Windows 10 - općenito izdvojena tema

poruka: 15.413
|
čitano: 3.911.630
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
16 godina
Re: Windows 10 - općenito
nikima kaže...
evo ovako. kupila sam novi laptop sa win10, aktivirala sam ih ali nisam unijela kljuc proizvoda jer ga ne mogu pronaci. sad npr kad udem u word trazi mi da unesem taj kljuc. nemam ni kutiju od laptopa, ni mail od ekupi..

-ako si aktivirala tad je to obavljeno..

-word nema veze s licencom za windowse, word je samo aplikacija, dio MSO paketa koju zasebno kupuješ-aktiviraš.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
8 godina

@nikima

Kljuc od win10 je pohranjen u uefi ( biosu ) i svaki put nakon npr reinstala će biti automatski aktiviran prvim spajanjem na net i sinhronizacijom sa ms serverima gdje je pohranjen hd id vezan uz tvoje windowse.

Word je dio office paketa i nije besplatan.
8 godina

@gorstak

Nema vise naljepnica.

😊
14 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Koji je sad postupak ako želim iskoristiti licencu na skroz novom računalu, na starom treba deaktivirati prije aktivacije na novom?
Ili je dovoljno da se staro računalo skine s neta i više ne koristi?

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
protjeran
Damok kaže...

Koji je sad postupak ako želim iskoristiti licencu na skroz novom računalu, na starom treba deaktivirati prije aktivacije na novom?
Ili je dovoljno da se staro računalo skine s neta i više ne koristi?

ovisi koju vrstu kljuca imas, ali ako imas oem kljuc, ne mozes selit na novi komp...eventualno da kontaktiras sam mikrosoft ako si kljuc kupio putem svog microsoft racuna...

Win 10 Pro Gorstak edition = https://mega.nz/#!z8JUSZpK!WIpjKCDbQabWcZ5Sllqm882jLTHadGkJjoot7aw_T24
13 godina
protjeran
Moze pitanjce, uglavnom na racunalu se uglavnom igram i izmedu toga u pozadini uvjek imam jos pokoji program otvoren, neki web browser i primjecujem ne samo kod sebe vec i kod svojih prijatelja da alt tab-anje bas ne funkcionira kak spada, dosta cesto je nemoguce prebaciti se van igre iako se prikazuje na ekranu no bez ucinka, nekad mogu samo na odredene prozore se prebaciti, nekad task manager trebam kliknem na njega da ga otvori jednostavno se nis nedesava, nekad ga vidim u prozorima no kad kliknem na njega nista, windows tipka takoder radi zblesano ako zelim na desktop i razne kombinacije istih, u odnosu na alt tabanje u win7 na win 10 je meni to nocna mora pa me zanima kakvo je iskustvo drugih?lp
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...
Moze pitanjce, uglavnom na racunalu se uglavnom igram i izmedu toga u pozadini uvjek imam jos pokoji program otvoren, neki web browser i primjecujem ne samo kod sebe vec i kod svojih prijatelja da alt tab-anje bas ne funkcionira kak spada, dosta cesto je nemoguce prebaciti se van igre iako se prikazuje na ekranu no bez ucinka, nekad mogu samo na odredene prozore se prebaciti, nekad task manager trebam kliknem na njega da ga otvori jednostavno se nis nedesava, nekad ga vidim u prozorima no kad kliknem na njega nista, windows tipka takoder radi zblesano ako zelim na desktop i razne kombinacije istih, u odnosu na alt tabanje u win7 na win 10 je meni to nocna mora pa me zanima kakvo je iskustvo drugih?lp

Ista stvar kod svakoga. I dalje nisu sve sredili sa Windows 10. Isprobano na vise konfiguracija. 

10 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

Ako igra podrzava "borderless window" mod (vecina novih porzava), prebaci se na njega pa ce ti ALT+TAB radit uvijek.

13 godina
protjeran
E hvala ipak nisam lud😎lp
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

Meni sve radi kako spada, čak ako i nije borderless

15 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Kako da rijesim problem sa Windows Spotlight? Na laptopu uredno radi, dok na PC uvijek prikazuje jednu te istu sliku. Kupljeni novi SSD, sve frisko instalirano.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

pozdrav , nakon slaganja komponenti kad dode instalacija OS zanima me par stvari. 

mogu li sa microsoft stranice downloadat win10 64bit prebacit ga na usb formatirat stick na fat32 ?

to planiram odradit preko starog pca i onda preko usba bootat i instalirat windows na novi pc? je li to onda neka trial verzija a za full treba product key? vidio sam na ebayu product keyeve za 5-10$ je li to pouzdano?

takoder hdd sa starog pc wd caviar blue mislim ocistit skroz i koristit ga na novom pcu , za izbrisat sve jel trebam samo format disk i to je to?

nakon windowsa ostali driveri se pretpostavljam downloadaju preko asrock stranice?

je li potreban antivirus?

0 0 hvala 0
8 godina

Downloadas sa ms stranica win10 iso 64 bit, rufusom ili mct kreiras bootabilni usb ( moze taj usb biti na fat32, postupak bu ga tak i tak formatirao ), na novom disku obrises sve particije, kreiras gpt tablicu ( iz win konzolom ili iz live linuxa gpartedom ) , odaberes 150 gb i na njih instaliras win10. Nakon instalacije odradi sve nadogradnje, od ostatka diska kreiraj D particiju, odradi clean diska i defragmentaciju te potom napravi image sistema. Key ti netreba, radiće oni i tako neaktivirani.... Antivirus dodje unutar winsa ( defender ) kao i vatrozid....
16 godina
Kristijan-Kiko kaže...

.. je li to onda neka trial verzija..

takoder hdd sa starog pc..

-nema triala. (win radi, key je tvoj izbor.. prvo probaj pa vidi). Postupak skidanja, kreiranja installa, sve je bezbroj puta opisano. Sve je online na Msovim stranicama (i hrv) .. jedino pripazi mctool koji skineš (alat-wizzard) treba biti najnovija verzija 16299 (da bi skinuo najnoviji win 1709).

-podešavanje biosa prema potrebi/želji, npr uefi-legacy i sve povezane postavke + bootaj korištenjem express/quick/boot-a.. neka f-tipka npr f10.. (piše ti za mbo-bios koja je tipka, ne ulaz u bios nego izbor bot medija, važno, jer medij može biti u dva moda, uefi-legacy/gpt-mbr.. i ovisno o postavkama u biosu (ne)možeš instalirati jer je to povezano s diskom na koji instaliraš. Podesiš, odabereš, jednostavno je.. ali treba znati.

-prvo instaliraj, ne brini previše (sve potrebno ima sam win, automatika će obaviti potrebno, tek ako neće, tek tad tražiš drivere i sl...). npr zašpto pretpostavljaš da se driveri downloadaju preko asrokove stranice.. to radi MSov OS-updater, sa svojih servera.. a ti kad tražiš neki konkretan driver ili bios .. tad to tražiš na str. proizvođača.. brineš-pitaš stvari koje su realno sporedne i samorazumljive (ok je pitati prije, informirati se.. ali ovih tema ima bezbroj i zapravo je install OSa banalna stvar)..

-daleko važnije je korak nakon što je win instaliran (pa i u procesu instalacije, npr izbor opcija koje se ponude, možeš koristiti online msov account za login ili lokalni-na računalu (klasičan).. možeš isklučiti cortanu i sve takve stvari, lako se uključi (olakšava-ubrzava početni dio, lakše radi .. a većinom je nepotrebno, osim ako nešto konkretno trebaš, ali opet, to možeš kasnije uključiti).

-ne bubaj odmah sve na pc, sačekaj-strpi se.. jer update-automatika će neko vrijeme povlačiti npr video driver.. i to ovisi o postavkama, npr vrijeme kad se instalira. Prvo pustiti automatiku, pa tek ako to ne obavi sve, tražiš ručno (pošto si početnik, bolje automatika). Važno je podesiti win+appse, isključiti bezbrojne nepotrebne stvari, podesiti opcije koje ako ne razumiješ imaš temu-forum ili google koji ti trenutno da odgovor pa i translator ako je jezik problem.

-prvu instalaciju OSa, ako je nešto pogrešno, ponovi, ponovi više puta.. jer tako se uči i tek tad ćeš znati što trebaš, u početku je to najjednostavnije-najbrže, prazno računalo bez podataka, install je cca 15-30min .. ako u startu imaš nešto krivo, kasnije je teže. Nestrpljivost je problem :) pogotovo što većina prvo želi vidjeti kako rade igre.. a to bi trebalo tek kad je sve gotovo-podešeno, recimo drugi dan.

-win ima zadovoljavajući antivirus.

-defaulten postavke win, npr defrag, skeniranje antivirusa... i svi updateovi-driveri.. u početku dok to ne podesiš ili obaviš, win ima najviše postla, a tebi će izgledati da se ništa ne dešava.. prati taskmanager-opterećenje, prati stanje u postavkama sysa-drivere/uređaje (hw manager..) i bit će ti jasnije što se dešava.

-poželjno je na kraju instalirati npr vga driver (''pravi'') jer ugl nudi neke dodatne opcije ili je noviji.. ali ne žuri s time jer ako to radi OS, tad radiš istovremeno dupli posao +mogućnost da se nešto zbrljavi.

-win preferira čisti-originalan-certificiran driver, ovisno o starosti proizvođač npr mbo-vga.. će ugasiti support/nove drivere ili neće biti certificirani. Tad kad instaliraš win ignorira.. kao da nisi instalirao, tad se to radi u posebnom modu (kao safe..) ali o tome kad se pojavi kao problem.

-poželjno je isključiti sve što ti nije potrebno, npr skype, cortana, .. jer sve to troši resurse, radi.. a ako ne koristiš tad je beskorisno i suprotno potrebama prosječnog korisnika koji npr želi da mu računalo radi brzo-glatko, ne da radi bezbrojene taskove koje ne koristi. Upravo to je problem i razlika početnik-iskusan.. na identičnom PCju i kako će raiti. Imat ćeš isti win kao svi ostali, isti-sličan hardware.. i ako je nešto sporo-loše, tad je upravo u tim postavkama-opcijama (upaljenim bezbrojnim sitnicama koje možda ne trebaš) razlika, tj korisnik to podešava (ili neki majstor, ako nije fahidiot i sl.).

edit: .. key s ebaya, ljudi kupuju za 5$, radi.. postoje teme, to je tvoja odluka-rizik jednako kao da kupiš npr sat/jagode s bilo kojeg onlineshopa. Zgodna sitnica što sveć drugu godinu MS dozvoljava. Prije se win bez keya-aktivacije gasio.. sad radi sve, osim što ti ne dozvoljava customizaciju desktopa i nudi kupnju .. radi. Računalo na kojem je jednom aktiviran win key-licenca, automatski se reaktivira kad provjeri id na serveru, tako da se za key više ne moraš brinuti.

-usb stikić-install čuvaj. Služi za repair, .. početnik koji bi sve iz prve složio po želji je moguć ali ne često.. :)

-ovisno o modu (bios-uefi).. stari disk treba obrisati, ne samo format.. nego particije-sve. Formatiranje je korak nakon kreiranja particija.. kad obrišeš, ostalo automatika odradi (ali automatika ne nudi neke opcije, pa ćeš možda ponoviti install ako nisi zadovoljan rasporedom diskova-particija/veličinom itd. pa i za probo, npr koja je razlika mbr-gpt, brzina.. bios-kompatibilnost).

-secboot je ugl nepotreban i može biti problem, ali ovisi o tovojim potrebama. KISS pravilo, ako ti nije potrebno, ako ne zanš čemu služi, tad je višak time i nepoželjno.

-svi alati su samo alati, za korištenje treba neko (minimalno) znanje .. i ne vjeruj svakoj temi-informaciji online, forum, yt, .. sto ljudi, 3245 različitih savijeta.. :)) i često su pogrešni jer nisu za tebe nego nekog drugog (drugi pc-potrebe..).

-strpljivo i imaš vrlo dobre šanse.. :)

Poruka je uređivana zadnji put pon 29.1.2018 16:14 (ihush).
13 godina
neaktivan
ihush kaže...

Pozdrav, može li se 1709 verzija onda aktivirati sa besplatnim studentskim ključem koji se dobije preko onthehub.com portala (vjerovatno neki Microsoftov servis)? Tamo se jedino može skinuti Windows 10 Education, Version 1703 (Updated March 2017). Hvala

16 godina

u pravilu, svaka verzija ima svoju licencu (key).. kao razlika home-pro.. ali možeš instalirati i probati, jer MS stalno mijenja pravila, dozvoljava ono što prije nije..

-s druge strane, nemaš ni poseban razlog brinuti o keyu.. jer sve radi i bez aktivacije (dok to MS dozvoljava).

-ako želiš biti siguran da će studentski key raditi, tad nabavi odgovarajući verziju kao edu.. raspitaj se na faxu, ako dobiješ key logično da postoji i info gdje-koji ISO-install.. ili vidi Msove download stranice, sve se može vrlo lako. (ne znam iz prve ruke, jer tko će sve te kombinacije provjeravati i čemu.. + stalne izmjene pravila a za licence je MS klasično šutljiv..).

15 godina
neaktivan
Gandza kaže...
ihush kaže...

Pozdrav, može li se 1709 verzija onda aktivirati sa besplatnim studentskim ključem koji se dobije preko onthehub.com portala (vjerovatno neki Microsoftov servis)? Tamo se jedino može skinuti Windows 10 Education, Version 1703 (Updated March 2017). Hvala

Mozes aktivirati pomocu kljuca Windowsa 8, Windows 8.1 ili Windows 7 koje si dobio na onthehub.com. Provjereno :)

13 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Ma drugu trebam instal. na lap, pa reko kad imam već ključ za dž. zašto mu ne bih dao kad meni ne treba. Tako da ne mora brinuti ako dođe to situacije gdje MS kaže ''e dosta je bilo džabane...''. Skinuo sam ja i EDU verziju 1703 za koju taj key i odgovara. Još jedno pitanjce, kakva je razlika između te EDU 1703 i ove zadnje 1709? Nešto drastično, ili samo fixovi? Šta mu je bolje/sigurnije/stabilnije da instaliram? On nema blage veze o OS-ovima i sl. tako da što sad ja instaliram to je i za narednih par godina sigurno..

Nisam ni znao da postoji taj sajt sa studentskim ključevima do skora (do Win 10), tako da ni nemam ključeve prošlih verzija Windowsa.. Imam neke provjerene ključeve Win. 7 Pro, mogu li oni nekako poslužiti? Nabavio sam ih ''sa strane''  (klasika).

Hvala momci, pozdrav

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Gandza kaže...

Ma drugu trebam instal. na lap, pa reko kad imam već ključ za dž. zašto mu ne bih dao kad meni ne treba. Tako da ne mora brinuti ako dođe to situacije gdje MS kaže ''e dosta je bilo džabane...''. Skinuo sam ja i EDU verziju 1703 za koju taj key i odgovara. Još jedno pitanjce, kakva je razlika između te EDU 1703 i ove zadnje 1709? Nešto drastično, ili samo fixovi? Šta mu je bolje/sigurnije/stabilnije da instaliram? On nema blage veze o OS-ovima i sl. tako da što sad ja instaliram to je i za narednih par godina sigurno..

Nisam ni znao da postoji taj sajt sa studentskim ključevima do skora (do Win 10), tako da ni nemam ključeve prošlih verzija Windowsa.. Imam neke provjerene ključeve Win. 7 Pro, mogu li oni nekako poslužiti? Nabavio sam ih ''sa strane''  (klasika).

Hvala momci, pozdrav

Kljucevima koje imas mozes aktivirati Windows 10 Pro. Najbolje da instaliras zadnju verziju tj. 1709.

16 godina
Windows 10 - općenito
morrisoN

0 0 hvala 0
8 godina
protjeran
Windows 10 - općenito

Već je (jučer navečer po našem vremenu) izašao novi build .214 koji također uključuje fix za problem s AMD-om.

https://support.microsoft.com/hr-hr/help/4058258/windows-10-update-kb4058258

Poruka je uređivana zadnji put pet 2.2.2018 18:26 (ridealong).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Primjetio sam da mi nesto guta 110MB RAM memorije. Tek od nedavno. Sta moze biti? Mnogo mi znaci 100MB, zato pitam. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
Pa ako ti nevidis u task manageru, kako bi netko ovdje to znao ??
17 godina

Vjerojatno misli na ono 7,89GB usable / 8GB.

15 godina
Almin94 kaže...

Primjetio sam da mi nesto guta 110MB RAM memorije. Tek od nedavno. Sta moze biti? Mnogo mi znaci 100MB, zato pitam. 

Pa nemreš imat od 8GB, svih 8 na raspolaganju!!!

To je sasvim normalno kako je kod tebe.

U biti možeš ali jedino kad ti je PC ugašen 

Some people are so poor... all they have is money!
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.2.2018 11:57 (andi.cro).
15 godina
neaktivan
andi.cro kaže...
Almin94 kaže...

Pa nemreš imat od 8GB, svih 8 na raspolaganju!!!

To je sasvim normalno kako je kod tebe.

U biti možeš ali jedino kad ti je PC ugašen 

Čudno, jer je prije bilo na raspolaganju svih 8GB, a sada 7.89GB. Vjerovatno se pokvarilo ono par megabajta... 

8 godina
protjeran
Windows 10 - općenito

imas li neku skrivenu virtualku?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Gorstak79 kaže...

Nemam

Btw windows fajlovi se automatski corruptaju prilikom čiste instalacije desetke na moj pc. sfc /scannow odmah pronadje probleme iako nista nije instalirano na pc, nakon cega 'in-place upgrade' rijesi sve i sfc /scannow uredno prolazi nakon toga i ne pronalazi greske, Windows spotlight 'proradi' itd. Ko zna sta se jos osteti... Ne znam sta se desi priliko instaliranja jer uredno instalira windows. Prethodno uradim secure erase. Na laptopu nikakvih problema, sve uredno radi i sfc ne pronalazi greske. Konfiguracija: FX 8320, Sabertooth 990FX, 8GB RAM memorije itd... 

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.2.2018 13:34 (Almin94).
8 godina
protjeran
Almin94 kaže...
Gorstak79 kaže...

Nemam

Btw windows fajlovi se automatski corruptaju prilikom čiste instalacije desetke na moj pc. sfc /scannow odmah pronadje probleme iako nista nije instalirano na pc, nakon cega 'in-place upgrade' rijesi sve i sfc /scannow uredno prolazi nakon toga i ne pronalazi greske, Windows spotlight 'proradi' itd. Ko zna sta se jos osteti... Ne znam sta se desi priliko instaliranja jer uredno instalira windows. Prethodno uradim secure erase. Na laptopu nikakvih problema, sve uredno radi i sfc ne pronalazi greske. Konfiguracija: FX 8320, Sabertooth 990FX, 8GB RAM memorije itd... 

procesor ti je overklokan vjerojatno..

16 godina

to je HW reserved dio.. ovisi o hardwareu, postavkama (bios/os/driver) uobičajeno za npr laptop, integriranu vga i ostale integrirane uređaje (audio, wlan..) + MSova odluka/filozofija kernel.

-ako je sve OK, zaboravi. Ako si čačkao neke postavke, tad se sjetiš i imaš odgovor (ako je prije bilo različito).

Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice