Otrovni plin čisti zrak - amonijak protiv dušikov

poruka: 11
|
čitano: 3.019
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Otrovni plin čisti zrak - amonijak protiv dušikov".
14 godina

Odličan članak. Eto još jednog dokaza da se pametnom primjenom tehnologije može puno postići. U cijeloj priči me jedino malo brine dysprozij, s obzirom da on spada u rijetke zemlje i pitanje njegove dostupnosti u dovoljnim količinama za izradu katalizatora (mada ga ne treba jako puno, sudeći prema formuli).

dolazim odmah - Godot
Moj PC  
5 1 hvala 0
4 godine

Po običaju DR Raos odličan!

3 1 hvala 0
9 godina

Disprozij je, istina, rijedak i skup, ali se lako reciklira. 

1 1 hvala 5
4 godine
Re: Otrovni plin čisti zrak - amonijak protiv duš
Super mi je ovaj mutavi @marsovac zemaljski koji samo lupa TD i nema što pametno za napisati.
Poruka je uređivana zadnji put ned 24.11.2024 11:55 (Gallu).

2 0 hvala 0
14 godina
Gallu kaže...
Super mi je ovaj mitovi @marsovac zemaljski koji samo lupa TD i nema što pametno za napisati.

Da, volio bih  i ja vidjeti koju pametnu od njega, a ne samo TD

dolazim odmah - Godot
14 godina

Pitanje za Dr Raosa: Doktore, koliko enerije se gubi pri pretvaranju vodika i dušika u amonijak, lijepo zvuči da amonijak uz katalizatore pri izgaranju daje samo energiju, dušik i vodenu paru, ali koliko je to energetski isplativo?

dolazim odmah - Godot
Moj PC  
1 0 hvala 0
6 godina

energija se ne gubi nego pretvara iz jednog oblika u drugi

0 0 hvala 0
9 godina

Odgovor Uči: u reakciji između NH3 i NO se ne troši, nego oslobađa energija - reakcija je egzotermna. 

1 0 hvala 3
14 godina
danen kaže...

Odgovor Uči: u reakciji između NH3 i NO se ne troši, nego oslobađa energija - reakcija je egzotermna. 

Nismo se potpuno razumjeli, pitanje je koliko energije se troši na dobivanje NH3, koji kasnije izgara sa NO i kisikom pa dobivamo energiju.

dolazim odmah - Godot
16 godina
Veliko hvala gospodinu na Raosu na još jednom vrhunskom članku!
Uvijek ih sa gustom pročitam iako nikad nisam pretjerano volio kemiju.

Nisam mislio da ću ikad argumentirano išta dodati na Vaše članke pa kamoli kritiku s obzirom da sam u kemiji teški laik - ali evo i to se desilo; smrtnicima nebitno ali nama na brodovima bitno - nije dimnjak već cimunjera! 😉

Usput, na zadnjim generacijama brodskih motora koji za pogonsko gorivo mogu koristiti dizel i/ili prirodni plin (LNG) koristimo SCR (Selective Catalytic Reduction) - katalizator na bazi amonijaka.
Katalizator je potrebno zagrijati prethodno na nekih 450 stupnjeva Celzijusa tako da ovih stotinjak stupnjeva što Vi spominjete u članku bi sigurno bilo lakše dostići…

Do slijedećeg čitanja!
Computers will never take the place of books. You can't stand on a floppy disk to reach a high shelf. -- Sam Ewing

0 0 hvala 1
9 godina

Da odgovorim Uči: kada se napavi sumarna reakcija, u koju ulazi dobivanje vodika iz vode te sinteza amonijaka, dolazi se do reakcije 2NO = O2 + N2, a ta je reakcija također ekzotermna. Dakle, nema utroška energije. Na kraju sve je to nebitno, jer je NO vrlo malo, pa je opravdan utrošak amonijaka radi čistog zraka. 

0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice