Windows - lud,zbunjen,normalan

poruka: 24
|
čitano: 3.361
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje

Uglavnom, nikad se nisam pitao ova pitanja do danas, eto, jednostavna su i mozda cak "noobovska" ali nikad nisam pokazao interes za njih (iako sam ih googlao i trazio na wikipediji, nisam ih dobro shvatio) - pa bi molio da mi netko detaljnije objasni sljedece :

- Što je Windos NT(Shvatio sam da je to kao nekoliko Windowsa a ne sam OS, kao familija)

- Što je Windows 9X(Slično pitanje kao i za NT, što je, i zašto ga se uspoređuje s NT-om ).

- Za što služi Windows Server( to je kao specijalizirani OS za recimo Web servere?)

eto hvala.Nadam se da nisu pitanja glupa, ako mi nesto nebude jasno opet se javim.

thx.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Windows - lud,zbunjen,normalan
ReiKo kaže...

Uglavnom, nikad se nisam pitao ova pitanja do danas, eto, jednostavna su i mozda cak "noobovska" ali nikad nisam pokazao interes za njih (iako sam ih googlao i trazio na wikipediji, nisam ih dobro shvatio) - pa bi molio da mi netko detaljnije objasni sljedece :

- Što je Windos NT(Shvatio sam da je to kao nekoliko Windowsa a ne sam OS, kao familija)

- Što je Windows 9X(Slično pitanje kao i za NT, što je, i zašto ga se uspoređuje s NT-om ).

- Za što služi Windows Server( to je kao specijalizirani OS za recimo Web servere?)

eto hvala.Nadam se da nisu pitanja glupa, ako mi nesto nebude jasno opet se javim.

thx.

NT je jedna od verzija Windowsa.
Windows 98 je također verzija Windowsa, koja je izašla '98 godine, koliko znam. Uspoređuje ga se s NT-om, jer je NT temeljen na 98-ici.
Windows server je OS općenito za servere.
#smajli koji koluće očima#
17 godina
neaktivan

nt je izašao prije '98, prvi nt negdje '93.

prije je NT bio za profi korisnike, a '95/'98 za home usere.

win xp/vista je isto NT samo prilagodjen home userima.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Moze  se netko detaljnije o tome raspisati, naravno pritom pazeći da odgovori na pitanja. Hvala!!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Kreni odavde:

http://en.wikipedia.org/wiki/Windows

Znam da si rekao da si vec gledao, ali koj dio nisi shvatio?

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.10.2008 21:15 (Beno).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ne znam zašto je tako teško koristiti google. Kreni od ovog kaj ti je kolega gore napisao. Ako ne znaš engleski, ima i na hrvatskom, samo se malo potrudi...

Za početak:

http://www.it-infonews.com/article.php?article=750

http://www.informatika.buzdo.com/s560.htm

http://hr.wikipedia.org/wiki/Windows_95

http://hr.wikipedia.org/wiki/Windows_NT

I tako dalje i tako dalje...

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.10.2008 21:24 (Roberto).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Vec sam napomenuo da sam pročitao sve s wikipedije, te google-ao, stvar je u tome što nisam našao odgovore na ova 3 pitanja.

Recimo, nisam našao podatak da je NT zapravo bio i sam OS, ja sam mislio da je NT bio naziv za više OS-ova(recimo da je NT zapravo obitelj pod koju spada Win98,XP,WinME,Vista itd). 9x još neznam što znači.

Windows server? Jeli onda  bila točna moja sumlja da je to OS specijaliziran za servere, znači nešto kao Windowsova "verzija Linuxa"? (pošto se Linux najčešće stavlja na servere)?

hvala na linkovima btw.

Poruka je uređivana zadnji put čet 9.10.2008 21:38 (ReiKo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
nadimak888 kaže...

nt je izašao prije '98, prvi nt negdje '93.

prije je NT bio za profi korisnike, a '95/'98 za home usere.

win xp/vista je isto NT samo prilagodjen home userima.

Polovicno si u pravu..xp je bazian na nt-u ali vista je radena od nule tako da nema neke prevelike  veze s win nt..Viče
...Scooter Tuning is not A Crime!!...
17 godina
protjeran
ReiKo kaže...

9x još neznam što znači.

U osnovi, to ti je zajednički naziv za Windows 95 i Windows 98.
Broj 9 je zajednički broj, a broj x je nepoznanica koja može biti 5 ili 8, pa onda, kad se spoji ispadne 95 ili 98.
Try not to become a man of success but rather to become a man of value - Albert Einstein
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Prema tome, kad netko kaze "Volim 9x Windowse" misli na Windows 95 i Windows 98.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran

Sve je vrlo dobro objašnjeno na Wikipediji tako da ne vidim potrebe za nekim velikim filozofiranjem ovdje.

Developers,developers,developers...coming and coming and coming...

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Sorry, ali tvoj post mi ništa ne pomaze, prema tome, ovo je kao da nisi ništa napisao... mozda si ti na wikiju sve shvatio ali neke stvari (ova 3 pitanja) ja nisam, te sam zato postao ista.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Jel se to samo meni čini ili tu netko ostale malo z....a? Kolegice i kolege, okanite se teme, a dečko neka kontaktira Bill-a ili, još bolje, Balmera..

Odabrao Đelo Hadžiselimović, preveo Saša Kolka. tekst čitao Miljenko Kokot..
17 godina
neaktivan

E ovako. Windows NT je bila verzija sa windowsa sa ntfs datotečnim sustavom. Korišten je u slične namjere kao i windows server, a neki su ga koristili radi iznimne stabilnosti. Glavni problem mu je bio nekompatibilnost sa dosta igara i određenim aplikacijama i zato nikada nije bio puno raširen među "običnim" korisnicima. S druge strane imao si Windowse 98 koje si su koristili FAT datotečni sustav koji je bio dosta inferiorniji NTFS-u i shodno time windows 98 je bio puno nestabilniji, ali je bio dobro raširen među korisnicima jer je podržavao sve igre i aplikacije. Prvi spoj tih dviju verzija windowsa je Windows XP koji je zapravo nastao iz windowsa NT (znači također je koristio ntfs datotečni sustav i još par korisnih stvari iz NT-a), i preuzeo neke stvari iz windowsa 98 tako da bi novi windows imao veću kompatibilnost s aplikacijama. Ostalo znaš.Namigiva

Nadam se da sam dovoljno "noobovski" objasnio.Smijeh

FOXCONN P9657AA; INTEL CORE 2 DUO E4300 1.8GHz; ASUS EN7300GT SILENT @ 500/930; 2 GB DDR2 RAM TwinMOS 667MHz; HDD 160 GB WD; LENOVO L171 17";
Poruka je uređivana zadnji put pet 10.10.2008 1:18 (scorpion667).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Možda ovo razjasni situaciju

- Windowsi NT su bile verzije za poslovne korisnike. Bilo je više verzija kako su se ravijali od 3.0 do verzije 4.0 i pararelno verzija za servere.

- Istovremeno se razvijala verzija za kućne korisnike win9x koja je bila primjerenija za igre multimediju i sl. 

- Windows server je verzija windowsa koja pogoni servere.

Nakon verzije Windowsa NT 4.0 Microsoft je prestao paralenlo razvijati dvije verzije windowsa NT i 9x i

nastavio sa samo jednom verzijom 2000 - XP - Vista - 7...

Tako da sad postoje verije XP Home za kućne korisnike i XP Professional za poslovne korisnike, Vista Home i Vista Bussines.

Što se servera tiče postoje posebne verzije znači Windows Server 2000 - 2003 - 2008 ...

Svi ovi Windowsi se nastavljaju na verzije Windowsa NT, tako npr Windowsi 2000 imaju i oznaku 5.0, a XP 5.1, Vista 6.0 ...

16 godina
odjavljen

Jedan mali dodatak:

Windows  ME  je  temeljen  na  98-ici  te  se  isto  može  svrstati  u  9x  obitelj,  a  izašao  je  paralelno  s  Windowsom  2000.  Windows  ME  je  bio  prilično  nestabilan  i  bugovit,  a  Windows  2000  je  izlječio  dosta  boljki  NT  obitelji,  pa  je  dosta  kućnih  korisnika  prešlo  na  2000.

Ono  po  čemu  je  ME  vrijedan  spomena  je  to  što  je  zapravo  neka  vrsta  prijelaza  između  9x  i  NT  obitelji  (izbačen  je  real  mode  DOS  i ubačena je bolja podršaka za mrežu - od Windowsa 2000), tako da me ne bi začudilo da je MS-ovo iskustvo s ME-om dosta utjecalo na razvoj Windowsa XP.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Eto, sad su već neke stvari jasnije. Zanima me, ako je već činjenica da je NT familija koristila NTFS data sustav, koji je stabilniji nego FAT, zašto je ovaj drugi imao bolju komptaibilnost s igrama i drugim aplikacijama? Zar nije bilo pogodnije napraviti NTFS sustav koji ima i stabilnost i kompitabilnost(jer da je on samo postojao onda bi se stvorio on sam po sebi kao standard i onda bi bio kompatibilniji s više igara? i Ili je na kraju krajeva to sve jedan marketinški trik? Ovo jest malo teoretiziranje, ali eto, zanimljivo je  :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ReiKo kaže...

Eto, sad su već neke stvari jasnije. Zanima me, ako je već činjenica da je NT familija koristila NTFS data sustav, koji je stabilniji nego FAT, zašto je ovaj drugi imao bolju komptaibilnost s igrama i drugim aplikacijama? Zar nije bilo pogodnije napraviti NTFS sustav koji ima i stabilnost i kompitabilnost(jer da je on samo postojao onda bi se stvorio on sam po sebi kao standard i onda bi bio kompatibilniji s više igara? i Ili je na kraju krajeva to sve jedan marketinški trik? Ovo jest malo teoretiziranje, ali eto, zanimljivo je  :D

pa napravili su to
imas XP i Vistu
17 godina
neaktivan
ReiKo kaže...

NTFS data sustav ili FAT nemaju nikakve veze sa kompatiblnosti u igrama. Igre rade i na jednom i na drugom. Ako se ne varam za Window NT zadnja verzija DirectX bila je 3.0. 
17 godina
neaktivan
autorov komentar

@Perica

Pa, scorpion667 je naveo da je FAT dosta bio inferiorniji NTFS-u, te da je bio nestabilniji, ali je zato bio kompatibilan s većinom aplikacija,igara itd. Zanima me zašto W$ nije prije uzeo jedan od ova dva načina, napravio ga kao standard(recimo FAT koji je stabilan, ali još uvjek kompatibilan sa svime) ili pak standard kao NTFS(koji je zadrzao stabilnost ali i proširio kompatibilnost na sve ono što je imao FAT) zato sam i pomislio na nekakav marketinški trik jer drugog razloga nema.

Jasno je meni da smo dobili XP i s time NTFS koji je postao standard i ima sve što ima on sam(NTFS) i od prije FAT. Ali to se moglo i prije napraviti, zar ne?

Isto tako, koje pogodnosti donosi Windows Server kada ga se recimo koristi kao OS za web-servere? Jel dobro parira Linuxu iako je Linux open-source te je s time i besplatan pa je on ipak prije izbor web-admina?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Nije se moglo prije napraviti jer ide nekim redom prvo su razvili FAT (FAT12, FAT16, FAT32) a onda je došao NTFS, koji je nastavljen do danas. Za Vistu se planirao novi sustav ali se odustalo od njega.

Windows Server nije samo web server, to je samo jedan od servisa koje se mogu pokrenuti na Windows serveru. Primarna namjena Windows Severa je umrežavanje više PC-a (od 10 na više) u zajedničku mrežu radi lakšeg administriranja, backupa i sl. Na njemu se mogu vrtjeti više servisa npr. File server, Printer server, Exchange server, Domain server...

17 godina
protjeran
ReiKo kaže...

Prema tome, kad netko kaze "Volim 9x Windowse" misli na Windows 95 i Windows 98.

Tako je.
Try not to become a man of success but rather to become a man of value - Albert Einstein
16 godina
neaktivan

Dva su razloga zašto je MS odabrao NTFS kao datotečni sustav za novije Windowse:

a) NTFS je tehnološki napredniji od FAT-a - efikasniji je, brži i pouzdaniji

b) čisto praktični razlog - budući da su Win2000 i XP nastali na bazi WinNT-a, u kojem je NTFS primarni datotečni sustav, mogli su iskoristiti postojeći kod

Što se tiče kompatibilnosti sa igrama i aplikacijama - njima je posve svejedno na kojem se datotečnom sustavu nalaze (ukoliko ne koriste neke posebne procedure za izravni pristup datotečnom sustavu). Iznimka su jedino alati za defragmentaciju, održavanje, itd. Inače, slobodno možeš formatirati particije na diskovima i FAT32-om, ali je MS ograničio max. veličinu particije na 32 GB. Razlog nije tehnološki nego proizlazi iz MS-ove "brige" da koristimo najnovija tehnološka rješenja.

Usput, pazi na terminologiju - za datotečni sustav ne možeš reći da je "nestabilan". Datotečni sustav je način spremanja i organiziranja datoteka i podataka u njima - on može biti bolji/lošiji, brži/sporiji, pouzdaniji/manje pouzdan ili efikasniji/manje efikasan u odnosu na neki drugi sustav. Ali ako ti se sviđa i podjela stabilan/nestabilan, svaki datotečni sustav je "stabilan" onoliko koliko su kvalitetne procedure za zapisivanje podataka u alokacijske tablice (ili stabla) i disk na kojem se sustav koristi.

17 godina
moderator
ReiKo kaže...

Pa, scorpion667 je naveo da je FAT dosta bio inferiorniji NTFS-u, te da je bio nestabilniji, ali je zato bio kompatibilan s većinom aplikacija,igara itd.

Daj malo pazljivije citaj napisano jer pitas nebulozna pitanja s kojima se ljudi onda moraju bezveze zamarati. Scorpion je govorio o Windowsima, a ne o datotecnom sustavu, kad je govorio o kompatibilnosti s vecinom aplikacija i igara.

ReiKo kaže...

Jasno je meni da smo dobili XP i s time NTFS koji je postao standard i ima sve što ima on sam(NTFS) i od prije FAT. Ali to se moglo i prije napraviti, zar ne?

Nije se moglo napraviti jer 9x serija Windowsa nije visekorisnicka - to je samo jedan od tehnickih razloga. Mogao se eventualno napraviti nekakav datotecni sustav koji bi licio na NTFS po nacinu smjestanja datoteka na tvrdi disk. A tu su i politicki razlozi. Uglavnom, zaboravi na NTFS - to je samo jedna od stvari koje razlikuju 9x i NT seriju Windowsa i to je stvar koju je omogucila sama arhitektura NT serije, znaci NTFS sam za sebe ne predstavlja nista tako bitno u ovoj raspravi.
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice