Stvoren prvi supravodič funkcionalan na sobnoj tem

poruka: 36
|
čitano: 14.204
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Stvoren prvi supravodič funkcionalan na sobnoj tem".
9 godina
neaktivan
Re: Stvoren prvi supravodič funkcionalan na sobnoj
cvaja997 kaže...

Za sve si u pravu, slažem se u potpunosti jer je to tvoj kut gledanja. 1) Mikrolokacije i zabrana prometovanja vozila sa motorom sa unutarnjim izgaranjem, pa to već postoji. Zakon u ekstremno napučenim državama postoji. 2) Također sam nekad negdje napisao da je problem što se u nerazvijenim državama ljudi množe kao komarci i da je rješenje gotovo svih naših problema prestanak množenja. No to je već veliki offtopic.3) Pod broj 13, nisam očekivao seciranje svog ranta pa većinu izjava nisam imao potrebe objašnjavat. Naime, netko će se sjetit, kao što se apple sjetio sa izbacivanjem 3.5mm jacka za slušalice, da je to dobro za sve tipove vozila. Tada ću si ja kupit ili netko od mojih budućih potomaka srednju ili nižu klasu automobila poput golfa. Krepat će mi članak u nosivoj gredi u podu i morat ću platit sulude iznose zamjenu. Koliko je to drugačije od dpfa, CR pumpe, turbine... Nije. Samo je dobro u početku napravit jednostavnija rješenja te ukomponirat različita rješenja u različite tipove automobila. 4)Ne treba mi držanje sportskog automobila dok se vozim 60 po gradu ili 120 po autoputu.5) I tu dolazimo i do broja 14, naravno da neću, ali ne vidim nikoga da razmišlja o novom pristupu. Čitav automobil izgleda isto, jaje jajetu svom ICE kompanjonu. 6) Što se tiče broja 6 i 7, bežično punjenje automobila sa punjačima ispod asfalta nije SF. Postoji ideja. Doduše za autoceste. Tako da meni nije jasno otkud sad perpetum mobile u toj priči.  7) 9, ako ti misliš da je tehnologija izrade baterija kakvu imamo danas dobra za potpunu zabranu proizvodnje motora sa unutarnjim sagorijevanjem, u redu. Ja ne mislim. To je najbolje što imamo, ali nije dobro. Usavršeno je riječ koja mi je prva pala na um dok pijem kavu i odmaram pišući nebuloze, vratimo se na početak, nisam očekivao seciranje. 8) Tehnologija je usavršena koliko može bit, dovoljno je dobra za današnje potrebe, ali je sama tehnologija smeće za ono što mi od nje očekujemo za 12 godina. Jedva čekam gužve, prometne itd. itb. u zimi. Vani -11. Stojiš u koloni i op, op, odjednom tvoj autić veli moram isključit grijanje, ostalo ti je 10% baterije, nećeš moć doć do punionice. Po ljeti, op, op, moram isključit klimu. Nesreća na autoputu, vani +35, na asfaltu +45, klinac godinu dana star je sa tobom u autu, znaš da moraš štedit bateriju, isključiš klimu. 9) 11 nemam komentara. Uhvati me policija da palim njivu. Nisam ja, ja sam samo sa upaljačem zapalio papirić, papirić je zapalio travu. Papirić je izgorio, to sad gori trava. S tim da travu ponekad možeš ugasit, litij ne možeš jer dokle god ima kisika, on će reagirat dok ne izgori. 10) Broj 5, flota EV koja će se stvorit se treba napajat. Zamisli si Mamuticu u Zagrebu. Svako parkirno mjesto mora imat priključak za punit. Koji presjek bakrenog vodiča bi trebao imat u cijelom EES, cijelom, jer kompletan EES nije dimenzioniran za takvo opterećenje kad će ti većina Europe preko noći punit svoja vozila da bi ujutro mogli na posao? Misliš da bi dovoljno bilo samo povećat presjeke na niskom naponu i call it a day? Opet, ne mogu i ne želim pisat o transformatorima i raznim proračunima, moji rantovi su na razini birtijske rasprave. 11) Tko će tu struju proizvest? Nuklearke se gase, plina iz Rusije nema. Ugljen? 12) Supravodiči bi riješili probleme presjeka, to je bila poanta rečenice. 

1) postoje, i sad kad su ljudi skužili da su krivo glasali na izborima, kasno im je 

2) to se bude samo od sebe riješilo jer i najsiromašnijima raste životni standard pa automatski pada natalitet

3) ali fakat ne vidim smisao da BEV ima baterije u gepeku i pod haubom kad je podnica prazna. A za izvadit nije nikakav problem, jer svi koji popravljaju aute imaju dizalice u radioni, ili grabu. A za ovo se slažem, ak je cijeli pack zalijan i zaljepljen ko na nekim BEV-ovima onda je to sranje, a ako nije, onda nije ni problem ni otvorit ni zamijenit ćelije koje ne valjaju s onima iz karamboliranog auta. Kaj je najbolje, ti radovi zahtijevaju manje stručnosti nego popravci na ICE autu. Meni osobno je idealan način kak BYD implementira, pogledaj si njihov blade battery, riješava skoro sve probleme...

4) zapravo svakome treba, jer ni ESP ni ostalih sto čuda nemru spasit svaku situaciju. Pa kad BEV već možeš složit kak god želiš, zakaj ne bi bilo dobro izbalansirano težište.

5) si pogledal EQXX? Sa 100 kWh baterijom 1000 km dosega na autocesti, čist dovoljno, a jedino kaj ga razlikuje je to da su pazili na aerodinamiku (dobar koeficijent i mala efektivna frontalna površina). I onda skužiš da svi dosadašnji BEV-ovi ne valjaju ne zbog baterija, nego zato kaj imaju 2-3 puta veću potrošnju nego kaj bi trebali imati. A onda bi već s malom i jeftinom baterijom imao jeftin i iskoristiv BEV.

6) perpetum mobile zato kaj se i to induktivno napajanje strpava u tu mističnu kategoriju. A realno glupost, tko će platiti raskapanje, sklopovlje i ponovno asfaltiranje ceste? Tko će plaćati tri puta više struje po kilometru u odnosu na BEV? Tko će slati vojsku na aktiviste kad počnu napadati ljude na cest jer se voze pomoću HAARP-a itd.

Znači, to je rješenje za problem koji ne postoji i još košta više za jedan dijelić autoceste A1 nego što uopće ima novca u svijetu. I prigovaraš da prerada litija i aluminija uništavaju okoliš, a ugrađivao bi par milijuna kila bakra po kilometru autoceste...

E da, bakar ti zapravo kopaju djeca u kongu, a ne kobalt.

7) da, tehnologija je potpuno adekvatna, osim jedne stvari, litija, kojega nema dovoljno u lako iskoristivim nalazištima. Sve ostalo je super, pogotovo kod LFP baterija.

8)pročitaj ovo za EQXX.

9) bila nedavno ona vijest o istraživanju ADAC-a. ICE auti gore 55 puta češće po prijeđenom kilometru od BEV. Jedina razlika je da BEV nemreš ugasit, ali i veći broj požara na ICE od ukupnog broja BEV požara je 100%. I ono kaj svi misle da je toksičnije kad BEV gori. Ne, opasni su produkti izgaranja plastike i ugljena kod BEV i Plastike i goriva kod ICE. BEV ima prosječno 1600 kila, od čega 208 kila plastike, i do 100 kila ugljena. ICE ima prosječno 1300 kila, od čega isto 208 kila plastike i cca. 40 kila goriva (ovisno kolko je natankan). E sad, kad BEV gori izgorilo bude svih 300 kila štetnih tvari (em je baterija teško dostupna, em se gasi snižavanjem temperature vodom jer su druge metode opasne  i beskorisne), a kod ICE ak stignu ugasit ne bude. Znači, ICE 55 puta češće gori, znači da ako prosječno izgori više od 6 kg plastike i goriva pri požaru ICE, onda je njegovo izgaranje štetnije za okoliš. A to sigurno je tak. Ostatak su metali koji ne gore, osim litija kod BEV,  zato kaj je sitno drobljen (to znaš i sam da metal nemreš zapalit, osim špenu i mrvice), ali on je u ugljenu tak da sam već već uračunao  (čini do 10% tog ugljena). Željezo, aluminij, bakar, itd. ne gore nego se rastapaju, ali to je samo na par lokaliziranih točki pa je količina tvari koji oni izbace jako mala u odnosu na ovo prije navedeno.

I'm fun at parties....

Nevezano uz ovo na kaj odgovaram, ovo za litij ti stoji, on ne da ugasit vatru, jer za vatru trebaš tri stvari: iskru (litij), gorivo (plastika i ugljen) i toplinu (obično izvorno dolazi od kvara u bateriji), naravno uz prisustvo zraka (kisika točnije).

Zato se gasi vodom, jer taman i da možeš cijeli BEV zamotati u zrakonepropusni spremnik trebalo bi jako dugo da pack padne na niski temperaturu, a ne možeš, a vodom jedino možeš nekaj zato kaj spušta temperaturu.

10) krivo razmišljanje, znači ti bi punio sve aute na svijetu od 22- 22:30? Nema logike. I ne bi ih sigurno punio maksimalnom snagom kad ionak puniš kroz duže vrijeme. I zakaj bi punio doma, većina auta stoji 99% vremena, većinom na parkingu kod posla ili kod mjesta stanovanja. A idealno bi ih bilo punit po danu, dok stoje pred firmom. Jer je tad struja puno jeftinija. A kad su već na hrpi, lakše je organizirat punjače, i ne puniš ih punom snagom jer ljudi prosječno dnevno rade manje od 30 km, pa ti je dovoljno manje od 100W 750W u prosjeku po autu da bi dovoljno napunio (obična žarulja, sa žarnom niti, a i to sam pretjerao u brojki), a onda ti ni presjek nije problem  jer kod svakog većeg EE čvorišta se vrši transformacija, recimo 30 kV su normalni dolazni naponi, i sad za tih 10% maksimalno većeg loada (ako nisu punjači sinkronizirani) se ne bude ništa dogodilo ni postojećim vodičima, pogotovo ako idu u stambenu četvrt pa su već skoro duplo predimenzionirani. BTW, i zaboravih, još mogu bez problema i popravljati faktor snage, pa zapravo s većom potrošnjom možeš imati manje opterećenje na kabele (premda u današnje doba ne puno).

11) tih 5% dodatne struje? Pa cijelo vrijeme imaš dostupno barem duplo veće proizvodne kapacitete nego kaj se koriste, tak da ti već sad nije problem. Ak mi ne vjeruješ, računaj si sam, imaš oko 2 milijarde osobnih vozila na svijetu, i taman da su svi BEV i na troše 200 Wh/km, i da rade prosječno 12000 km godišnje, koliko je to energije (a jedno 5 puta sam pretjerao u brojkama). Godišnja potrošnja struje u svijetu ti je 26000 TWh, pa usporedi.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.8.2023 15:16 (fer-de-lance).
9 godina
neaktivan
fer-de-lance kaže....

9) bila nedavno ona vijest o istraživanju ADAC-a. ICE auti gore 55 puta češće po prijeđenom kilometru od BEV. Jedina razlika je da BEV nemreš ugasit, ali i veći broj požara na ICE od ukupnog broja BEV požara je 100%. I ono kaj svi misle da je toksičnije kad BEV gori. Ne, opasni su produkti izgaranja plastike i ugljena kod BEV i Plastike i goriva kod ICE. BEV ima prosječno 1600 kila, od čega 208 kila plastike, i do 100 kila ugljena. ICE ima prosječno 1300 kila, od čega isto 208 kila plastike i cca. 40 kila goriva (ovisno kolko je natankan). E sad, kad BEV gori izgorilo bude svih 300 kila štetnih tvari (em je baterija teško dostupna, em se gasi snižavanjem temperature vodom jer su druge metode opasne  i beskorisne), a kod ICE ak stignu ugasit ne bude. Znači, ICE 55 puta češće gori, znači da ako prosječno izgori više od 6 kg plastike i goriva pri požaru ICE, onda je njegovo izgaranje štetnije za okoliš. A to sigurno je tak. Ostatak su metali koji ne gore, osim litija kod BEV,  zato kaj je sitno drobljen (to znaš i sam da metal nemreš zapalit, osim špenu i mrvice), ali on je u ugljenu tak da sam već već uračunao  (čini do 10% tog ugljena). Željezo, aluminij, bakar, itd. ne gore nego se rastapaju, ali to je samo na par lokaliziranih točki pa je količina tvari koji oni izbace jako mala u odnosu na ovo prije navedeno.

I'm fun at parties....

Nevezano uz ovo na kaj odgovaram, ovo za litij ti stoji, on ne da ugasit vatru, jer za vatru trebaš tri stvari: iskru (litij), gorivo (plastika i ugljen) i toplinu (obično izvorno dolazi od kvara u bateriji), naravno uz prisustvo zraka (kisika točnije).

Zato se gasi vodom, jer taman i da možeš cijeli BEV zamotati u zrakonepropusni spremnik trebalo bi jako dugo da pack padne na niski temperaturu, a ne možeš, a vodom jedino možeš nekaj zato kaj spušta temperaturu.

Slažem se s većinom kaj si napisao, ali ovaj dio s učestalošću požara kod EV-ova je malo zavaravajući. Najveći dio požara na automobilima se događa na starijim vozilima; gledao sam američku statistiku njihove federalne agencije; kod novih vozila broj požara je zanemariv, praktično eksponencijalno raste do nekih 15 godina starosti. Zašto je to bitno? Pa, većina EV-ova na cestama su stari svega dvije-tri godine u prosjeku; zanemariv je broj onih starijih od 10 godina; Tesla je do 2013. prodao par tisuća roadstera (niti jedan više ne vozi jer su im baterije u banani) i svega par tisuća modela S. Nissan je isto prodao vrlo malo lišća u tim godinama i to je to. 

Drugi bitan parametar je da do većine požara dolazi zbog električnih instalacija; EV ima samo to u količini na kvadrat. Ja bih pričekao još koju godinu za definitivne zaključke; ako ništa drugo, ICE požar se lako i brzo lokalizira i ugasi što nije slučaj kad gore EV-ovi svojim iznimnim intenzitetom. 

Ja rekoh
9 godina
neaktivan
Feudalac kaže...

Slažem se s većinom kaj si napisao, ali ovaj dio s učestalošću požara kod EV-ova je malo zavaravajući. Najveći dio požara na automobilima se događa na starijim vozilima; gledao sam američku statistiku njihove federalne agencije; kod novih vozila broj požara je zanemariv, praktično eksponencijalno raste do nekih 15 godina starosti. Zašto je to bitno? Pa, većina EV-ova na cestama su stari svega dvije-tri godine u prosjeku; zanemariv je broj onih starijih od 10 godina; Tesla je do 2013. prodao par tisuća roadstera (niti jedan više ne vozi jer su im baterije u banani) i svega par tisuća modela S. Nissan je isto prodao vrlo malo lišća u tim godinama i to je to. 

Drugi bitan parametar je da do većine požara dolazi zbog električnih instalacija; EV ima samo to u količini na kvadrat. Ja bih pričekao još koju godinu za definitivne zaključke; ako ništa drugo, ICE požar se lako i brzo lokalizira i ugasi što nije slučaj kad gore EV-ovi svojim iznimnim intenzitetom. 

Imaš neki link?

Navodno u SAD-u samo 23% požara na autima je zbog električnih instalacija.

https://www.nfpa.org/-/media/Files/News-and-Research/Fire-statistics-and-reports/US-Fire-Problem/osvehiclefirestables.pdf

I to je obično onda samo iskra koja zapali gorivo.

A kod BEV-a nije uopće problem kaj ima više ožičenja (zapravo ima više samo u bateriji i do invertera/punjača), ali šansa za požar zbog kvara na električnim instalacijama kod BEV-a je puno manja nego na ICE, i totalno zanemariva u odnosu na požar baterije.

I s godinama kod ICE eksponencijalno raste šansa za požar (to si pogodio), a kod BEV nema toga, otprilike ostane jednako, jer nema dijelova (odnosno ima, ali ne na svim modelima, ima npr. kod onih koji koriste antifriz u sustavu hlađenja, npr. Tesla) koji trošenjem predstavljaju veći rizik od požara kao što je slučaj kod ICE.

Tak da s povećanjem prosječne starosti BEV-a sigurno ne bude više požara, štoviše, bude ih sve manje jer bude sve veći broj modela s LFP baterijama koji nisu dugo na tržištu.

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
Poruka je uređivana zadnji put ned 6.8.2023 9:21 (fer-de-lance).
9 godina
neaktivan
fer-de-lance kaže...
Feudalac kaže...

Imaš neki link?

Navodno u SAD-u samo 23% požara na autima je zbog električnih instalacija.

https://www.nfpa.org/-/media/Files/News-and-Research/Fire-statistics-and-reports/US-Fire-Problem/osvehiclefirestables.pdf

I to je obično onda samo iskra koja zapali gorivo.

A kod BEV-a nije uopće problem kaj ima više ožičenja (zapravo ima više samo u bateriji i do invertera/punjača), ali šansa za požar zbog kvara na električnim instalacijama kod BEV-a je puno manja nego na ICE, i totalno zanemariva u odnosu na požar baterije.

I s godinama kod ICE eksponencijalno raste šansa za požar (to si pogodio), a kod BEV nema toga, otprilike ostane jednako, jer nema dijelova (odnosno ima, ali ne na svim modelima, ima npr. kod onih koji koriste antifriz u sustavu hlađenja, npr. Tesla) koji trošenjem predstavljaju veći rizik od požara kao što je slučaj kod ICE.

Tak da s povećanjem prosječne starosti BEV-a sigurno ne bude više požara, štoviše, bude ih sve manje jer bude sve veći broj modela s LFP baterijama koji nisu dugo na tržištu.

Ima par godina kaj sam se interesirao za to, nemam sad link. Gledao sam tablicu koju si linkao, električne insalacije na autima su prvi uzrok, zapaljiva tekućina drugi. 

Ne bih se složio da su EV-ovi manje rizični po el. instalacijama. Klima, servo kočnice (volan je već dugo električni) su mehanički pogonjeni. Električni auto sve ima na struju. Ne samo baterija već i pogonski motor kojeg si zaboravio a gdje su najveće struje; kontakti punjača koji su kritična točka obzirom na razine od cca 500A. Električne instalacije imaju vijek trajanja kao i sve drugo, nema razloga da s godinama detoriraju jako na ICE vozilu, ali ne i na EV-u koji koristi identične 12V instalacije u uređaje, a obično ima znatno jače računalo i veće potrošače nego tipičan ICE. 

Kako god bilo, ja mislim da je prerano govoriti da će biti manje požara na EV-ovima, a uspoređivati dvije godine star luksuzni auto s prosjekom na cestama koji je 10+ svega i svačega. 

To mi je slično onom što Musk propagira vezano za sigurnost autopilota - veli kad je AP uključen da je dva puta manje sudara. Normalno da je dva puta manje jer se AP uključuje na autoputu, a učestalost sudara na autoputu je točno dva puta manja, a sve skupa uspoređuje novi 50.000 $ auto s 10 godina starim prosjekom svega i svačega.

Ukratko, prerano je donositi definitivne zaključke. Možda je tako kako sada izgleda, ali nije definitivno.

Ja rekoh
17 godina
greysaint0 kaže...
Rezultati originalne studije su u meduvremenu vec dvaput uspjesno replicirani:

https://www.tomshardware.com/news/superconductor-breakthrough-replicated-twice

ima kakvih ozbiljnih potvrda u međuvremenu? ja i dalje tvrdim da je ovo falus od ofce, a ne "a room temperature superconductor"...

9 godina
protjeran
Ima ima
Al prvo “treba nam jos 20m$ za daljnje istrazivanje pa ti pokazemo (za 5-7g)” pa ces vidit svojim ocima
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice