Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?

poruka: 41
|
čitano: 15.978
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?".
12 godina
offline
Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?

Izvrstan članak za početak dana. Samo još nedostaje usporedba ostalih ulja iz perspektive termičke obrade i nutritivnog sastava. Na primjer u DE se jako reklamira korištenje repičinog ulja za prženje jer je otpornije na zagrijavanje.

Moj PC  
4 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?

maslinjak meni služi samo kao medij za ljekovite biljne pripravke (brdo kantariona pa na suncu mjesec dana, dok ne poljubičasti). jasno, "djevičansko" bi bilo preskupo pa uzmem već izjebano, najjeftinije (tipa sint, eventualno poluminerlano, sae 10w-40 - moglo bi komotno u moj motor, umjesto yamalube) iz opskurnih samoposluživanja. u nas je ionako sve prepuno krivotvorina*, pa čemu se zamarati forenzikom, kad krajnji cilj nije salata, odn. oralna konzumancija (tako je bilo nekad; sad salate samo perem i dec it - bez ikakvih "začina"). 

 

*osim meda i maslinjaka. gledam jučer na knežiji kako kamion dovozi lubenice poštenoj prodavačici na štandu i skidaju (španjolske?) naljepnice pa na komade papira pišu "domaća, slatka". jednom sam na placu kupovao banane. pitam iz zajebancije: jesu domaće? a teta i ne skuži nego odmah ispali: jesu, jesu prave domaće. prvo i nisam tražio banane izravno, nego pod musa sapientium, ali nije prošlo. gledala me k'o nepomuženo tele, nimalo sapiensično. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.6.2024 9:52 (Ajar).
Moj PC  
13 0 hvala 0
4 godine
offline
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
Ja neznam sto je ispravno ali svakako ne przim na ml ali kuham(dinstam kapulu na svom maslinovom ulju,hladno presano), svakako bolje nego koristit rafinirano suncokretovo ulje
 
6 0 hvala 0
14 godina
offline
Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?

Ja isto za dinstat kapulu, i jaje na oko. A ustvari jedino se to i moze...

Maslinovo ulje, sol, papar i ne treba ti više ništa.

 
4 0 hvala 0
3 godine
online
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
Gravyri kaže...
Ja neznam sto je ispravno ali svakako ne przim na ml ali kuham(dinstam kapulu na svom maslinovom ulju,hladno presano), svakako bolje nego koristit rafinirano suncokretovo ulje

 Ja također dinstam, sotiram na ed maslinovom s time da držim tempu što je moguće niže, ne pržim hranu uopće niti upotrebljavam druga ulja osim ed maslinovog, tu i tamo koristim maslac gdje se baš mora osjetiti, neriblji rižoto npr. za mantekiranje i slično.

Neki dan sam čuo jednu dobru... kuhanje služi samo kako bi se moglo pojesti što više maslinovog ulja.

Ajar kaže...

maslinjak meni služi samo kao medij za ljekovite biljne pripravke (brdo kantariona pa na suncu mjesec dana, dok ne poljubičasti).

 Inače ed maslinovo stoji u što tamnijem staklu ne bez razloga, izložiti ga suncu je grijeh a kamo li mjesec dana... Ed maslinovo je pravi lijek, kantarion je meh.

Ajar kaže...

....kad krajnji cilj nije salata, odn. oralna konzumancija (tako je bilo nekad; sad salate samo perem i dec it - bez ikakvih "začina"). 

 , kako možeš? To je kao da ideš s kravama na ispašu...

 

 

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.6.2024 20:05 (notloB).
13 godina
offline
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
Ispekao sam tonu svinjetine na basso djevičanskom. Ma i neka samo da nije suncokretovo.
Old pirate
 
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
Ajar kaže...

....kad krajnji cilj nije salata, odn. oralna konzumancija (tako je bilo nekad; sad salate samo perem i dec it - bez ikakvih "začina"). 

 , kako možeš? To je kao da ideš s kravama na ispašu...  

 muuu? 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
16 godina
online
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
kerum kaže...

Izvrstan članak za početak dana. Samo još nedostaje usporedba ostalih ulja iz perspektive termičke obrade i nutritivnog sastava. ...

 Otvorio sam komentare da bih napisao isto! 

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
15 godina
online
Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?

-svaka obrada, termička (kuhanje-pečenje..) oduzima dio nutritivnih svojstava hrane, npr sirovo-pečeno, uz problem .. nismo više 'divljaci' pa sirovo probavni trakt ne može više probaviti, umrli bi od gladi (i proljeva..).. dok npr eskimi (barem necivilizirani) mogu jesti sirovo fokino meso-loj.. no istovremeno, je termički obrađena hrana 'oslobodila' mozak-tijelo.. npr krava kao poznati preživač jede-preživa danima, troši vrijeme samo na hranu.. a to je ono važno, evolucijski korak naprijed, ostane vremena za ostalo-razno.. maštu-umjetnost-spačke-sex.. ne samo preživljavanje, tj tu je prva i važna razlika, začetak ljudske vrste-mozga (kao i suprotnost, kravlje ludilo kad biljojeda hraniš mesom zbog prinosa-utova-masnoće-novca..).

 

-dakle, ne treba nam kuhar-šef ili vrhunski kemičar to reći :) .. kao, znamo.. no to time nije postala činjenica klase ili-ili, lijevo-desno kao labirint-izlaz, točno-netočno.. nije, naprotiv, tj to je kao da kažemo da bočicu parfema treba držati zatvorenom jer će ishlapiti.. pa da, no dok je u bočici-zatvoreno, nema smisao postojanja, tj smisao parfema (ugodnog mirisa) je upravo to da nam stvori ugodu a to radimo tako da ga otvorimo, nanesemo, hlapljenjem.. ne čuvanjem.

-raspad spojeva, npr znamo da c vitamin kuhanjem 'odlazi'.. ostane tek manji dio, no kuhana sarma je bolja od sirove ili sirovog kupusa. Zašto bi drugačije bilo za ulje? pogotovo aromatičnog okusa? .. upravo to želimo, da daa i miris, aromu, da prenese nešto na ostatak lonca pa i zrak kuhinje dok susjedi snifaju ljubomorno.. :)

-iz 'iste' kategorije je i pečenje mesa, čak i samo sušenje-dimljenje (šunka-pršut-špek-kobasice..)... sve to je kancerogeno, tj svaki 'ugljikohidrat' kojeg karboniziramo.. no upravo to daje ukus, ono što želimo, parfem?.. hoćemo li zato umrijeti od raka ako jedemo šunku? ne, nećemo.. tj možda, no jednaka šansa je dobiti jackpot ili udar groma, tramvaj i sl... tj pitanje je količine, izloženosti, akumulacije itd. dok tona šunke ili perja ako padne na nas rezultira jednako, drobljenjem..

 

-peči na ulju? maslinovom? .. ovisi. .. npr riba na gradele, no na kraju se zalije uljem, doda bijeli luk i peršin, sol.. nije to tavica-lonac a to tad ne radimo zato jer mislimo na nutritivne vrijednosti-gubitke, nego zato jer je ukusno-fino, gušt. .. i to je daleko važnije nego nutricionizam, tj upravo zato smo postali ljudi, jer nije hrana samo za preživjeti nego i uživati, tek tad smo 'pravi ljudi', sposobni za svašta, dobro-zlo.. bez tog smo 'biljka' pa recimo da u ovom kontektsu glasam za ukus, ne nutricionizam :) tj dosljedno držanje 'pravila' bi nas logikom dovelo do zaključka da ne treba kuhati uopće a tad je sporedno na-u-čemu.. pa za kuhanje, time i u ulju neovisno o aromi, uz podsjetnik da se tako priprema i pomfrit koji je tad hrskav-ukusan i klinci obožavaju, mada je 'nezdrav' i služi industriji stvaranja ovisnosti brandu kao i pretilost itd..

 

-maslinovo ulje? istine-laži-zablude.. zapravo je stabiljnije termo-otpornije od npr suncokretovog, dok se hrana priprema na npr 180c, maslinovo tek na 210c ima točku dimljenja, tj manje termolabilno osjetljivo.. i time zapravo bolje kao ulje od npr suncokretovog.. kao što za aute-motore imamo razna ulja-maziva povezano s temperaturom rada itd.. :)

 

-što će o tome reći neki francuski kuhar-šef? boli me kiki.. tj ne zanima me kuhar, nonina kužina je jača :)

 

-ulja, soli, šećeri.. to je ono što organizam želi-traži i nagrađuje ugodom kao sex-dopamin itd.. pa ako je šećer nezdrav pa što.. treba živjeti kao 'čovjek', ne kao petrijeva zdjelica... uz podsjetnik smisla postojanja bočice i parfema kao i evolucije probavnog trakta ili onog što nas razlikuje od pred-humanoida-životinja ili goveda..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
 
2 0 hvala 2
3 godine
online
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
ihush kaže...

-svaka obrada, termička (kuhanje-pečenje..) oduzima dio nutritivnih svojstava hrane...

 Ne nužno, neki hranjivi sastojci se oslobađaju za ljudsku prehranu kuhanjem, npr. mrkva i korjenasto povrće gdje je bioraspoloživost nutritijenata puno veća nakon kuhanja nego kad su namirnice sirove, neku hranu odnosno hranjive sastojke uopće ne možemo variti ukoliko nisu kuhani, a neki hranjivi sastojci se kuhanjem "pojačavaju", da tako kažem, samim oduzimanjem vode, npr. 100g kuhane rajčice tako reducirane ima više likopena nego 100g svježe rajčice, dok naravno kako kažeš mnogi hranjivi sastojci budu uništeni kuhanjem, vitamini topivi u vodi, vitamin C primjerice (što si i napisao u nastavku), omega 3 masne kiseline etc.

Kuhanjem se također rješavamo nekih otrovnih sastojaka i antinutrijenata iz svježe hrane, pogotovo iz povrća i nekih vrsta riba.

ihush kaže...

no kuhana sarma je bolja od sirove ili sirovog kupusa.

Svježi kiseli kupus na salatu je izvrstan za zdravlje i vrlo ukusan, jedino količina soli je problematična, uz češnjak, edm ulje, crvenu mljevenu papriku i papar... a i sirovi kupus na salatu, gdje ga na sitne trakice rezanog posoliš i nešto kasnije iz njega istisneš vodu je perfektan s bijelim lukom, ed maslinovim i malo octa.

ihush kaže...

tj svaki 'ugljikohidrat' kojeg karboniziramo..

Zašto uopće karbonizirali ugljikohidrate? Termički ih obradiš tek toliko da dobiješ dekstrin i uz proteine i maillardove reakcije, to je ono što daje bogat ukus hrani a ne karbonizacija, karbonizacijom dobiješ samo gorčinu i takvo jelo treba baciti, to se zove pregorena hrana.

ihush kaže...

-maslinovo ulje? istine-laži-zablude.. zapravo je stabiljnije termo-otpornije od npr suncokretovog, dok se hrana priprema na npr 180c, maslinovo tek na 210c ima točku dimljenja, tj manje termolabilno osjetljivo.. i time zapravo bolje kao ulje od npr suncokretovog.. kao što za aute-motore imamo razna ulja-maziva povezano s temperaturom rada itd.. :)

Zanima nas ekstradjevičansko maslinovo ulje a ne maslinovo ulje, edmu ima točku dimljenja od 170C pa do 210C zavisi od vrste, termički i kemijski obrađena maslinova ulja imaju višlje točke dimljenja.

Sve gore napisano je imo, da ne bi bilo da nešto tvrdim a u stvari je drugačije, krhko mi je znanje, klecava koljena etc.

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.6.2024 21:48 (notloB).
16 godina
offline
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
ihush kaže...

 

-maslinovo ulje? istine-laži-zablude.. zapravo je stabiljnije termo-otpornije od npr suncokretovog, dok se hrana priprema na npr 180c, maslinovo tek na 210c ima točku dimljenja, tj manje termolabilno osjetljivo.. i time zapravo bolje kao ulje od npr suncokretovog.. kao što za aute-motore imamo razna ulja-maziva povezano s temperaturom rada itd.. :)

 

 Temperatura dimljenja već nekoliko godina (u znanstvenim krugovima) ne predstavlja mjeru sigurnosti ulja u kuhanju.

https://actascientific.com/ASNH/pdf/ASNH-02-0083.pdf

14 godina
offline
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
maslinjak za prženje koristim samo da na niskoj temperaturi sprečem jaje, pa mi ostane snažan miris ulja. sve ostalo prženje ide na kokosovom ulju ili svinjskoj masti. moj glas uvijek ide zadićenim masnim kiselinama, a suncokretova i ostala biljna 'ulja' nek koriste traktori i golf jedinica.
 
0 3 hvala 0
3 godine
online
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
guslac kaže...
...moj glas uvijek ide zadićenim masnim kiselinama, a suncokretova i ostala biljna 'ulja' nek koriste traktori i golf jedinica.

IMO ovo gore je BS, manji unos zasićenih masti manje kardiovaskularnih problema, veći unos više kardiovaskularnih problema.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.6.2024 0:04 (notloB).
8 godina
offline
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
notloB kaže...

Svježi kiseli kupus na salatu je izvrstan za zdravlje i vrlo ukusan, jedino količina soli je problematična, uz češnjak, edm ulje, crvenu mljevenu papriku i papar... a i sirovi kupus na salatu, gdje ga na sitne trakice rezanog posoliš i nešto kasnije iz njega istisneš vodu je perfektan s bijelim lukom, ed maslinovim i malo octa.

 electronic dance music?

 

,  morao sam

 

 

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put ned 30.6.2024 10:53 (fer-de-lance).
3 godine
online
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
fer-de-lance kaže...
notloB kaže...

Svježi kiseli kupus na salatu je izvrstan za zdravlje i vrlo ukusan, jedino količina soli je problematična, uz češnjak, edm ulje, crvenu mljevenu papriku i papar... a i sirovi kupus na salatu, gdje ga na sitne trakice rezanog posoliš i nešto kasnije iz njega istisneš vodu je perfektan s bijelim lukom, ed maslinovim i malo octa.

 electronic dance music?

 

,  morao sam

 

 

 Dobro je, sve je bolje od hawk tuaha...

14 godina
offline
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?

Zasićene masne kiseline ne uzrokuju, i nikada nisu izrokovale srčane probleme. Kvazi znanost o kolesterolu kao prediktoru kardiovaskularnih problema postala je dogma u koju se bespogovorno vjeruje, iako postoje nepobitni znanstveni dokazi da nije tako. Čak štoviše, starije osobe s višim kolesterolom žive duže, statistička je to činjenica. Zabluda da će osoba imati manje kolesterola ako jede manje masnoća je toliko besmislena, jer sama jetra proizvodi više kolesterola nego ga itko moze prehranom unijeti. Kolesterol je ključan za cijelo tijelo, nalazi se u mozgu u velikom postotku, i bez njega nema zdravog tijela.

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.6.2024 21:53 (guslac).
3 godine
online
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
guslac kaže...
Zasićene masne kiseline ne uzrokuju, i nikada nisu izrokovale srčane probleme. Kvazi znanost o koledterolu kao prediktoru kardiovaskularnih problema postala je dogma u koju se bespogovorno vjeruje, iako postoje nepobitni znanstveni dokazi da nije tako. Čak štoviše, starije osobe s višim kolesterolom žive duže, statistička je to činjenica. Zabluda da će osoba imati manje kolesterola ako jede manje masnoća je toliko besmislena, jer sama jetra proizvodi više kolesterola nego ga itko moze prehranom unijeti. Kolesterol je ključan za cijelo tijelo, nalazi se u mozgu u velikom postotku, i bez njega nema zdravog tijela.

 Stvari su vrlo jednostavne i onakve kako sam već napisao i to pokazuju svi znanstveni dokazi i istraživanja a ti si furaj keto filozofiranja koliko hoćeš...

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.6.2024 19:44 (notloB).
12 mjeseci
odjavljen
offline
Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?

ponovno sam ih prebrojao u glavi..

13 jako dobrih poznanika od 53 do 65g..

kolesterol.

svi na idealnoj težini.. 8 ih stalno brčka u vrtu i aktivni su.

svi poplašeni i strogo se drže preporuka da bježe od toga i toga.

kolesterol stalno prisutan u istim brojevima.

 

 

to je nešto što vidiš svojim očima i oni što nose to sa sobom kao teret.

pošto je nedavno bila slična tema i ne dopušta se u ništa sumnjati.. osim ako niste kardiolog.. bolje ostaviti temu na miru.

 

naravno da ne postoji liječnik koji bi se usudio navedenima preporučiti okretanje ploče za 180.

 

 
1 0 hvala 1
14 godina
offline
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
notloB kaže...
 Stvari su vrlo jednostavne i onakve kako sam već napisao i to pokazuju svi znanstveni dokazi i istraživanja a ti si furaj keto filozofiranja koliko hoćeš...

 Stvari su vrlo jednostavne, i ja kažem. Ukupni kolesterol nikakav je podatak, jedini podatak o riziku za kardiovaskularne probleme je razina small dense LDL-a u krvi. Mjeri se Low-density lipoprotein particle testom, a ne nekim vađenjem krvi u mikrobiološkom laboratoriju. Jedino je taj s-ldl bitan, ostalo ne. A njega najviše uzrokuje prehrana bogata pšenicom i ostalim žitaricama. To kaže znanost.

13 godina
suspendiran
offline
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
notloB kaže...
 Stvari su vrlo jednostavne i onakve kako sam već napisao i to pokazuju svi znanstveni dokazi i istraživanja a ti si furaj keto filozofiranja koliko hoćeš...

 Dovoljno je otic na youtube, tipa keto diet dr Oz, drBerg, i vidjet komentare odnosno svjedočenja kako su se ljudi koristeći keto dijetu skinuli sa tableta za dijabetes, sa tableta za visoki tlak i još smršavili i skinuli kolesterol i trigliceride, džaba tebi znanstveni dokaz i istraživanja kad ljudi iz prve ruke pišu navedeno, ne samo par ljudi, gro ljudi pišu kako žive bolje uz intermittent fasting i keto dijetu. Sad pitanje u čiju korist pišu znanstvenici? U korist kompanija koji imaju tone i tone šečera, ugljikohidrata, slatkih sokova, koka kola za prodat nekome. Zašto na sve više proizvoda u dučanima vidiš sve više, "sa 50% manje šečera" i slične naslove. U današnje vrijeme ne napravit neko svoje istraživanje o keto dijeti je blesavo, pogotovo ako slučajno imaš članove obitelji ili poznanike/prijatelje koji su skloni problemima koje uzrokuje previše ugljikohidrata ili su već iskusili bolest tipa dijabetes ili moždani udar ili aterosklerozu ili visoki tlak i visoki kolesterol. 

 

 

Evo jedan komentar.

 

"This diet has changed my life. Cured my allergic reactions, got me off statins and high blood pressure meds and have made a huge improvement in my life. I had bad disc degeneration and it is now cured after a year on the diet."

 

I onda kad vidiš tone sličnih komentara zapitaš se kolko su legit općenito ta znanstvena istraživanja. Mojoj tetki doktor rekao da izbaci masnoće da spusti kolestorol, al godinama je i dalje na tabletama za spuštanje kolesterola i triglicerida, i kaže da je jako teško spustiti kolesterol, naravno da je kad je kriva stvar izbačena iz dijete.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.7.2024 0:03 (Cryogenic).
3 godine
online
Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?

Evo videa koga interesira, u opisu videa su i linkovi na znanstvene studije i istraživanja, ja u principu nemam ništa protiv keto dijete ali imam protiv dijete koja se temelji na zasićenim mastima koje povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

 

Poruka je uređivana zadnji put ned 30.6.2024 23:46 (notloB).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
suspendiran
offline
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
notloB kaže...

Evo videa koga interesira, u opisu videa su i linkovi na znanstvene studije i istraživanja, ja u principu nemam ništa protiv keto dijete ali imam protiv dijete koja se temelji na zasićenim mastima koje povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

 

 Pogledao sam video i malo je čudno da on kao primjer zasičenih masnih kiselina stavi pizzu, ljudi koji jedu više pizze imaju većih kardiovaskularnih problema, ljudi koji jedu četvrt pizze imaju manje. Što naravno nije ni čudno jer se jedna pizza sastoji od cca 95% brašna. Ovi sa manjim kardiovaskularnim problemima su jeli četvrt pizze odnosno 75% manje brašna. Što govori da ugljikohidrati/pšenični proizvodi spojeni sa zasićenim masnim kiselinama rade probleme a ne same zasićene masne kiseline. Što je već rekao kolega Guslac.  Živjela pečena slanina.  

 

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.7.2024 0:10 (Cryogenic).
3 godine
online
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
Cryogenic kaže...
notloB kaže...

Evo videa koga interesira, u opisu videa su i linkovi na znanstvene studije i istraživanja, ja u principu nemam ništa protiv keto dijete ali imam protiv dijete koja se temelji na zasićenim mastima koje povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

 

 Pogledao sam video i malo je čudno da on kao primjer zasičenih masnih kiselina stavi pizzu, ljudi koji jedu više pizze imaju većih kardiovaskularnih problema, ljudi koji jedu četvrt pizze imaju manje. Što naravno nije ni čudno jer se jedna pizza sastoji od cca 95% brašna. Ovi sa manjim kardiovaskularnim problemima su jeli četvrt pizze odnosno 75% manje brašna. Što govori da ugljikohidrati/pšenični proizvodi spojeni sa zasićenim masnim kiselinama rade probleme a ne same zasićene masne kiseline. Što je već rekao kolega Guslac.  Živjela pečena slanina.  

 

 Pogledao si ali nisi shvatio gotovo ništa i onda mi uvaljuješ ovog crackpota koji ne zna s koje strane je šupalj, ispod tog videa koji komentiraš imaš linkove na znanstvene studije i istraživanja... Berg je faktčekan u videu dolje, kao i mnogi keto gurui poput priučenog kiropraktičara Ekberga, Gundryja, etc., imaš sve na tom kanalu pa možeš pogledati

 

13 godina
suspendiran
offline
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
notloB kaže...
Cryogenic kaže...
notloB kaže...

Evo videa koga interesira, u opisu videa su i linkovi na znanstvene studije i istraživanja, ja u principu nemam ništa protiv keto dijete ali imam protiv dijete koja se temelji na zasićenim mastima koje povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

 

 Pogledao sam video i malo je čudno da on kao primjer zasičenih masnih kiselina stavi pizzu, ljudi koji jedu više pizze imaju većih kardiovaskularnih problema, ljudi koji jedu četvrt pizze imaju manje. Što naravno nije ni čudno jer se jedna pizza sastoji od cca 95% brašna. Ovi sa manjim kardiovaskularnim problemima su jeli četvrt pizze odnosno 75% manje brašna. Što govori da ugljikohidrati/pšenični proizvodi spojeni sa zasićenim masnim kiselinama rade probleme a ne same zasićene masne kiseline. Što je već rekao kolega Guslac.  Živjela pečena slanina.  

 

 Pogledao si ali nisi shvatio gotovo ništa i onda mi uvaljuješ ovog crackpota koji ne zna s koje strane je šupalj, ispod tog videa koji komentiraš imaš linkove na znanstvene studije i istraživanja... Berg je faktčekan u videu dolje, kao i mnogi keto gurui poput priučenog kiropraktičara Ekberga, Gundryja, etc., imaš sve na tom kanalu pa možeš pogledati

 

 Opet znanstvena istraživanja , pa jel ti komentari, ne ja nego ljudi koji ostavljaju komentare kako su smrsavili, skinuli se sa lijekova, sa statina, skinuli kolesterol,  govore išta ili ne?  Bog te mazo kako neko može bit tvrdgolav to nisu istine, šta ja nisam shvatio, nisam shvatio kako neko kaže odnosno komentira da mu je keto dijeta pomogla i skinula ih sa lijekova? Kakvo faktčekanje kad ljudi ostavljaju komentare kako mu je keto dijeta promijenila život, odnosno smanjenje ugljikohidrata, vidi kolko tvoj rodjo ima subscribera, vidi kolko dr. berg, vidi kakve komentare ljudi ostavljaju na dr berg videima a kakvi su komentari na tvom rodji. Nebo i zemlja razlika.

 

Tvoj rodjo hvata subscribere i clickbejta faktčekanjem dr berga i ekberga, i stavlja primjer pizze od 95% bijelog brašna i bum naslov zasićene masne kiseline. De nemoj me nasmijavat. Što nije dr. Oz'a "faktčekirao", a dr Oz je jako dobro pokrio tu temu. 

 

Kakva mrtva znantsvena istraživanja, pitaj boga od koga financirana. Gdje ćeš bolja znanstvena istraživanja nego iz prve ruke od stotina tisuča ljudi, a ti se uhvatio za lika koji je u 5 godina skupio samo 250k subsa i 98k pogleda u 4 godine. Pravi crackpot . KOlko sam primjetio lik nema negativnih komentara, svi pozitivni . Ama baš nijedan komentar na njegovom videu kako je netko spustio kolesterol ili skinuo se sa lijekova.

 

Na kraju krajeva nije bitno ko šta priča, najbitnija su iskustva korisnika da vidiš jel je nešto legit ili ne. U ovom slučaju po iskustvima i komentarima korisnika keto dijete ili dijete sa smanjenim unosom ugljikohidrata tvoj rodjo sigurno nije legit. 

 

Ako tona ljudi piše da im se kolesterol vratio u granice normale na dijeti sa smanjenim unosom ugljikohidrata onda šta mi imamo više razglabat. A i sam se možeš uvjerit, smanji ugljiće na dva tjedna, izvadi krv i sam se uvjeri. Been there done that.

 

Odavdje je počela dezinformacija i pranje mozga.

50 Years Ago, Sugar Industry Quietly Paid Scientists To Point Blame At Fat

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.7.2024 3:36 (Cryogenic).
3 godine
online
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
Cryogenic kaže...

Ako tona ljudi piše da im se kolesterol vratio u granice normale na dijeti sa smanjenim unosom ugljikohidrata onda šta mi imamo više razglabat. A i sam se možeš uvjerit, smanji ugljiće na dva tjedna, izvadi krv i sam se uvjeri. Been there done that.

Tko je ikad išta rekao o tome? Dakle dijeta bazirana na zasićenim mastima povećava rizik za bolesti krvožilnog sustava, nitko nije govorio ništa o skidanju kila i o tome da dijeta sa smanjenim unosom jednostavnih UH ne smanjuje kolesterol, dapače... Dosadan si s tom picom k'o stjenica a čovjek je sve lijepo objasnio ali ti ne slušaš.

Čovjek nema negativnih komentara jer iznosi znanstvene činjenice za razliku od tvojih gurua koji pričaju ono što bi ti volio čuti.

Daleko ćeš dogurati slušajući smjernice i iskustva botova ispod populističkih videa a zanemarujući znanstvene činjenice.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.7.2024 10:03 (notloB).
13 godina
suspendiran
offline
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
notloB kaže...

Tko je ikad išta rekao o tome? Dakle dijeta bazirana na zasićenim mastima povećava rizik za bolesti krvožilnog sustava, nitko nije govorio ništa o skidanju kila i o tome da dijeta sa smanjenim unosom jednostavnih UH ne smanjuje kolesterol, dapače... Dosadan si s tom picom k'o stjenica a čovjek je sve lijepo objasnio ali ti ne slušaš.

Čovjek nema negativnih komentara jer iznosi znanstvene činjenice za razliku od tvojih gurua koji pričaju ono što bi ti volio čuti.

Daleko ćeš dogurati slušajući smjernice i iskustva botova ispod populističkih videa a zanemarujući znanstvene činjenice.

Ljudi  (botovi ) koji su na taj način spustili kolesterol su jeli zasićene masne kiseline, sir, slaninu itd i nisu ni jednom spomenuli da imaju poteškoća sa krvožilnim sustavom. Najbitnija znanstvena činjenica je krvni nalaz i amen. Može pričat ko šta hoće ako je "tebi" krvni nalaz na dijeti sa smanjenim udjelom ugljikohidrata u granicama normale.  Nemoguće je da netko ko ima poteškoća sa krvnožilnim sustavom da ujedno ima i uredan krvni nalaz što govori da zasićene masne kiseline ne uzrokuju bolesti krvnožilnog sustava. Sama prirodna znanstvena činjenica su ti dokaz da milioni ljudi iza nas koji su se prehranili na životinjskim mastima nisu baš patili od bolesti ovog doba.

 

https://www.youtube.com/shorts/a49gJwAf1yo

 

https://www.youtube.com/results?search_query=sugar+and+cardiovascular+disease+

 

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.7.2024 10:29 (Cryogenic).
3 godine
online
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
Cryogenic kaže...
notloB kaže...

Tko je ikad išta rekao o tome? Dakle dijeta bazirana na zasićenim mastima povećava rizik za bolesti krvožilnog sustava, nitko nije govorio ništa o skidanju kila i o tome da dijeta sa smanjenim unosom jednostavnih UH ne smanjuje kolesterol, dapače... Dosadan si s tom picom k'o stjenica a čovjek je sve lijepo objasnio ali ti ne slušaš.

Čovjek nema negativnih komentara jer iznosi znanstvene činjenice za razliku od tvojih gurua koji pričaju ono što bi ti volio čuti.

Daleko ćeš dogurati slušajući smjernice i iskustva botova ispod populističkih videa a zanemarujući znanstvene činjenice.

Ljudi  (botovi ) koji su na taj način spustili kolesterol su jeli zasićene masne kiseline, sir, slaninu itd i nisu ni jednom spomenuli da imaju poteškoća sa krvožilnim sustavom. Najbitnija znanstvena činjenica je krvni nalaz i amen. Može pričat ko šta hoće ako je "tebi" krvni nalaz na dijeti sa smanjenim udjelom ugljikohidrata u granicama normale.  Nemoguće je da netko ko ima poteškoća sa krvnožilnim sustavom da ujedno ima i uredan krvni nalaz što govori da zasićene masne kiseline ne uzrokuju bolesti krvnožilnog sustava. Sama prirodna znanstvena činjenica su ti dokaz da milioni ljudi iza nas koji su se prehranili na životinjskim mastima nisu baš patili od bolesti ovog doba.

 

https://www.youtube.com/shorts/a49gJwAf1yo

 

https://www.youtube.com/results?search_query=sugar+and+cardiovascular+disease+

 

 Prehrana bazirana na zasićenim mastima, ljudi se nikad nisu tako hranili, meso je oduvijek bilo rjeđa poslastica čak i u doba hunter-gatherera, da, u 50 godinama počeli su se masovno proizvoditi jeftini ultraprocesirani proizvodi uključujući jednostavne uh i ultraprocesirane mesne proizvode, meni je drago što su ti ljudi iz prehrane izbacili to smeće i zamijenili ga nečim drugim, masti iz masnih plavih riba su ok, maslinovo, avokado etc. čak je i umjeren unos neprocesirane svinjetine i govedine bolji od one ultraprocesirane ali jedino ukoliko ćeš je adekvatno trošiti, što uključuje tjelovježbu, ukoliko ćešbazirati svoju prehranu na slanini i ćevapima i još laditi jajca po cijele dane krvni nalaz ti neće biti dobar.

Prehrana bazirana na zasićenim mastima će ti pokvariti krvnu sliku, čak je na linku koji sam postao keto promotor pokazao da mu žena ima nevaljali nalaz krvi nemušto to maskirajući u kvaziznanost odnosno krivo interpretiranu znanost.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.7.2024 11:26 (notloB).
16 godina
offline
Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?

Dobar članak. U suštini da, zašto ne bi kuhali s maslinovim uljem. Naravno nije upotrebljivo za sve vrste kuhanja, ali za tipa ispeći nešto na laganijoj temp je top. Što se tiće ostalih masnoća dost dobra tema je obrađena ovdje Točka dimljenja masnoća - Štrukani pelin (strukanipelin.com) pa koga zanima nek baci oko. 

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
offline
Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?

Kod mene je vrlo jednostavno:

 

- za pečenje, dinstanje, prženje i slične aktivnosti koristim hladno prešano suncokretovo ulje "Sunce Vinkovaca", koje je cca pola eura skuplje od običnog

 

- za začinjavanje hrane nakon što je kuhanje gotovo, ili pred sam kraj kuhanja, koristim domaće maslinovo ulje

 

Gore navedeno hladno prešano suncokretovo ulje zdušno preporučujem. Probajte ga i iznenaditi ćete se.

 
0 0 hvala 1
3 godine
online
Re: Kuhati u maslinovom ulju – da ili ne?
Punti kaže...

Kod mene je vrlo jednostavno:

 

- za pečenje, dinstanje, prženje i slične aktivnosti koristim hladno prešano suncokretovo ulje "Sunce Vinkovaca", koje je cca pola eura skuplje od običnog

 

- za začinjavanje hrane nakon što je kuhanje gotovo, ili pred sam kraj kuhanja, koristim domaće maslinovo ulje

 

Gore navedeno hladno prešano suncokretovo ulje zdušno preporučujem. Probajte ga i iznenaditi ćete se.

Imo, treba znati da hladno prešana ulja uvijek lošije podnose toplinu od rafiniranih, pod lošije mislim da znatno brže mijenjaju kemijski sastav u neželjeniji, na kojoj se to temperaturi događa kod suncokretovog ne znam. btw. gdje kupuješ to ulje, volio bih ga probati...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice