Zar nema već tehnologija s tekućim kristalima za sličnu svrhu? A i čini mi se puno jednostavnija za implementaciju i upotrebu.
Pametno staklo postavljeno na zgrade upravlja dnev
- poruka: 6
- |
- čitano: 5.925
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Interesantno, iako je pitanje cijene takvog stakla i komplet sustava naspram uštede i koliko vremena treba da bi se isplatilo takvo nešto
Neznam dal si pročitao članak sa razumijevanjem. Upravo navode na kraju da sostoje i druge tehnologije, kao i ta koju ti navodiš sa kristalima. Ali ova je 40 X je jeftinija i ne apsorbira svjetlost već ga reflektira. Tako da je ovo kao prirodnije. Tako piše.
Neznam dal si pročitao članak sa razumijevanjem. Upravo navode na kraju da sostoje i druge tehnologije, kao i ta koju ti navodiš sa kristalima. Ali ova je 40 X je jeftinija i ne apsorbira svjetlost već ga reflektira. Tako da je ovo kao prirodnije. Tako piše.
Pročitao sam da ova tehnologija troši 40x manje energije, a ne da je toliko puta jeftinija. Čini mi se da je na tisuće sitnih zrcala koja treba ugraditi između sva stakla i koja se okreću ipak puno skuplje proizvesti od obične folije koja se stavi između dva stakla i stavi pod nekakav napon, i sumnjam da je potrošnja takvog zatamnjenja jako velika, pa to 40x zvuči kao ogroma razlika dok se možda sve svodi na 10kwh mjesečno.
Ali da, ovo s tim zrcalima ima selektivnu primjenu na cijeli prozor, no uz to koliko vidim ide i elektronika i senzori koji prate sve i svašta, pa mi je to nekako malo 'previše pametno' za moj ukus. Ja više volim on/off sisteme 😉
No pozdravljam koncept, i nadam se da će zaživjeti kao nešto normalno pogotovo na velikim zgradama koje su primarni cilj primjene.
Kao sto to biva u zadnje vrijeme - zvuci predobro da bi bilo istinito. Npr nedostaje bilo kakva informacija o prozirnosti, odnosno koliko je smanjena. A mora biti manja jer je uveden dodatni element na putu svijetlosti.
problem raznih tehnologija s tekućim kristalima folijama i slično, a pogotovo s metalnim žaluzinama je da prvenstveno upijaju svjetlost, a djelomično ju odbijaju to znači da se jako griju, pa klima uređaj mora hladiti i njih ako su unutar prostora, a obično jesu. Drugi problem je što tekući kristali mijenjaju svojstva povišenjem temperature i nisu neprozirni na svim frekvencijama svjetla (IC) pa onda opet ne dobijemo dovoljnu uštedu smanjenja topline.
Ogledala dakle mogu odbiti sve frekvencije , a mogu isto tako i propustiti dio svjetlosti (u svim prirodnim frekvencijama) na strop tamo gdje je potrebno kao indirektno prirodno osvjetljenje. Iskreno bilo bi dobro kad bi se ljeti mogle filtrirati ultraljubičaste i infracrvene zrake...