Evo ga, Brexit gotov, Britanci se riješili Europe i Europa Britanije. Nije nikome to trebalo, ali, vox populi - vox Dei.
81 tisuća .eu domena suspendirana nakon Brexita
- poruka: 13
- |
- čitano: 4.306
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Predlazem da sluzbeni jezik u EU bude njemacki, jer je najgovorniji jezik u EU,
dakle DACH ima mnogo vise ljudi koji pricaju DE, nego sto FR ima ljudi koji pricaju FR.
Takodjer, sta je EN stvarno nepotreban jezik u EU, kad niti jedna (veca) clanica
u EU nema sluzbeni jezik EN.
dakle DACH ima mnogo vise ljudi koji pricaju DE, nego sto FR ima ljudi koji pricaju FR.
Takodjer, sta je EN stvarno nepotreban jezik u EU, kad niti jedna (veca) clanica
Bojim se da je 100 godina Hollywooda i strana (Američka / Britanska) muzika več učinilo svoje...
..
-varaš se, tj eng je službeni jezik u većini eu država + švica itd. (mada je pomalo besmisleno, jer ni jednoj državi nije 'materinji jezik'.. + već par godina se zna za brexit no nitko nije promijenio tj ulaskom hr u eu hrvatski je postao 24ti jezik eu, time službeni u eu, kao što su i svi ostali jezici službeni u hr, jer to je eu..).
njemacki jezik ima problem hollywooda, svi stranci u njemackoj pricaju engleski, mixani timovi po firmama pricaju engleski, ljudi se spontano na ulicama (nijemci) saltaju na engleski ako komunikacija zapne.
njemacki ima nemogucu misiju nametnuti se igdje osim u svojim drzavama, biti sluzbeni jezik je samo forma, engleski bi ga svejedno gazio i dalje.
Engleski, Spanjolski, Mandarinski ili Hindi... pa birajte ;) nadam se da shvacate da su dojčland i france manjine
Bojim se da je 100 godina Hollywooda i strana (Američka / Britanska) muzika več učinilo svoje...
bojis se? LOL :D
Engleski je kao i Srpski, ceo ga svet razume!
Evo ga, Brexit gotov, Britanci se riješili Europe i Europa Britanije. Nije nikome to trebalo, ali, vox populi - vox Dei.
Budale, starci glasali za budućnost omladine. Mostovi povezuju ljude a granice razdvajaju. Kada vidim da se BiH politačari bune oko onog Pelješkog mosta - ja proliv dobijem. Pa taj most može cijelu okolicu napraviti kao neku vrstu San Francisca.
Engelski je međunarodni jezik kao što je to nekada Latinski bio tako da Engleski treba da bude prvi službeni i da se uči od obdaništa. Eh sada to što je kod skandinavaca sve titlovano i što baba zna nešto na engleskom a kod njemaca sve sinhornizovano - to je nešto drugo.
-varaš se, tj eng je službeni jezik u većini eu država + švica itd. (mada je pomalo besmisleno, jer ni jednoj državi nije 'materinji jezik'.. + već par godina se zna za brexit no nitko nije promijenio tj ulaskom hr u eu hrvatski je postao 24ti jezik eu, time službeni u eu, kao što su i svi ostali jezici službeni u hr, jer to je eu..).
Bio sam u CH kao što i sam znaš, tamo osim 4 službena jezika postoji čak i Švicarski jezik ali ne i pismo, koji se opet razlikuje od kantona do kantona.
Švicarci (u njemačkom govornom području) razumiju njemce ali njemci ne razumiju Švicarski njemački.
Ali nastranu ovo gore, čak u kantonima gdje se govori čisto italijanski ili francuski opet za neki vid visoke administracije treba - njemački. Naj Decentralizovanija zemlja na svijetu (gora je od BiH), imaju ustav na nivoo države i ustav na nivou kantona ali funkcionira, za razliku od BiH.
Engelski je međunarodni jezik kao što je to nekada Latinski bio tako da Engleski treba da bude prvi službeni i da se uči od obdaništa. Eh sada to što je kod skandinavaca sve titlovano i što baba zna nešto na engleskom a kod njemaca sve sinhornizovano - to je nešto drugo.
meni je interesantno da je njemacki prije cca 100-150 godina bio skoro pa glavni akademski jezik, sto i ima smisla posto je tadasnja njemacka bila prvak u fizici, kemiji, filozofiji, industriji, medicini..
u jako puno znanstvenih radova su se koristile njemacke fraze, njemacki nazivi, a i dan danas u npr japanu neki lijekovi nose njemacka imena/opise, jer su se japanci masovno (tada) obrazovali iz njemacke literature.
onda, a posto nijedna tema na internetu ne moze bez Godwin's law, dosao je Hićo, and one thing led to another..
optimist uči engleski. pesimist - mandarinski. pragmatist uči rukovati s ak47.
njemacki jezik ima problem hollywooda, svi stranci u njemackoj pricaju engleski, mixani timovi po firmama pricaju engleski, ljudi se spontano na ulicama (nijemci) saltaju na engleski ako komunikacija zapne.
njemacki ima nemogucu misiju nametnuti se igdje osim u svojim drzavama, biti sluzbeni jezik je samo forma, engleski bi ga svejedno gazio i dalje.
Da, to mi je potvrdio mamin ujak koji je u Berlinu a po stare dane putuje gdje god moće (od Kine do Južne Afrije).
Njemačk se govori u DE/AT/CH i Lihteštajn.. i nigdje više na svijetu.
Ali Merkel fino kaže da se "u Njemačkoj priča njemački" a ja se tješim da sam informatčar pa kao neće mi trebati.
Bolje se uhvatit ruskog, ak ništ drugo barem su im žene bolje 😅
Vidim da se u zivotu nisi susreo sa Slovenskim, tipa "sédemindevétdeset" (sedam in devedeset - 97)...
a tek kad dodjes na francuski sa "quatre-vingt-dix-sept", doslovni prijevod je 4 20 10 7,
ali je zapravo 4x20+10+7, i dobijes 97. Dakle bez matematickog znanja, na francuski ne znas koji je broj.
Ili ih sve naucis napamet.
Njemacki je izrazito logican jezik, i informaticki je odlicno preveden i dokumentiran.
Za razliku od HR IT jezika koji je nelogican i nekontinuiran - radije mi daj kineski WinOS,
nego hrvatski WinOS - lakse se snadjem, manja gnjavaza.
Isto tako, š nije uvjek sch, ovisi koje slovo slijedi iza S,
dodaje se CH, ili se ne dodaje.
Tipa Sturm, kada je S ispred T, se ne pise ch, a opet je S = Š.
Ima tu malo vise gramatike, osim pisanja "po vuku", kao sto se to radi sa slavenskim jezicima,
koji su fonetski.