Windows 10 - općenito izdvojena tema

poruka: 15.417
|
čitano: 3.421.959
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
2 godine
offline
Re: Windows 10 - općenito
MadDogMattis kaže...


Ovo dobijem kada nakon instalacije pokrenem windowse.

 How to Fix Windows 10 Error Code 0xc00000e

 

potpune i kvalitetne upute....

Du bist eines meiner kleinen Schweinchen !
Poruka je uređivana zadnji put uto 14.6.2022 13:10 (Zaporožac).
15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito
Karanba kaže...

Jesam, ima i tamo kod screensavera isto i maknita kvacica. Jer ovo nije nakon Sleep jer je stavljeno na Nikad nego nakon gasenja ekrana pa kad maknem miš ne pokaze desktop nego ona sugava slika i moram udarit enter na Sign In ili sta vec bude. 

 

Mozes tocnije pojasnit gdje je to da pogledam jos jednom ?

Inace nemam pass nikakav na racunu. 

 ideš na "postavke", pa na "računi" pa tu pod "Traži prijavu" imaš mogućnosti "nikad" i "kada se PC aktivira iz stanja mirovanja"... to je mjesto koje se uglavnom zaboravlja.

 

Poruka je uređivana zadnji put sri 15.6.2022 17:38 (Gnjavator).
11 godina
neaktivan
offline
Windows 10 - općenito

Ima Računi pa Mpgućnosti prijave i tu je sve pogaseno. Plis ovo nije iz stanja mirovanja nego SAMO gasenje ekrana. To mi je nejasno, zasto ne pokaze desktop kad mrdnem miš nego tu sliku i Log in dugme

 
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Windows 10 - općenito

Pozdrav na sadašnjem HDD imam instaliran dugo vec  Win 10 i sad sam naručio novi SSD da malo ubrzam Pc. Na ssd sam mislio prebaciti te stare winse dal to uraditi kloniranjem što je neko gore spomenuo ili staviti nove winse ili nesto trece?Da to sve pripremim dok djelovi ne dodju.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
online
Re: Windows 10 - općenito

Ne vidim baš treću opciju, ovisi u kakvom stanju su ti postojeći Windowsi, da li ih ima smisla klonirati ili ne (sa običnim kopiranjem ne možeš prenijeti Windowse i instalirani softver jer neće raditi).

Ako imaš dosta instaliranog softvera, sve podešeno po želji i sve dobro radi onda je praktično to samo klonirati na novi SSD, imat ćeš identičnu kopiju samo što će se sve učitavati par puta brže.

S druge strane, ako je stara instalacija onda vjerojatno već ima i dosta zaostalog "smeća" od deinstaliranog ili nadograđivanog softvera, poveći Registry file itd. pa nije loše iskoristiti  priliku za čistu instalaciju i podešavanje svega. Ako su ti Windowsi aktivirani, bit će i novi (kod instalacije preskočiš unos ključa i nakon prvog spajanja na internet Windowsi će se ponovno aktivirati jer će prepoznati da se radi o istom hardveru/PCu). Ako ne želiš online account, u toj početnoj fazi ga otkopčaj sa interneta i kreiraj klasični "local account" pa nakon toga vrati internet i nastavi sa instalacijom (Win update, driveri itd.). Ovo još uvijek vrijedi za Pro verziju, za nove Home verzije treba kemijati jer su postali naporni sa prisiljavanjem na online user acc.

Ako imaš Home, uzmi stariju verziju, 1909, 20H2 ili koja je već normalna po tom pitanju, pa kreni od nje i napravi update na aktualnu.

 

 

 

12 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

Aha mislim da sam nešto pohvatao ma nek ostane spojen na net da se ne zezam sa novom registracijom..spor je PC bas dosta mislim da su novi winsi best opcija a i koristim ih za osnovne stvari čak je mislim nadograđen sa win7 na 10tku tako da sigurno ima puno smeca.

Ako me sjecanje služi trebao bi skiniti Win-Home kako ti kažes stariju verziju napraviti bootabilni usb(nesjecam se programa) i instalirati ?

16 godina
online
Re: Windows 10 - općenito

Pod online account mislim na otvaranje Microsoft računa da bi se njime prijavljivao u Windowse, na čemu u zadnje vrijeme inzistiraju (kao i sve, ima prednosti i mana, pa prouči da li ti se sviđa ili ne).

Ako to ne želiš onda se treba otkopčati sa neta jer te inače instalacija neće pustiti dalje ako vidi da imaš internet. Kad par puta odbiješ poruku da se "moraš" spojiti onda će ti konačno dopustiti kreirati "normalnog" korisnika što vjerojatno imaš i sada budući da si počeo sa Win 7.

 

Windowse, odnosno instalacijski .iso image skini sa njihovog weba kao i MediaCreationTool, službeni alat za pripremu instalacijskog USB sticka, više ti ne treba.

Ima i drugih metoda i alata (Rufus) pa potraži malo po ovoj i ostalim temama, vjerojatno se već više puta spominjalo na što još treba pripaziti, rijetko instaliram Home pa ne znam aktualnu situaciju.

 

23 mjeseca
protjeran
offline
Re: Windows 10 - općenito
Mini partition tool ima opciju za selidbu winsa na novi disk
15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito
Mladen kaže...

Pod online account mislim na otvaranje Microsoft računa da bi se njime prijavljivao u Windowse, na čemu u zadnje vrijeme inzistiraju (kao i sve, ima prednosti i mana, pa prouči da li ti se sviđa ili ne).

Ako to ne želiš onda se treba otkopčati sa neta jer te inače instalacija neće pustiti dalje ako vidi da imaš internet. Kad par puta odbiješ poruku da se "moraš" spojiti onda će ti konačno dopustiti kreirati "normalnog" korisnika što vjerojatno imaš i sada budući da si počeo sa Win 7.

 ..

 -ne, tj ovisi o licenci, regiji.. home verzija je takva, tj da bi se pojavila opcija local-acc treba biti odspojen s neta, pro to nudi najnormalnije (ali stalno guraju online.. interesi-želje msa).

 

silvio3105 kaže...
Mini partition tool ima opciju za selidbu winsa na novi disk

 -ima/može svaki disk-part manager, svaki alat za backup-image osa-sysa.. tj to je 'obično' koprianje ili kloniranje + dodatno alati nude opciju 'fixanja' disk-id-a, što ekšli nije stvar kopiranja nego zaštita-licenca, vezanje uz hw-uređaj kao mbo.. tj lako je iskopirati bilo koji file pa i os, problem je što to stariji win ne dozvoljava (ne da ne može, neće, zabrana-licenca tj otežava mada je jednako za svaki file-os, novac-licenca) .. ali je s win10 to olakšano, bez takvih restrikcija kao na xp-w7.. tj tako je ms nekad kontrolirao valjanost licence, ograničenje.

-sam ms ne daje neke zgodne alate, jer ne želi previše olakšati takve poslove.. + ima dovoljno alternative, tj svaki disk-part manager kao i minitool, acronis, easeus, ghost itd.. dok proizvođači diskova obično boundlaju neki od tih alata za migraciju s recimo hdd na ssd.. pa se realtivno lako može doći i do licenciranog-komercijalnog alata..

-ali, ni to nije potrebno, tj smisao-svrha.. 'bolje' (kao moja sugestija) je koristiti boot-medije kao hirens-minipe, strelec, linux distre.. koje imaju potrebno (samo stvar izbora), upali se, radi, nema problema oko pribavljanja i licence i realno korisniku ne treba kao instalirani soft tj zatreba samo kad nešto takvog radi a to je u vijeku računala jednom-dva puta.. ostatak vremena je beskorisno držati takav alat a još manje smisla ima kupovati komercijalu-licencu ili koristiti pirateriju-crack kad ekšli ne koristi, stoji beskorisno.. tj minitools je free, postoji i portable verzija, pa je recimo dobar izbor, no ima toga više, dovoljno + sve potrebno je na recimo hirensu i u slučaju bilo koje potrebe-kvara je bolje imati takav boot-live medij za spašavanje-popravke i sl. nego biti bez a tad ponovo nema potrebe takav soft držati na radnom win-osu, jer se ekšli ne koristi svakodnevno nego jednom u više godina.

-sorry na možda dužem, nepotrebnom tipkanju.. :) jer minitools je ok, radi i to nije kritika posta, nego savijet o načinu korištenja tog tipa softwarea, na live mediju.. pa i linuxdistra jer svi rade istu stvar, nije to stvar osa nego na nivou filea, praktički copy-paste osim zaštite-licence i trikova koje ms za to koristi ovisno o winver.. 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
offline
Windows 10 - općenito

Nanovo instaliram winse kupio sam ssd pa sam mislio na njega.Sad problem je što na starom Hdd od 1tb imam dvije particije c na kojoj je win i d na koju sam prebacio bitne podatke.. pošto me strah da ne izbrišem krivu part odlučio sam inst win bez format starih,to sam mislio uraditi naknadno ako nije problem a sad usigurno instalirati na ssd. Jel to ok ili samo da formatiram u ovim novim winsima

tu staru part ?local disc E desna tipka format?

 

 

 

 

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.6.2022 13:49 (kaw_liga).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

-o-vako .. :) tj par bitnih podataka-koraka koje juzer preskoči-zaboravi dok nije kasno..

-npr kupio-dodao si novi ssd, bez diranja starog hdda (s osom..) to je ok, no clean-install će koristiti boot particiju postojećeg.. kad je obrišeš nemaš boot na novom jer on nema boot particiju..

-zato, na win, kad to radiš, odspojiš stari disk (diskove..) samo novi na koji instaliraš, tad installer napravi sve.. nakon instalacije dodaš-upališ-spojiš..

-ostatak je korištenje diskova-storagea-particije.. lako je obrisati, možeš po potrebi bootati u stari os-hdd itd.. + uz predpostavku da će te zezati permisioni ako želiš direktno u juzerske foldere ili c: disk drugog osa.. dok s dodatnom particijom koja nije pod win i juzerom koristiš jednako kao npr stikić-vanjski.. dostupno bez problema pristupa (zaštita) itd.. pa ako te nešto tako zeza, iz starog osa muvneš (ili kopriaš) dokument na dodatnu particiju tog diska i tamo ćeš iz novog lako do tog doći.. a tek kad si sve podesio-iskopirao itd ideš na brisanje particija (stara c: .. uvjek je c: ona na kojoj je aktivan-upaljen win-os, ostale dobiju slova po redosljedu o kojem sad nećemo).

 

- zgovodno, možda i važno (sigrunije-lakše, manja šansa za greške i veće probleme..) .. umejsto korištenja win-diskmanagera koji nudi samo osnovno (ms ne želi to puno olakšati..) korisit bilo koji free disk-part manager, easeus, minitool, .. + post prije, zgodno je to imati na live-stikiću kao hirens-minipe ili linuxdistra.. jer se to ne koristi često, nema potrebe za komercijalom-licenca (ili najgore pirat) .. odnosno, postoje i portable verzije koje ne treba instalirati, upališ-radi..

-prednost takvih alata je što je sve klikabilno mišem, nudi više-lakše nego win i najvažnije, nije trenutno-destruktivno, nego kad sve poklikaš i vidiš rezultata tek nakon aplajanja se to i napravi, do tad ništa, bezopasno.. diskpart je trenutan, pogreška može biti vrlo loše iskustvo.. a sve je ekšli isto, copy-delete itd.. radi isto, no nema potrebe (osim za hakere) mučiti se kad postoji lakši način-alat..

-nakon brisanja particije (bivša c-os i boot..) taj slobodan prostor se tad može dodati postojećoj-drugoj particiji koja služi kao storage.. ili napraviti nova, opet daleko lakše nego diskmanagerom koji može nešto nedozvoliti jer tamo stoji neki file i sl. .. mada i on može (skoro) isto itd. .. ili ostaviš barem neko vrijeme kao rezervu, tjedan-mjesec, tj dok ne vidiš da na novom sve radi, da si sve iskopirao itd.. rezerva ako taj prostor nije jako bitan.. neće smetati.

 

+ edit,

-ako je kreiranje boot particije za vrijeme installa preskočeno, ako treba dodati na novi disk (nevažno koji tip, hdd-ssd-nvme.. isto je, volumen-particije-boot, sve, tj FileSys i pravila.. osim što npr win11 traži i dodatno sec.boot, uefi-gpt itd.. mada može bez svega toga)...

- može se 'ručno' diskpart iz cmd-a (bootanje s installmedija-stikića..) može automatikom koja to može vidjeti i dodati.. kao fixanje problema s bootom.. a može trebati par rebootova-pokušaja fixeva dok to automatika napravi za juzera-početnika..

-drugi način, obrisati sve i ponoviti clean install... najboji način za naučiti kako se to radi, najbolji trenutak, nije kvar, nije teško i računalo ne ovisi o tom osu za rad-podatke (jer imamo stari hdd-os..) itd. a sam install traje cca 15min.. pa je to čak brže nego što prosječan juzer može ručno ili autofixanjem to popraviti (naravno ostatak installa-podešavanje-updateanje traje..). Moja preporuka, ponoviti.. ne brisati ili formatirati disk nego diskpartom obrisati -diskpart-clean.. tad ode sve, particije, boot, nova inicijalizacija i automatika će napraviti sve što treba kao particije.. tako se može mijenjati npr gpt-mbr, 32-64bit itd.. to je pravi clean, bez ikakvog nasljeđa čak ni boot-a ili kapaciteta-podjele particije..

 

edit-2 ... pokretanje diskpart-a, CMD s install medija.. bootate install, čekate dok se pojavi prvi meni koji 'stoji'.. (može u bilo kojem trenutku, kasnije..) SHIFT+F10 .. i otvoren je cmd, utipkate diskpart (enter).. i tu ste..

- list disk da vidite postojeće diskove (jedan, ostali odspojeni + install medij-stikić..) interni će 99% biti disk-0, nulti (prvi)..

- select disk 0 .. odnosno broj diska ..

- može detail disk .. da vidite da je to taj disk, ne neki drugi-treći..

- clean.. ode sve, baš sve s tog diska, ako ste pogriješili.. ne griješite, to nije nešto gdje su greške dozvoljene, no ako ništa drugo naučit ćete (na teži način..) :)

.. ne treba ništa više, možete izaći (utipkate exit..) ostalo će napraviti installer-skripta-rutina..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.6.2022 14:49 (ihush).
12 godina
offline
Windows 10 - općenito

-Ukoliko sam dobro shvatio ovaj stručni post ja nestručan .

-Ili ne treba ništa dirati ako bi uradio format diska C onda nebi mogao bootati nove winse sa ssd.

-Ili bi trebalo ponoviti instalaciju ali onda me opet čeka isti problem imam samo 1 hdd sa dvije particije. I kad bi opet trebalo tamo formatirati izgubio bi se u particijma kao na gornjoj slici.Koju izbrisati sve su drive 0. Osim novododane ssd koja drive 1.

-Vj treba formatirati sys reservd 100mb i part 2, 487GB

- A part 3 507 mb neznam šta je ??

-A part 4, 443 GB je vjerojatno particija koja je bitna(slike)

 

Tako da bi mogao format ili delit te prve dvije a ne dirati 3i4.. Ili to sve napraviti sad u winsima u tom programu disk part pa onda napraviti svježu instalaciju ?

 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

-čitaj polako, po redu.. :)

-zato, da se eliminira greška-promašaj (+ blentavi win-install koji to ne nudi).. odspojiš sve ostale diskove, ne trebaš ih.. dok radiš novi-clean install na novi ssd-disk.. tad će na njemu biti sve potrebno i nakon instalacije spojiš ostale-stare diskove kao najbolje pravilo (no posotji barem nekoliko načina, težih..).

 

-ostatak, ne, ne bi se ništa desilo ako formatiraš (stari) c: .. tj to je win-sys particija, nije ona stara-boot-skrivena, 100-500mb.. ona je bitna za boot, ne c: .. ali, ovisi kako je instalirano, tj ovo je pravilo za većinu-normalne, ali sys i boot mogu biti jedna-ista particija, tad je sve na c: os+boot.. itd. no nema smisla formatirati c: i ostaviti skrivenu-boot, tj ima smisla ostaviti sve ili obrisati obje i prostor iskoristiti-alocirati za radnu particiju mada je nevažno parsto mb.. + a može biti i problem standarada, pristupa pa i stvar koja samo smeta-višak tj vidljivo slovo (ne c:.. ostalo, d-e-f..) za takvu particiju koja je realno beskorisna za normalno korištenje itd.

 

edit: win-install (ovisno o starosti, winver, oem..) kreira nekoliko particija, osim sys-os-c: kao glavne, kreira boot + recovery.. tj ovisi o trenutnom stanju diska, novi neinicijaliziran-prazan disk, nema particje, nema ništa.. tad automatika napravi recimo tri particije, dvije skrivene-sporedne-male, ostatak glavna-os.. ako ništa ne diraš i samo nextaš.. a sve ostalo ovisi o tisuću i jednoj stvari-sitnici, nema odgovora tj ima bezbroj varijacija što se može pa sve poduplaj s uefi-gpt ili mbr, opcijama biosa itd.

-teoretski na jedan fizčki disk po starom mbr standardu se može instalirati multiboot do 99 oseva (ograničenje menija-izbora tj 'dos-a'..) ili možeš koristiti do 16 particija po disku, scsi ograničenja koja se nasljeđuju zbog kompatibilnosti.

eufi-gpt to uklanja kao i 2tb za boot, no to nije ni bio problem-potreba juzera.. uz nova oganičenja mada gpr podržava i 32bitni os zahtijevi su takvi da je samo 64bit (kao i ugašene winver-32, linuxdistre.. sad su i mobači 64bitni), dok se s ostalim uefi fičerima radi više problema, npr TPM ili secboot koji može blokirati pristup i juzer jednostavno ne zna zašto nešto neće, kao da nema driver.. a može biti i do drivera itd. itd...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.6.2022 19:04 (ihush).
12 godina
offline
Windows 10 - općenito

Ok uradim tako:

- Odspojim Hdd disk 

- Instaliram novi Win na SSD / spojim Hdd nazad

- skinem mini partition tool

- formatiram staru particiju C na kojoj su bili winsi

-javim na forumu kako je proslo

 

 

 

 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

-manje-više (par preskočenih koraka..) :) to je to.. ili nastavak s novim problemom :)))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
offline
Windows 10 - općenito

A i ja sam ovo zakomplicirao bez razloga,provjericu sad koliko je velika na Hdd,C(487gb) i D (443gb)particija.Trbalo bi biti kao što sam stavio u zagrade. Ako je tako nemogu fulati samo pri instalaciji tu C part izbrišem i particiju instalacijsku od 100mb.

A ova meni bitna je 99% D(443gb).

Jedino neznam šta je ovo part 3 (507mb) OEM (reserved) pa necu ni brisati ?

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.6.2022 21:42 (kaw_liga).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

.. da čitaš pažljivije znao bi da je to normalno, tj da win instalacija napravi nekoliko particija + oem.. sve na novom-ssd disku možeš brisati, čitav disk, sve će install ponovo napraviti, ako ostane to je smeće-višak-nepotrebno..

tj oem particiju kreira oem-proizvođač, stavi neke drivere + svoje apps-smeće + zaštita.. + koliko i koji tip particija će se kreirati ovisi o postavkama biosa-uefi i samoj instalaciji pa može biti 2-3 skrivene i to se prije koristilo kao zaštita (jer mbr-boot ne dozvoljava po standardu više particija, automatika za recovery + zaštita jer to sve nije smjelo biti vidljivo običnom juzeru, zbog oem keya-licence.. itd.).

 

-ako je na slici samo novi ssd-disk, ne stari-hdd.. tad možeš obrisati sve, baš sve.. a to radiš diskpart-clean naredbom (i sve već piše u prošlim postovima).

-ako je to stari hdd, prvo ugasi, odspoji (isključi) .. instaliraj bez tog diska, kasnije ga dodaš.

-iz win, diskpartom ili drugim alatima (minitools i sl.) lako pobrišeš nepotrebne particije na tom disku kad sve obaviš, kad sve radi.. ne žuriti + piše u prošlim postovima..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito
kaw_liga kaže...

Ok uradim tako:

- Odspojim Hdd disk 

- Instaliram novi Win na SSD / spojim Hdd nazad

- skinem mini partition tool

- formatiram staru particiju C na kojoj su bili winsi

-javim na forumu kako je proslo

 

 

 

 

 Uradio sam više manje ovako... jedino što sam u toku instalacije winsa na ssd spojio hdd nazad i u winsima sam formatirao staru c particiju(desn tipka format) ali evo i dalje me pita kad palim pc da odaberem koji wins da boota ovaj novi sa ssd ili stari sa hdd bice neki zaostali boot fajl ?

15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

-ne.. nego install kad vidi neki os, doda ga u boot meni.. tad ti se pojavljuje-nudi, to je normalno pa i poželjno...

-nisi trebao spajati hdd.

-bootparticija, može biti na svakom disku, disk koji nema boot particiju ne može biti sys-boot, može biti samo storage.. izbor s kojeg diska se boota možeš koroz bios ili f-tipke.. to nije multiboot (meni).

-kad na bootdisku u bootmeniju dodaš druge oseve, tad je to multiboot, izbor koji ćeš bootati bez lovljenja bios-tipki, defaultno 30sec, 3-10sec je ok.

-ako se koristi bootmeni, više oseva bilo koja kombinacija, preporučljivo je prebaciti ga u legacy-classic mod (izgled ali i način rada, win10(8) je ok za bootanje tog win10, ali za ostale ide u dupliboot-reboot, podešen za win10 ne za ostale (nekad se koristio linux-grub, može i dalje ali nije više potrebno od kad win podržava i druge oseve, ne samo win.. tad je pravilo bilo da se linux instalira posljednji zbog menija.. koji tad ima sve).

 

-možeš urediti, dodati-ukloniti boot-stavke-oseve.. može iz cmd-a, može easyboot-editorom, no kao za ostale stvari koje se tiču diska-particija, nema smisla instalirati pod os, jednom napravljeno je gotovo posao i zato je sve takve alate-soft praktičnije i korisnije imati na live stikiću.

 

iz admin-cmd-a ..

bootrec /ScanOS

bootrec /RebuildBCD

itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

Ako nije previše komplicirano onda bi makao boot stavku starog Os-a pri paljenju ako jeste onda nek stoji nije mi teško stisniti enter pri paljenju pc ili čekati 15tak sec

15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

- nije teško + opet, ne čitaš pažljivo, već ti je napisano na kraju .. bcdedit lakše easybcd-editorom ili bootrec /rebuild.

.. u win se može lako podesiti defaultni boot-meni, vrijeme koje stoji ili da se ne pojavljuje uopće, kvačica.. (vidi sliku, sys.prop)

- Ako nisi siguran što-kako, označi te riječi i google ti da odgovor trenutno npr video-yt ili ms-upute.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
14 godina
offline
Windows 10 - općenito

Ovako, teti sam uzeo davno Acer Aspire V3-731g - B960 Pentium@2.2 Ghz, 4 GB DDR3, 750 GB diska i Nvidia GT630 1 GB....

 

idem joj ga pojačati i ponovno dići Windowse (sad su 7 SP1)...

 

puknuo bih još 4 GB RAMa i Samsung 860 Evo 256 GB kao OS disk (ima 2 utora za 2.5" diskove, pa će stari ostati unutra)...

 

Da li da dižem opet Win 7 ili da puknem 10-ku, samo da ju skljaštrim da bude čim "lakša" ?

Ju je je? Je ju je!
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

-10ku.. starije nema smisla-svrhe.

-ne treba 'ništa' osim odbiti sve što installer nudi (druga opcija na sve..) a kasnije možeš iz powšela ubiti cortanu i sl. ako baš želiš.

-takvo računalo je uptrebljivo, može najnormalnije raditi.. ali, u pravilu se počne neobično-visoko grijati, zbog vga-gpu kad korisit intelicu.. ovo ima gt630 i time bolje šanse, hladnije ali ipak provjeri hlađenje, počisti i provjeri kako raste (i važnije) kako pada temp kad se zagrije, uključi u biosu stalni rad ventilatora kad je na struji i sl. ..

-4 ili 8 gb .. ovisi što se radi, više će se osjetiti ssd i više pomoći-ubrzati sve taskove a time smanjiti pregrijavanja i sl.  pogotovo u početnom podešavanju kad sve radi-updatea i hrpa automatike dok to ne podesiš, npr disk defrag .. za hdd je pametnije isključiti i povremeno kad je potrebno obaviti, dok automatika-defaulti to pokrenu dok radi i sve ostalo i jednostavno tad čekaš-čekaš.. računalo se preznojava i relativno lako crkne i sl. .. jednostavno mu dati malo vremena, ne žuriti recimo s instalacijom printera jer možda to već radi automatika samo još nije gotovo-vidljivo. Takve stvari na novom prođu kao instalacija u 5-10min.. na starijem i hddu može sat.. strpljenje, korak po korak .. isključiti nepotrebno i to je to.

-npr browser.. edge je chrome.. nema baš nikakvog razloga instalirati chrome, edge je lakši (za neke servise koje google želi-koristi a ms ne treba jer ima os) .. no korisnik bira, ne ja-ti... po navici. O takvim apps i sitnicama ovisi koliko se može osjetiti razlika 4-8gb rama, više ne smeta no nije presudno samo poželjno i ako imaš ubodeš, no važnjie je ssd i daleko više ubrza a time smanji sve kao pregrijavanje tj radi isto ali karaće vrijeme ..

 

.. iz tih serija cpu, nije važno koji brand-oem,.. postoje računala koja su neobično usporena ali rade bez greške i ona koja rade normalno, cpu serije 920-960.. ne znam na pamet, no vjerojatno su rebrendani cpu s manje-više keša i sl. ili jezgra celeron-i3 razlike.. po sjećanju ovaj radi 'normalno' (recimo brzo) .. a stvarno zgodno je što ima i dodatnu gt630 pa mu dajem dobre šanse za korištenje.

 

edit.. kao objašnjenje 'pregrijavanja' tih generacija.. integruša-intelica nema odgovarajući hw, konjske snage, kodeci za h264-265 a vga-gpu se koristi za sve u svakom modernom osu već desetljeće od guija do browsera ili minecrafta .. a intelice mada su početno deklarativno bile definirane da podržavaju ipak nisu dovoljne, nemaju shadere 2.0 itd pa ni za dx90c+ nisu adekvatne tj tek od serije hd4000 novije zadovoljavaju a to je serija cpu-3xxx-4xxx nadalje i opet problem rebrendanja i prelaznih generacija..

+ kao poveznica s win11 koji traži iz tih razloga barem cpu-8xxx ispod tog ne zadovoljava za dx12-ogl1.2 itd.. a to je ono što se koristi za frontend svega i to radi gpu, ako mora cpu tad je konstantno opterećen.

-dx je zgodna forma tj ako nešto nema u hw tad to cpu emulira-radi.. ali tad se dodatno 'preznojava' i naravno dok radi jedan task ne može drugi, pa je sve ostalo usporeno jer tad cpu iscrtava-emulira..

-dodatna gpu radeon-đifors riješava taj problem.. no stvara novi, sve staro se kvari kad tad.. i gpu je recimo 'najkvarljiviji' dio u odnosu na ostale komponente, uz pregrijavanje jer sad moraju raditi nonstop.. pa se može nakon dana korištenja novog osa i zapravo najvećih opterećenja dok radi sve, update, defrag.., radi cpu, ram, disk, vga.. tj stres kao u gamingu i sl. ali traje satima bez prestanka.. i crkne.

 

-pazite na hlađenje.. konrolirajte, dovoljno je rukom osjetiti toplinu na tipkama ili ispuhu i tad mu dajte malo 'zraka', vremena da nešto obavi.. kad to obavi, kad to prođe, dalje će raditi zadovoljavajuće dobro možda godinama..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sub 2.7.2022 10:18 (ihush).
15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito
ihush kaže...

-4 ili 8 gb .. ovisi što se radi, više će se osjetiti ssd i više pomoći-ubrzati sve taskove a time smanjiti pregrijavanja i sl.  pogotovo u početnom podešavanju kad sve radi-updatea i hrpa automatike dok to ne podesiš, npr disk defrag .. za hdd je pametnije isključiti i povremeno kad je potrebno obaviti, dok automatika-defaulti to pokrenu dok radi i sve ostalo i jednostavno tad čekaš-čekaš.. računalo se preznojava i relativno lako crkne i sl. .. jednostavno mu dati malo vremena, ne žuriti recimo s instalacijom printera jer možda to već radi automatika samo još nije gotovo-vidljivo.

Sve u redu ali ne bih se složio da bi SSD smanjio pregrijavanja... :) kad imaš HDD onda je HDD faktor usporavanja pa dok HDD stigne nešto učitati CPU radi sa "pola snage" pa se ni CPU ne stigne pregrijati. A kada imaš SSD i 8GB memorije onda jedino usko grlo koje radio na 100% je kombinacija CPU/GPU te se time počinje i više grijati.

15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

-ne.. no objašnjavanje ili mišljenje. Problem je čak i 'dokazivost' jer to nije nešto što se benča ili usporedivo na različitim računalima.. no to je iskustvo, pa uzmi kao 'činjenicu' ili nemoj.. :)

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito
ihush kaže...

-ne.. no objašnjavanje ili mišljenje. Problem je čak i 'dokazivost' jer to nije nešto što se benča ili usporedivo na različitim računalima.. no to je iskustvo, pa uzmi kao 'činjenicu' ili nemoj.. :)

 

 A doživio i vidio na nekim starim kanrama na poslu... nakon ugradnje SSD-a su se počeli više grijati jer umjesto da je disk na 100% a CPU za to vrijeme na 20-40% u vrh glave sada task manager pokazuje da je SSD na 30-40% a CPU na 100% veći dio vremena jer nema diska kao ograničavajućeg faktora.

23 mjeseca
protjeran
offline
Re: Windows 10 - općenito
Jedna stvar me živcira - napravim update, kliknem ažuriraj i ugasi. On krene s ažuriranjem, resetira PC, dovrši update i tek ga onda ugasi.
Stvar je da imam dvije lozinke za upisat nakon tog reseta.
To prije nije bilo tako pa me zanima je l netko zna kako ugasit to? Tj da nastavi update kad ga upalim sljedeći put.
Poruka je uređivana zadnji put ned 31.7.2022 10:30 (silvio3105).
 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

-ažuriranja .. update i upgrade, šteta što je to ms izmixao pa juzer nema prije feedback hoće li tražiti restart prije ažuriranja.. no tako je već godinama, navikneš ili podesiš kako ti odgovara. Umjesto defaulta ili ms preporuke, meni je 'bolje' ručno, što prije tj kad  ja to želim nego čekati trigger-okidač odgađanjem kad moram.. pa povremeno kliknem kružić-ažuriranje.. + podesiti radno vrijeme na neradno (ne da mi se objašnjavati.. :) ), kao i uključiti da odmah traži restart, ne odgode.. tj kad kliknem ažuriranje ručno tad želim da obavi sve, sad.. dok mala ažuriranja i dalje obavi automatika bez prekida npr antivirus-definicija..

-ugasiti? .. ms to ne želi, sve je povezano, firewall, antivirus, update servisi, browser.. sve, njihov os, njihova pravila-želje, ne moje-tvoje.. navikneš ne pištati protiv vjetra :)

-lozinke? ... uključiš automatiku, ili šaka normabela.. tj uvjek imaš ili-ili. ... kućno računalo ne vidim potrebu 'zaštite', uredsko ovisi o firmi-poslu.. no ako je računalo fizički dostupno tad ne vidim ..ugl automatika i nemaš problem upisivanja itd. a tad ili-ili ili ti je važno imati lozinku, ili restart-napor tipkanja :) ..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
23 mjeseca
protjeran
offline
Re: Windows 10 - općenito
Đizus. Natipkao si toliki odgovor po kojem se vidi da uopće nisi s razumijevanjem pročitao problem.
Lozinke na bootu su s razlogom. Ako je nešto postavljeno, onda je postavljeno s razlogom i nema svrhe davati rješenje koje uključuje uklanjanje istog.
15 godina
offline
Re: Windows 10 - općenito

-još manje ima smisla njurganje ako postoji razlog.. tj odgovor ti je ili-ili, ne ovce i novce.. pa ako ti smeta, navikni se ili promijeni, tj ovisi tko je 'šef' tj onaj koji postavlja kriterij i donosi odluku što je važnije, lozinka ili komocija korištenja (bez utipkavanja beskorisne lozinke..).

-juzerske opcije postoje, poklikaš i to je to...

-problem u čitanju s razumijevanjem? .. problem je ili-ili, razumiješ li tvoju dilemu-želju-izbor? ako trebaš pass, tad ga utipkavaš, ako ti smeta ili isključiš ili navikneš.. ili-ili, ne oboje, ne ovce i novce.

 

-lozinka u bootu? kao bios-disk pass? .. to ima smisla kad je takva sigurnost nužna, + fizička dostupnost računala (ako neki juzer može do računala tad ga malo toga može zaustaviti, samo usporiti.. tj klasa jamesbonda.. ostalih 99% juzera ne treba..).

-u forumu-temama preskačem poslovne-biz-profi teme-pitanja-odluke.. kućni-juzer, ostalo me ne zanima tj stvar firme-politike-pravila-admina... pa sorry ako je ovo takav slučaj, upao sam bezveze.. no nema takvog uvodnog opisa kao kriterija..  bez takvog kriterija kad moraš imati određeni level 'sigurnosti' je besmisleno ljutiti se na odgovor o isključivanju stvari koja ti smeta.

 

-ponovo, kraće.. ili-ili.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice