Samo što konkretno osmica (za sada) nije brža - pitaj gamere i one koji se bave zahtijevnim aplikacijama, ako meni ne vjeruješ... Dapače, čak se u nekim testovima sedmica pokazala i bržom...
Mene je sila natjerala da se uz posao "informatičara" bavim i AutoCAD-om, a fotografija uz koju se vuće i Photoshop mi je hobi. I to onako, nakrcano, puno pluginova, RAW-ovi s Canonove petice dvojke, TIFFovi od po 150-200MB, panorame... Pa vidi koliko su to zahtjevne ili nezahtjevne radnje dok mrljam po fotki po sat vremena uz naramak layera. I ti se alati zajedno s pripadnim pluginovima pokreću brže pod osmicom. Bitno brže. Sve lakše diše. Projekti se brže učitavaju u ACAD. Prozori se brže otvaraju. Photoshopovim pluginovima koje koristim ne smeta aero koji se pod sedmicom morao gasiti da bi neke stvari uopće radile (Photo Tools). Aero je imao veći lag sučelja u odnosu na XP. Meni je to malo smetalo, al sam s vremenom "usporio". Sad se opet vratilo na razinu XP-a, ako nije i brže što se laga tiće. Neko sam vrijeme koristio RAM disk pod sedmicom da bih dobio na brzini, a nije mi se kupovao SSD. Sad to više ne trebam. O toj ti ja brzini govorim. Pokretanje programa i učitavanje dokumenata, otvaranje prozora, drmanje shortcutovima po tipkovnici sve u 16, pokretanje i hibernacija OS-a. Ako to ne vrijedi 40$ neznam što vrijedi u svijetu originalnog softwarea.
Slažem se - vrijedi upravo toliko - 40 USD. Najviše. Ali ne i 200 USD za OEM.
Vjerujem da ti sada brže radi rendering, tome su se posvetili, međutim uz par tweakova to radi JEDNAKO brzo i na Sedmici... A te tweakove se instalira i napravi besplatno za par minuta. I gle, ja pod Sedmicom radim u Joomli, u pozadini editiram i držim dignuto po nekoliko tabova FF, i još usput pišem i dekodiram... isprobao sam sve to i na Osmici i zaista nisam primijetio nikakvu razliku. Ajde, možda djelić sekunde brže otvaranje prozora ali nikakvo rušenje ni zastajkivanje nisam primijetio ni kod Sedmice ni kod Osmice, tako da mi se sav taj hype čini poprilično prenapuhan.
Ipak, Osmicu preporučam svima koji imaju touch-ekrane i vole prtljati prstima po njima....