Cijeli ovaj razvoj situacije oko usvjanja BTC-a kao valute je dosta zanimljiv. Šteta što nemate nekog dopisnika da napravi kolumnu/članak na tu temu. Recimo zašto je uopće bitno da država proglasi BTC "valutom", kad ju već sada možeš slobodno kupiti i kupovati njome i u državama koje nemaju BTC kao valutu?
Krenimo od definicije novca: novac je, uče nas na Politici i Gospodarstvu u 3. srednje, 3 stvari
sredstvo razmjene: umjesto da mijenjam svoje žito postolaru za cipele, mesaru za svinjetinu, krojaču za majicu... Možda postolar već ima ujaka koji žanje i rodila mu godina, mesar je na keto dijeti pa ga zaboli uvo za moje žito itd. Da ne bih ostao kratkih rukava (doslovno) i izutih cipela, svi smo se mi dogovorili (rođenjem i boravkom u državi) da ćemo naša dobra mijenjati za papiriće na kojima piše neka brojka. Dakle ja za svoje žito dobijem 5 Brojki, onda sa 3 Brojke kupim cipele. To je dobro i meni i postolaru jer obojica znamo da sad imamo sredstvo razmjene, koje možeš razmijeniti za bilo što
spremnik vrijednosti: Ako je godina dobro rodila, imam više žita nego što ću ga pojesti. Pošto ga mesar ni postolar neće, ono će propasti. S druge strane, postolaru neće propasti cipele preko zime ako ih je napravio više. Zašto da se onda uopće bavim uzgojem žita na veliko? E pa, zato jer ću za njih dobiti opet nešto Brojki koje ću spremit sa strane, pa dogodine mogu ladit jaja na terasi i opet imat za meso i cipele. Umjesto da spremam naturalnu privredu (žito), spremam novac jer on neće propasti kao žito.
obračunska jedinica: Kada dođem na pijacu, ne moram glavu razbijati i gubit živce računajući "koliko jutara žita da platim za ovu lubenicu". Umjesto toga, piše da lubenica košta 1 Brojku. Isto tako, majica košta 4 Brojke. Pošto je sve izraženo u istim jedinicama, puno mi se lakše snaći jer znam da ću i sutra moći doći sa istim novcem (koji sam spremio jer čuva vrijednost) kupiti tu majicu.
Pažljiv čitatelj je već uočio probleme sa Bitcoinom kao "novcem":
sredstvo razmjene: ima sve više trgovaca koji prihvaćaju Bitcoin, možeš ga poslati prijatelju preko QR koda, platiti s njime grafičku i sl.
spremnik vrijednosti: ako danas stavim svoju plaću u BTC, sutra... možda izvadim dvije plaće, možda dvije kune. BTC je trenutno prevolatilan da bi bio spremnik vrijednosti.
obračunska jedinica: kripto mijenjačnice usvajaju praksu izražanja cijene altcoina u Satoshijima (decimalama BTC-a). Ali dajem lijevo jaje ako mi pokažete mijenjačnicu koja nema nigdje izraženu cijenu kriptovaluta i u nekoj od fiat valuta (dolar, euro itd. ). Ponajviše zbog razloga br. 2 (drastične promjene cijene na dnevnoj bazi) BTC ne može biti iskorišten kao obračunska jedinica. Nešto košta 1 BTC danas, 0.5 BTC sutra, 2 BTC dan iza... Zato jer još uvijek živimo u svijetu fiat-a. Kada bi netko stavio auto na prodaju za 1BTC i rekao da mu je to cijena, bez obzira na pravilo br. 2, kada bi BTC porasla vrijednost u dolarima duplo, auto bi bio duplo skuplji (u dolarima) i nitko ga ne bi htio kupiti. Zašto? Pa zato jer mogu prodati taj duplo skuplji BTC, dobiti duplu količinu dolara i onda kupiti 2 takva auta kod nekoga tko ga prodaje u dolarima.
Dakle BTC ne zadovoljaval 2/3 uvjeta da bi bio smatran novcem u ovom trenu. Br. 2 (stabilnost valute) održavaju Središnje banke država kako valuta ne bi naglo devalvirala i devastirala domaću ekonomiju, zato je odnos dolar-eur-hrk uvijek "tu negdje" (nema skokova po 10x). Ako bude skok, to je onda sveopća kriza i depresija 1929. U BTC svijetu, to je samo još jedan dan.
Upravo zato što država sama održava svoju valutu kompleksnim potezima monetarne politike, država isto tako odobrava što je valuta. Valuta ima povlašten status. Zlato nije valuta iako ima vrijednost. Nekretnine nisu valuta. Država može odlučiti lupiti porez na nekretnine. Država može odlučiti zabraniti posjedovanje zlata. Ili Bitcoina. Zlato i BTC su imovina. Za njih vrijedi drugačiji porezni, administrativni i zakonodavni tretman u odnosu na valutu. Oni mogu pratiti valutu u vrijednosti, ponašati se kao valuta (kupio sam nešto zlatnikom/BTC-om), ali valuta nisu.
Uvođenje BTC-a kao valute ne znači da će središnja banka Salvadora regulirati cijenu BTC-a. Ali to znači da ćeš njime moći službeno plaćati, razmjenjivati ga, primati plaću, itd. Sve dok BTC nije valuta, on je imovina i država ti ga može zabraniti.
Sve navedeno vrijedi i za ostale kriptovalute, BTC je naveden kao primjer. Ovo nije nikakva revolucija, ali je značajan pomak od samo "trpljenja" BTC-a u javnom prostoru. Mislim dapače da je BTC loš primjer valute zbog loše skalabilnosti (naknade, opterećenje mreže, ekološki učinak itd.), ali kriptovalute na blockchainu su dobar smjer za "alternativnu valutu" koja nije regulirana od središnje banke. Međutim, upravo zbog izostanka središnje banke ne vidim tako lako rješenje problema br. 2 odozgo.
Ali tko zna, budućnost je uvijek bila izvan okvira predviđanja. Možda će u budućnosti ljudi čuvati vrijednos tu nečem stabilnijem (fiatu, zlatu, žitu), a instantno konvertirati to u kripto kada uđu u trgovinu i plate karticom. Konvertira se točno iznos koji je potreban, ostalo ostane u drugim tekućim sredstvima, koja služe kao bolji spremni vrijednosti.