Koja je razlika između jeftinih i skupljih kabela

poruka: 80
|
čitano: 61.485
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Koja je razlika između jeftinih i skupljih kabela ".
15 godina

hudo 

gle, svi smo tu koliko-toliko u tehnici, pa nitko od nas neće tvrditi da kabel NEMA utjecaja...

pazim da mi nisu presavinuti,  spljeskani od nožice fotelje, otkrhnuti konektori, oštećena izolacija, da ne idu paralelno s jakin naponskim kablovima ...

naravno da su bolji opleteni, s pozlaćenim kontaktima (ako ih stalno prekapčaš, ako su prvi ut dobri kad ih ukopčaš i ne mičeš, bit će i dalje kontakt dobar)...

ali, govorimo o ezoterijskim pričicama, ti spominješ slijepe testove, a ljudi ti isto spominju slijepe testove u kojima oprema za dva-tri reda veličine razlike u cijeni NE NUDI ništa bolje slušno iskustvo...

e sad, ti se nikada nisi zapitao: da nije do mene ?

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
11 0 hvala 0
13 godina
Re: Koja je razlika između jeftinih i skupljih kab
Pixel kaže...
hudo kaže...

Uvijek je zanimljivo pratiti kako se ekipa digne na straznje noge i nervira kada procita da kabel moze napraviti razliku u zvuku. A isti ti imaju doma set Logitech zvucnika, nisu nikada culi pravi sistem, niti bili na blind a/b testu (za najvece nevjernike), niti kuze fiziku ima svega (odnosno misle da znaju), znaci absolutna nula iskustva na temu, al evo na forumima nema pametnijih, niti chatgpt ih nemoze stici u replajanju:) 

To sto sam ja imao doma desetke i desetke kablova, radio blind testove, bio na demonstracijama i prezentacijama, cesto isto blind a/b, okaci macku o rep, ovi su ko religijski fanatici. 

Eto imam i ja 20+ godina iskustva, preslušao sve i svašta, baš bi volio vidjeti tvoju reakciju kad uspoređuješ logitech set s npr onime što ja imam 

Pa eto tvrdim da su kabeli toliko prenapuhana tema i prodavanje magle da je to prestrašno. Usput ja imam i tehničko znanje pa mi trgovac ili tko drugi ne može pričati bajke.

Ali  koga raduje nemam apsolutno ništa protiv da si kupi kable od part tisuća eura

Naravno najvise prodavanje magle ima kod hifi kabela..to je postalo i pomalo gadljivo..ali da razlike ima ima..kabeli dolaze na kraj hifi price za fine tunning..nekad ti te male sitnice kad se poslože bude zaista ugodno iskustvo i promjena.Ja ne mijenjam često ne zamaram se previse ako koji dobar naleti u SH poslusam kupim i to je to!

Poštivam druge koji ulažu kupuju slušaju..to jednostavno nije moj đir nit imam vremena za to.Nezz mozda kad ostarim iz dosade i viška vremena se posvetim tom malo dublje do tad uzivam u glazbi!

AUDIOFIL
16 godina
volegradele kaže...
Pixel kaže...
hudo kaže...

Uvijek je zanimljivo pratiti kako se ekipa digne na straznje noge i nervira kada procita da kabel moze napraviti razliku u zvuku. A isti ti imaju doma set Logitech zvucnika, nisu nikada culi pravi sistem, niti bili na blind a/b testu (za najvece nevjernike), niti kuze fiziku ima svega (odnosno misle da znaju), znaci absolutna nula iskustva na temu, al evo na forumima nema pametnijih, niti chatgpt ih nemoze stici u replajanju:) 

To sto sam ja imao doma desetke i desetke kablova, radio blind testove, bio na demonstracijama i prezentacijama, cesto isto blind a/b, okaci macku o rep, ovi su ko religijski fanatici. 

Eto imam i ja 20+ godina iskustva, preslušao sve i svašta, baš bi volio vidjeti tvoju reakciju kad uspoređuješ logitech set s npr onime što ja imam 

Pa eto tvrdim da su kabeli toliko prenapuhana tema i prodavanje magle da je to prestrašno. Usput ja imam i tehničko znanje pa mi trgovac ili tko drugi ne može pričati bajke.

Ali  koga raduje nemam apsolutno ništa protiv da si kupi kable od part tisuća eura

Naravno najvise prodavanje magle ima kod hifi kabela..to je postalo i pomalo gadljivo..ali da razlike ima ima..kabeli dolaze na kraj hifi price za fine tunning..nekad ti te male sitnice kad se poslože bude zaista ugodno iskustvo i promjena.Ja ne mijenjam često ne zamaram se previse ako koji dobar naleti u SH poslusam kupim i to je to!

Poštivam druge koji ulažu kupuju slušaju..to jednostavno nije moj đir nit imam vremena za to.Nezz mozda kad ostarim iz dosade i viška vremena se posvetim tom malo dublje do tad uzivam u glazbi!

Istina za fine tunnig može poslužit, ali meni čak i za to nema previše smisla. Čujniju promjena će biti ako se zbučnik pomakne 10 cm nego kabel.

A svatko tko je ikad otvorio neki  urežaj, pogotovo zvučnik, lako se uvjeri koliki metri ožičenja su unutra od najobičnijeg kablovinja koji se nastavljaju na te skupe hifi kablove, pa mi je samim time pomalo čudno kako svi ti uređaji opće sviraju kad koriste obične kabele i hrpu tankih vodova koji spajaju elektroničke elemente i sklopove unutar uređaja. 

A strujni kabeli su posebna priča, kao da magično ponište kilometre žice koja dovodi struju do utičnice jer taj zadnji metar čini čuda.

A najbolja anegdota mi je bila s jednog audio sajma gdje sam vidio distributera hiend opreme kako je lijepo sve poštekao skupocjenim kabelima cijene veće od novih vozila, strujaši kao debele zmijurije i onda nekoliko takvih  zmijurija uštekao u produžni kabel  cijene max 50kn, onaj najjeftiniji bijeli, rekao bih da je bio presjeka žica 3x1.5mm2  
S obzirom a je bila ozbiljna amplifikacija u A klasi u pitanju koja gutap puno struje upozorio sam ih da postoji realna opasnost da se kabel zapali ako prije osigurač ne izbaci, srećom poslušali su pa  su malo preraspodjelili. 
Ali eto , , puno je takve ekipe i tako se priča širi i mitovi nastaju, a izvori informacija često dolaze od ljudi koji ne znaju niti osnove.

16 godina
Pixel kaže...
...
 uštekao u produžni kabel  cijene max 50kn, onaj najjeftiniji bijeli, rekao bih da je bio presjeka žica 3x1.5mm2  

S obzirom a je bila ozbiljna amplifikacija u A klasi u pitanju koja gutap puno struje ....

Koliko? 4kW?

16 godina
Mandor kaže...
Pixel kaže...
...
 uštekao u produžni kabel  cijene max 50kn, onaj najjeftiniji bijeli, rekao bih da je bio presjeka žica 3x1.5mm2  

S obzirom a je bila ozbiljna amplifikacija u A klasi u pitanju koja gutap puno struje ....

Koliko? 4kW?

A bila su dva sistema zaštekana, jedan je trebao biti aktivan, a drugi na grijanju, monoblokovi, ali baš ogromni, sve zajdno rekao bih da je moglo biti i više. 

8 godina
ocekiva bi u tom cjenovnom rangu opreme da se sve spoji na neki custom always on ups sa pravim sinusom na izlazu i nekakvim ultralow esr supercapovima umjesto olovnih baterija, jer kad vec gledaju detalje ko zadnji metar strujnog kabela nije mi jasno da zanemaruju mrežu i varijacije u istoj.
a bogami varijacija ima npr meni je doma napon od min/max ljeti 205 do 240 zimi, jedna trafo stanica na cjelo selo.
ili još bolje kupit opremu koja ima smps s aktivnim pfc-om u startu pa napon može bit svakakav.

preporuka audiofilima s opremom s klasićnim transformatorima bez ikakve regulacije, kupite na ebay(https://www.ebay.com/itm/253297735339) onaj mali voltmetar za u uticnicu i spojite ga na isti produžni di i opremu pa ste bar makli jedan misterij iz price jer kriticno slušanje danas na 205 a sutra na 240V bi trebali cut bez da išta mjenjate pogotovo ekipa sa pojacalima u bridgu a s ne reguliranim napajanjem.
5 godina
hudo kaže...

Hoces reci da audio i sve vezao za njega ili audio kabeli ne podlijezu zakonima fizike? A ko zna ili misli da zna fiziku... Nemoj u to ulaziti jer nems pojma sa kim pricas. Tvoj argument je tipican. Nemate pojma. O kontra argumentu ni govora. ti slusas dugo... Gledam i ja tenis dugo pa nisam bio na rolan garosu.... Iskustvo ti ne moze dati znanje.Zato se i zove iskustvo....

13 godina
Posmatrač kaže...

Kod audiofila (ma sta to bilo) mi je fascinantno kako svi preptostavljaju i tvrde kako su njihove uši savršene i bolje od svakog mjernog instrumenta....

Pozdrav Posmatrac!

Ti ljudi su nekakav ekvivalent ravnozemljasa. Narcisoidnost na n-tu. 

Na taj nacin zele pokazati da su bolji, posebniji od drugih. 

vicious
Poruka je uređivana zadnji put pon 12.6.2023 20:49 (viciousone).
9 godina
Skuplji audio kabeli, 100€ po m i bolji daju značajno kvalitetniji zvuk. To su specijalno rađeni kabeli za prave ljubitelje zvuka i dizajnirani su tako da prilikom prenošenja zvučnih frekvencija dolazi do kvantne rezonancije. I ta kvantna rezonancija dovodi do sekundarne kvantizacije u samim jezgrama i upravo taj efekt dovodi do značajno povećane kvalitete zvuka jer zapravo sam kabel tad pročišćava zvuk. Ali nažalost to je s druge strane proces koji se događa pri svakom slušanju, a pri sekundarnoj kvantizaciji se neke jezgre raspadaju pa te kabele treba zamijeniti svakih nekoliko godina.

6 0 hvala 1
3 godine

Da li bi čuo promjenu u zvuku da RCA kabel koji je došao sa Edifier D12 aktivnim zvučnikom zamijenim sa koaksijalnim "shielded" kablovima?

13 godina
neaktivan
Cijena kabela obrnuto je proporcionalna inteligenciji kupca.
Najjače su mi ove teorije kako će za 20, 50, 100 godina manje kvalitetan kabel izgubiti kontakt, korodirati... ili što već. Neće, ali ako se to nekim čudom dogodi otkrit ću vam tajnu kako taj strašan problem riješiti. Kupiš novi kabel za 5€ i miran si slijedećih 20, 50 ili 100 godina.

3 0 hvala 0
16 godina
Ne zaboravite obavezno usviravanje kabela min 100h
Moj PC  
9 0 hvala 0
16 godina

.. ah, da... i dodatak, kao razlika, .. ako u analogiji kabel ima neki utjecaj (ima, više, jer otpor-gubitak može biti veći pa i primjetniji za homosapijense i batmane..) u digitaliji je to nonsens, nema, tj digitalni signal ili dođe kao paket do cilja ili ne dođe, nema trećeg, nema na pola, nema šuma-smetnji.. tj ima u streamovima koji to simuliraju kod prekida, spuste kvalitetu samplinga i sl. (oboje, video-audio.. daleko izražajnije za video čisto zbog propustnosti). Za prijenos digitalnog signala može poslužiti i 'drot' i ako podatak prođe tad će biti identičan najkvalitetnijem kablu jer je to tad naprosto identičan byte-podatak. Tako za prijenos do pojačala nema smisla govoriti o hifi kablovinji .. ima tek za završni korak od pojačala do zvučnika pri čemu je važno i koliko metara žice se koristi, odnosno danas je dovoljno dobar i dovoljno jeftin recimo bt pa zvučnik umjesot pasivnog postane aktivni tj ima ad dekoder i tako eliminira sve moguće smetnje-šum i probleme prijenosa podataka (ne zvuka) .. dok se tad interno s minimumom distrozije uz dekompresor radi konverzija u analogiju tj bez utjecaja kabla.. koji je postao višak, kao i milijarda-i-jedan standard-konektror za spajanje uz sve ostale probleme od habanja do smetanja po podu ili štemanja zida da se kablira kućni sustav... tj bežični + digitalni s ad-da konvertorima tj aktivni zvučnici su postali dominantni audio sustavi i više se 'linije' ne štancaju kao nekad, tj sad su to recimo 'stolna lampa', žarulja, alexa itd.. uređaji s kojima recimo 'pričamo' kad želimo pojačati glasnoću ili promijeniti glazbu.. bez prekidača, kablova i sl. digitalija..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
16 godina
Posmatrač kaže...
hudo kaže...

Hoces reci da audio i sve vezao za njega ili audio kabeli ne podlijezu zakonima fizike? A ko zna ili misli da zna fiziku... Nemoj u to ulaziti jer nems pojma sa kim pricas. Tvoj argument je tipican. Nemate pojma. O kontra argumentu ni govora. ti slusas dugo... Gledam i ja tenis dugo pa nisam bio na rolan garosu.... Iskustvo ti ne moze dati znanje.Zato se i zove iskustvo....

Ne kuzim sta oces reci, naravno da je fizika iza svega. Al dali mi znamo objasniti zasto se cuje razlika u kablovima, ja cu prvi reci da neznam zasto. 

~~ sound sommelier ~~
13 godina
neaktivan
hudo kaže...

Ne kuzim sta oces reci, naravno da je fizika iza svega. Al dali mi znamo objasniti zasto se cuje razlika u kablovima, ja cu prvi reci da neznam zasto. 

Ne čuje se. Potvrđeno tisuću puta.

3 godine
protjeran
LunKraljPonoci kaže...
Skuplji audio kabeli, 100€ po m i bolji daju značajno kvalitetniji zvuk. To su specijalno rađeni kabeli za prave ljubitelje zvuka i dizajnirani su tako da prilikom prenošenja zvučnih frekvencija dolazi do kvantne rezonancije. I ta kvantna rezonancija dovodi do sekundarne kvantizacije u samim jezgrama i upravo taj efekt dovodi do značajno povećane kvalitete zvuka jer zapravo sam kabel tad pročišćava zvuk. Ali nažalost to je s druge strane proces koji se događa pri svakom slušanju, a pri sekundarnoj kvantizaciji se neke jezgre raspadaju pa te kabele treba zamijeniti svakih nekoliko godina.

Odlican sazetak. Mislim da si zaboravio na scincilaciju tercijarne kvantizacije koja moze a i ne mora da se dogodi. Kabele sa tim ficerom je tesko naci ali neki kazu da ipak postoje ...

13 godina

aaaaaa to je kabel za dovod pjesama od pojačala do zvučnika. Ja stavio te pozlaćene na šuko utičnicu 220V od zida do pojačala za napajanje, nije ni čudo da nisam čuo razliku. Ali s tim istim kabelom kad napajam frižider, Pixel Cola ima puno pikselastiji okus, kao da osjetiš kvadratiće, a ne okrugle mjehuriće.

3 0 hvala 0
16 godina
ante_etna kaže...

aaaaaa to je kabel za dovod pjesama od pojačala do zvučnika. Ja stavio te pozlaćene na šuko utičnicu 220V od zida do pojačala za napajanje, nije ni čudo da nisam čuo razliku. Ali s tim istim kabelom kad napajam frižider, Pixel Cola ima puno pikselastiji okus, kao da osjetiš kvadratiće, a ne okrugle mjehuriće.

Pravu stvar bi dobio tek kad bi bakrene kabele napajanja zamijenio optikom. Tek tad bi se riješio svih šumova kako spada.

14 godina

Imam Audeze LCD 4z (5Hz - 50kHz,130dB) i svaki interkonekt koji promijenim imam drugačiji zvuk........

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine

Čitajući ove postove, shvatih da su i osobe koji genijalno kontaju kako su obični kablovi isti kao i oni skupi, podigli to veliko znanje na razinu nečega akademskog.

Postajemo isti kao i oni koji veličaju preskupe kablove, Mesije...

lmutak 

Aaaaa. što su skupe..3,995 $ sigurno je zvuk kvalitetniji nego na slušalicama od 2768 $

合氣道 Smrt mora da je lijepa. Ležati u mekoj smeđoj zemlji, sa travkama koje se ljuljaju iznad tebe i slušati tišinu. Nemati jučer, niti sutra. Zaboraviti na vrijeme, oprostiti životu i biti na miru.
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.6.2023 11:11 (Zaporožac).
Moj PC  
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
lmutak kaže...

Imam Audeze LCD 4z (5Hz - 50kHz,130dB) i svaki interkonekt koji promijenim imam drugačiji zvuk........

Takvih ko ti je na tisuće koji su uvjereni da čuju razliku a onda kad dođu na blind test ne razlikuju obični strujni kabel od 1€ na 5m od onog 1000€ na 1m.

5 godina
LunKraljPonoci kaže...

Ovo si sad izmislio? Tako zvuci.... Daj neki link za tu kvantnu rezonanciju. Pokusaj naci neke obrazovne ili naucne ustanove a ne proizvodjaca ti cudotvornih kablova.....
Ali ajd da pogodim da ce tvoj odgovor biti ili ignorisanje ili ti je ispod nivoa da meni objasnjavas ;)

hudo kaže...
Posmatrač kaže...
hudo kaže...

Zato sto ne cujes. samo mislis da cujes.....

5 godina
Old Iggy kaže...
ante_etna kaže...

Pravu stvar bi dobio tek kad bi bakrene kabele napajanja zamijenio optikom. Tek tad bi se riješio svih šumova kako spada.

Jedino da ga razvuce do nuklearke ;)

8 godina
Posmatrač kaže...

Ovo si sad izmislio? Tako zvuci.... Daj neki link za tu kvantnu rezonanciju. Pokusaj naci neke obrazovne ili naucne ustanove a ne proizvodjaca ti cudotvornih kablova.....
Ali ajd da pogodim da ce tvoj odgovor biti ili ignorisanje ili ti je ispod nivoa da meni objasnjavas ;)

Ja sam taj post shvatio kao /s

(nadam se da se nisam prevario)

umjereno intelektualno oštećen i ponosim se time
16 godina
BlueMax kaže...
hudo kaže...

Ne čuje se. Potvrđeno tisuću puta.

Istina, ma i vise od tisucu, na Logitech zvucnicima ili nekom boomboxu. 

~~ sound sommelier ~~
16 godina
Posmatrač kaže...

Znaci prevario sam blind a/b test, i nekim cudom slucajno pogodio koji kabel svira! 

~~ sound sommelier ~~
16 godina
hudo kaže...

Znaci prevario sam blind a/b test, i nekim cudom slucajno pogodio koji kabel svira! 

Tak i ja na indexu znam imati dobar skor na "kvizovima", pogodim par odgovora.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
Poruka je uređivana zadnji put uto 13.6.2023 11:58 (Bitanga).
5 godina
hudo kaže...
Posmatrač kaže...

Koji si ti provodio ;)

Pitao sam za onu kvantizaciju i sl BS....

16 godina
Posmatrač kaže...

Koji si ti provodio ;)

Pitao sam za onu kvantizaciju i sl BS....

Ne, nisam samo ja provodio. Ako je slijepi test, i neznas sta svira, kakve veze ima? Ili treba blind test za blind test? 

~~ sound sommelier ~~
6 godina
Ima razlike...skuplji kabeli sami od sebe vibriraju i stvaraju zvuk...tako da je bolje imati skuplji kabeli nego jeftiniji Hi-Fi setup....staviš kabel pokraju glave...kažeš mu što želiš čuti i on započinje širiti zvučnu čaroliju
mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
2 1 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice