Windows 10 - općenito izdvojena tema

poruka: 15.406
|
čitano: 4.364.367
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
16 godina
Re: Windows 10 - općenito
headshot kaže...

Pozdrav ljudi,

zanima me kako da napravim folder sa npr. igrama koji nece biti samo folder na desktopu vec ce se pojavidi kao "ladica" na rubu ekrana? To sam vidio na windows visti i svidalo mi se pa me zanima kako to napraviti na win 10. Ne znam kako bih to nazvao ali je bio kao opcija da se sakrije taskbar sve dok se misem ne prede preko njega pa se on pojavi. Imam puno igara i ne zelim imati pun desktop ikona vec samo kada misem predem preko npr. desnog ruba ekrana da se pojave sve ikone.

Hvala

Pa možeš si napraviti "virtual desktop" i na njega staviti sve igre. Ne treba ti nikakav dodatni program!

Some people are so poor... all they have is money!
10 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

da li se windows update na win 10 pali ovako services-windows update-manual-start-apply-ok, ili umjesto manual treba staviti automatic?

0 0 hvala 0
16 godina
Windows 10 - općenito

Automatic ti treba biti, kaj ti to nije logično?

Moj PC  
1 0 hvala 1
10 godina
odjavljen
Nedac10 kaže...

da li se windows update na win 10 pali ovako services-windows update-manual-start-apply-ok, ili umjesto manual treba staviti automatic?

andi.cro kaže...

Automatic ti treba biti, kaj ti to nije logično?

Zasto je on uopste bio ugasen?

16 godina
Windows 10 - općenito

A ko ce ga znat...ili je sam korisnik petljao po tome ili ga je ugasio program za sprečavanje telemetrije kojeg je naravno opet korisnik bio pokrenuo.

Moj PC  
1 0 hvala 1
10 godina
odjavljen

Zato i kazem. Sto ga je gasio ako ga misli koristiti....

Neuki korisnici skinu neki program koji obecava brda i doline i onda kuku majko ne radi ovo ili ono ;)

Nekazem da je ovdje to slucaj.....

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.8.2017 10:08 (Torent).
15 godina
Torent kaže...

Zato i kazem. Sto ga je gasio ako ga misli koristiti....

Ja ga imam postavljenoga na manual jer update skida kad ja hoću, ne kad on hoće.

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D ps. pomoći ću svakome najbolje što mogu i znam. :D
10 godina
odjavljen

Al ti ocigledno znas sta radis ;)

10 godina
neaktivan
andi.cro kaže...

A ko ce ga znat...ili je sam korisnik petljao po tome ili ga je ugasio program za sprečavanje telemetrije kojeg je naravno opet korisnik bio pokrenuo.

Ja sam ga bio ugasio, jer sam tek stavio SSD disk i na njega instalirao OS, medjutim u 3 sata mi je pojelo preko 6 giga memorije, a da nista nisam instalirao na disk, pa sam mislio da windows radi neke updajte, pa sam to ugasio, ali kada sam gasio nisam vidio da li je stajalo automatic ili manual, posto gledam po youtubeu kod nekog stoji manual kod nekog automatic, pa sam zato i pitao.

10 godina
odjavljen
Nedac10 kaže...
andi.cro kaže...

Ja sam ga bio ugasio, jer sam tek stavio SSD disk i na njega instalirao OS, medjutim u 3 sata mi je pojelo preko 6 giga memorije, a da nista nisam instalirao na disk, pa sam mislio da windows radi neke updajte, pa sam to ugasio, ali kada sam gasio nisam vidio da li je stajalo automatic ili manual, posto gledam po youtubeu kod nekog stoji manual kod nekog automatic, pa sam zato i pitao.

Kakve veze ima ssd sa updateom? Zasto si gasio? Cisto me zanima logika iza toga.....

10 godina
neaktivan
Torent kaže...
Nedac10 kaže...
andi.cro kaže...

Kakve veze ima ssd sa updateom? Zasto si gasio? Cisto me zanima logika iza toga.....

ugasio da ne bih vise skidao update, i da mi ne uzima memoriju vise, jer za 3 sata 6 giga da ode, to ej ipak malo previse, ali sada sam opet upalio pa eto..

16 godina
Windows 10 - općenito

Pogledaj radije da ti nije upaljeno ono shadow copies  ili file history ali mislim to ne bi trebalo biti defaultno ukljuceno!

Uradi si i "disk clean up" te obilježi da traži i sistemske fajlove, to bi ti trebalo također osloboditi nešto mjesta pogotovo ako si nadograđivao winse pa imaš windows.old mapu!

Możeš si također smanjiti Pagefile i isključi si hibernaciju sa ovom komandom iz admin-cmd-a "powercfg -h off"

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.8.2017 13:08 (andi.cro).
Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Pozdrav, 

nakon zadnjeg apdejta 15063.502, cesto dobijem notifikaciju koja kaze da je Antivirus iskljucen i da je isti potrebno ukljuciti (vidi sliku). Medjutim, klikom na "Turn on" nista se posebno ne desava. Notifikacija se pojavi nakon cold boot Windowsa. Koliko vidim Kaspersky uredno radi a Winows defender sam iskljucio putem gpedit.msc.

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

Ima li netko link za skinut hrvatski jezični paket (računalo nema trenutno pristup internetu pa ne mogu preko control panela) za Win 10 CU verzija 1703 build 15063.502?

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Windows 10 - općenito

jeli moguc konferencijski video poziv, znaci video poziv s tri osobe na win phone viber ili je limit samo s jedan na jedan?

new to viber

Poruka je uređivana zadnji put pon 7.8.2017 6:32 (Killua).

0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
Pozdrav svima, kupio sam laptop u 3mj ove godine. Sa win 10 home edicion i u među vremenu mi ga je kolega digao na win 10 pro i sve je bilo ok do danas, od danas mi izbacuje da mi uskoro istječe product key i da ga moram ukucati! Što mi je činiti???unaprijed hvala...

0 0 hvala 0
17 godina
Beroshima kaže...
Pozdrav svima, kupio sam laptop u 3mj ove godine. Sa win 10 home edicion i u među vremenu mi ga je kolega digao na win 10 pro i sve je bilo ok do danas, od danas mi izbacuje da mi uskoro istječe product key i da ga moram ukucati!Što mi je činiti???unaprijed hvala...

ukucaj ga. (ili zovi kolegu) .. a onako usputno.. zašto je home mijenjan u pro? Možda je jači? :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
Windows 10 - općenito

Pa "pro" je za profesore a "home" je za kućanice...kaj ne?

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
ihush kaže...

ukucaj ga. (ili zovi kolegu) .. a onako usputno.. zašto je home mijenjan u pro? Možda je jači? :)

eh  --- odgovor nije naravno tebi ... ali svidjela su mi se podpitanja.

Značajki na Win 10 pro u odnosu na Win 10 home je nebitna za „normalne korisnik“ i ne trebaju im niti ih ikada koriste  .. više su to opcije za super napredne korisnike ili za posao ( složeniji posao dizajniranja ,programiranja… )

Izvor : http://www.techadvisor.co.uk/feature/windows/windows-10-home-vs-windows-10-pro-vs-windows-10-s-3618710/

