Skoro smo na athu, hypa nema, reko bi idemo ka 100k sigurno....da nema korone...za sad sam bullish iako imam buy ordere na 1k 😁
VIDEO: Bitcoin je opet podivljao! Može li doći do
- poruka: 58
- |
- čitano: 17.082
- |
- moderatori:
vincimus
U ovoj krizi se vidi koliko na isti način funkcioniraju i američke dionice. Svi parametri ukazuju na pad, a dionice rastu. Odvojile su se od stvarnog gospodarstva i funkcioniraju slično kao Bitcoin. Špekulativno. Svaka prognoza je jednako vjerojatna i točna 50%, i rast i pad cijene.
Sad kad si spomenuo zlato, baš sam gledao na Revolutu. Zlato pada bez prestanka već 3-4 mjeseca. Mislio sam uložiti koju kunu, a onaj ide samo dolje...
- Od kad su dionice izmisljene su predmet spekulacije, najvrednije firme na svijetu vec godinama nemaju 1% vrijednosti u onom sto zovemo tradicionalna imovina. Takav je svijet...a btc je valuta i daje mu vrijednost isto sto i dolaru - povjerenje ljudi...
- Od kad su dionice izmisljene su predmet spekulacije, najvrednije firme na svijetu vec godinama nemaju 1% vrijednosti u onom sto zovemo tradicionalna imovina. Takav je svijet...a btc je valuta i daje mu vrijednost isto sto i dolaru - povjerenje ljudi...
Pa to svi znamo da su dionice oduvijek predmet špekulacija i da neke dionice narastu daleko iznad stvarne vrijednosti pa padnu, jer su očekivanja bila nerealno velika. Ono što sam ja mislio je da nikada do sada ukupna cijena na američkim burzama (NASDQ, DOW JONES, S&P) nije bila u tolikoj mjeri odvojena od stvarnog gospodarstva kao sada.
Bitcoin za većinu još nije valuta. Plaća stiže u kunama i režije i skoro sve se plaća u kunama. Kuna je valuta. Zanemarivi dio transakcija se obavlja u Bitcoinu da bi bio prava valuta. Čak i u inozemstvu, ne samo kod nas. Možeš onda i zlato i srebro i platinu i štajaznamšta definirati slično kao valutu. U nekim zemljama je čak prihvaćeno kao sredstvo plaćanja.
Ja nemam baš nikakvu potrebu za bitcoinom kao valutom. Šta mogu kupiti s tim, a da ne mogu s kunom? Ništa. Također nemam povjerenje niti me uopće zanima ni sada ni kada/ako bude koštao milijun dolara. Tako da umjetnu potražnju i povjerenje "pumpaju" samo vlasnici istih jer znaju da samo tako mogu povećati vrijednost svojim Bitcoinima i nikako drugačije. Samo reklamom i neprekidnim pričanjem o rastu i 'argumentima' koji se mogu koristiti za bilo kakvu stvar koja po sebi nema nikakvu vrijednost ali se očekuje da će biti prava valuta i da će doći do preljeva tih možda 0,1% novca baš njima.
Kaj se zlata tiče, prošla su davno vremena kad je imalo instrinsičnu vrijednost (jel se tak kaže?).
Danas je zlato jedan od najvažnijih industrijskih materijala, a cijela industrija se kreće u smjeru da čim manje koristi zlato, i onda je pad cijene potpuno očekivan.
A Bitcoin unatoč svim vrhunskim karakteristikama ne može biti nikad neka globalna valuta jer ne može funkcionirati u "sinergiji" s valutama koje formiraju svakodnevni život.
Ali je korak u dobrom smjeru.
Premda su kriptofanatici zabrijali da je to več danas s Bitcoinom, ali nije, jer sve na svijetu funkcionira kroz organizirano tržište, univerzalne kriptovalute budu faktor tek onda kad ne bude postojao nikakav način organizacije (tipa današnjih država), a to je već onda u kasnom stadiju prelaska na socijalni svijet gdje novac ionak ne bude postojao, pa je besmisleno.
Ali da, kao sredstvo za mešetarenje je daleko sigurniji od dionica firmi, jer bar ima pokriće iza svoje cijene, dionice ne.
Hehe, znam o čemu pričaš. Samo si me sa zlatom sjetio kako ga pratim mjesecima i da nikako da krene gore.
A možda ni neće, u US se govori o velikom subvencioniranju firmi, a koliko vidim po netu, onda zlato uvijek dodatno padne.
nisam bitkonj no volio bih nekako i odjednom doći (može i pošteno, ak ne ide drugačije - jel moram podivljati možebitno?) do 100.000 USD. apoeni nisu bitni. puno bi se problema time riješilo.
oni koji prodaju bitcoin očekuju papirnatu valutu
oni koji kupuju ne mogu kupiti bez papirnate valute
zar bitcoin nije zamjena za papir
onog trenutka kad je bitcoin postao religija te krioto valute su postale isto sranje drugo pakiranje
sad mediji pune glavu ljudima da u njima pobude pohlepu...
sve dok bude vezan uz papir i pohlepu...
sve dok ne budeš mogao slobodno kuputi kg krumpira s bitcoin a da se ne bojiš kako bi sutra mogao narasti možemo govoriti kako je kripto tu radi običnih smrtnika
ljudi pazite se pohlepa je gadna stvar:(
Dokazujuci koliko su ljudi generalno glupi, i da ih proslost nicemu ne uci.
Bitcoin te ponuda i potraznja nema nikakve veze niti smije u istoj recenici biti, vec ljudska glupost vs pohlepa.
A uvijek, bas uvijek samo oni sa milijardama zaraduju.
znaci ponovo pocinje zabava za sirotinju... i trljanje ruku par pametnih ljudi koji iskoristavaju ljudsku retardaciju i naivnost.. zijev
Kupuješ elektroničkim novcem a da nisi ni svjestan. Kad god u dućanu platiš nečim što nije novčanica ili kovanica, dakle karticom bilo koje banke, kupuješ elektroničkim novcem. Računalo smanjuje saldo na tvojem računu u kompjuteru i za isti iznos povećava saldo onog kome plaća, sve elektronički, u nekoj bazi podataka. Samo digitalno i elektroni. I da, nema papirnatog "novca" s kojim je taj elektronički novac kojeg koristiš pokriven. Od ukupne količine sveg novca u opticaju, skoro sav novac je elektronički a mali, zanemarivi dio su novčanice i kovanice, cca 5% ili manje. Nije odnos 1:1. To je zato što elektronički novac ne nastaje tako da netko položi gotovinu na račun (tada bi zaista odnos bio 1:1), nego zato što elektronički novac nastaje kreditom, samo elektronička operacija u bazi podataka, nitko ne prevozi papire ni kovanice nikamo.
Problem kod bitcoina nije to što je on elektronički novac, nego što transakcija traje jako dugo. Zato nikada neće biti transakcijsko sredstvo za svakodnevnu kupnju. Eventualno za štednju i kupnje kod kojih ti nije bitna brzina.
Kupio sam to bitcoin govance tamo krajem 2017 kad je bio onaj hype. Nemam više pojma ni koliko ni gdje to čuvam... imam onaj ledge wallet ili kako god se zvao usb stick bullshit. A nešto i na nekim online walletima. Sad bih morao kopati da nađem gdje mi je to smeće.
Ja bih to zabranio. Netko uspoređuje sa zlatom. Ma dajte molim vas. Navlakuša za sirotinju, zarada za tedeschije.
Problem kod bitcoina nije to što je on elektronički novac, nego što transakcija traje jako dugo. Zato nikada neće biti transakcijsko sredstvo za svakodnevnu kupnju. Eventualno za štednju i kupnje kod kojih ti nije bitna brzina.
Bitcoin možeš bez problema koristiti za svakodnevnu kupnju. Trajanje transakcije je ne bitno. Tebi traje kao kad plaćaš bilo kojom karticom, a hoće trgovina dobiti novce odmah, za sat ili dan, ne bitno.
Gdje su one bankomati u Beču gdje se može Bitcoin zamjeniti u papirnom izdanju. Ima li toga još uvijek?
Ako DA, onda je Bitcoin itekako stvaran.
Ne može.
Možda glupost pitam, ali tko regulira broj/vrijednost Bitcoina u opticaju?
kada je Bitcoin prvotno kreiran, matematickom formulom je bilo dogovreno koliki ce biti konacni broj bitcoina. Pomocu te formule ograničeni broj bitcoina kao rudarska nagrada nakon X izrudarenog blocka. Nakon 2040 biti ce 21 milijun bitcoina u opticaju i niti jedan vise se nece moci "napraviti". U realnosti broj ce biti manji jer je neki postotak zauvijek izgubljeno (ljudi zaboravili recovery šifre)
Ne može.
Kako ne može, šta je ovo:
kada je Bitcoin prvotno kreiran, matematickom formulom je bilo dogovreno koliki ce biti konacni broj bitcoina. Pomocu te formule ograničeni broj bitcoina kao rudarska nagrada nakon X izrudarenog blocka. Nakon 2040 biti ce 21 milijun bitcoina u opticaju i niti jedan vise se nece moci "napraviti". U realnosti broj ce biti manji jer je neki postotak zauvijek izgubljeno (ljudi zaboravili recovery šifre)
Mala ispravka, zadnji bitcoin ce biti izmajnan 2140. I da, do dosta BTCa se nikad nece moci ni doci, tako da je stvarni supply manji od trenutno izmajnanih 18,551,337.
Ne može.
Kako ne može, šta je ovo:
Odnosilo se na pitanje u naslovu clanka, ne post iznad.
znaci ponovo pocinje zabava za sirotinju... i trljanje ruku par pametnih ljudi koji iskoristavaju ljudsku retardaciju i naivnost.. zijev
Netko je ljutit što nije pratio tržište pa nije kupio ljetos po 10k i prodao sad po 18k.
kada je Bitcoin prvotno kreiran, matematickom formulom je bilo dogovreno koliki ce biti konacni broj bitcoina.
Čiji je to dogovor tj. tko je to dogovorio?