Srećom memulica je na putu.
Nemoj se s time ni saliti.
Srećom memulica je na putu.
Nemoj se s time ni saliti.
Ja se sjećam ljeta s temperaturama 34-36 °C (u Kninu je vjerojatno bilo i preko 40, ali nisam pratio vijesti), sjećam se i da su starci uzdisali i gunđali, a ja sam se s društvom kupao po cijeli dan i nije mi previše smetalo. Tako da bih rekao da je više u pitanju ovo boldano.
Klima je previše kaotična da bi se mogli napraviti pouzdani modeli. Recimo mjerenja pokazuju da Golfska struja slabi, a to ako se nastavi bi značilo veliko zahlađenje za Evropu.
Mi nemamo uopće predodžbu koliko o njoj ovisimo. Recimo New York je na zemljopisnoj širini Istambula, Barcelone i Napulja, znači južnije od Dubrovnika i također je na moru, a ima brutalne zime. Zagreb je na širini Montreala, pa sad zamislite ostatak Evrope.
Ja se sjećam ljeta s temperaturama 34-36 °C (u Kninu je vjerojatno bilo i preko 40, ali nisam pratio vijesti), sjećam se i da su starci uzdisali i gunđali, a ja sam se s društvom kupao po cijeli dan i nije mi previše smetalo. Tako da bih rekao da je više u pitanju ovo boldano.
Klima je previše kaotična da bi se mogli napraviti pouzdani modeli. Recimo mjerenja pokazuju da Golfska struja slabi, a to ako se nastavi bi značilo veliko zahlađenje za Evropu.
Mi nemamo uopće predodžbu koliko o njoj ovisimo. Recimo New York je na zemljopisnoj širini Istambula, Barcelone i Napulja, znači južnije od Dubrovnika i također je na moru, a ima brutalne zime. Zagreb je na širini Montreala, pa sad zamislite ostatak Evrope.
care, u pravi si no isto tako, zime su bile već u studenome jebačke...
care, u pravi si no isto tako, zime su bile već u studenome jebačke...
Next week in Joe Rogan experience, bug forum climate experts & Jordan Peterson.
Available on Spotify premium, commercial free.
Naravno da je bilo vrućih dana, ali ne tolik broj kao zadnjih 10 godina. To je jednostavna statistička činjenica.
Inače, kad imamo predviđanja bazirana na IPCC RCP scenarijima uvijek se uzima srednja vrijednost iako su, zbog pozitivnih feedback efekata, granične vrijednosti vjerojatnije.
Zato su ovakva predviđanja prilično konzervativna. U ovom slučaju 2050 treba zamijeniti sa 2030, otprilike.
Da, to su prilično optimistične projekcije, a vrijeme sve više pokazuje kako su jučerašnji najpesimističniji scenariji zapravo današnje neostvarene želje.
Dokle će ići oslobađanje CO2 & metana iz subarktičkog bivšeg permafrosta i priobalnog podmorja još je uvijek velika nepoznanica, kao i kakav sve domino efekt to može izazvati. Uglavnom, ove projekcije u videu zasnivaju se na optimizmu kako ćemo, tako pametni, konzistentni i složni kakvi jesmo, uspjeti zadržati povećanje od tek 2C (ne tako davno je to bilo Pariških 1,5C), ali postoje studije koje zaključuju da bi moglo ići i do 6-7 negdje u drugoj polovici ovog stoljeća, čak i uz daljnji trend rasta. Tijekom zadnjeg tzv. ledenog doba globalna je temperatura bila niža nekih 6 stupnjeva, a koliko je to značilo drugačiji svijet od današnjeg... Već danas je u Španjolskoj očito kako Sahara preskače Mediteran, tako da su ove spike s Londonom kao Barcelonom i Parizom kao Istambulom pogled kroz jako ružičaste naočale jer bi se lako moglo desiti i da Berlin postane nalik Rijadu, a skoro je sigurno da će neke od danas najgušće naseljenih regija, poput JI Azije (Indokina+JI Kina), Indijskog Podkontinenta, Perzijskog Zaljeva, Afričkog Ponilja itd... da će biti dobar dio godine izložene tzv. wet bulb uvjetima tj. kombinaciji visoke temperature i vlažnosti pri kojima je fiziološki neodrživ boravak ljudi na otvorenom, kamo li nekakav rad.
Još je jedan malo čudan gaf za tako stručne autore u videu spomenut - da će pojačavanje Sunčevog zračenja biti beneficirajući faktor za solarnu energetiku... pa ovom globalnom zagrijavanju je uzrok smanjeno Zemljino hlađenje, a ne pojačani dotok zračenja.
Onda, ništa se ne govori niti o utjecajima na poljoprivredu i proizvodnju hrane, iako je očito kako su uvjeti za to vrlo različiti u nekoj suptropskoj ili polupustinjskoj regiji od onih u umjereno kontinetalnoj.
Po svemu sudeći, naša djeca (i neki mlađi među nama) će doživjeti ovakav svijet (vidi sliku): crno su žarki pustinjski krajevi u kojima je danas život gotovo nemoguć, tamnosmeđe oni koji će to postat (pogledajte gdje su danas ostatci pluća svijeta, tropske kišne šume), a zeleno-plavo pojas s podnošljivom klimom. Imajte na umu i da su sve dalje prema polovima dnevni i noćni periodi sve duži, da će dostupno tlo tek trebati kultivirati za biljke koje hrane nas i stoku, da za to treba postojati neki nivo tehnologije i industrijske proizvodnje inače ćemo biti reducirani na mali broj jedinki koje žive u kamenom dobu, da za planetarno vitalne ekosisteme ostaje jako malo mjesta (ako će ih uopće i biti), i da se iz permafrosta bude mikroorganizmi prema kojima je koronavirus kamilica. Kao i da postoji nekoliko stotina nuklearnih objekata koji se ne mogu samo tako utrpati u tačke i prevesti do mjesta gdje će ih ljudi moći držati pod kontrolom. A umiruće oceane, iz kojih obično i kreću masovna izumiranja, da i ne spominjemo.
Jednoga dana, nakon mnogo miliona godina, tardigrade će nam biti zahvalne.
A third of the world's population will live in areas as hot as the Sahara | Science (elmundo.es)