Win 10 Home    Win 10 Pro

Stvaranje i pridruživanje domeni (radna mreža)       Ne                Da

BitLocker                                   Ne                Da

Upravljanje grupnim politikama                   Ne                Da

Udaljena radna površina                        Ne               Da

Hiper-V                                    Ne                Da

Dodijeljeni pristup                            Ne                Da

Enterprise Mode Internet Explorer                 Ne               Da

Windows Store for Business                     Ne                Da

Pouzdano podizanje sustava                     Ne                Da

Windows Update for Business                    Ne                Da

Maksimalno podržani RAM                     128GB            2TB

9 godina
neaktivan
Razlog prelaska na win10pro je slijedeći :kada sam kupio Asus X541U sa predinstaliranim win10 home samo mi je bila opcija da koristim engleski i srpski jezik, nije se mogao nikako instalirati hrvatski, e onda je djelatnik prodavnice nastupio i instalirao 10pro,da bi evo danas mi došla opomena da mi product key istječe! To je razlog
9 godina
neaktivan
Razlog prelaska na win10pro je slijedeći :kada sam kupio Asus X541U sa predinstaliranim win10 home samo mi je bila opcija da koristim engleski i srpski jezik, nije se mogao nikako instalirati hrvatski, e onda je djelatnik prodavnice nastupio i instalirao 10pro,da bi evo danas mi došla opomena da mi product key istječe! To je razlog
A navodno je instalirao 10pro jer je u njemu mogao mjenjati jezike po volji!
9 godina
neaktivan
Kako da ga ukucam kad ga nemam? :-)
17 godina
Pa, recimo, kupiš.
morrisoN

2 0 hvala 1
9 godina
neaktivan
Da, baš razmišljam o tome čitav dan, da sam normalan nebi ga kupio, a već mi došao win10home na compu zasto da to radim kad ga evo vec imam samo sto nije pri nego home, ali sam gore već naveo razlog zasto je prebacen na pro, pa cu gledati i ostati na njemu
11 godina
neaktivan

Postoje četiri rješenja za tvoj problem
1. Odeš do tog trgovca ( prodavatelja ) i upoznaš ga s posljedicama njegovog „pametnog „ posla pa neka ih riješi.
2. Skineš sa službenih stranica ,MediaCreationTool i novi Windows 10 home i instaliraš, trebalo bi se aktivirat ako ne uspije nazoveš službu za korisnike pojasniš problem ( malo izmijeniš problem ili zaobiđeš istinu .. ono kao greškom ti to napravio) i opet bi ti trebali aktivirat.
3. @morrisoN „Pa, recimo, kupiš„ Ako želiš zadržati pro verziju poslušaj njegov savjet.
4. Nešto na „ divlje“ registracija ..za što mislim da nema potrebe . Ono instalacija sedmice aktivacija pa nadogradnja… puno bespotrebnog posla i upitnog vijeka trajanja iako za sad radi.

Edit: Naravno postoji i 5. riješenje .. prodaš ga ... i 6. riješenje ... najmanje prihvatljivo .. tresneš ga o zid ili pod ( pri tom gledaj da ne oštetiš pod ili nekoga ne ozlijediš . Mjere sigurnosti u prvom redu ........ pa tek onda zadovoljstvo.

Poruka je uređivana zadnji put sub 26.8.2017 7:28 (razjaren).
17 godina
Beroshima kaže...
Da, baš razmišljam o tome čitav dan, da sam normalan nebi ga kupio, a već mi došao win10home na compu zasto da to radim kad ga evo vec imam samo sto nije pri nego home, ali sam gore već naveo razlog zasto je prebacen na pro, pa cu gledati i ostati na njemu

- mctom skineš (željenu verziju, za koju imaš licencu), kreiraš install, instaliraš, aktivirat će se automatski.

- nadogradnja je moguća s home na ('jaču') pro ali nije moguć downgrade. Zapravo install je isti (jedan), ovisno o keyu-licenci se aktivira (ili deaktivira) razlika navedena u postu prije... postoji metoda koju MS ne podržava, progooglaj ako želiš izbjeći clean install (za downgrade upisom keya s pro na home).

- MS možda nekome neobično, prodaje soft.. dio te priče je i cijena. Ako želiš pro, tad moraš kupiti licencu-key za pro. Umjesto tvrdoglavosti, popričaj s trgovcem (mada ne vidim njegovu krivicu, osim što je išao prčkati nešto što si kao korisnik mogao/morao sam), jer problem nije ni postojao tj trebalo je napraviti reinstall željenom verzijom iz aktivne verzije win.. (prva crtica). :)

9 godina
neaktivan
Da ali u toj win10home ediciji nije bilo Hrvatskog jezika ama baš nikako nego jedini izbor za naš jezik je bio srpski i engleski i ništa više i zato sam revoltiran otišao prodavcu i rekao mu da nešto napravi ali nisam znao da garancija ne pokriva software već samo hardware i on je to uradio svojevoljno eto da mi učini uslugu upravo sam odnio laptop prije nekih pola sata i rekao mi je da dođem za nekih sat vremena navodno on ima generički ključ koji će ukucati i trebao bih biti godinu dana miran po njegovoj priči ali koliko sam shvatio čitajući po forumima da se ja mogu vratiti na windows home edišn ako nisam radio disc cleanup, a znam da nisam, tako ako se dalje nastave sr**a, vratim ga na ingliš ili Bre srpski i mirna herceg-bosna ;-)
17 godina
Beroshima kaže...
Da ali u toj win10home ediciji nije bilo Hrvatskog jezika ama baš nikako nego jedini izbor za naš jezik je bio srpski i engleski i ništa više i zato sam revoltiran otišao prodavcu i rekao mu da nešto napravi ali nisam znao da garancija ne pokriva software već samo hardware i on je to uradio svojevoljno eto da mi učini uslugu upravo sam odnio laptop prije nekih pola sata i rekao mi je da dođem za nekih sat vremena navodno on ima generički ključ koji će ukucati i trebao bih biti godinu dana miran po njegovoj priči ali koliko sam shvatio čitajući po forumima da se ja mogu vratiti na windows home edišn ako nisam radio disc cleanup, a znam da nisam, tako ako se dalje nastave sr**a, vratim ga na ingliš ili Bre srpski i mirna herceg-bosna ;-)

- (ne slušaš..) trebao si skinuti željenu verziju tj. sad je to sve zajedno (w10-home/pro/32-64..) +CRO i reinstalirati-upgrejdati (nije upgrade, samo bi bio novi željeni jezik) bez ikakve promjene keya-licence.

- pošto MS nudi ugrade s home na pro ali ne i obrnuto, sad imaš problem. (može i bez installa, ne znam napamet, izgooglaj) .. dobre sam volje, pa evo :) .. klik.

.. zapravo, post je zbog ostataka, tj. problema koji nije smio ni postojati, roba-garancija ... i petljanje na pogrešan način koje napravi veći problem a 'nitko nije kriv'..

- win10 (od win8) možeš bilo kad, obrisati, instalirati od nule (clean) .. bez keya, jer jednom aktiviran (ono što ljudi nazivaju legalan-originalan, precizno, važeći!) key će biti automatski aktiviran kad se spoji na MSov server. (osim ako nije originalan-valjan,

zloupotrebljen i sl.). Već godinu nema ni problema za unos keya u procesu instalacije (nudi se preskakanje). Tako da instalacija nije problem.. problem je što takva roba nije smjela biti u prodaji (pogrešno tržište, regija, tj. muljaža trgovaca-distributera). Svaka roba na tržištu mora dolaziti s dokumentacijom i jezikom za to tržište. (ali za PC HW i SW nema stvarne kontrole države, inspektorat nema ideju što raditi..), tj tu počinje problem, jer nisi ti kao kranji kupac to trebao raditi sam, nego je to distributer-proizvođač morao napraviti prije prodaje (prije stavljanja na tržište). Predinstaliran SW je stvar OEMa, ne MSa i kupca.

Iz tog dalje, kad trgovac kaže da za soft nema garancije, ima.. to je roba-artikl tj sam laptop-računalo je roba i dolazi sa SWom, garancija je za robu tj točno taj laptop s točno tim OSom i računom i u slučaju kvara opet dobiješ 'isti' (identičan) sa SWom. Jednako kao da je u pitanju npr HDD ili miš ili BILO KOJA ROBA jer je roba i ima garanciju. Ne sam soft nego računalo-artikal-roba.

Garanciju ne rješava trgovac (niti ga se pita, niti on odgovara na pitanje.. iz dupeta), nego ovlašteni servis-distributer, dok je trgovac samo posrednik (koji nije smio petljati, niti prodavati robu bez valjane deklaracije i SVEG PRATEĆEG, povezanog za konkretnu robu, tj. tržište.. npr na WC papiru mora biti i HR verzija deklaracije, na DVD-mediju-filmu, mora biti HR jezik itd.. Trgovac jednostavno nije smio instalirati ništa uz to zbrljaviti aktivnu verziju tj licencu-key. Pošto je jedini legalni key-licenca za tebe upravo ono što si kupio i imaš račun, svaku drugu verziju (pa da ti je pokloni i osobno B.Gates) bez računa zapravo nemaš, nemaš licencu (kao dozvolu za vožnju auta, nemaš...). Keyevi se ne poklanjaju tj licenca je jednako kao vozačka dozvola, tuđe=nije tvoje. Daljnja priča kako ćeš biti miran godinu dana je samo priča.. glupost.

Ne miješati garanciju (koju daje proizvođač) za reklamaciju kvara i odgovornost trgovca za nedostatke. Kupac može birati osnovu za reklamaciju, garancija ili trgovac. Pošto je 'nelegalna' verzija na tržištu možeš to tražiti od trgovca (koji se već upetljao)... ili jednostavnije, zašto si uopće ušao u kompliciranje.. traži novac nazad.

.. problem je 'samo' što smo kao država neregulirani za PC (i SW i HW). Drž se toga da je morala biti HR verzija, da je trgovac pogriješio .. ili otklanjanje nedostatka ili novac. Drugi key nije rješenje jer je (zvuči nelogično?) nelegalan. Za tebe je jedini legalan (čitaj valjan, validan, dokaziv) key za home verziju. Može ti trgovac pokloniti pro (licencu) tj kupiti u maloprodaji i dati ti win-pro key s računom, tad ćeš imati dva računa, za računalo (s oem licencom) i za retail kupljen win-10-pro. Time će trgovac imati minus od cca 800-1500kn ovisno koliko lupe cijenu retail verzije... i kad se to izračuna, vjerojatnije da će pristati na povrat računala ili će pronaći nekog tko će sve vratiti na početno (originalno) stanje, tj instalirati OS s važećom-valjanom licencom + odgovarajućim regionalnom postavkama u koje spada i jezik (podsjetnik, WC papir i deklaracije... čak za čarape mora biti deklaracija s prijevodom.. inspektori/država su stvarno u slučaju softwarea nedorečeni).

kao pomoć, potraži (natuknice): pravila za distribuciju robe na nekom tržištu, oem, proizvođač-distributer-trgovac-servis +garancija i odgovornost trgovca, deklaracija robe, roba, OEM računalo (HW+SW).

C/P čl.18..

Članak 18.

(1) Obavijest o proizvodu mora se nalaziti na proizvodu ili ambalaži, a za njezino postojanje na proizvodu i potpunost odgovoran je trgovac.

(2) Svi podaci iz obavijesti o proizvodu iz članka 17. stavka 2. ovoga Zakona moraju biti istiniti, jasni, vidljivi i čitljivi te napisani hrvatskim jezikom i latiničnim pismom, što ne isključuje mogućnost istodobne uporabe i drugih jezika i znakova lako razumljivih potrošaču. Za podatke iz obavijesti o proizvodu odgovoran je proizvođač, a za uvozne proizvode uvoznik.

- za računala vrijedi jednako kao za wc papir, čarape.. dakle, mora biti i jezik u suprotnom ta roba nje za to tržište (nema distributera ili je na crno/sivo..). Zakon pokriva sve robe, računala su specifična i nećeš pronači preciznije (za SW se ugl govori o zaštiti autorskog prava, licencama i sl. često se SW navodi da nije u garanciji.. no ima i npr HPova na poleđini, oznaka garancije kao tri broja-godine, na hw/sw/bateriju sve tri garancije su neovisne-odovjene).

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.8.2017 12:23 (ihush).
13 godina
neaktivan
Killua kaže...

jeli moguc konferencijski video poziv, znaci video poziv s tri osobe na win phone viber ili je limit samo s jedan na jedan?

new to viber

ehm

16 godina
Windows 10 - općenito

99% sam siguran da ne možeš odjednom sa 3 osobe  

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.8.2017 17:48 (andi.cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Windows 10 FAQ, Windows 10 - problemi
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice