Kako prepoznati pravi med

poruka: 25
|
čitano: 18.791
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kako prepoznati pravi med".
11 godina
offline
Kako prepoznati pravi med

Ako i u jednom i drugom ima toliko slicnog secera, po cemu bi pravi med bio bolji/korisniji od patvorenog?

 
1 9 hvala 0
9 godina
offline
Kako prepoznati pravi med

Bolji je zato što u njemu ima mnogo više od invertnog šećera. Ima vitamina, minerala, aktiosidansa (falvonoida), a nadasve enzima koji katalizira reakciju nastajanja vodikova peroksida, a on ubija bakterije. Tvari iz bilja, kojih ima u medu, djeluju protuupalno itd. O okusu da ne govorimo. Da nije tako, po čemu bi se razlikovao med od kestena ili ružmarina od livadskog meda? 

 
27 0 hvala 9
14 godina
offline
Kako prepoznati pravi med

Odlican clanak! Jos jedan problem je i kad med nije nuzno patvoren u doslovnom smislu. Pcelari daju pcelama secerne pogace da bi prezivjele preko zime tj. u razdoblju kad nema cvjetova. Umjesto da ostave tim pcelama jedan dio njihovog prirodnog meda koji bi im pruzio sve potrebne vitamine i minerale, kao i energiju da prezive zimske uvjete, jeftinije im je dat secernu pogacu s nadodanim vitaminima i mineralima. 

 

I tu dolazimo do problema kakav med se dobiva u tim mjesecima i kakav otrov covjek unosi kad pcela secer iz pogace preradjuje u drugi oblik tj. u med. Ta zimska serija meda je cisti otrov kod velike vecine pcelara kojima je profit na prvom mjestu. Dakle pcelar ne mora fizicki "kemijati" i nadodavati pelud i mijesati patvorine, medjutim samim tim kako je hranio pcele dobar dio godine postaje veliki problem i dolosvno takvim serijama truju ljude. 

 
6 3 hvala 1
15 godina
offline
Kako prepoznati pravi med

u dućanima (osobito većim samoposluživanjima) nikako. na placu ne gledam u med nego tko ga prodaje. a najbolji dosad bio je izravno od (inače oklopljenog ali i izbodenog) proizvođača odn. kradljivca meda iz košnica (proizvođač su pčele, a one nisu neki trgovci). ionako med rabim rijetko pa bi mi trebalo biti svejedno no izazov je preveslati onoga tko te hoće zajebati podvaljujući.

 

znalci upućuju i na šuljanje za medvjedima koji znaju pronaći košnice pa pustiti prvi val bijesa na njih a onda iskoristiti gužvu dobro zaštićen. tu je svakako i ludi med, koji može objasniti bijeg nepalaca u hrvatsku. nekome pri zdravoj to se ne može dogoditi tek tako. 

 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.11.2023 10:18 (Ajar).
Moj PC  
4 0 hvala 0
13 godina
offline
Re: Kako prepoznati pravi med
Neki kažu, a rado bih imao potvrdu, da postoje dva načina:
1. Pravi med intenzivnije miriše. Ako med ne miriše, nije pravi.
2. Kad se staklenka okrene naopako, u pravom se medu stvori mjehur zraka.

I tu je viskoznosti naravno, stvrdnuti med je gotovo sigurno pravi med.
 
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Re: Kako prepoznati pravi med
Sad me podsjetilo na jednu od boljih epizoda...
 
4 0 hvala 0
14 godina
offline
Re: Kako prepoznati pravi med
Gleda Sam Rotten serijal na netflixu (bože sačuvaj američkog prehrambenog sustava) i izgleda da stalno ovi izmišljaju nove načine otkrivanja patvorina a ovi onda nove načine patvorenja. Blokiraju izvoz iz Kine u SAD-a zbog patvorenja meda, ovi uvoze u neku EU zemlju pa izvoze u SAD pod drugom firmom. I nisu jedini. Neko mi je rekao da je Hrvatska najveći izvoznik avokada, npr. Mislim... I na kraju saznaš informaciju da pčelama neki daju zašećerenu vodu. Eto, pravi med.
 
3 0 hvala 0
9 godina
offline
Kako prepoznati pravi med

Pitanje je što je pravi med. Imam jednu davnu rusku knjigu u kojoj piše od čega se sve med može praviti. Med je po njima ono što se vrca iz košnice, a prije toga je prošlo kroz pčelinji želudac. Hranili su pčele voćnim sokovima, zašećerenim mlijekom i tko zna čime još, pa su dobili med. Ja mislim da je bitno kako se proizvod deklarira, da točno piše što to jest i kako se do njega došlo. Ako netko hoće piti med od mošta, neka mu bude (o ukusima se ne raspravlja), ali onda neka jasno piše da je to med o mošta (grožđa), a ne livadski ili ne znam kakav drugi med. 

 
13 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Kako prepoznati pravi med
I jedno i drugo je gomila secera i treba je izbjegavati.
Ako u coca colu ubacis vitamine i okus limuna, i dalje je to coca cola.
A ove sto sire propagandu o “zdravom” medu treba sankcionirati zbog sirenja dezinformacija.
Those damn scientist people have been promising global warming for years now. But when I go outside it's still very cold. I want the global warming like they promised NOW! I hate being col
Moj PC  
3 21 hvala 0
14 godina
offline
Re: Kako prepoznati pravi med
Cega li si ti komandanat? Pljutz!
Brkoni
9 godina
offline
Kako prepoznati pravi med

Što ćemo sa takozvanom "prihranom" koju sprovode pčelari?

Uzmeš podravkinog džema i daš pčelama. One jadne letaju oko njega i trpaju ga u košnicu.

Jelte, prihranjuju se.

 
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Re: Kako prepoznati pravi med
=XFX=PlayHard kaže...

Odlican clanak! Jos jedan problem je i kad med nije nuzno patvoren u doslovnom smislu. Pcelari daju pcelama secerne pogace da bi prezivjele preko zime tj. u razdoblju kad nema cvjetova. Umjesto da ostave tim pcelama jedan dio njihovog prirodnog meda koji bi im pruzio sve potrebne vitamine i minerale, kao i energiju da prezive zimske uvjete, jeftinije im je dat secernu pogacu s nadodanim vitaminima i mineralima. 

 

I tu dolazimo do problema kakav med se dobiva u tim mjesecima i kakav otrov covjek unosi kad pcela secer iz pogace preradjuje u drugi oblik tj. u med. Ta zimska serija meda je cisti otrov kod velike vecine pcelara kojima je profit na prvom mjestu. Dakle pcelar ne mora fizicki "kemijati" i nadodavati pelud i mijesati patvorine, medjutim samim tim kako je hranio pcele dobar dio godine postaje veliki problem i dolosvno takvim serijama truju ljude. 

 Mogao bih reći da je konstanta to da ćete u "pčelarskoj" literaturi naći informaciju da su pčelari dobri, pošteni ljudi. Tu literaturu po pravilu pišu pčelari pa je razmljiva njihova pristranost. Kako je iskustvo pokazalo uvijek je sumnjivo kada neko govori o vlastitom poštenju. Kao i drugim "profesijama" postoji gomila nevaljalaca među pčelarima koji su spremni na sve kako bi zaradili novac.
No, nisu problem pčelarske pogačice. Ako su valjano napravljeno ni u kom slučaju se za njih ne može reći da su "čisti otrov". Kod stacionarnih pčelinjaka u godinama kakva je bila 2023. često je neophodno "prihranjivati" pčele sa šećernim sirupom i/ili pogačicama krajem ili početkom pčelarske sezone (8. mjesec, 2. mjesec). U suprotnom pčele vjerovatno neće preživjeti tj. uspjeti podići proljetne pčele.
Med koji pčele sakupe tokom zimskog prihranjivanja nije moguće pomiješati sa novim proljetnim medom zbog različite boje saća. Staro saće će "potamniti" dok će novo saće biti "bijelo".
Pravo pitanje nije da li u medu ima šećernih primjesa nego da li u medu ima otrova koji je nastao  kao rezultat treriranja pčela protiv nametnika prije svega varroe destruktor. Većina pčelara nisu ljudi koji su dovoljno edukovani i dobar dio tih ljudi samovoljno, prema vlastoj recepturi, nesrazmjerno koristi čitav niz akaricida (amitraz, flumetrin, komafos, tau - fluvalinat ...). To je stvarni problem koji može ostaviti krupne posljedice na naše zdravlje.
Ako bih smio da dam savjet: med ne kupovati osim u slučaju da zaista osobno i to dobro poznajete prodavača.
Kada već kupujete med ne kupujte med u saću nego vrcani med kako se dobar dio "kemije" zadržava u saću, a saće pčelari "prerađuju" te se se unijeti akaricidi u značajnom mjeri ostaju u saću.
Između sumnjivog meda i "običnog" šećera sigurnije se odlučiti za šećer ili još bolje za voće koje je zasićeno jednostavnim šećerima.

@danen
Pretpostavljam da se ppozivate  na knjigu "Pčele - krilati farmaceuti" od Naum Jojriša?

10 godina
offline
Re: Kako prepoznati pravi med
1student kaže...

 Mogao bih reći da je konstanta to da ćete u "pčelarskoj" literaturi naći informaciju da su pčelari dobri, pošteni ljudi. Tu literaturu po pravilu pišu pčelari pa je razmljiva njihova pristranost. Kako je iskustvo pokazalo uvijek je sumnjivo kada neko govori o vlastitom poštenju. Kao i drugim "profesijama" postoji gomila nevaljalaca među pčelarima koji su spremni na sve kako bi zaradili novac.

 

kako je jedan gospodin koji se bavi pčelarstvom i proizvodnjom meda rekao u jednom prilogu na TV-u upravo o ovoj temi: "Postoje pčelari, a postoje i medari" (ovi prvi su real-deal)

Poruka je uređivana zadnji put sub 25.11.2023 16:15 (60nine).
2 godine
online
Re: Kako prepoznati pravi med
60nine kaže...
1student kaže...

 Mogao bih reći da je konstanta to da ćete u "pčelarskoj" literaturi naći informaciju da su pčelari dobri, pošteni ljudi. Tu literaturu po pravilu pišu pčelari pa je razmljiva njihova pristranost. Kako je iskustvo pokazalo uvijek je sumnjivo kada neko govori o vlastitom poštenju. Kao i drugim "profesijama" postoji gomila nevaljalaca među pčelarima koji su spremni na sve kako bi zaradili novac.

 

kako je jedan gospodin koji se bavi pčelarstvom i proizvodnjom meda rekao u jednom prilogu na TV-u upravo o ovoj temi: "Postoje pčelari, a postoje i medari" (ovi prvi su real-deal)

 Na tu temu je snimljen i vrlo dobar film 'Medena zemlja'

8 godina
offline
Kako prepoznati pravi med

Nedavno u trgovačkom centru vidim kantica meda 1kg, nekih 8€. Pročitam etiketu "zemlja podrijetla: Kina." Taj med pčela u životu vidjela nije. Med kupujem od kolege na poslu koji se bavi pčelarstvom.

Prosječno glup i umjereno lud
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.11.2023 17:24 (DuxCro).
Moj PC  
8 1 hvala 1
10 godina
offline
Re: Kako prepoznati pravi med
gast0n kaže...
60nine kaže...
1student kaže...

 Mogao bih reći da je konstanta to da ćete u "pčelarskoj" literaturi naći informaciju da su pčelari dobri, pošteni ljudi. Tu literaturu po pravilu pišu pčelari pa je razmljiva njihova pristranost. Kako je iskustvo pokazalo uvijek je sumnjivo kada neko govori o vlastitom poštenju. Kao i drugim "profesijama" postoji gomila nevaljalaca među pčelarima koji su spremni na sve kako bi zaradili novac.

 

kako je jedan gospodin koji se bavi pčelarstvom i proizvodnjom meda rekao u jednom prilogu na TV-u upravo o ovoj temi: "Postoje pčelari, a postoje i medari" (ovi prvi su real-deal)

 Na tu temu je snimljen i vrlo dobar film 'Medena zemlja'

 

gledao, odličan... mislim da je čak bio i nominiran za Oscara za strani film te godine (ili možda čak i dobio, ne sjećam se, a ne da mi se tražit :) )

16 godina
offline
Kako prepoznati pravi med

Barem 6ro prijatelja su pčelari tako da ima meda na biranje, jedan vozi i razvozi po zg, drugi je na trešnjevačkom placi, ovih ostali su lokalci ili prodaju na veliko jer im se ne zajebava, uglavnom tko hoče dobrog meda neka javi u pp 

 

Jadan taj život u centru grada bez meda, rakije, kobasica i špeka, donedavno su me pijevci i svinjokolja budili, na kraju pitat ćemo se i koja je salata prava....sviraju nam pas matersi

Moj PC  
2 0 hvala 1
15 godina
offline
Re: Kako prepoznati pravi med
Med - Dječaci. Taj med je najbolji. Bolji od bagremovog.
 
1 0 hvala 0
2 godine
online
Kako prepoznati pravi med

Od medova sam slušao samo mad honey kad sam bio mali kasnije sam i kick out the jams...

Moj PC  
0 0 hvala 0
2 godine
offline
Re: Kako prepoznati pravi med

Uz dužno poštovanje lupetaš, pravi pčelari će uvijek ostaviti dovoljnu količinu meda jer im je cilj da zajednice prežive u što veće broju i da su u proljeće dovoljne jake da mogu odgojiti nove pčele. Pogačama se potiče proljetni razvoj a kod uzemljivanja pčela krajem ljeta uglavnom se korsti šećerni sirup koji završi u košnici ali to pčele potroše tjekom zime i pogotovo u proljeće tako da vrlo teško da takav med bude vrcan. Ne kažem da među pčelarima nema i ovih "kemičara" ali njih teško možemo zvati pčelarima.

9 godina
offline
Kako prepoznati pravi med

stvari su vrlo jednostavne i logične.

u tom sportu sve je upitno i podložno manipulaciji.

enorman je broj stanovnika i ne postoji teoretska računica da (većina) dođu ..ne do pravog, nego bilo kakvog meda.

 

svrha postojanja pčela nije da svaki stanovnik ima žličicu njihovog truda.

i u prirodi je med na levelu potrage za dijamantima.

samo u slikovnicama svaki medo, na svako trećem stablu, liže kariole meda.

 

ta vrijedna i pametna životinjica, ima brutalne kriterije koji moraju biti ispunjeni u prirodi, da bi se tu privremeno nastanile i krenule u berbu.

nepristupačni otvori ili duplje, južne padine bez prevelike vlage...skoro nemoguć uvjet + gomila rješenja protiv uljeza.

 

e, tu je pravi med...gdje se one smjeste u prirodi...a pronaći ćete ih nikada.

 

sve drugo je hobi, zabava i vozikanje kućica ispod nekih, nazovimo ih bagrema.  + kapne lovica..jer eto, ljudi iz nekih čudnih nasljednih navika, taj med svrstavaju u top 3 pošto-poto namirnice koje se mora nabaviti.

 

i tako mi živiomo i dalje...svi puni mudrosti i pameti...tko je sljedeći...ah da, maslinari i hladno prešanje..i "majke mi, djevičansko je"...ma da, nije se stiglo pobrati, pola ih je pokupljeno s poda...a u vrećama se brzo zagriju, pa ih hladimo u moru dok dođemo na red za uljaru... no, anyway..daj 20€ i samo za tebe ide litra u boci coca cole zero.

Liječi rak.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.11.2023 10:01 (Mičić).
 
1 2 hvala 0
14 godina
online
Re: Kako prepoznati pravi med
=XFX=PlayHard kaže...

Odlican clanak! Jos jedan problem je i kad med nije nuzno patvoren u doslovnom smislu. Pcelari daju pcelama secerne pogace da bi prezivjele preko zime tj. u razdoblju kad nema cvjetova. Umjesto da ostave tim pcelama jedan dio njihovog prirodnog meda koji bi im pruzio sve potrebne vitamine i minerale, kao i energiju 

Dohrana služi upravo za to - dohranu. Ne postoji zimski med, tj. zimi se košnice niti ne otvaraju, a kamo li da se nešto vrca. Istina je da postoje slični načini manipulacije, ali to nije to o čemu pričaš.

Rainalcar kaže...
Neki kažu, a rado bih imao potvrdu, da postoje dva načina:

 Možda, ali za takvu procjenu treba vješto oko i istančan njuh. To bi mogao procjenjivati neki pčelar s 20-30 godina iskustva, ne laik. Viskoznost ništa ne garantira. Ja sam kupio kristalizirani med, stavio ga u pećnicu na 50°C cijeli dan - i ostao je kristaliziran, jer nije pravi med. 

 

SupremeCommander kaže...
I jedno i drugo je gomila secera i treba je izbjegavati.

 

Med (a još više matična mliječ, propolis, čak i pelud) sadržavaju puno više tvari i u pravim omjerima, jednostavno se radi o prirodnim ljekovitim tvarima i nije tako banalno kao "vitamini i aroma". Neke tvari pčele zapravo proizvode za održavanje vlastitog zdravlja. Med je jednostavno najdostupniji pčelinji proizvod, ne i najbolji.

Na žalost sve više je krivotvorina, ne samo meda već i ulja, vina... i jedini je način nabavka iz poznatog izvora. Dok proizvod dođe na policu u trgovini prošao je toliko ruku i toliko je prilika za muljažu da potrošač nema nikakvog razloga za povjerenje. Tu ni blockchain ne bi pomogao.

2 godine
protjeran
offline
Re: Kako prepoznati pravi med
@SupremeCommander, cemu toliki ekstremizam? Pravo na hranu i izbor hrane je valjda osnovno ljudsko pravo sve dok ne jedemo jedni druge i ne jedemo ukradenu/otetu hranu. Niko ti ne brani da jedes sta hoces, koliko hoces, kada hoces i koje dijete zelis da se drzis.

Preporuke da, sankcije/zabrane ne. U vecini zemalja cak ni unosenje alkohola nije zabranjeno osim voznje u pijanom stanju.
15 godina
online
Kako prepoznati pravi med

Evo rjesenja kako ne samo prepoznati pravi med, nego cak i procijeniti kvalitetu.

We live in a society exquisitely dependent on science and technology, in which hardly anyone knows anything about science and technology.
 
5 0 hvala 1
15 godina
offline
Kako prepoznati pravi med

Kaj sve nebudem pročitao od neupućenih klauna... Ne mislim na autora članka..

(G)jokaCRO ingame.. Im too old for this shit (TM)
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice