika ne moraju. Također provode pojačano praćenje transakcija i češće ažuriranje dokumentacije. Ove mjere se poduzimaju kako bi se banka zaštitila od potencijalnih rizika i očuvala sigurnost i integritet financijskog sustava. Pitanja koja se postavljaju možda djeluju bespotrebno, ali postoji razlog zašto se to pita. Ako korisnici odluče lagati, to im vjerojatno neće napraviti neki veliki problem, ali mogu imati nepotrebno gubljenje vremena.

Potraži na stranicama banke dokumente o politički izložene osobe - PEP... 

16 godina
Ivan M. kaže...

Mislim da je to zakonska obveza donesena na razini EU-a, tako da nije ništa zabrinjavajuće. Banke samo moraju prikupiti dodatne informacije i dokumente, uključujući podatke o izvoru sredstava, što možda kod običnog korisnika ne moraju. Također provode pojačano praćenje transakcija i češće ažuriranje dokumentacije. Ove mjere se poduzimaju kako bi se banka zaštitila od potencijalnih rizika i očuvala sigurnost i integritet financijskog sustava. Pitanja koja se postavljaju možda djeluju bespotrebno, ali postoji razlog zašto se to pita. Ako korisnici odluče lagati, to im vjerojatno neće napraviti neki veliki problem, ali mogu imati nepotrebno gubljenje vremena.

Potraži na stranicama banke dokumente o politički izložene osobe - PEP... 

Hvala na savjetu.

Stvarno hocu jer evo stvarno me to "skaklja"

Bas se moram malo bolje informirati.

16 godina
syncmaster245b kaže...
Old Iggy kaže...

Radi se o izjavi korisnika (plus njegovih članova obitelji) koja može biti dovedena do odgovornosti u slučaju da se pokaže suprotno.

Sto se moze pokazati  suprotno?

"Jeste li clan politicke stranke?

Nisam! (ispisao se iz HDZ/SDP-a dan ranije prije posjeta banci)"

Koji je smisao tog upita kada ga je tako lako izigrati?

Jos jednom, koja je razlika u dubinskoj analizi, osim bolje definiranog SQL Querija?

Ne kuzim zasto su odabrao taj pravac u diskusiji sa mnom.

Zasto imam osjecaj da pokusavas "braniti" nesto sto je apsolutno podlozno nedoumici?

Ne znam s kim se boriš, iskreno. Ivan M. ti je dao link na zakon, lupetaš o nekim SQL upitima (kao da postoje nekakve baze takvih osoba) i slično.

Bio ti član stranke ili ne je nebitno (dapače, neke politički izložene osobe ne smiju biti članovi stranaka). Zakon definira i što je potrebno u dubinskoj analizi, koje su to točno osobe, itd.

Nedoumice? Nađeš dobrog odvjetnika koji može krenuti osporavati zakon i kreni.

16 godina
Old Iggy kaže...

lupetaš o nekim SQL upitima (kao da postoje nekakve baze takvih osoba) i slično.

S obzirom da si odlucio upotrebljavati takve izraze, idemo skinuti rukavice.

Ispod kojeg kamena si ti sad ispuzao?

Zar doista mislis da ne postoji nacin da se provjeri koliko si dekagrama parizera kupio jucer preko svoje kartice na nivou EU?

Pa sto mislis od kuda se sve izvode one statistike sto gradjani EU-a najvise kupuju?

Po duhu svetom?

Ili ih love ispred Lidla pa ih pitaju "Sto ste danas kupili?"

WTF?

Koliko kratkovidan moras biti?

Old Iggy kaže...

Bio ti član stranke ili ne je nebitno (dapače, neke politički izložene osobe ne smiju biti članovi stranaka).

Ovo nakon 3 citanaja ne razumijem?

Jesi htio ponuditi primjer oksimorona, ili si stvarno bio ozbiljan?

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.12.2024 18:18 (syncmaster245b).
16 godina
syncmaster245b kaže...

Zar doista mislis da ne postoji nacin da se provjeri koliko si dekagrama parizera kupio jucer preko svoje kartice na nivou EU?

Pa sto mislis od kuda se sve izvode one statistike sto gradjani EU-a najvise kupuju?

Po duhu svetom?

Old Iggy kaže...

Bio ti član stranke ili ne je nebitno (dapače, neke politički izložene osobe ne smiju biti članovi stranaka).

Pa Lidl ima statistiku prodaje.

Misliš da PBZ/Visa imaju uvid u račun?

syncmaster245b kaže...

Old Iggy kaže...

Je li Milanović član stranke?

Je li Turudić član stranke?

Jesu li Ustavni suci - članovi stranke?

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.12.2024 18:32 (wyks).
16 godina
syncmaster245b kaže...
Old Iggy kaže...

lupetaš o nekim SQL upitima (kao da postoje nekakve baze takvih osoba) i slično.

Po duhu svetom?

WTF?

Old Iggy kaže...

Znači, niti shvaćaš čemu taj zakon služi, zašto se targetira te osobe, kako se statistike rade i slično?

Ono, Lidl, parizer, kartica? 

što se tiče zadnjeg, jasno mi je da ne razumiješ, nisi se ni potrudio razumjeti, pročitati, ali bitno je pjeniti se...

16 godina
Old Iggy kaže...
syncmaster245b kaže...
Old Iggy kaže...

Po duhu svetom?

WTF?

Old Iggy kaže...

Znači, niti shvaćaš čemu taj zakon služi, zašto se targetira te osobe, kako se statistike rade i slično?

Ono, Lidl, parizer, kartica? 

što se tiče zadnjeg, jasno mi je da ne razumiješ, nisi se ni potrudio razumjeti, pročitati, ali bitno je pjeniti se...

Sad vec lupetas.

Bez pozivanja na semantiku.

Objasni dubinsku analizu?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice