Šteta što Trump nije predsjednik...pa da on to obavi i ovaj štogod nas nauči u svezi glede astronomije...kao kod uporabe sanitarna u liječenju virusnih infekcija
Prvu fotografiju s teleskopa Webb otkrit će Joe Bi
- poruka: 43
- |
- čitano: 23.266
- |
- moderatori:
vincimus
Pa sad da je to samo američki projekt ok ionako NASA-u financira država (po meni nedovoljno jer toliko potroše na gorivo zračni tankeri), ali koliko znam ovo je zajednički projekt i nije čak niti lansiran iz amerike niti s američkom raketom...
Samio da ne ispusti nebulu tijekom govora :-)
Dobro je da znamo da su bugovi moderatori Trumpovci.
Šteta što Trump nije predsjednik...pa da on to obavi i ovaj štogod nas nauči u svezi glede astronomije...kao kod uporabe sanitarna u liječenju virusnih infekcija
njet mi drag, uopšte mi njet drag, ali ...
a jebote pola noći će. ajde vise panju jedan.
Najgori americki predsjednik dobije takvu cast.
počinjeeeeeeeeeeeeeee :)
Prvo pola sata patetike i preuzimanja zasluga...
I to je to???
10 minuta preseravanja i jedna (nevjerovatna) fotografija...
Malo antiklimaktično.
Ko još može pogledati ovu fotografiju i tvrditi da smo sami u svemiru...
Ako se ovako dobro vide galaksije udaljene oko 13ak milijardi SG. Volio bi vidjeti sliku Andromede što prije.
Fascinatnije je što mu je trebalo samo 13,5 sati ekspozicije, Habbleu je trebalo nekoliko tjedana mislim.
Hoćemo usporedbu sa Hubbleom, isti komad neba...
Hoćemo usporedbu sa Hubbleom, isti komad neba...
Ima i slider za lakšu usporedbu
https://blog.wolfd.me/hubble-jwst/
GIF
https://bigthink.com/wp-content/uploads/2022/07/smacs0723-73.jpg
I jedan preko drugog
https://i.redd.it/9uyhwijeo0b91.gif
Jedino je Habbleu trebalo par tjedana ekspozicije a JWST samo 13,5 sati.
Pa i nisu uspjeli s Hubblom snimit tako daleke stvari, primijenit ces da na JWST slici postoje tockice, koje nisu uopce vidljive na hubbloveoj, i uopce nema suma.
Tako da je rezultat impresivan.
Sto mislis zasto su ga slali uopce.
Upravo zato da zanimljive regije promotre jos jednom s boljim instrumentom.
JWST je "fotkao" isti dio neba ko i Hubble a sama činjenica da je toliko više objekata vidljivo na njemu koji su ekstremno redshiftani ti govori kolio "daleko" se vidi na novoj slici.
To kaj su fotkali isti dio neba ne znači da nisu ništa novo vidjeli.
https://i.imgur.com/nvPxV9g.gif
Još kad saznaš da je Hubbleova ekspozicija bila oko 140h (isprekidano, jer je Hubble u orbiti oko Zemlje) a JWST cca 12h, onda je ovo i impresivnije.
Sad čekamo podatke/"fotke" ekstrasolarnih planeta , jer to je u čemu će JWST briljirati, ove fotke su samo za PR
Nismo sami na planeti, kamoli u svemiru. Problem je što takva otkrića nisu medijski popraćena i tajne službe šute na otkrića koja pronalaze znanstvenici. Da ne pričam kako drugi znanstvenici napadaju jedni druge ako pronađu nešto što odudara od njihovih uvjerenja i na taj način guše znanost i napredak.
Tako imamo fizičara koji je izmislio novi tip teleskopa sa konkavnom lećom, pod nazivom Santilli teelskop. To je teleskop koji snima antimaterije i slučajno je snimio nepoznate entitete kako obitavaju iznad gradova, vojnih postrojenja i sl. Čini se kao da rade nekakav nadzor nad nama. Probao je snimiti iste te entitete sa drugim teleskopima ili kamerama ali nema ništa, samo taj njegov teleskop može snimiti te entitete. Da ne duljim, pročitajte njegov rad u cijelosti:
https://www.researchgate.net/publication/304339066_Apparent_Detection_via_New_Telescopes_with_Concave_Lenses_of_Otherwise_Invisible_Terrestrial_Entities_ITE
Nismo sami na planeti, kamoli u svemiru. Problem je što takva otkrića nisu medijski popraćena i tajne službe šute na otkrića koja pronalaze znanstvenici. Da ne pričam kako drugi znanstvenici napadaju jedni druge ako pronađu nešto što odudara od njihovih uvjerenja i na taj način guše znanost i napredak.
Tako imamo fizičara koji je izmislio novi tip teleskopa sa konkavnom lećom, pod nazivom Santilli teelskop. To je teleskop koji snima antimaterije i slučajno je snimio nepoznate entitete kako obitavaju iznad gradova, vojnih postrojenja i sl. Čini se kao da rade nekakav nadzor nad nama. Probao je snimiti iste te entitete sa drugim teleskopima ili kamerama ali nema ništa, samo taj njegov teleskop može snimiti te entitete. Da ne duljim, pročitajte njegov rad u cijelosti:
https://www.researchgate.net/publication/304339066_Apparent_Detection_via_New_Telescopes_with_Concave_Lenses_of_Otherwise_Invisible_Terrestrial_Entities_ITE
Ne reklamiraj te prevare, niti je taj tip znanstvenik, niti te slike ista pokazuju. Moras imati IQ sobne temperature da vjerujes u takve stvari. Kupi teleskop pa provjeri
Da. Moj mozak već neko vrijeme procesuira tu informaciju. Mislim da je nama prosječnim ljudima neshvatljiva veličina svemira. Fascinantno.
JWST može prikupiti puno više svjetla pa je bilo za očekivati da će ekspozicija biti puno kraća nego kod Hubble-a.
Inače, na slici se vidi oko 100 milijuna godina dalje nego što smo do sada mogli vidjeti.
Sam klaster galaksija SMACS 0723 koji čini gravitacijsku leću na sredini slike je nekih 4.6 milijardi godina udaljen u vremenu.
JWST može prikupiti puno više svjetla pa je bilo za očekivati da će ekspozicija biti puno kraća nego kod Hubble-a.
Inače, na slici se vidi oko 100 milijuna godina dalje nego što smo do sada mogli vidjeti.
Sam klaster galaksija SMACS 0723 koji čini gravitacijsku leću na sredini slike je nekih 4.6 milijardi godina udaljen u vremenu.
što bi se reklo ovako je to izgledalo kad se počeo formirati sunčev sustav
Čuj ovog trola hahahhahaha
To nije obični teleskop Gospodine visoki IQ. Ti stvarno nisi ni čitao što piše već si išao napast ovog cijenjenog fizičara koji iza sebe ima hrpu priznanja, nagrada i znanstvenih radova jer ti ovakve stvari stvaraju nelagodu.
Mislim šta si ti očekivao da ćeš vidjeti na slikama, male zelene kako ti mašu? Mislim da je red da zaboraviš na fantazije iz filmova i vratiš se u realnost gdje napredne civilizacije ipak nisu mali zeleni koji će na dan dolaska na planetu Zemlju sjesti u bijelu kuću sa Američkim predsjednikom i popit si kavudok razgovaraju o svojim planovima.