Kao što naslov kaže, volio bih čuti iskustva ljudi koji su prešli na Windows 7, a da koriste navedeni OS u poslovnom okruženju, bilo u domeni, ili da imaju poslovne aplikacije. Da li su imali problema u prilagodbi i prelasku na navedeni OS?
Osim dosta pogodnosti koje se dobiju s ovim OS-om, ne bih nabrojavo i nanovo spominjao, iznio bih vam svoja iskustva koja su me mučila s ovim OS-om.
1. Najgora stvar koja mi se događa su Performance Counters. Radi nekog slučaja, ovaj brojač se zblesa i niti jedna aplikacija se ne želi otvoriti. Čak ni Word. Problem je primjećen kod računala s hrv. jezičnim sučeljem i nekim grafičkim programima, ArhiCAD i AutoCAD, premda verzije istog su 100% podržane za 7. lodctr /r je pomogao, ali kasnije ni to nije htjelo. Morao sam ručno vraćati countere u registryu.
2. IMAP protokol za e-mail i search indexer. Prilikom dizanja računa, i sinkronizacije s serverom, Windowsi indexiraju poštu za bržu pretragu. Ali brža pretraga znači i sporiji start-up, preko minute za 1GB mailova. Testirao sam isti račun na istom Outlooku 2010, na Win7 i na XPu. Start-up na XP je bio 10sek, a na Win7, najmanje 45sek, nakon što sam sve add-in pogasio.
3. BDE, potrebna dodatna podešavanja za pristup bazi. Tu je potrošeno dosta vremena.
4. Premda većina programa radi izvrsno, grafički programi nisu tako "smooth" kao na XP-u. Ko zna koliko su mi puta opsovali mater radi ovog. 3D ne ide onako kako su navikli.
Rezime:
Windows 7 Proffesional ide bez problema sve dok se tu ne uključe zahtjevniji i grafički programi, premda mašine na kojima su imaju itekako resursa. Također je iskorištenost procesora nešto viša, a za nekog tko renda 3D, to je poprilično značajno.
Tko ne radi s grafičkim(i zahtjevnim) programima, tu sam instalirao Windows7, eng. verziju, a ostali su ostali na XP. Oni imaj zeit-a do 2014.