Previše vremena uz ekranske medije uzrokuje slabij
- poruka: 38
- |
- čitano: 11.981
- |
- moderatori:
vincimus
Nitko s djecom doma ne razgovara.
Prestraviš se kad čuješ nepovezane izlomljene rečenice petogodišnjaka.
Onda se čude na upisu u prvi razred zašto ih šalju na vježbe.
S djecom se mora razgovarati svaki dan par sati,a ne buljit u svoj ekran, dok ono bulji u svoj..po mogućnosti da se subscrajba na nekog YT bosanca koji ima zabavne klipiće..pa dijete na prijemu u prvi razred spominje šerpe i džinovska kinder jaja.
Source: Stanje na Terenu
Evo jedna zanimljiva cinjenica - prva rijec mi je bila "to", pa tek onda "mama",
a prva igracka mi je bila daljinski od VHS-a. Sa 2 godine sam si pustao crtice,
sa 5 godina sam si snimao i pustao crtice na VHS-u.
Imali smo Setron TV sa 16 kanala, koji je tada imao ispred same katodne cijevi, dodatno ravno staklo,
pa je slika izgledala za to vrijeme "ravno".
VHS je bio Philips sa sulfatnim segmentnim pokazivacima, koji su bili citljivi usred noci sa 10m udaljenosti.
No, sto je bitno - bez obzira na sve to, sto sam kao klinac, jako puno piljio u "kistru", ali u isto vrijeme sam
lutao sumama, livadama, i nista mi nije falilo. Bez obzira na sve to sam rjecit i komunikativan.
Tako da ova istrazivanja su "relativna", to je samo statistika. A statistika je zbroj tocnih podataka koje daju netocnu informaciju.
Bitno je kako roditelji (ne)komuniciraju sa mladim covjekom, te komunikacija u samoj okolini.
Ako imas roditelje koji rade 24/7, i kad su doma, samo sute od djeteta, i to isto djete
ce psihicki imati averziju prema komunikaciji, jer za bolje ne zna.
To ce uzrokovati povucenost u vrticu, skoli, drustvu itd. I na kraju dobijes osobu koja nije u stanu sloziti prosirenu recenicu.
i tvoj kirurg i pilot tvog aviona bit će 30% gluplji. I teta koja ti reže salamu i pravi macchiato
Jel ti još smiješno?
Ah da, roboti će biti posvuda. Samo ćeš ti ostati "pravi".
A šta'š, tako ti pala karta...