Kava – ljekoviti poticaj ili nezdrava ovisnost?

poruka: 43
|
čitano: 10.113
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kava – ljekoviti poticaj ili nezdrava ovisnost?".
16 godina

A kakve su nuspojave pijenja kave i alkohola kao irish coffee naprimjer? Vele da nije dobro miješati. 

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
Re: Kava – ljekoviti poticaj ili nezdrava ovisnost
Zašto koristiri ta uvozna sranja. Fino jedna turska s pelinom je bolja opcija.
14 godina

Možda bih trebao malo smanjiti sa litre kafe dnevno... mrmlj.

marching up and down the squaaare
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Volim piti kavu ali sam morao prestati zbog probavnih problema, mogu reci da se cak osjecam bolje otkako ju ne pijem.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
ukay1000 kaže...

A kakve su nuspojave pijenja kave i alkohola kao irish coffee naprimjer? Vele da nije dobro miješati. 

Nikad ne miješati več piti u odvojenim čašama ali sa boljim wiskijem.Nuspojave su perfektne.

DarthMarkus kaže... Normalno da radi fluidnio kad ti fali pol galaksije hehe
15 godina

Dakle piti kavu ili ne piti kavu? 

p.s. takoder kako ponisiti utjecaj na zeludac?

p.p.s. ima li kakvih slicnih istrazivanja za zvakanje lista koke?

2 0 hvala 0
4 godine

Vidio sam što kava radi ljudima, popiju pola litre - litru ujutro i za par sati samo "živčane". Kao da su uzeli mix nekih droga.
A i poslodavci daju s razlogom kavu "besplatno", umjesto da radnici dobiju više pauza ili kraće radno vrijeme nafilaj ih sa kavom da ne osjećaju umor. Vjerojatno bi davali zaposlenicima i metamfetamine da smiju.
Otkad sam smanjio kavu spavam puno bolje.

2 1 hvala 0
13 godina

Definitivno ovisnost. Taj osjecaj umora ujutro i nefunkcioniranja dok se ne popije kava je zapravo simptom ovisnosti, tek kad dobijes fiks se pocnes osjecat normalno. Ovo govorim kao netko ko je bio jako ovisan o kavi, pa totalno clean, pa sad pijem umjereno (2 espressa dnevno).

Odvikavanje od kave mi je bilo jedno od najgorih iskustava u zivotu, tjedan dana lezanja nepokretnog i umiranja od glavobolje, al nakon odvikavanja lakse se ujutro razbuditi i opcenito funkcionirati. Ali jednostavno volim okus kave pa sam ju s vremenom opet uvodio u malim kolicinama i sad je ok.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Moj PC  
10 0 hvala 0
16 godina
Lefi kaže...

Vidio sam što kava radi ljudima, popiju pola litre - litru ujutro i za par sati samo "živčane". Kao da su uzeli mix nekih droga.
A i poslodavci daju s razlogom kavu "besplatno", umjesto da radnici dobiju više pauza ili kraće radno vrijeme nafilaj ih sa kavom da ne osjećaju umor. Vjerojatno bi davali zaposlenicima i metamfetamine da smiju.
Otkad sam smanjio kavu spavam puno bolje.

Mogli bi onda, da smanje živčanost, popiti čaj.. Šalim se, iako ima istine u tome. No nisu tu samo poslodavci, i ljudi sami često pretjerivaju u svemu, pa tako i u kavi. Postoje ljudi koji piju kavu kako bi se razbudili ili održali budnim, no ima i onih za koje bih rekao da uzimaju stimulanse i depresive (kofeine i alkohole, respektivno) kako bi mogli drugima zagorčavati život svojim nekvalitetnim životom.

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.10.2024 11:13 (PaleRider).
16 godina

Pročitao dio sa šećerom i reko stanem dok je još članak na mojoj strani.

Anyway, tko se baš navuče, lako sam se "skinuo" kad sam jednostavno popio prvu i onda sve ostale čežnje za kavom pio bezkofeinsku. Mozak je bedak "aaa yeaahhh, kava" i prestane boljet glava.

The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Odlican clanak, ali niste naveli po meni glavne negativne strane kave, a to je izuzetno negativan utjecaj na zeludac, a potencijalno i na probavu. 

Sve koje znam da su prestali piti kavu u potpunosti ili koji su uzeli pauzu od ispijanja kave to su napravili iskljucivo zbog zgaravice. Kava je nekima cak znala izazvati i cir na zeludcu. 

I ja zbog istog razlga razmisljam da u prestanem s kavom jer me zeludac pocinje bolit. 

S jedne strane imamo napitak koji prepun pozitivnih strana, mozak ga obozava i ima hrpu zdravstvenih prednosti, a s druge strane doslovno razara zeludac.  

3 0 hvala 1
16 godina
rocko9 kaže...

Volim piti kavu ali sam morao prestati zbog probavnih problema, mogu reci da se cak osjecam bolje otkako ju ne pijem.

Živio gastritis, isto sam morao prestat pit. Samo "prigorno" kao za alkohol kad kažem na sistematskom.  

9 godina

pijem je svaki dan (čista turska po 2dcl 2x dnevno, plus ako završim u bircu tokom dana pa bude još koja), mogu prestat kad hoću, kakva ovisnost kakve gluposti... nekad ne popijem po tjedan dana jer odem nekud gdje promijenim rutinu, i zaboravim da je nisam uopće pio.
mogu je piti u 6 ujutro ili u pola noći, isto mi je, ne osjetim ništa bolje ili lošije, pijem radi okusa i eto kao nekog gušta

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.10.2024 12:49 (digitall).
Moj PC  
9 0 hvala 0
15 godina
digitall kaže...

pijem je svaki dan (čista turska po 2dcl 2x dnevno, plus ako završim u bircu tokom dana pa bude još koja), mogu prestat kad hoću, kakva ovisnost kakve gluposti... nekad ne popijem po tjedan dana jer odem nekud gdje promijenim rutinu, i zaboravim da je nisam uopće pio.
mogu je piti u 6 ujutro ili u pola noći, isto mi je, ne osjetim ništa bolje ili lošije, pijem radi okusa i eto kao nekog gušta

Takoder pio radi gusta samo radi gusta ali stomaku smeta pa sada pijem obicno nesto drugo.

Spavanje mi se nije promjenilo, razbudenost takoder ostala ista. Mozda zato sto sam pio bez secera? 

3 godine
Osobno sam freak za kavu, radio sam si doma od bijaletice do filter turske i V filter pa do francuske prese. Polozio sebi iz gusta za baristu neki online tecaj. Iskreno za ekstrakciju kave najbolji su bijaletica i naravno espresso, pritom dosta utjece cistoca samog aparata. U dosta kafica se pije rezidualni srot od zadnjih dvadeset kava jer konobari u pravilu neciste dovoljno ‘kaciole’ espressa. Turska kava je po meni uzasna priprema jer se radi dvostruko ili cak trostruko prokuhavanje kave i time se dobije samo kiselina, nista drugo, vjerojatno zato ljudi imaju zelucane probleme (kao i instant kave). Moj osvrt, kava ko i vino, mozes piti iz tetrapaka litru na dan, a mozes i neko kvalitetno i to casu na dan, tako i kava. Dva tri espressa max na dan, nekad znam i preskociti, i pijem prvu tek oko 10 ili podne i to s nogu iz jednog gutljaja, nekad prode i par dana izmedu ispijanja jer zaboravim ili mi je bolje doma napraviti u bijaletici ( obavezno pogledati na youtube kako se ispravno koristi)…

1 0 hvala 0
16 godina
rocko9 kaže...

Slično i u mene, ali sam isti efekt dobia kad sam obične i jeftine kave zamijenio s onima koje ne možeš kupiti u (svakom) trgovačkom lancu.

15 godina
ivoleko kaže...
rocko9 kaže...

Slično i u mene, ali sam isti efekt dobia kad sam obične i jeftine kave zamijenio s onima koje ne možeš kupiti u (svakom) trgovačkom lancu.

Koje?

16 godina
Ja volim ove specijalne kave, jesu skupe tipa 50€/kg , ali mirisom i okusom to je neki drugi svijet. Prije mi kava nikad nije pasala dok sam znao popit ove obicne. Jednom kad sam probao ove speciality kave, to je to. Posebno obozavam africke sorte, imaju tu neku dodatnu aromu i miris, meni prefino.
Popijem jedan double espresso dnevno s mlijekom (microfoam si slozim), sam ga pazljivo pripremim u aparatu, sve rucno. To sve iz gusta, cijeli taj proces pripreme i ispijanja, to mi je taman taj popodnevni coffie break da malo predahnem. Nisam primjetio neku ovisnost (mogu normalno bez kave), niti neki stimulans, naprotiv, prispava mi se nakon kave :), al vjetojatno jer pijem nakon rucka pa mi se od rucka prispava :)

2 0 hvala 0
14 godina

Koliko je kava zdrava ili nezdrava - sve se svodi na količinu iste, i ako ćemo opširnije, i na fizičke i psihičke genetske predispozicije osobe koja je konzumira, lifestyle te osobe te vanjske utjecaje - kroz duži vremenski period. Individualna stvar praktički. Ja ću nekad jedan bezkofeinski kapućino...

2 0 hvala 0
16 godina
Minneyar kaže...

Definitivno ovisnost. Taj osjecaj umora ujutro i nefunkcioniranja dok se ne popije kava je zapravo simptom ovisnosti, tek kad dobijes fiks se pocnes osjecat normalno. Ovo govorim kao netko ko je bio jako ovisan o kavi, pa totalno clean, pa sad pijem umjereno (2 espressa dnevno).

Odvikavanje od kave mi je bilo jedno od najgorih iskustava u zivotu, tjedan dana lezanja nepokretnog i umiranja od glavobolje, al nakon odvikavanja lakse se ujutro razbuditi i opcenito funkcionirati. Ali jednostavno volim okus kave pa sam ju s vremenom opet uvodio u malim kolicinama i sad je ok.

Ako piješ 2 espressa dnevno, ti si još uvijek pod utjecajem :)

K
14 godina
Kad netko ima želučane ili crijevne probleme od konzumiranja neke namirnice, problem se donekle može riješiti nekonzumacijom iste, ali uzrok problema je i dalje tu. Najčešće se radi o bakterijskom disbalansu, jer recimo kava je puna polifenola a bakterije ga obožavaju. Pa ako imaš SIBO (small intestinal bacterial overgrowth), problem može biti svašta - paradajz, banana, cvjetača, jaja, kava...
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.10.2024 20:38 (guslac).

1 0 hvala 0
16 godina
=XFX=PlayHard kaže...

Odlican clanak, ali niste naveli po meni glavne negativne strane kave, a to je izuzetno negativan utjecaj na zeludac, a potencijalno i na probavu. 

Sve koje znam da su prestali piti kavu u potpunosti ili koji su uzeli pauzu od ispijanja kave to su napravili iskljucivo zbog zgaravice. Kava je nekima cak znala izazvati i cir na zeludcu.

Bojim se da je tu kava najmanje kriva, dok je sve ostalo što konzumiraš uz nju zapravo glavni krivac.

K
14 godina

Je li samo na mene kava ne djeluje? Pio je ujutro ili navecer efekta nekog nema isto je i sa energetskim picima. Ako nisam dobro naspavan nista me nece razbudit isto je i kada idem lec, ako mi se spava nista me nece sprijecit da iste sekunde zaspim, bilo to litra kave ili red bulla.  

3 0 hvala 0
15 godina

ni na mene baš ne djeluje u smislu nespavanja, ali sam ovisan i svaki dan 4-5 kaf'c ispijem koje mi draga (žena ter konobar'ca) ispeče...

ali ovi kojima jako podiže kiselost želuca (osobito prva, jutarnja), imate stari ljekarnički štos pred ispijanje jutarnje doze lijekova : 5 min prije prve kahve, izgrickati suhu koricu kruha, da se želudac obloži te pripremi za jutarnje crno zlo...

ili naravno tost....

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Kava baš jako kriva. Ondosno kava plus mljeko jako potić lučenje kiseline posebno na prazan stomak. Tu onda idu gazirana pića pošto CO2 u želucu radi dodatnu kiselinu. Ima još toga ali ovo je meni najgore se pokazalo.

Obavzni gastitis naravno nakon HB pa onda emanera i šaka antibiotika.

Na vrh čajne žlice mljevenog đumbira za smanjenje kiseline.
Poruka je uređivana zadnji put ned 20.10.2024 22:30 (Gajotres).
7 godina

Obožavam izjave tipa "nisam ovisnik o kavi i mogu prestat kad hoču, ali zašto" - to UOPČE nije izjava svakog ovisnika o bilo čemu, MOGU ALI ZAŠTO.

Kava dokazano izaziva ovisnost, ali ako mrkneš jednu na dan sumnjam da češ se "navuč" i bez problema si tjednima bez nje, ali ako si kao moj kolega na poslu koji mrkne točno 15 na dan, sa tim da je zadnja oko 9 navečer, i onda kuka kao nemoće zaspat prije 1 ujutro...hmm da mi je znat zašto!

Moj PC  
0 4 hvala 0
15 godina

Mislim da na takve ljude kava vise ni ne utjece na taj nacin. Moji roditelji popiju dupli espresso u 21:00 i oko 22:00 vec oboje debelo spavaju... To im je treca ili cetvrta kava u danu.

2 godine

Znam da mogu bez nje odnosno znam ne piti kavu po nekoliko dana, ne pije mi se, nije mi ćeif i apsolutno ništa mi se ne dešava, niti glavobolje, razdražljivosti ni nekog drugog withdrawal simptoma, ništa.

Dnevno popijem po 3 šalice, ukoliko popijem četvrtu osjetim povišeni tlak odnosno povećanje otkucaja srca, i to je u biti to što se tiče kofeinskih manifestacija, ne osjećam neku specijalnu budnost ujutru ili slično, vjerujem da popijem na večer ne bih mogao zaspati ali ne pijem ju na večer već je cirkam cijelo jutro i poslije ručka.

Ovisan sam jedino o nikotinu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.10.2024 0:51 (notloB).
7 godina

Pijem kavu već godinama i to više iz navike i gušta nego iz potrebe. Mogu popiti kavu 20 minuta prije spavanja i zaspati k'o beba, ujutro mogu normalno funkcionirati bez kave, iako mi je najdraže početi radni dan sa finom turskom kavom. Isto tako, ponekad mi je gušt poslije posla izvaliti se u fotelji i srkati kavu. Pogotovo zimi. 

3 0 hvala 0
14 godina

Pola litre muljave turske + još koji espresso na dan, nikad žgaravica nije bila problem (osim kad se nakrkam neke maščobe, mljevene paprike i sličnog Slavonoidnog jela). Ali ne pijem kavu s mlijekom otkad sam bio u krajevima gdje na to gledaju s prezirom (od Turske istočnije).

marching up and down the squaaare
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice