Istina o tinejdžerima, društvenim mrežama i krizi

poruka: 132
|
čitano: 35.627
|
moderatori: vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Istina o tinejdžerima, društvenim mrežama i krizi ".
2 godine
protjeran
Re: Istina o tinejdžerima, društvenim mrežama i kr
dagoberhr kaže...

Ono ukratko svima onima koji govore o predvojnickoj, ONO i DSZu i slicnome, oruzje smo u ruke primili prvi puta tek u 2 srednje i to M48 (tandjaru) te se ucilo istu rastavljati/sastavljati do besvjesti te podmazivati i svakakve takve gluposti, pucanje nisam vidio do vojske u koju sam otisao '84 u jesen i tamo sam naucio pucati iz nje i kalasa. Dakle rodjen sam '64 te odgovorno tvrdim da dok smo pohadjali osnovnu i srednju skolu nismo ni jednom pucali osim sto smo posjetili Dotrscinu i vidjeli kako zgleda streljana.

Mi jesmo. Streljana Vrapčanski potok. Srednja škola. Nešto sam mlađi od tebe.

16 godina
BlueMax kaže...

Apsolutno se ne slažem ni iz perspektive roditelja ni iz perspektive djeteta koje je bilo odgajano na taj način. Kao roditelj sam jednom po guzici plesnuo sina (kad je do krvi ugrizao mamu) i teže je to palo meni nego njemu. To udaranje nije da bi on nešto naučio nego iskaljivanje vlastite ljutnje u tom trenutku i poruka djetetu kako se tako rješavaju stvari. Pošto supruga ima drugačiji pristup tj. ne libi se ošinuti po guzici sve što postiže je isto ono što su moji roditelji postizali udaranjem mene. Ništa, osim možda revolta.

Mnoge studije su dokazale da je ovako devijantno ponašanje puno više izraženo kod djece koja su fizički kažnjavana. Naravno da dijete treba znati čija je zadnja samo se to postiže na puno drugih načina. Kad mu oduzmem mobitel na 7 dana, pa ga dobije na jedan dan i opet zasere pa ga ovaj put izgubi na mjesec dana, to mu puno teže pada od toga da sam ga udario. Tada će i poslušati zašto je do toga došlo i ima mjesec dana da razmišlja o tome. 

S djecom treba puno razgovarati. Radovati se njihovim uspjesima a tješiti ih pri neuspjehu i pomoći im da drugi put bude bolje. Kombinacija fizičkog kažnjavanja i pritiska za uspješnost u školi ili/i sportu je recept za stvaranje psihopata.

Svi su pametni kad je odgoj djece u pitanju, no činjenica je da nitko ne zna kako će dijete na kraju ispasti i da nema garancije za nešto.

Jedna traumica može uništiti 10 godina truda i odgoja, jedan neuron u mozgu drugačije prebrikan može sve promijeniti. Za 99% djece to je samo jedan dan u životu, a za ono jedno dijete je to nešto što ne može zaboraviti.

Nitko nije isti, sve su to samo neke vjerojatnosti. Sve je to kemija. Svako od nas ima svoj neki životni put pun sitnica koje su nas izgradile. Svaki roditelj koji misli da ima potpunu kontrolu nad svim aspektima djetetovog odgoja grdno se vara.

Šta smo mi sve radili ko klinci teško da bi danas bilo normalno. A isto sam iz dobre intelektualne obitelji, bio odličan učenik, i na kraju dobro ispao :-D

Moj klinac je par puta dobio ćušku samo kad bi on nekom drugom dao ćušku. Pa da vidi kako je to. Začas je prestao dijelit ćuške kad je postao svjestan da će mu se vratiti.

Odrastao je među puno manjom djecom pa je volio dijeliti pravdu jer je bio najstariji, a drugačije nije znao.

Problem je što ako mu se svidi, pa kasnije postane mazohist?! Bolje i to nego da postane sadist jer uživa u mlaćenju drugih. A di je granica onda?

Što ako ga kažnjavanjem uzimanjem mobitela učiš da je ok drugima uzimati stvari za kaznu, pa postane lopov?! Što ako ga samo udaljavaš od sebe jer će se drugi put bolje potruditi da ne saznaš.

Lako je reći "treba razgovarati" ako nakon svakog razgovora se opet isto ponovi već drugi dan, a ne pomažu ni razgovori u drugim odgojnim institucijama.

Lako je reći "treba razgovarati" ako sjedneš s djetetom i dijete ti se ne želi otvoriti ili priča s tobom što želiš čuti samo da te se riješi.

Nažalost, neka djeca jednostavno imaju poremećaje u razvoju ili ponašanju izazvane raznoraznim elementima, bilo vanjskim, bilo unutarnjim. I to treba na vrijeme prepoznati.

Ima slučajeva gdje jedno dijete u obitelji ima probleme, a drugo je čista suprotnost, a odrasli su u istoj obitelji i istoj okolini i sa istim odgojem.

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.5.2023 19:42 (Bitanga).
12 godina

transparent na ogradi škole u Bg danas, a na kojem piše "razgovarajte s djecom" je sve rekao...

Moj PC  
1 1 hvala 0
13 godina
Da, nažalost dobar tajming za ovakav članak.

Radio sam kao psiholog 10 godina s djecom i roditeljima, od predškolske do kasne osnovnoškolske dobi. To ne govorim jer mislim da me to čini nekakvim autoritetom, već dajem kontekst iskustva kojeg imam. Uz to uzmite u obzir moj polazišni stav: kriviti novu tehnologiju, novi medij (internet), novi sadržaj/proizvod/feature je besmisleno i promašeno. That being said, ovo su ključni momenti mojih razmišljanja na ovu temu u svjetlu ove tragedije i šire priče:

Postoji vrlo jednostavan razlog zašto 13-godišnjaka nećemo furati u bordel, nećemo mu dati šut heroina da vidi kako je to, i nećemo ga furati u streljanu da uči pucati (i usput loše čuvati oružje doma). U ovom slučaju se najjednostavnije može reći: guns are bad i to je to. Nikakvi zapadi, društvene mreže, mentalno zdravlje, igre i igrice, nastavi niz.

Klinac od 13-14 godina ima hrpu glupih ideja i fiksacija, ne nužno svaki i ne u istoj mjeri, ali u prosjeku je to tako. Zato i kažemo da su djeca, zato im ne dajemo da voze aute, ne puštamo ih same da bazaju po svijetu i definitivno im ne dajemo instrukcije rukovanja vatrenim oružjem. Klinci u toj dobi su još miljama daleko od formirane osobe, mogu imati opasne psihopatske ideje bez da kasnije budu psihopati, mogu imati uobičajene biseksualne ideje bez da kasnije budu biseksualni, etc. Mi smo odrasle osobe i tako se kategoriziramo s razlogom, i pravno i kolokvijalno. Primjera gdje je klincima omogućeno baratanje oružjem je puno (od afrike do razvijenog svijeta), i rijetko kada je to završavalo pozitivno.

Ni odraslima se ne može vjerovati da nose oružje kad i kako hoće, prolaze se obuke, institucionalne edukacije i testiranja s razlogom.

Što se tiče mentalnog zdravlja, tehnologija, društvenih mreža - iznimno je teško istraživati nešto što je zadnjih godina puno više osviješteno (mentalno zdravlje) i uspoređivati s prijašnjim podacima. Dijagnostika je također daleko od savršene i nerijetko može podleći subjektivnosti i kod istreniranog dijagnostičara. A gdje su još kulturalne pristranosti i jos brdo toga. Nema krvnog testa za mentalno zdravlje (uglavnom) i zato dolaze novi testovi, revizije postojećih itd.

Svaka "nova" generacija je proglašavana ovakvom-onakvom od strane prijašnjih, svaka tehnologija nosi rizike (nosi ga sve u životu), svi novi roditelji imaju "teži" zadatak jer je svijet sve kompliciraniji. Sve ok, ali nitko nije došao iz vakuuma ili iz 14 stoljeća pa da mu je teška prilagodba na ovaj svijet u kojega je teleportiran - mi se možemo prilagoditi na puno kompleksnije uvjete, uostalom ovaj svijet mi sami gradimo.

Odrasli su odgovorni za djecu, roditelj je odgovoran za svoje dijete, a oružje u rukama prirodno nestabilnog 13-godišnjaka je izrazito loša ideja.

Rant over.

Tread softly because you tread on my dreams.
Moj PC  
14 0 hvala 4
2 godine
protjeran
Bitanga kaže...

Svi su pametni kad je odgoj djece u pitanju, no činjenica je da nitko ne zna kako će dijete na kraju ispasti i da nema garancije za nešto.

Nema garancije. Ali se roditelj može potruditi da napravi čovjeka. A to je najteži posao. Na kraju, roditelji u svojoj starosti ili bolesti vide rezultat odgoja.

A i nije svatko za roditelja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.5.2023 20:52 (NetkoNegdje).
16 godina
NetkoNegdje kaže...
Bitanga kaže...

Nema garancije. Ali se roditelj može potruditi da napravi čovjeka. A to je najteži posao. Na kraju, roditelji u svojoj starosti ili bolesti vide rezultat odgoja.

Pa s obzirom kakvih sve odraslih ima, da, nije svatko za roditelja. 

Nažalost, nema testova, fakulteta i dozvola za roditeljstvo, a iskustvo s jednim ili dva djeteta ne mora biti univerzalno primjenjivo.

Djeca imaju svoje interese i afinitete, to što ti inzistiraš da se ponašaju kako ti želiš i kako ti misliš da je dobro opet ne znači da i oni tako žele, sve je to relativno.

Neke osnove ponašanja postoje, a sve ostalo je slobodna volja. Dijete usmjeravaš dokle možeš, a sve uz balansiranje da te ne zamrzi, a opet da te ne voli toliko da zauvijek ostane u roditeljskom domu :-)

PSN: DrskaBitanga, Xbox: MalaBitanga, Steam: Bitanga, Battle.net: Bitanga#2872, Uplay: DrskaBitanga, Origin: DrskaBitanga, Nintendo Switch Friend Code: SW-7419-2699-7478
Poruka je uređivana zadnji put čet 4.5.2023 21:09 (Bitanga).
2 godine
protjeran
Bitanga kaže...

Neke osnove ponašanja postoje

Toga više nema. Sustavno se uništavalo desetljećima. Radim s ljudima, pa vidim. Nisu sposobni reći "Dobar dan!", "Doviđenja!", "Hvala!", a u trgovini sve počinje s "Daj mi...", "Mala, daj mi...", "Dajte mi...", umjesto "Molim vas...". Stoka neodgojena.

9 godina
Zalosno je sto se ovakve stvari dogadjaju, jos zalosnije sto to nije "jedan u milion", vec ovakve stvari gledamo precesto, a bojim se da cemo jos i vise.

Mozemo naravno i o potrebi drzanja oruzja u kuci, adekvatnom cuvanju, mozemo i o tome sto dijete ima uciti o tome.....

No evo, siguran sam da ovdje ima "ratne generacije", koji su pocetkom 90-tih bili bas u tim godinama. I dok mozda netko u istri, ili netko u frankfurtu (bilo gdje) nije razmisljao o tome, ima i nas koji smo bili kilometar-dva od "njihovih", i samo cekali kad ce pokucati. I bilo je normalno da smo u tim godinama itekako znali, bili okruzeni oruzjem svih vrsta, na srecu, kod mene nikad nije doslo do potrebe da se isto upotrijebi. No, nikoga neznam da je ovako nesto odlucio napraviti.

Znaci, dostupnost i neko znanje je manji krivac. Danas su djeca previse odsjecena od stvarnosti, od realnosti. Upustaju se u mracne misli, i opasne radnje.

Da i moja generacija je tugovala zbog cura, ljutila se zbog jedinice, svadjala se, tukla, no opcenito je mentalni sklop bio drasticno drugaciji nego danas.

U ovom slucaju, oruzje je samo okolnost. Da nije imao pristup ili potrebno znanje, vec bi pronasao nesto drugo, noz, vile, skare, stap.....

Da, posljedice bi mozda bile manje drasticne, svakako, no, izbor sredstva nebi uticao na njegove namjere.

Zalosno, svakako, no to je slika svijeta u kojem danas zivimo. Ovdje, u americi, bilo gdje. Steta....
Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
NetkoNegdje kaže...
Bitanga kaže...

Neke osnove ponašanja postoje

Toga više nema. Sustavno se uništavalo desetljećima. Radim s ljudima, pa vidim. Nisu sposobni reći "Dobar dan!", "Doviđenja!", "Hvala!", a u trgovini sve počinje s "Daj mi...", "Mala, daj mi...", "Dajte mi...", umjesto "Molim vas...". Stoka neodgojena.

Ovo ja više srećem baš kod starijih. Neke stvari su stvar regije. U nekim krajevima se ne persira, "VI" se koristi samo kad se obraća petorici ili više ljudi, a "hvala" im zvuči više pederski. 

16 godina
Damir22 kaže...
Zalosno je sto se ovakve stvari dogadjaju, jos zalosnije sto to nije "jedan u milion", vec ovakve stvari gledamo precesto, a bojim se da cemo jos i vise.

Mozemo naravno i o potrebi drzanja oruzja u kuci, adekvatnom cuvanju, mozemo i o tome sto dijete ima uciti o tome.....

No evo, siguran sam da ovdje ima "ratne generacije", koji su pocetkom 90-tih bili bas u tim godinama. I dok mozda netko u istri, ili netko u frankfurtu (bilo gdje) nije razmisljao o tome, ima i nas koji smo bili kilometar-dva od "njihovih", i samo cekali kad ce pokucati. I bilo je normalno da smo u tim godinama itekako znali, bili okruzeni oruzjem svih vrsta, na srecu, kod mene nikad nije doslo do potrebe da se isto upotrijebi. No, nikoga neznam da je ovako nesto odlucio napraviti.

Znaci, dostupnost i neko znanje je manji krivac. Danas su djeca previse odsjecena od stvarnosti, od realnosti. Upustaju se u mracne misli, i opasne radnje.

Da i moja generacija je tugovala zbog cura, ljutila se zbog jedinice, svadjala se, tukla, no opcenito je mentalni sklop bio drasticno drugaciji nego danas.

U ovom slucaju, oruzje je samo okolnost. Da nije imao pristup ili potrebno znanje, vec bi pronasao nesto drugo, noz, vile, skare, stap.....

Da, posljedice bi mozda bile manje drasticne, svakako, no, izbor sredstva nebi uticao na njegove namjere.

Zalosno, svakako, no to je slika svijeta u kojem danas zivimo. Ovdje, u americi, bilo gdje. Steta....

Ne znam baš, sa vilama i škarama ne bi mogao pobiti 8-9 ljudi.

Oružje je tu itekako igralo bitnu ulogu da ljudi poginu.

Da nije imao gun na dohvat ruke u stanu možda bi ga za pol mjeseca prošla volja jer bi mu se nešto lijepo dogodilo u životu.

No, sudeći po zadnjim komentarima na netu i što je izjavio na ispitivanju, očito su tu duboki psihički problemi u igri. Popis koga ubiti, pravit molotovljeve koktele... to je fina priprema.

To je za njega bio rat.

16 godina

Neki se ljudi rode sa nula ematije i još zli, sadisti i zaljubljeni u sebe. Navodno je izjavio kako je uživao i da mu je žao što nije ubio više.

Ne znam zašto se pokušava shvatiti njegov ili npr. Breivikovov mentalni sklop i uzroci devijacije.

Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
Bitanga kaže...

No, sudeći po zadnjim komentarima na netu i što je izjavio na ispitivanju, očito su tu duboki psihički problemi u igri. Popis koga ubiti, pravit molotovljeve koktele... to je fina priprema.

To je za njega bio rat.

To i govorim.

Da, oruzje je olaksalo stvari, no, po svemu ostalom sudeci, vjerovatno bi samo morao biti mastovitiji u smisljanju taktike, no, nebi ga nedostatak oruzja odvratio od takvih misli....

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
13 godina

Ne znam tko bi normalan tvrdio da je oružje krivo za njegove namjere, kakav je to zaključak brate mili. Oružje je izravni uzrok ovakvog pokolja, a ovakve ili manje blentave namjere ima puno više djece nego što ima ubojstava, zato ih većinom uspjesno držimo podalje od oružja.

Djeca imaju hrpu problema, velika većina je razvojna i prolazna, neki su ipak teže prirode i uvjetovani drugim faktorima. Zato ih čuvamo i štitimo od aktivnosti koje ne mogu "hendlat".

Klinac od 13 godina je fizički apsolutno spreman voziti auto, no da ga staviš u auto i kad zbog razvojno neizbježne nepažnje i sklonosti riziku ubije pješaka, hoćeš govoriti o tome da je kriva njegova nepažnja i da je auto samo okolnost ili ćeš reći "koji k 13-godišnjak radi za volanom?"

Ovo je klasični overthinking. Stvar je jednostavna, bez oružja u rukama 13-godišnjaka nema 9 mrtvih ljudi. Bi li on i dalje imao svoje probleme? Apsolutno, kao i hrpetina druge djece.

Tread softly because you tread on my dreams.
14 godina
Bitanga kaže...

To je za njega bio rat.

Zvuči kao copycat Columbinea ili nekog drugog američkog school shootinga gdje klinac prvo dva mjeseca radi video blog, pravi plan, vježba na streljani i onda kreće u akciju. Je li inspiriran time jer "hvalaBogu" materijala i dokumentaraca na netu ima dosta ili se baš potrefilo slučajno vidjet ćemo. Obzirom na sličnost koncepta i visoki učinak možda dobije zelenu kartu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 4.5.2023 22:26 (ante_etna).
12 godina
Misli su jedno, a provest ih u djelo nešto sasvim drugo. Dostupno oružje je svakako nezanemariv faktor, jer upitno je što bi toliko učinkovito smislio i proveo takav klinac, a da bude tako efikasno kao pištolj

Nož? Teško da bi ubio toliko ljudi, možda niti jednog. Eventualno ranjavanje.
Bomba? Previše komplicirano za klinca.
Molotov? Vjerojatno bi najprije zapalio sebe.
Ne, lako dostupni pištolj je vjerojatno i najvažniji faktor ovog događaja i ovolikih posljedica
15 godina

kako kolege vele - razgovarajte s djecom, nemojte blejati u ekran i dogovarati ebačinuj s tajnicom/trenerom tenisa, bar trećinu tog vremena koje dangubite na zaslonima odvojite za djecu...

inzistirajte na uljuđenom ophođenju, da se djeca nauče pozdravljanju, kontaktu očima sa svim ljudima u susjedstvu, sa svima s kojima su u interakciji (konobar, trgovkinja)...

to je jedini način da se nauče da smo društvene životinje i da je to osnova ljudske egzistencije...

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
3 0 hvala 0
15 godina
picajzla0707 kaže...
Misli su jedno, a provest ih u djelo nešto sasvim drugo. Dostupno oružje je svakako nezanemariv faktor, jer upitno je što bi toliko učinkovito smislio i proveo takav klinac, a da bude tako efikasno kao pištolj

Nož? Teško da bi ubio toliko ljudi, možda niti jednog. Eventualno ranjavanje.
Bomba? Previše komplicirano za klinca.
Molotov? Vjerojatno bi najprije zapalio sebe.
Ne, lako dostupni pištolj je vjerojatno i najvažniji faktor ovog događaja i ovolikih posljedica

jesi siguran? znaš koliko vježbe treba za učinkovitu (tj. smrtonosnu) paljbu poluatomatskog pištolja na bilo kojo razdaljini većoj od dva metra?

taj klinac je imao POPIS - to je osnovni problem...

Ju je je? Je ju je!
12 godina
Klinac je imao pištolj, to je osnovni problem. Bez pištolja popisom bi mogao obrisat dupe
7 godina

Je li imao smartfon, bio na Fejsu, Instagramu, Tviteru? 
Mislim da ste malo zabrazdili s teme koja se bavi jednom masovnom pojavom psihičkih problema koje mladi imaju sami sa sobom na jedan izolirani i ne baš uobičajeni događaj pojedinca koji je imao problem s okolinom. Okej, nije loše niti o tome raspravljati, zašto ne i na ovoj temi, samo nema smisla mješati jabuke i kruške.

Svi smo čuli da će milijun majmuna koji lupaju o milijun pisaćih strojeva na kraju reproducirati cjelokupna Shakespeareova djela. Sada, zahvaljujući Internetu, znamo da to nije istina. - R. Wilensky

0 0 hvala 0
15 godina
picajzla0707 kaže...
Klinac je imao pištolj, to je osnovni problem. Bez pištolja popisom bi mogao obrisat dupe

Ne usuđujem se ni pomisliti što bi bilo da je imao pristup nekoj jurišnoj puški. A da je to bilo legalno, njegov stari bi to sigurno posjedovao i on bi umjesto pištolja možda to uzeo.

14 godina
neaktivan
NetkoNegdje kaže...
Bitanga kaže...

Može se potruditi. Neki se trude na kriv način. Neki se trude na dobar način pa opet ništa. Po mom mišljenju 90% toga je u samom djetetu.

10 godina
Bitanga kaže...
BlueMax kaže...

Apsolutno se ne slažem ni iz perspektive roditelja ni iz perspektive djeteta koje je bilo odgajano na taj način. Kao roditelj sam jednom po guzici plesnuo sina (kad je do krvi ugrizao mamu) i teže je to palo meni nego njemu. To udaranje nije da bi on nešto naučio nego iskaljivanje vlastite ljutnje u tom trenutku i poruka djetetu kako se tako rješavaju stvari. Pošto supruga ima drugačiji pristup tj. ne libi se ošinuti po guzici sve što postiže je isto ono što su moji roditelji postizali udaranjem mene. Ništa, osim možda revolta.

Mnoge studije su dokazale da je ovako devijantno ponašanje puno više izraženo kod djece koja su fizički kažnjavana. Naravno da dijete treba znati čija je zadnja samo se to postiže na puno drugih načina. Kad mu oduzmem mobitel na 7 dana, pa ga dobije na jedan dan i opet zasere pa ga ovaj put izgubi na mjesec dana, to mu puno teže pada od toga da sam ga udario. Tada će i poslušati zašto je do toga došlo i ima mjesec dana da razmišlja o tome. 

S djecom treba puno razgovarati. Radovati se njihovim uspjesima a tješiti ih pri neuspjehu i pomoći im da drugi put bude bolje. Kombinacija fizičkog kažnjavanja i pritiska za uspješnost u školi ili/i sportu je recept za stvaranje psihopata.

Jedna traumica može uništiti 10 godina truda i odgoja, jedan neuron u mozgu drugačije prebrikan može sve promijeniti. Za 99% djece to je samo jedan dan u životu, a za ono jedno dijete je to nešto što ne može zaboraviti.

Nitko nije isti, sve su to samo neke vjerojatnosti. Sve je to kemija. Svako od nas ima svoj neki životni put pun sitnica koje su nas izgradile. Svaki roditelj koji misli da ima potpunu kontrolu nad svim aspektima djetetovog odgoja grdno se vara.

Šta smo mi sve radili ko klinci teško da bi danas bilo normalno. A isto sam iz dobre intelektualne obitelji, bio odličan učenik, i na kraju dobro ispao :-D

Moj klinac je par puta dobio ćušku samo kad bi on nekom drugom dao ćušku. Pa da vidi kako je to. Začas je prestao dijelit ćuške kad je postao svjestan da će mu se vratiti.

Odrastao je među puno manjom djecom pa je volio dijeliti pravdu jer je bio najstariji, a drugačije nije znao.

Problem je što ako mu se svidi, pa kasnije postane mazohist?! Bolje i to nego da postane sadist jer uživa u mlaćenju drugih. A di je granica onda?

Što ako ga kažnjavanjem uzimanjem mobitela učiš da je ok drugima uzimati stvari za kaznu, pa postane lopov?! Što ako ga samo udaljavaš od sebe jer će se drugi put bolje potruditi da ne saznaš.

Lako je reći "treba razgovarati" ako nakon svakog razgovora se opet isto ponovi već drugi dan, a ne pomažu ni razgovori u drugim odgojnim institucijama.

Lako je reći "treba razgovarati" ako sjedneš s djetetom i dijete ti se ne želi otvoriti ili priča s tobom što želiš čuti samo da te se riješi.

Nažalost, neka djeca jednostavno imaju poremećaje u razvoju ili ponašanju izazvane raznoraznim elementima, bilo vanjskim, bilo unutarnjim. I to treba na vrijeme prepoznati.

Ima slučajeva gdje jedno dijete u obitelji ima probleme, a drugo je čista suprotnost, a odrasli su u istoj obitelji i istoj okolini i sa istim odgojem.

ovo je 100% istina, ali nažalost ljudi uvijek vole davati svoje mišljenje o odgajanju djece, pogotovo ljudi koji nemaju djecu. 

Baš se neki dan vrtio video po društvenim mrežama nekog američkog psihologa ili psihijatra, u kojem drži predavanje kako su ljudi, pogotovo Amerikanci, potpuno u krivu sa razmišljanjem da mogu dizajnirati svoju djecu kako oni žele. Kaže da je to evolucijski nemoguće i da ljudi imaju previsoko mišljenje o svojim sposobnostima oko odgoja djece. Dijete se rađa sa cca 400 psiholoških osobina koje će se manifestirati kako bude rastao koje nemaju nikakve veze s roditeljevim utjecajem, dakle ono se s time rađa. 

Naravno to ne znači da dijete treba pustiti pa šta bude, ali treba biti realan oko svojih mogućnosti. 

15 godina
neaktivan

Ovako, kao roditelj trudio sam se da mojoj curici (danas je daleko odrasla) nista ne fali, trudio sam se da je uputim na najbolji moguci put da ne cini ono sto sam ja svojim roditeljima cinio te pokusao biti vise njen prijatelj nego otac da mi se u bilo kojem trenutku mogla povjeriti te reci ako ima bilo kakve nedoumice. Ponosan sam sto je moje dijete to prepoznalo te se tako u tinejdzerskim godinama i ponasala kao i kasnije, naravno nisam mogao drzati u kontroli sve aspekte njenog zivota no uvijek je znala da u meni moze naci sugovornika i rame za plakanje kada je to bilo potrebno. Samo jednom u zivotu sam se pokajao, kada sam joj kupio auto i ona je nakon par mjeseci sa 130 se zabila u ogradu na zaobilaznici, zaspala za volanom, ozljedila se ali nije srecom bila zivotno ugrozena a ja taj poziv nikad necu zaboraviti u izmjedju 3 i 4 ujutro. Osjecao sam se toliko bespomocno i nikad nisam osjetio tako veliki strah a prosao sam '91 i '92 veliko dio ratista, mislio sam da mi netko zeli srce istrgati iz tijela. Kao netko tko je prosao ratista nije bilo lako zivjeti poslije samnom jer i dan danas se budim nocu no uz ljubav moje bivse i ljubav moje curice uspio sam kolko toliko ostati normalan.

Srecom sve je proslo u redu, danas je ona zena i ima svoj zivot za deckom u USA te kao njen otac svaki dan sam u brigi i biti cu dok sam ziv, prvo nije pored mene a drugo smatram da je to sasvim normalno, cujemo se barem 2x tjedno bez da to od nje trazim.

Smatram kako sam i u prethodnim komentarima pisao treba provoditi puno vremena uz dijete i graditi povjerenje ne kao roditelj nego kao njegov najbolji prijatelj, netko na koga on u bilo koje vrijeme dana ili noci moze racunati i obratiti mu se. Koliko puta me znala poslije izlaska probuditi i sjesti te razgovarati samnom i tako do jutra dok nisam morao otici na posao, smatrao sam to cascu sto ima toliko veliko povjerenje prema meni.

Zao mi je ovoga djeteta ali nazalost on sa svojim roditeljima nije ocito imao pravu komunikaciju iz koje su oni samo mogli vidjeti da nesto nije u redu nego je bio u redu jos jedne obaveze u kuci a to je rezultiralo kosmarom tog djeteta u glavi i cinom koji ce ga pratiti cijeli zivot.

veni vidi didici
Moj PC  
5 0 hvala 1
14 godina
neaktivan

Moj je jučer preko volana bicikla aterirao na ogradu. Ništa ozbiljno ali njegovo divljanje s biciklom već prelazi granicu onoga što sam ja radio s 20 a smatrali su me luđakom na biciklu. Sve je dobro dok su u pitanju par flastera i šavova a što ako se dogodi nešto ozbiljno? 90% ljudi koji nemaju djecu će pisati komentare kako je kriv otac koji ga nije odgojio i koji mu je kupio bicikl. A da je umjesto divljanja po šumi doma i visi na facebooku i tik toku isti ti bi pisali kako je kriv otac koji ga ne pošalje vani da vozi bicikl. Da su današnja djeca u kurcu jer vise na mobitelima i kompjuterima... To licemjerje nema granica. Onaj ko nije roditelj ne može znati kakvi su strahovi tu u pitanju. S jedne strane znaš da ga moraš pustiti, s druge te jede to što si ga pustio. Ako ga previše ograničavaš i uhodiš postići ćeš sve suprotno od onoga što želiš, ako ga pustiš osjećaš strah i odgovornost.

Možda su još licemjerniji oni koji jesu roditelji i imaju sreću da imaju dobru djecu ili nisu svjesni da im dijete nije baš takvo kakvim ga oni vide. Nikad neću zaboraviti jednu mamu koja je po cijelom mjestu upirala prstom u nas par i svima pričala (sreća pa društvene mreže nisu postojale) kako smo narkomani koji puše travu. Da joj sin nakon nekoliko godina nije završio u gadnim problemima vjerojatno nikad ne bi doznala da nam je on prodao tu travu i još se uvalio na joint.
Vrhunac tog ljudskog zla mi je bio kad sam čitao komentare na vijest kako je otac zaboravio dijete u autu i ono je umrlo od vrućine. Pa kako možeš biti takvo smeće i u takvom trenutku nešto pametovati i optuživati tog jadnog čovjeka. Šuti i moli boga da ti se nikad takvo nešto ne dogodi.

15 0 hvala 0
16 godina
dagoberhr kaže...

Ovako, kao roditelj trudio sam se da mojoj curici (danas je daleko odrasla) nista ne fali, trudio sam se da je uputim na najbolji moguci put da ne cini ono sto sam ja svojim roditeljima cinio te pokusao biti vise njen prijatelj nego otac da mi se u bilo kojem trenutku mogla povjeriti te reci ako ima bilo kakve nedoumice. Ponosan sam sto je moje dijete to prepoznalo te se tako u tinejdzerskim godinama i ponasala kao i kasnije, naravno nisam mogao drzati u kontroli sve aspekte njenog zivota no uvijek je znala da u meni moze naci sugovornika i rame za plakanje kada je to bilo potrebno. Samo jednom u zivotu sam se pokajao, kada sam joj kupio auto i ona je nakon par mjeseci sa 130 se zabila u ogradu na zaobilaznici, zaspala za volanom, ozljedila se ali nije srecom bila zivotno ugrozena a ja taj poziv nikad necu zaboraviti u izmjedju 3 i 4 ujutro. Osjecao sam se toliko bespomocno i nikad nisam osjetio tako veliki strah a prosao sam '91 i '92 veliko dio ratista, mislio sam da mi netko zeli srce istrgati iz tijela. Kao netko tko je prosao ratista nije bilo lako zivjeti poslije samnom jer i dan danas se budim nocu no uz ljubav moje bivse i ljubav moje curice uspio sam kolko toliko ostati normalan.

Srecom sve je proslo u redu, danas je ona zena i ima svoj zivot za deckom u USA te kao njen otac svaki dan sam u brigi i biti cu dok sam ziv, prvo nije pored mene a drugo smatram da je to sasvim normalno, cujemo se barem 2x tjedno bez da to od nje trazim.

Smatram kako sam i u prethodnim komentarima pisao treba provoditi puno vremena uz dijete i graditi povjerenje ne kao roditelj nego kao njegov najbolji prijatelj, netko na koga on u bilo koje vrijeme dana ili noci moze racunati i obratiti mu se. Koliko puta me znala poslije izlaska probuditi i sjesti te razgovarati samnom i tako do jutra dok nisam morao otici na posao, smatrao sam to cascu sto ima toliko veliko povjerenje prema meni.

Zao mi je ovoga djeteta ali nazalost on sa svojim roditeljima nije ocito imao pravu komunikaciju iz koje su oni samo mogli vidjeti da nesto nije u redu nego je bio u redu jos jedne obaveze u kuci a to je rezultiralo kosmarom tog djeteta u glavi i cinom koji ce ga pratiti cijeli zivot.

I to je isto super, ali nije dobro niti da je dijete previše ovisno o tebi i za sve probleme traži savjete od roditelja, jer roditelji neće biti zauvijek tu.

Onda takvi odrasli ljudi padnu u tešku depresiju kad im "najbolji prijatelj roditelj" umre jednog dana, a to je neupitno da će se dogoditi.

Takav je život, sve je to nepredvidivo i teško je reći što je bolje, a što lošije. Svi to prolazimo kako znamo i umijemo i mislimo da radimo najbolje za svoje dijete, ali činjenica je da nitko ne zna što i kako inače bi postojao jedan univerzalni "manual".

16 godina
BlueMax kaže...

Moj je jučer preko volana bicikla aterirao na ogradu. Ništa ozbiljno ali njegovo divljanje s biciklom već prelazi granicu onoga što sam ja radio s 20 a smatrali su me luđakom na biciklu. Sve je dobro dok su u pitanju par flastera i šavova a što ako se dogodi nešto ozbiljno? 90% ljudi koji nemaju djecu će pisati komentare kako je kriv otac koji ga nije odgojio i koji mu je kupio bicikl. A da je umjesto divljanja po šumi doma i visi na facebooku i tik toku isti ti bi pisali kako je kriv otac koji ga ne pošalje vani da vozi bicikl. Da su današnja djeca u kurcu jer vise na mobitelima i kompjuterima... To licemjerje nema granica. Onaj ko nije roditelj ne može znati kakvi su strahovi tu u pitanju. S jedne strane znaš da ga moraš pustiti, s druge te jede to što si ga pustio. Ako ga previše ograničavaš i uhodiš postići ćeš sve suprotno od onoga što želiš, ako ga pustiš osjećaš strah i odgovornost.

Možda su još licemjerniji oni koji jesu roditelji i imaju sreću da imaju dobru djecu ili nisu svjesni da im dijete nije baš takvo kakvim ga oni vide. Nikad neću zaboraviti jednu mamu koja je po cijelom mjestu upirala prstom u nas par i svima pričala (sreća pa društvene mreže nisu postojale) kako smo narkomani koji puše travu. Da joj sin nakon nekoliko godina nije završio u gadnim problemima vjerojatno nikad ne bi doznala da nam je on prodao tu travu i još se uvalio na joint.
Vrhunac tog ljudskog zla mi je bio kad sam čitao komentare na vijest kako je otac zaboravio dijete u autu i ono je umrlo od vrućine. Pa kako možeš biti takvo smeće i u takvom trenutku nešto pametovati i optuživati tog jadnog čovjeka. Šuti i moli boga da ti se nikad takvo nešto ne dogodi.

I onda zamisliš kako je bilo prije 100-200-300-500 godina kad si morao imati po 6-7-8 djece jer ih je redovito pola umrlo od raznih boleština i ratova prije navršenih 25 godina.

A mi danas nemamo toliko probleme sa masovnim boleštinama, ali imamo potpuno neke druge probleme i boleštine.

14 godina
neaktivan
Bitanga kaže...

I onda zamisliš kako je bilo prije 100-200-300-500 godina kad si morao imati po 6-7-8 djece jer ih je redovito pola umrlo od raznih boleština i ratova prije navršenih 25 godina.

A mi danas nemamo toliko probleme sa masovnim boleštinama, ali imamo potpuno neke druge probleme i boleštine.

Onda te sustav uvjeravao da si kao roditelj uspio kad ti dijete pogine u ratu a sama djeca su se trudila biti u prvim redovima onih bitki u kojima bi ti iz prvih redova sigurno poginuli. Oni nečasniji (danas bi ih se nazvalo pametniji) bi preživjeli i njihova genetika bi se prenosila dalje. Možda smo baš zbog takvih stvari društvo kakvo jesmo. Zamisli one bitke gdje bi vojska u formaciji stala jedna nasuprot druge na 100m i pucala. To su nam bili pradjedovi :)

15 godina
neaktivan
Bitanga kaže...
dagoberhr kaže...

I to je isto super, ali nije dobro niti da je dijete previše ovisno o tebi i za sve probleme traži savjete od roditelja, jer roditelji neće biti zauvijek tu.

Onda takvi odrasli ljudi padnu u tešku depresiju kad im "najbolji prijatelj roditelj" umre jednog dana, a to je neupitno da će se dogoditi.

Takav je život, sve je to nepredvidivo i teško je reći što je bolje, a što lošije. Svi to prolazimo kako znamo i umijemo i mislimo da radimo najbolje za svoje dijete, ali činjenica je da nitko ne zna što i kako inače bi postojao jedan univerzalni "manual".

Nadam se da nece no znam da cu joj vjerojatno faliti kao sto meni fale moji roditelji jer makar sam dosta cesto mislio kako njihovi savjeti su ponekad jako nepotrebni danas kada ih nema vec 6 godina fale mi ti nepotrebni savjeti, u stvari jako mi fali ta njihova paznja kojom su me obasipali. Trudio sam se to ne ciniti prema njoj ali nazalost nisam u tome uspio jer jednostavno bojao sam se da mozda ne uspije se cvrsce izgraditi no jako sam se prevario i znam da imam osobu koja je psihicki i fizicki jaka i definitivno je uzela sve ono najbolje sto smo joj kao roditelji mogli ponuditi.

Bilo bi to sjajno kada bi postojao univerzalni manual za roditelje i djecu no individuum koju ugradjujemo u njih ocito prevagne i cini ih posebnijima od nas, nadam se da to je u vecem postotku na bolje nego na losije, nekako vjerujem da ova djeca sto dolaze su puno inteligentnija i vise samostalnija nego sto smo bili mi sami kada smo bili djeca.

veni vidi didici
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.5.2023 10:52 (dagoberhr).
9 godina
60nine kaže...

transparent na ogradi škole u Bg danas, a na kojem piše "razgovarajte s djecom" je sve rekao...

Sumnjam da je manjkalo razgovora između oca i sina u streljani ili softballu 

waaagh ;
15 godina

upute za pucanje iz oružja nisu razgovor nego instrukcije...

Ju je je? Je ju je!
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice