Sam Altman najavio superinteligenciju za pet godin

poruka: 5
|
čitano: 2.585
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Sam Altman najavio superinteligenciju za pet godin".
16 godina

On je isto tako rekao i da će AI zamjeniti ljude u svim poslovima, da će ljudima samo umjetnost ostati, a vidimo da je umjetnost prva na udaru AIa.

Moj PC  
6 0 hvala 0
15 godina

obican EPP, ako se tko sjeca toga 

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Sam Altman najavio superinteligenciju za pet g
dejo6 kaže...

On je isto tako rekao i da će AI zamjeniti ljude u svim poslovima, da će ljudima samo umjetnost ostati, a vidimo da je umjetnost prva na udaru AIa.

Tako smo svi mislili, glupo racunalo nece nikad bit kreativno.

A uz to i za programiranje smo svi donedavno cvrsto vjerovali da je jedini siguran posao koje nam nece uzeti masine. Kad ono prvo na listi za otpis. 

16 godina
Re: Sam Altman najavio superinteligenciju za pet g
SupremeCommander kaže...
dejo6 kaže...

Tako smo svi mislili, glupo racunalo nece nikad bit kreativno.

A uz to i za programiranje smo svi donedavno cvrsto vjerovali da je jedini siguran posao koje nam nece uzeti masine. Kad ono prvo na listi za otpis. 

Prvo je na listi za otpis jer je najveci jedinstveni trosak IT tvrtkama ali je medu posljednjima koji ce uzeti masine, jer kada ce masine moci efektivno programirati tada vise nece biti puno poslova koje nece moci zamijeniti.

- Psiho246
16 godina

On zamišlja "zapanjujuće trijumfe - rješavanje klimatskih problema, uspostavljanje svemirske kolonije i otkriće sve fizike" koji postaju uobičajeni.

Presmiješno. Sve se ovo može riješiti danas bez AI-ja, problem uopće nije u tehnologiji.

Klimatske i vezane probleme ne rješavamo jer prioritiziramo profit. Svemirske kolonije nemamo jer više volimo ratovati a svemirske kolonije će doći na red kad nam ponestane resursa za isto (pa ni na Mjesec ne bi otišli da nije bilo rata, barem hladnog). Postoje snovi određenih privatnika o kolonijama na Mjesecu i Marsu, ali to su naivne ideje koje sigurno neće zaživjeti tako kako su zamišljene niti će AI to ubrzati. A što se tiče fizike, napretka nema zbog više stvari, ali sigurno ne tehnologije - i da sagradimo 100 puta veći sudarač i nekakav super AI koji quettabajte podataka može obraditi u sekundi, fundamentalnog napretka ne bi bilo. Prije svega, etablirani model "Publish or perish" prioritizira kvantitetu nauštrb kvalitete, odstupanje od etabliranih paradigmi se ne promiče nego efektivno kažnjava, itd.

Ništa od toga AI neće riješiti ako se ne promijene ljudski prioriteti. A to da će AI postati nekakva superinteligencija je isto smiješno. AI nije kreativan niti to može biti bez svijesti. Možda se nekom čini kreativan, ali sve što proizvede je isključivo rezultat treninga na već proizvedenom - tj. radi se o reciklaži i remixu ideja. Možda još nije dosegnut maksimum potencijala, ali, budući da se i ljudska inteligencija i kreativnost smanjuju (povećava se reciklaža, ne kreativnost), u jednom trenutku će AI početi i nazadovati. Čak i da neće nazadovati inteligencijom, njegova upotrebljivost i kvaliteta će u jednom trenutku početi opadati - kao što se to desilo s internetom i s nebrojeno drugih stvari. Ako me je išta povijest naučila, to je da svi projekti na ovom svijetu koji imaju potencijal svijet učiniti boljim, kad porastu u nešto više obavezno se koruptiraju i postanu samo dodatni alati koji služe za bogaćenje elite i stvaranje još veće nejednakosti. Tako i ovaj "božanski" esej nije ništa drugo od ulizivačkog pokušaja iskamčivanja novca kako bi se takva budućnost i ostvarila.

Amenoum
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.9.2024 11:14 (PaleRider).

5 1 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice