Osnovni račun postaje besplatan, ali Zagrebačka ba

poruka: 54
|
čitano: 9.093
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Osnovni račun postaje besplatan, ali Zagrebačka ba".
11 godina

Ne kužim odakle su izvukli taj naziv "osnovni račun". To je normalni tekući račun i amen. Samo zbunjuju ljude. Koliko se sjećam prije godinu, dvije je bilo rečeno na je od sad tekući račun po svemu jednak žiro računu. Zašto onda uopće više postoje obje vrste u našim bankama?

3 1 hvala 0
14 godina

Nije gov.no nego se pas pos.rao, besplatno otvaranje i vođenje ako ne koristiš ništa, ali ćeš zatvaranje na kraju platit pošteno .

Koliko love od tekućeg leži na računima kojima banka raspolaže, još bi oni trebali svima platiti ili minimalno dati neki osnovni paket usluga, neta freee. Ali dok gro ekipa to prihvaća i plaća sve to, što mjenjati. Butimo realni i svatko od nas bi gledao kako najbolje i najviše zaraditi 

A ništa onda, u ZABI i svim ostalim HR bankama recimo imaš samo taj osnovni za ništa, nula eurića i da ti neka osnovna lova stoji i stižu primanja, onda uredno svako toliko prebaciš neki iznos na revolut i plaćaš sve ostalo for free 

8 1 hvala 0
16 godina

Sad sam na Platnom asistentu (aktivan, koliko vidim toga više nema u ponudi), mjesečno 3,98€. Ima 5 besplatnih online transakcija uključenih, Mastercard kreditna uključena, a to će sad dići na 10 besplatnih transakcija i 5,90€ mjesečno. U međuvremenu sam plaćanje praktički svih računa prebacio na Revolut pošto mi tih 5 besplatnih online u Zabi nije pokrilo sve što plaćam a fakat mi im se iz principa ne daje još i provizija za transakcije. Za sad nikakvih problema s plaćanjem računa preko Revoluta, sve se uredno proknjiži. Ono što ima Zaba a nema Revolut je plaćanje skeniranjem qr koda. Zato je na Revolutu malo igra s tim jer treba ručno upisati/kopirati podatke za uplatu (opis, poziv na broj, iznos). Meni će ovih 10 transakcija pokriti sve što plaćam od računa mjesečno, i s obzirom na komociju korištenja nekako se uvjeravam da to sve skupa vrijedi tih nepunih 6 eura. Mislio sam kompletno prebaciti sve na Revolut uključujući i plaću. No, budimo realni, s bankom je lova ipak u sefu, Zaba ima bankomate na svakom uglu, po hotelima, svugdje, a imaju i poslovnice na sve strane i stvarne ljude po šalterima ako nešto negdje zapne. Nije da s Revolutom preko chata nisam riješio sve probleme koje sam s njima imao, ali ono, ipak. Ako nastave s gasom po klijentima ili na neki način ukinu te platne asistente, otići ću kompletno na Revolut ili nešto treće, i to onak, impulzivno.

Deckard
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

Prosječna mjesečna naknada

Francuska 3,5 €
Italija 6 €
Njemačka  5 €
Velika Britanija 0 GBP
Španjolska 5,5 €
Švicarska 7,5 CHF

Hrvatska (ZABA) 11,50€

Obzirom da je 7,5CHF=8.05 Eur uvjerljivo vodimo za 3,45€! 

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 11:10 (Xidrus).

6 0 hvala 4
11 godina
Re: Osnovni račun postaje besplatan, ali Zagrebačk
Moj PC  
5 0 hvala 0
15 godina

(troškovi infrastrukture poput energenata, poštarine, zakupa, radne snage, tehnologije, sigurnosti i regulatorni troškovi)

Kakva opravdanja...pff stari moj.

Miljarde eura dobiti i još bi...

6 0 hvala 0
15 godina
CVET2 kaže...

Ne kužim odakle su izvukli taj naziv "osnovni račun". To je normalni tekući račun i amen. Samo zbunjuju ljude. Koliko se sjećam prije godinu, dvije je bilo rečeno na je od sad tekući račun po svemu jednak žiro računu. Zašto onda uopće više postoje obje vrste u našim bankama?

-tko ti je rekao da je žiro jednak tekućem? to može reći osoba koja ne zna ništa :)

-žiro je obvezan za poslovanje-biz, npr isplatu, pod kontrolom porezne.. tekući nije, tj ne plaćaš pdv ... tako kad si privatnik-honorarac, plaća mora doći ('sjesti') na žiro, pri čemu se može automatski prebaciti na tekući.

-mogućnosti su jednake, kao što su jednaki svi bankomati, novčanice, no nije isto .. naprosto poslovno mora ići kroz žiro, dok su mogućnosti samog računa recimo iste jer mogućnosti zapravo nemaju nikakve veze s nazivom računa ili poreznim pravilima, pa se kao naziv paketa to može nazvati npr poslovni račun.

-zatim smo imali npr kunski, devizni transakcijski-valutni račun, sad smo euro pa naizgled ne treba devizni, no uloga mu ostaje za poslovanje s devizama (ne euro) kao multivalutni račun. Opet i ti računi postoje s razlogom kao i nazivi kojima ih razlikujemo, što će reć za sve postoji razlog :) dok onaj tko ne koristi ne mora ništa znati o bilo čemu, no tad se takvu osobu ne pita nego onu koja nešto-sve zna..

-tema.. da, naplaćuju sve-svašta, transakcije, dok po eu-državama gdje banke posluju ili im je sjedište u pravilu nema naplate transakcija dok je mjesečni 'trošak' računa podjednak..

.. tj postoje razni 'paketi' (jednako kao za telekome-mobitele, vrste kruha-peciva itd..) pa tako imamo npr student i penzić pakete, obične, poslovne.. u kojima je u mjesečnom trošku uračunat neki broj transakcija od nula do neograničeno ili neka dodatna usluga, npr šlepanje auta, vodoinstalaterski radovi.. poslovi koji s bankom nemaju veze no prodaju se kao svaka druga roba-usluga-paket..

-u čemu je priča s 'osnovnim' računom.. pa u tome da je 'digitalizacijom' svega, promjenom platnog prometa s keša i isplate novca na šalteru firme ili banke unazad nešto desetljeća došlo do tranzicije, kartice (bankomati).. i da su sad sve plaće isključivo preko računa, žiro-tekući, tj tekući je postao obvezan-nužan za bilo kojeg zaposlenog građana kako bi mogao primiti plaću, mada on sam nikad (teoretski, njegov izbor) nije želio biti klijent neke banke.. 'mora' tj to je dio tranzicije (u doba torbarenja, rata, firme za kunu..) su to banke tako 'sredile' s vlašću.. pa je tako pojedina firma jednostavno postala partner neke banke, ne osoba-zaposlenik, nego firma i tad je radnik morao izvaditi račun u toj banci kako bi primio plaću.. morao, kao bitna razlika od željeti-htjeti, izbor, kao i oko tog koja banka (slična igra je s npr 'konzumovim bonovima'..).

-no na kraju bi osoba izvadila neki račun, u nekoj banci.. pa to možemo recimo pustiti..

-važnije, trošak, cijena.. podsjetnik na telekome zbog sličnosit, tj svaki mjesec slanje papirnatog računa a to je trošak+posao (printanje i slanje poštom, cca 10-15kn po računu, recimo 1-2€). Telekomi su nam tad nudili-mamili na elektronički račun, emailom.. umjesto papirantog, jer time je njima povoljnije, praktički đabe (dok se samo izdavanje računa ne može zaračunavati kao stvaka u bilo kojem kupoprodajnom odnosu, račun ne može biti račun za račun.. jasno?) :) .. to je naprosto trošak poslovanja kao smeće-struja.. i ako tog troška nema, tad je to ušteda za izdavatelja računa.

-sličnost, šalteri su poslovni prostor, trošak, kao i djelatnik na šalteru radno mjesto.. to su veći troškovi od samog slanja računa poštom, tj prebacivanje na kartično poslovanje je daleko veća ušteda za banke nego što je za ostale elektronički račun.. i u početku je to naravno bilo đabe, tj to je već banci jeftinije nego imati fizičku poslovnicu, šalter i djelatnika.. no u to doba 'normalnog' početka smo mi bili u ratu, tranziciji i divljozapadnom odonosu s bankama kao sanader-hypo i sl.. i za razliku od zapada-ostakta svijeta, mi smo od društvenog-ex.soc-državnog vlasništva prešli na klasičan kapitalizam, tj nisu bivše firme bile klasično vlasništvo pa da je vlasnik ugovarao nešto s bankom i da ga je banka recimo 'mamila' pogodnostima, popustima-benefitima, kao što nas danas za sve usluge u bilo kojem poslu mame reklame npr telekoma ili banke.. mi to nismo imali, 'tranzicija'..

-pa je tako našim bankama (točnije 'našim', jer su strano vlasništvo) je najnormalnije naplatiti sve što se sjete, pri čemu se u svakom poslu može sve naplaćivati.. i to je ok, no fali im dio priče kao trošak i usporedba s ostatkom svijeta..

-pa tako sad kad se napokon država sjetila reći bankama da se osnovni račun ne smije naplaćivati, oni podignu ostale troškove-naknade.. kao transakciju, a bez transakcije je račun besmislen, ...

-još jedna sitnica, razlika.. npr zagreb i ostali, zg-holding, pošto je holding, jedan račun za komunalije, time direktno ušteda ovisno o lokaciji, pa tko živi u zg plaća jednu tansakciju dok ostali građani bez holdinga za iste usluge dobiju iste račune ali pojedinačno, ne sumu-jedan.. i plaćaju linearno toliko puta naknadu transakcije po pojedinom računu. Sitnica, no nakupi se (i primjer kako je holding zapravo dobro okrupnjavanje osim malverzacija, uhleba i sl.).

-što se dogodilo kad je prije par godina došlo do skoka cijena hrane, kruh-ulje..? država je ograničila cijenu kruha.. no to je 'osnovni' (svejedno, kruh-ulje-mlijeko.. ili kartični račun, obje su robe bez kojih ne možemo..) pa u trgovinama u pravilu nema tog 'državnog-jeftinog' kruha, no imamo tisuće ostalih, s mrvicama, bez mrvica, smeđi-bijeli-crni-zeleni.. no njie osnovni.. mada je to sve kruh-pecivo, no tad se ograničenje na njih ne odnosi i cijene idu gore, odnosno realno država može trubiti dok ne može ništa konkretno bez recimo robnih rezevi kojima bi tad ušla u tržište... i za razliku od cijene goriva koje mora biti 'isto', ostale robe se razlikuju po boji-sjemenkama-... ili naizvu penzić-student.. mada su sve to 'isti' računi, nema funkcionalno razlike, osim u paketu koji uračunava manje-više broj transakcija i 'benefita' u mjesečnu cijenu-trošak...

-ministar-vlada koja kreće u to da će 'pritisnuti' banke troškom osnovnog računa? .. ne zna da su banke dovoljno 'ljigave' da iskliznu? .. tad je naivac :) .. odnosno, jednako kao kad je pdv na hranu snižen, nije rezultirao nižim cijenama na policama za tu hranu nego je to otišlo u džep trgovine.. populističke mjere-parole, besmislene u 'tržišnoj ekonomiji' pri čemu smo bliži divljem zapadu nego zapadu kojem težimo... pa i po cijeni transakcija i eu matičnih država u kojima su kao u primjeru (tablica u članku) bez troška naplate transakcije, dok su nam mjesečne naknade podjednake-iste, tj koristim više računa i vidim-znam-plaćam..

-i sad ono bitno.. što mislite da je 'važnije'? osnovni račun bez naplate dodatnog troška ili cijena pojedine transakcije? odnosno pogledajte eu-države i tablicu.. pa ponovo, što ministar gura-traži i što smo dobili kao rezultat?

-dakle, da je obrnuto, da je 'normalno', tad bi naš ministar tražio ukidanje tih troškova transakcija, po uzoru na eu-matične države, po osnovi jednakosti.. jednakosti eu građana u eu uniji, u svemu.. no naravno ništa od tog, ni u audiovizualnom dijelu se to nije moglo, prejaki lobiji druge strane, interesi.. zabavna industrija ili banke.. pri čemu eu-zapad ima nulu cijenu transakcije, dok smo mi taj dio propustili recimo ratom i torbarenjem-pretvorbom, slično kao što su prodane ina-telekom.. obiteljsko srebro (i đabe sad žaliti..).

-što se po svijetu radi, razvija.. npr transakcijski eu račun koji eu recimo želi-planira uvesti, kojim bi se eliminirao kompletan trošak, trenutno transfer itd.. plan eu, ... a mi? naš ministar to ne zna, ne vidi? rekao bi da laje na pogrešno drvo, tj traži pogrešnu stvar od banaka a pošto nije tumplek koji o ekonomiji ne zna ništa, tad mi je još teže prihvatiti da je to slučajno, odnosno, kao i ostali primjeri gdje nas država štiti od visokih cijena, beskorisno, jer sve plaćamo isto ili više u odnosu na eu, osim energenata-goriva što država u superizbornoj godini radi iz sasvim drugih razloga, no što idućih godina kad tog razloga neće biti? .. poželjet ćemo da su izbori svaki drugi dan :)

edit: ili drugačije pitanje.. što je važnije za npr internet-liniju pakete, brzina-optika, cijena paketa ili naplata po prometu vs flat.. kao i eu roaming za mobitel, usporediti sličnosti-razlike i zaključiti..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 12:07 (ihush).
16 godina

Bar banaka ne fali u HR. Izaberi onu koja ti paše!
Zaba je talijanska banka. Imamo i austrijsku i mađarsku, još par talijanskih, češku, čak nekoliko hrvatskih.
Slovenskih i srpskih nemamo.o.

1 0 hvala 0
3 godine

Oću solarno plaćanje kao nekada, kad sam počel delati.

Dođem u računovodstvo, a pare u kuferti.

Što će mi banka ?!

Moram li primati plaću preko banke, ili mogu na ruke ?

Pitam ihush a

合氣道
Moj PC  
2 0 hvala 0
15 godina

-ne možeš.. tj mada bi to moglo biti pod ustavnim pravom ili općim pravima, možeš samo teoretski.. realno, da bi se bilo gdje danas zaposlio, moraš imati ID, osobnu, usa soc.broj, adresu stanovanja, .. i bankovnu karticu, tako je posložen zakonski okvir praktički svijeta, ne za hr.. odnosno, morala bi iza takvog zahtijeva stati neka udruga, stranka, odvjetnici.. netko dovoljno 'jak' da to izgura kao pravo osobe, koje postoji, tj nitko te ne može prisiliti da imaš račun u bilo kojoj banci.. no kad je to uvjet za radni odnos tad si ti taj koji taj uvjet moraš ispuniti, tj tako ga tumači druga strana pri čemu na kraju odlučuje ne ono što piše u zakonima nego tko-kako tumači, pa je moje tumačenje jedno, dok je višeg suda drugo a ustavnog treće.. tj osobe-autoriteti koji imaju pravo tumačenja tad tumače za nas ispod, pa njih treba pitati, npr narodnu banku i sniferića guvernera, vladu, poslodavce..  -ne mene :)

edit: u svakom poslovnom odnosu (ugovoru) dvije strane mogu ugovoriti bilo što, pa i način plaćanja, npr na ruke.. pri čemu zakon traži da sve bude kroz račun, zbog fiskalizacije, poreza, kontrole.. a sama isplata gotovine može biti u npr prostoriji firme kao gotovinska blagajna koja je nekad davno bila najnormalnija stvar.. no i mjesto malverzacija, tj gdje god se radi s gotovinom-kešom, pa i razlog uvođenja fiskalizacije npr..

-danas sve mora ići kroz račun.. dok ako tako ugovoriš, možeš isplatu dobiti na bilo koji način, pri čemu zakon regulira platežna sredstva platnog prometa države i obveze knjiženja tj kontrolu poreza vs malverzacija..

edit2: .. npr teoretski osoba može reći 'ne želim osobnu iskaznicu' ne trebam je, .. dok će te policija 'kažnjavati' ako nemaš osobnu tj ako je ne daš na zahtijev ovlaštene osobe.. pri čemu zapravo nema kazne, tj ako osoba nema osobnu (identifikaciju) tad je procedura da se privede u PU i utvrdi identitet.. ako osoba nema osobnu, tad se nema što utvrditi, nema ime-oib-ostisak, nema fotke.. nije napravljeno ako je osoba nije zatražila-napravila, nije migrant-stranac, nije marsovac.. i tad ta osoba pravno ne može ni biti kažnjena, jer je i kazna povezana tom osonovom, tj imenom-identifikatorom osobe, ne može protiv 'nepoznate' osobe.. pri čemu bi pod osnovno pravo moglo biti i tumačeno to da osoba ne želi i nema osobnu, pri čemu ni ne krši bilo koji drugi zakon a tad to ne bi smjelo biti osnova kazne ili tko zna :) .. opet, stvar tumačenja kad bi došlo do sudca, pri čemu ni sudci nisu jedna homogena osoba-mišljenje, pa bi tad neki sudac rekao kriv, drugi nevin, treći ličko rukovanje dok bi ustavni možda sve poništio.. a možda bi odluke donosili ovisno o političkim stranama tko koliko sudaca kontrolira pa će biti kontra kao glasanje u saboru, ne čisto pravo ili matematika nego politička strana za-protiv itd..

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 13:02 (ihush).
3 godine

Znam, ali uskraćena su mi građanska prava.

Jedno je imati osobnu iskaznicu, drugo je to, kako želim primati plaću.

Bar bi tako u demokraciji trebalo biti.

Prisiljen sam na posrednika koji mi za tu transakciju uzima novac.

Belosvetska pljačka legalis.

合氣道
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 12:57 (Zaporožac).
Moj PC  
19 0 hvala 0
14 godina
CVET2 kaže...

Nije točno, živiš u neznanju kao i ja i jako velika većina ljudi.... Pročitaj si ovaj zanimljivi članak pa si razmisli kako nas gule već godinama.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/tisuce-gradjana-vec-sedam-godina-preplacuju-vodjenje-racuna-jeste-li-i-vi-medju-njima/2615465.aspx

Edit: mislim na ovaj normalni tekući, za žiro si djelomično u pravu LINK

Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 13:00 (the chosen one07).
15 godina
Zaporožac kaže...

..

-upravo to sad vlada ispravlja.. sjetili se nakon '100 godina'.. (a do sad ništa?).

-uz onaj dio povijesti gdje je za hr to 'preskočeno' pa su svi radnici-firme tako završili u nekoj banci, ne po osobnom izboru osobe-radnika nego kako je gazda-diša odlučio, tj s kojom bankom je (dobio mito?) ugovorio i za to često dobio neki benefit, npr ljetovanje na jahti u vlasništu banke ili neki simbol kao sat, mobitel, auto.. novac :)

-normalno bi bilo.. da osoba ako želi postane klijent banke u kojoj želi, odnos te dvije strane, korisnik-banka, .. a tad kad ti netko nešto uplaćuje, daš svoj račun-broj-iban.. i to je to.. osim kod nas gdje si to dobio u firmi pa nisi osobno birao, osim onih koji su naknadno promijenili banku iz nekog razloga.. pogotovo vidljivo na mirovinama, uz foru da su prije više kasnile, dok zaba uvjerljivo posljednja isplaćuje, sad 8mog.. onak, nitko ne pita zašto, ni vlast-država.. nitko.

16 godina
Zaporožac kaže...

To je istina. Ali nije s motivom ugnjetavanja nego ravnopravnosti s dugim sudionicima socijalnog sistema države. Korupcija i to.

Interesantna je legalna mogućnost izbjegavanja banke, posrednik je ipak potreban.

poslodavac svoju obvezu može ispuniti tako da kod .. nadležnog suda ili javnog bilježnika ... položi iznos plaće koju je dužan isplatiti radniku.

16 godina
Zaporožac kaže...

Jedno je imati osobnu iskaznicu, drugo je to, kako želim primati plaću.

Bar bi tako u demokraciji trebalo biti.

Zakonski je obavezna isplata na transakcijski račun. 

S jedne strane dobro državi (jer postoji praćenje), s druge dobro firmi (ne gnjavi se s cashom). 

A uvijek možeš otvoriti besplatni račun.

10 godina
Zaporožac kaže...

Oću solarno plaćanje kao nekada, kad sam počel delati.

Dođem u računovodstvo, a pare u kuferti.

Što će mi banka ?!

Moram li primati plaću preko banke, ili mogu na ruke ?

Pitam ihush a

Bilo je slučajeva gdje su računovodstva privatnih poduzeća/obrta isplaćivala plaću radnicima na ruke, a onda ispalo da im nisu plaćali mirovinsko osiguranje. Ovako je to odmah onemogućeno u startu.

15 godina

hmmm...

Revolut mi se čini sve boljim, jedino nažalost nema komfor weba, da odgulim mjesečnu seansu plaćanja računa iz predložaka (ima Revolut app predloške, ali...)...

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina

Vidljivo je da se radi o nesposobnim ljudima na ključnim položajima unutar države koje bankarski sektor uvijek izigra na štetu građana.

Poruka takvima glasi, prestane izigravati nešto što niste (regulator) i upognite HPB da ponudi građanima ono što niti jedna druga banka nije u stanju kako bi se većina građana prebacila iz ovih preostalih gulikoža.

7 0 hvala 0
16 godina
UncleJimbo kaže...

...upognite HPB da ponudi građanima ono što niti jedna druga banka nije u stanju...  

A to je?

14 godina
ihush kaže...
CVET2 kaže...

-tko ti je rekao da je žiro jednak tekućem? to može reći osoba koja ne zna ništa :)

-žiro je obvezan za poslovanje-biz, npr isplatu, pod kontrolom porezne.. tekući nije, tj ne plaćaš pdv ... tako kad si privatnik-honorarac, plaća mora doći ('sjesti') na žiro, pri čemu se može automatski prebaciti na tekući.

-mogućnosti su jednake, kao što su jednaki svi bankomati, novčanice, no nije isto .. naprosto poslovno mora ići kroz žiro, dok su mogućnosti samog računa recimo iste jer mogućnosti zapravo nemaju nikakve veze s nazivom računa ili poreznim pravilima, pa se kao naziv paketa to može nazvati npr poslovni račun.

-zatim smo imali npr kunski, devizni transakcijski-valutni račun, sad smo euro pa naizgled ne treba devizni, no uloga mu ostaje za poslovanje s devizama (ne euro) kao multivalutni račun. Opet i ti računi postoje s razlogom kao i nazivi kojima ih razlikujemo, što će reć za sve postoji razlog :) dok onaj tko ne koristi ne mora ništa znati o bilo čemu, no tad se takvu osobu ne pita nego onu koja nešto-sve zna..

-tema.. da, naplaćuju sve-svašta, transakcije, dok po eu-državama gdje banke posluju ili im je sjedište u pravilu nema naplate transakcija dok je mjesečni 'trošak' računa podjednak..

.. tj postoje razni 'paketi' (jednako kao za telekome-mobitele, vrste kruha-peciva itd..) pa tako imamo npr student i penzić pakete, obične, poslovne.. u kojima je u mjesečnom trošku uračunat neki broj transakcija od nula do neograničeno ili neka dodatna usluga, npr šlepanje auta, vodoinstalaterski radovi.. poslovi koji s bankom nemaju veze no prodaju se kao svaka druga roba-usluga-paket..

-u čemu je priča s 'osnovnim' računom.. pa u tome da je 'digitalizacijom' svega, promjenom platnog prometa s keša i isplate novca na šalteru firme ili banke unazad nešto desetljeća došlo do tranzicije, kartice (bankomati).. i da su sad sve plaće isključivo preko računa, žiro-tekući, tj tekući je postao obvezan-nužan za bilo kojeg zaposlenog građana kako bi mogao primiti plaću, mada on sam nikad (teoretski, njegov izbor) nije želio biti klijent neke banke.. 'mora' tj to je dio tranzicije (u doba torbarenja, rata, firme za kunu..) su to banke tako 'sredile' s vlašću.. pa je tako pojedina firma jednostavno postala partner neke banke, ne osoba-zaposlenik, nego firma i tad je radnik morao izvaditi račun u toj banci kako bi primio plaću.. morao, kao bitna razlika od željeti-htjeti, izbor, kao i oko tog koja banka (slična igra je s npr 'konzumovim bonovima'..).

-no na kraju bi osoba izvadila neki račun, u nekoj banci.. pa to možemo recimo pustiti..

-važnije, trošak, cijena.. podsjetnik na telekome zbog sličnosit, tj svaki mjesec slanje papirnatog računa a to je trošak+posao (printanje i slanje poštom, cca 10-15kn po računu, recimo 1-2€). Telekomi su nam tad nudili-mamili na elektronički račun, emailom.. umjesto papirantog, jer time je njima povoljnije, praktički đabe (dok se samo izdavanje računa ne može zaračunavati kao stvaka u bilo kojem kupoprodajnom odnosu, račun ne može biti račun za račun.. jasno?) :) .. to je naprosto trošak poslovanja kao smeće-struja.. i ako tog troška nema, tad je to ušteda za izdavatelja računa.

-sličnost, šalteri su poslovni prostor, trošak, kao i djelatnik na šalteru radno mjesto.. to su veći troškovi od samog slanja računa poštom, tj prebacivanje na kartično poslovanje je daleko veća ušteda za banke nego što je za ostale elektronički račun.. i u početku je to naravno bilo đabe, tj to je već banci jeftinije nego imati fizičku poslovnicu, šalter i djelatnika.. no u to doba 'normalnog' početka smo mi bili u ratu, tranziciji i divljozapadnom odonosu s bankama kao sanader-hypo i sl.. i za razliku od zapada-ostakta svijeta, mi smo od društvenog-ex.soc-državnog vlasništva prešli na klasičan kapitalizam, tj nisu bivše firme bile klasično vlasništvo pa da je vlasnik ugovarao nešto s bankom i da ga je banka recimo 'mamila' pogodnostima, popustima-benefitima, kao što nas danas za sve usluge u bilo kojem poslu mame reklame npr telekoma ili banke.. mi to nismo imali, 'tranzicija'..

-pa je tako našim bankama (točnije 'našim', jer su strano vlasništvo) je najnormalnije naplatiti sve što se sjete, pri čemu se u svakom poslu može sve naplaćivati.. i to je ok, no fali im dio priče kao trošak i usporedba s ostatkom svijeta..

-pa tako sad kad se napokon država sjetila reći bankama da se osnovni račun ne smije naplaćivati, oni podignu ostale troškove-naknade.. kao transakciju, a bez transakcije je račun besmislen, ...

-još jedna sitnica, razlika.. npr zagreb i ostali, zg-holding, pošto je holding, jedan račun za komunalije, time direktno ušteda ovisno o lokaciji, pa tko živi u zg plaća jednu tansakciju dok ostali građani bez holdinga za iste usluge dobiju iste račune ali pojedinačno, ne sumu-jedan.. i plaćaju linearno toliko puta naknadu transakcije po pojedinom računu. Sitnica, no nakupi se (i primjer kako je holding zapravo dobro okrupnjavanje osim malverzacija, uhleba i sl.).

-što se dogodilo kad je prije par godina došlo do skoka cijena hrane, kruh-ulje..? država je ograničila cijenu kruha.. no to je 'osnovni' (svejedno, kruh-ulje-mlijeko.. ili kartični račun, obje su robe bez kojih ne možemo..) pa u trgovinama u pravilu nema tog 'državnog-jeftinog' kruha, no imamo tisuće ostalih, s mrvicama, bez mrvica, smeđi-bijeli-crni-zeleni.. no njie osnovni.. mada je to sve kruh-pecivo, no tad se ograničenje na njih ne odnosi i cijene idu gore, odnosno realno država može trubiti dok ne može ništa konkretno bez recimo robnih rezevi kojima bi tad ušla u tržište... i za razliku od cijene goriva koje mora biti 'isto', ostale robe se razlikuju po boji-sjemenkama-... ili naizvu penzić-student.. mada su sve to 'isti' računi, nema funkcionalno razlike, osim u paketu koji uračunava manje-više broj transakcija i 'benefita' u mjesečnu cijenu-trošak...

-ministar-vlada koja kreće u to da će 'pritisnuti' banke troškom osnovnog računa? .. ne zna da su banke dovoljno 'ljigave' da iskliznu? .. tad je naivac :) .. odnosno, jednako kao kad je pdv na hranu snižen, nije rezultirao nižim cijenama na policama za tu hranu nego je to otišlo u džep trgovine.. populističke mjere-parole, besmislene u 'tržišnoj ekonomiji' pri čemu smo bliži divljem zapadu nego zapadu kojem težimo... pa i po cijeni transakcija i eu matičnih država u kojima su kao u primjeru (tablica u članku) bez troška naplate transakcije, dok su nam mjesečne naknade podjednake-iste, tj koristim više računa i vidim-znam-plaćam..

-i sad ono bitno.. što mislite da je 'važnije'? osnovni račun bez naplate dodatnog troška ili cijena pojedine transakcije? odnosno pogledajte eu-države i tablicu.. pa ponovo, što ministar gura-traži i što smo dobili kao rezultat?

-dakle, da je obrnuto, da je 'normalno', tad bi naš ministar tražio ukidanje tih troškova transakcija, po uzoru na eu-matične države, po osnovi jednakosti.. jednakosti eu građana u eu uniji, u svemu.. no naravno ništa od tog, ni u audiovizualnom dijelu se to nije moglo, prejaki lobiji druge strane, interesi.. zabavna industrija ili banke.. pri čemu eu-zapad ima nulu cijenu transakcije, dok smo mi taj dio propustili recimo ratom i torbarenjem-pretvorbom, slično kao što su prodane ina-telekom.. obiteljsko srebro (i đabe sad žaliti..).

-što se po svijetu radi, razvija.. npr transakcijski eu račun koji eu recimo želi-planira uvesti, kojim bi se eliminirao kompletan trošak, trenutno transfer itd.. plan eu, ... a mi? naš ministar to ne zna, ne vidi? rekao bi da laje na pogrešno drvo, tj traži pogrešnu stvar od banaka a pošto nije tumplek koji o ekonomiji ne zna ništa, tad mi je još teže prihvatiti da je to slučajno, odnosno, kao i ostali primjeri gdje nas država štiti od visokih cijena, beskorisno, jer sve plaćamo isto ili više u odnosu na eu, osim energenata-goriva što država u superizbornoj godini radi iz sasvim drugih razloga, no što idućih godina kad tog razloga neće biti? .. poželjet ćemo da su izbori svaki drugi dan :)

edit: ili drugačije pitanje.. što je važnije za npr internet-liniju pakete, brzina-optika, cijena paketa ili naplata po prometu vs flat.. kao i eu roaming za mobitel, usporediti sličnosti-razlike i zaključiti..

hebate si koristio GPT da ti sve ovo napise ili imas toliko vremena tipkati 🤣🤣🤣

Žiro je bio obavezan prije, sada je i tekuci mislim dovoljan jer je i on pod nadzorom porezne vec neko vrijeme 😉

11 godina
Zaporožac kaže...

koja?

15 godina
UncleJimbo kaže...

Vidljivo je da se radi o nesposobnim ljudima na ključnim položajima unutar države koje bankarski sektor uvijek izigra na štetu građana.

Poruka takvima glasi, prestane izigravati nešto što niste (regulator) i upognite HPB da ponudi građanima ono što niti jedna druga banka nije u stanju kako bi se većina građana prebacila iz ovih preostalih gulikoža.

-samo boldano.. slažem se s postom, osim o bodlanom, razlog.. :)

-tj ne mislim da su vlada-ministar toliki tumpleki, čak mi aktualan zvuči kao da nešto zna :)) .. a tad ekšli daleko gori zaključak, tj ne da su tupasti pa druga strana pobjedi, izigra.. nego da.. eh, da. Može se i namjerno gubiti.. a tad pitanje za čije interese radi vlada, .. građana ili banaka-lobija-ostalih? uz klasičan PR koji će sve prikazati u smislu borbe za građane-nas, no kao svaka reklama-pamflet, ne nužno istinita ili čim se zagrebe eto truleži.

-prosječan čoban, čuvar ovaca, bez škole, zuba, mozga.. može efikasno čuvati, sačuvati ovce.. ako pri tome ovce ipak nestanu, tad on nije kvalitetan ovčar-čuvar.. što je vujičić? što je hnb radio za npr kredite-švicarce? što za ove naknade? koja mu je funkcija osim šmrkanja i plaće? kako nas ministar financija štiti ovim promjenama ako na kraju priče plaćamo isto-više? dok istovremeno eu građani plaćaju isto-manje? i to ne danas, jučer, desetljećima.. nema veze s krizom, inflacijom, ratovima nego je to tako s banana državom i neokolonijalizmom, uz jednake primjere telekoma, pri čemu banke i telekomi kod nas u odnosu na eu ostvaruju VEĆE zarade, što je i logično, jer su niži troškovi-plaće.. sve ostalo isto-skuplje, paradox koji je jedino za hr, sve ostale države-svemir ima drugačiji paritet, cijena-plaća-troška.. bilo koja država, francuska-italija-rumunjska.. isti paradox isključivo za hr.

-što s kaznama hypo u austriji? .. u hr nema djela-presude? upravo za poslove u hr?

+ kao btw, jedina zemlja koja je zatvorom kaznila bankare za krizu 2008me island, pri čemu su to usa-uk banke a sjedište samo formalnost dok postoje bankovne-porezne oaze kao jersey-otok, no nema kazni, procesa.. nema kao ni za diselgate ..

-ako su nesposobni, ok, tad barem nije kriminal-mito-korupcija.. no što ako nisu nesposobni? što ako... nesposobnost je lako riješiti, staviš drugog-sposobnog čak ni šteta ako je nenamjerna ne mora biti prevelika, no ako nisu nesposobni, neuki, glupi.. tad je daleko gore kao i posljedice, eto ode mali u remetinac.. još jedan od plejade likova, pa ako aktualni ministar nije glupast-tupast i izigran od banaka i jačih igrača, tad ćemo možda i za njega imati sličan epilog, možda.. onak, radije bi da su samo glupasti :)

13 godina

U HPB-u već godinama imam SuperSmart račun - u potpunosti besplatan, uz mobilnu aplikaciju. I onda onoliko koliko mi je potrebno prebacim na Revolut, i plaćam Revolutom. U potpunosti besplatno. 

Većina ljudi je u potpunosti nezainteresirana za proći jeftinije, pa nije ni čudno što banke konstantno dižu naknade i imaju sve veće profite. 

edit: zanimljivo je i to što većina zaposlenika HPB-a ne zna išta o SuperSmart računu. Par puta trebao obaviti plaćanja fizički u banci, pa uvijek zaposlenici bili iznenađeni kako ne plaćam ikakvu naknadu, jer JE NORMALNO plaćati banci da koristi tvoje novce. 

actore non probante reus absolvitur.
Poruka je uređivana zadnji put uto 19.11.2024 14:27 (TCO 006).
Moj PC  
17 0 hvala 0
15 godina
bus kaže...
,

-žiro je obvezan za poslovanje-biz,,,

hebate si koristio GPT da ti sve ovo napise ili imas toliko vremena tipkati 🤣🤣🤣

Žiro je bio obavezan prije, sada je i tekuci mislim dovoljan jer je i on pod nadzorom porezne vec neko vrijeme 😉

-žiro je obvezan za poslovanje. (ne piše za isplatu plaće.. a plaća je već dvojno kontrolirana, firma-eporezna i knjiži se kroz račun banke pa je to dovoljno, tj radnik ne prima plaću na žiro ako se to misli, prima ako nije zaposlenik firme.. i tad firma ne obračunava poreze, olakšice i sl. nego isplaćuje trošak dok osoba koja ima više od jednog izvora prihoda, ne samo plaću, ima obvezu godišnjeg prijave porznoj.. i tako je opet svejedno jel honorar-vanjski i sl primljen na tekući-osobni ili poslovni-žiro, svugdje je oib, podatci.. i prati se naravno sve kao što i svaka veća transakcija tekućim ide na automatsku provjeru i sl.).

-firme, poslovno.. poslovanje obvezno mora preko žiro.

-isplata plaće nije biz, osobni račun=tekući.. i tad su već svi porezi obračunati-naplaćeni, da nisu moralo bi ići na žiro..

-osoba ne treba žiro, za osobne potrebe.. nema potrebe :) tj ima samo kad posluuje kao firma, npr knjiženje predporeza ili pdv-a.. dok maloprodajno-osoba (fizička) uvjek plaća sve s pdv-om itd.

12 godina
Old Iggy kaže...
UncleJimbo kaže...

...upognite HPB da ponudi građanima ono što niti jedna druga banka nije u stanju...  

A to je?

Jeftinija i kvalitetnija usluga. 

Prostora očito ima ukoliko ostale banke u HR imaju dobit po miljardu eura na tržištu od 4M stanovnika.

14 godina

Poštovani forumaši,
ukoliko među vama ima stručnjak za tu temu, zamolio bih vas za objašnjenje.

Prije godinu dana sam u ZABA-i zatražio da me prebace s tekućeg na osnovni račun. Naime, tada banci to nije bilo isto, već se, prema njima, radi o 2 različita računa.
Dobio sam službeni odgovor da ne može, jer:

"Poštovani gospodine xy, osnovni račun mogu otvoriti samo korisnici koji na teritoriju Republike Hrvatske nemaju otvoren račun za plaćanje s istim značajkama i sastavom usluga koje nudi osnovni račun. Potrošač podnosi zahtjev za otvaranje računa u okviru kojeg izjavljuje da nema račun u službenoj valuti Republike Hrvatske na području Republike Hrvatske koji odgovara značajkama računa definiranima Zakonom o usporedivosti naknada, prebacivanju računa za plaćanje i pristupu osnovnom računu."

S obzirom da ja imam tekući račun koji ima iste značajke kao i osnovni, ja ga tada nisam mogao otvoriti. Htio sam se prebaciti na osnovni zato jer je jeftiniji.

Zanima me:
1) Jeli u međuvremenu tekući račun = osnovni račun?
2) Na koga se točno odnosi ovaj članak? Ako se i dalje misli na osnovni račun prema obrazloženju koje sam dobio od banke, tada 99% građana RH od ovog neće imati apsolutne nikakve koristi. 

0 0 hvala 0
14 godina
TCO 006 kaže...

U HPB-u već godinama imam SuperSmart račun - u potpunosti besplatan, uz mobilnu aplikaciju. I onda onoliko koliko mi je potrebno prebacim na Revolut, i plaćam Revolutom. U potpunosti besplatno. 

Većina ljudi je u potpunosti nezainteresirana za proći jeftinije, pa nije ni čudno što banke konstantno dižu naknade i imaju sve veće profite. 

edit: zanimljivo je i to što većina zaposlenika HPB-a ne zna išta o SuperSmart računu. Par puta trebao obaviti plaćanja fizički u banci, pa uvijek zaposlenici bili iznenađeni kako ne plaćam ikakvu naknadu, jer JE NORMALNO plaćati banci da koristi tvoje novce. 

Malo o HPB-u i koliko još moraju raditi da bi stigli konkurenciju: Prošle godine odem u njihovu poslovnicu otvoriti taj slavni gratis Supersmart račun. Tamo mi kažu da se to može samo online !?. Ne vrijedi uvjeravanje da to kod njih odradim. Ništa, vratim se kući, spojim se videovezom online, a tamo tip sjedi u nekoj poslovnici i ja mu diktiram podatke s osobne, zatim držim osobnu pored glave radi potvrde identiteta (dakle ništa online obrazac i sl.)... E da bi aktivirali račun moram nazad u poslovnicu potpisati papire.  Ok, i to riješim, kažu mi aktiviranje računa u ide u slijedećih par sati, najkasnije 24 h.  Uplatim neki mali iznos radi provjere i čekam. Treći dan izgubio strpljenje i zovem-zaboravili aktivirati.

HPB aplikacija radi, ništa naročito, no ni blizu ZABA (nema oročenja, razročenja, bezkontaktno plaćanje mobitelom, nadzor nad karticama i sl.)

Računu možeš pristupiti samo mobilno, ali ne i sa računala ( ne vidim smisao ograničenja osim da zagorča korištenje i ,valjda , natjera na pravi paket)

Dakle , ideja odlična, loše promovirana, realizacija komična, no dobar osnov za dalje.

14 godina

Moram, za promjenu,  pohvaliti članak i autoricu -pravi "mali" primjer "istraživačkog" novinarstva kojeg bi češće volio čitati u BUG-u  umjesto prenošenja informacija iz već pripremljenih promo materijala.

Imamo informaciju banke, pojašnjenje udruge banaka, utvrđivanje točnosti navedenoga (nisam znao da nitko ne naplaćuje transakacije osim u HR), osvrt na stanje (ekstremna dobiti banke u okruženju koje ne prati kupovnu moć ostatka EU) i zaključak s kojim se u potpunosti slažem.

15 0 hvala 3
16 godina
UncleJimbo kaže...
Old Iggy kaže...

A to je?

Jeftinija i kvalitetnija usluga. 

Prostora očito ima ukoliko ostale banke u HR imaju dobit po miljardu eura na tržištu od 4M stanovnika. 

Jeftinija usluga postoji, prvo HPB, sad sve velike banke.

Kvalitetnije je upitno, što misliš pod tim terminom? S osnovnim računom ne očekuj bilo koju vrstu kreditiranja (od minusa do stambenog) ili investiranja.

D1001 kaže...

Zanima me:
1) Jeli u međuvremenu tekući račun = osnovni račun?
2) Na koga se točno odnosi ovaj članak? Ako se i dalje misli na osnovni račun prema obrazloženju koje sam dobio od banke, tada 99% građana RH od ovog neće imati apsolutne nikakve koristi. 

Osnovni račun je tekući račun.

Vjerojatno bi hodalo ugasiš postojeći - kreiraš novi, osnovni. 

11 godina
mr.potter kaže...
TCO 006 kaže...

Malo o HPB-u i koliko još moraju raditi da bi stigli konkurenciju: Prošle godine odem u njihovu poslovnicu otvoriti taj slavni gratis Supersmart račun. Tamo mi kažu da se to može samo online !?. Ne vrijedi uvjeravanje da to kod njih odradim. Ništa, vratim se kući, spojim se videovezom online, a tamo tip sjedi u nekoj poslovnici i ja mu diktiram podatke s osobne, zatim držim osobnu pored glave radi potvrde identiteta (dakle ništa online obrazac i sl.)... E da bi aktivirali račun moram nazad u poslovnicu potpisati papire.  Ok, i to riješim, kažu mi aktiviranje računa u ide u slijedećih par sati, najkasnije 24 h.  Uplatim neki mali iznos radi provjere i čekam. Treći dan izgubio strpljenje i zovem-zaboravili aktivirati.

HPB aplikacija radi, ništa naročito, no ni blizu ZABA (nema oročenja, razročenja, bezkontaktno plaćanje mobitelom, nadzor nad karticama i sl.)

Računu možeš pristupiti samo mobilno, ali ne i sa računala ( ne vidim smisao ograničenja osim da zagorča korištenje i ,valjda , natjera na pravi paket)

Dakle , ideja odlična, loše promovirana, realizacija komična, no dobar osnov za dalje.

kad sam otvarao supersmart račun, ne sjećam se da sam išao u banku da ga aktiviraju, išao sam samo kad sam promijenio osobnu, ažuriranje podataka ne može online🤦‍♂️

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice