Radon u kući: nema mjesta za paniku, ali...
- poruka: 19
- |
- čitano: 9.572
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
i onda imamo raznorazne prosvjede jer ne žele NE...ali obilato se koriste strujom...ne žele odlagališta otpada...spalionice...a nitko od njih nebi stavio svoje smeće pod svoj nego tuđi krevet...protivnike 5G...a okoliš u kojem živimo je
Nisam siguran što je štetnije; Radeon ili Radon, fučkaj ga sad
Osim radona u tlu, radon se nalazio i u blokovima od lakog betona. Mi iz sjeveroistocne BiH zovemo taj materijal Siporex, po fabrici Siporexa u Tuzli. Taj materijal se prestao koristiti 70-tih u Skandinaviji upravo zbog prisustva radona.
Danas, prije/tokom prodaje nekretnina se rade mjerenja radona u kuci. Ako je otkriveno povecano prisustvo radona, onda se ugradjuje jaca ventilacija sa izmjenjivacem topline da se smanje toplinski gubici. Inace, na ventilaciju se obraca jako velika paznja u Skandinaviji. Na Balkanu, ventilacija manje vise ne postoji.
Bila je jedna kuca na prodaju u vrijeme kada sam ja trazio nekretninu. U oglasu je stojalo da je izmjeren povisen nivo radona ali da ugradnja dodatne ventilacije po cijeni od ca 15kEur rjesava problem. Ta kuca je bila na oglasniku 6 mjeseci dok su u to vrijeme sve druge prodate za 7 dana za min 20% vise od trazene cijene.
Interesantno je samo sto se odjednom svuda pise o istom problemu... Matrix steka?
Jucer slucajno naletim na City Cast sustav, za sve gradove koje pokrivaju imaju isti clanak. O kome? O cemu? O radonu:
https://lasvegas.citycast.fm/las-vegas-life-hacks/what-you-should-know-testing-home-radon
Kako je ovo globalan problem, mozda bi pomogao jedan brzi i zestoki lockdownic? Ne znam, to je djelovalo zadnji put.
lol
Pa naravno. Meni je preko 50 pa su nam u školi u sklopu kemije ili fizike ili možda onog predmeta "Priroda i društvo" ili sva tri zajedno govorili kako je bitno da se stanovi provjetravaju zbog radona. Doslovce otkako sam krenuo u školu su me dvaili s tim radonom. "na balkanu"
Vjerujem ti, ali ne možeš na svom "uzorku" od 1, praviti ovakve zaključke. Doslovce ne znam nikoga tko ne zna za radon i luftanje stanova.
Bome se i ja sjećam govora o radonu. Pojave se članci o njemu tu i tamo kroz desetljeća. A i ovo što kolega govori o Skandinaviji i Siporexu mi je isto poznato već dugo.
Koliko kosta to mjerenje, tko ga moze uciniti i mogu li se na osnovu toga rusiti cijene stanova u zagrebu?
Koliko kosta to mjerenje, tko ga moze uciniti i mogu li se na osnovu toga rusiti cijene stanova u zagrebu?
Može je i povećati, jer manje radona može dići cijenu po kvadratu. Dok više radona iako u startu može rušiti cijenu, kasnija investicija u sustav ventilacije koji će držati razinu radona u prihvatljivim razinama može popapati početnu razliku u cijeni.
Vjerujem ti, ali ne možeš na svom "uzorku" od 1, praviti ovakve zaključke. Doslovce ne znam nikoga tko ne zna za radon i luftanje stanova.
@Drago jel nesto konstruktivno radiš (programiranje, shell,...) ili samo šajbaš igrice pod stare dane?
Samo igrice. Život je prekratak za rad.
Mozda tupasto pitanje ali ako radon izlazi iz tla to bi znacilo da problem sa njime imaju podrumi, prizemlja, tj. prostorije koje su u "direktnom" dodiru sa tlom a prostorije kako idu vise sljedom imaju manji problem?
Ili mozda gradevni materijali upijaju radon i onda ga ravnomjerno emitiraju u sve prostore?
Radon najviše prodire kroz podove, tj. deku koja leži na zemlji, posebice ako je polomljena ili nije izlivena iz jednog komada. U pravilu viši katovi imaju manje radona, no ne mora tako biti jer se radon širi i cirkulacijom zraka u kući. Dosta je to kompleksno, pa najbolji način ostaje mjerenje radona u prostorijama.
radon bonus, pax in domus.