Postoje li nekakvi realni limiti u veličini tranzistora? Recimo ako za 10 godina dođemo do veličine 1nm, da li je to realistični limit ili se razvojem tehnologije može očekivati i manja veličina?
Postoje li nekakvi realni limiti u veličini tranzistora? Recimo ako za 10 godina dođemo do veličine 1nm, da li je to realistični limit ili se razvojem tehnologije može očekivati i manja veličina?
Taman kad se Intel dogovorio sa IBM-om oko suradnje
Priča se o 2nm tehnologiji, a citiram "Objavljena IBM-ova tehnologija je jedna od prvih implementacija nano-listića kod kojih svaki tranzistor ima tri listića debljine 5 nm, jedan iznad drugog, kroz koje teku struje. Dimenzija od 2nm predstavlja tehnološki čvor. Tradicionalno, kod planarnih tranzistora, pa čak i kod FinFET-a to je odgovaralo duljini kanala, no današnji kanali su ipak duži od tehnološkog čvora, jer bi u 2 nm duljine kanala stalo tek nekoliko atoma silicija". Dakle, ovaj broj 2nm je neki prilično proizvoljan broj. Svejedno, bitno je da tehnologija napreduje, ubrzava se rad a smanjuje potrošnja čipova, a sada je li to 2, 3 ili 5nm nije toliko bitno.
većina žena koje znam tvrdi kako je veličina ipak bitna.
većina žena koje znam tvrdi kako je veličina ipak bitna.
Kad joj velim kolko milijardi tranzistora u 2nm litografiji stane na moj nježnik..
Teoretski limit bi bio tranzistor debljine 1 atoma (0,2 nm) što realno nije moguće zbog kvantnih efekata. Današnji tranzistori su debljine oko 30 atoma, kod 1nm bi bili samo 5 atoma i to bi mogao biti realni limit.