2x win7 na jednom kompu, naknadno brisanje jednog

poruka: 4
|
čitano: 2.570
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Iako ima sličnih tema (koje sam pročitao) pitao bih ponovo.

Želio bih napraviti sljedeće.

Na novi SSD disk instalirati win7 i ostale programe koji mi trebaju.

U laptopu u kojeg sam stavio SSD već imam disk koji ima 2 particije, jednu sistemsku za win i programe (C), i jednu na kojoj mi je sve ostalo.

Želio bih instalirat win7 i programe na SSD, ali želim zadržat i postojeću instalaciju bar 2 mjeseca dok sve na SSDu i novoj instalaciji ne posložim kako mi odgovara.

Ono što me muči je,

1. ako nakon 2 mjeseca odlučim brisati postojeću instalaciju i formatirati taj disk (sad C particija), što će se dogoditi?

2. mogu li nakon formatiranja C partije dodijeliti to slovo SSDu?

3. mogu li sad prije instalacije novih win7 na SSD, promijeniti slovo C u npr X, a SSD-u odmah dodijeliti C?

Hvala svima na odgovorima.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: 2x win7 na jednom kompu, naknadno brisanje jed
shadowplay kaže...

Iako ima sličnih tema (koje sam pročitao) pitao bih ponovo.

Želio bih napraviti sljedeće.

Na novi SSD disk instalirati win7 i ostale programe koji mi trebaju.

U laptopu u kojeg sam stavio SSD već imam disk koji ima 2 particije, jednu sistemsku za win i programe (C), i jednu na kojoj mi je sve ostalo.

Želio bih instalirat win7 i programe na SSD, ali želim zadržat i postojeću instalaciju bar 2 mjeseca dok sve na SSDu i novoj instalaciji ne posložim kako mi odgovara.

Ono što me muči je,

1. ako nakon 2 mjeseca odlučim brisati postojeću instalaciju i formatirati taj disk (sad C particija), što će se dogoditi?

2. mogu li nakon formatiranja C partije dodijeliti to slovo SSDu?

3. mogu li sad prije instalacije novih win7 na SSD, promijeniti slovo C u npr X, a SSD-u odmah dodijeliti C?

Hvala svima na odgovorima.

Isključi postojeći disk ,instaliraj Windows. Kad završiš ,možeš natrag priključiti stari disk.

Tako ćeš imati dva neovisna sistema ,svaki na svojem disku i sa svojim boot sektorom. I svaka sistemska particija će biti C:!

Kad odlučiš ,možeš jednostavno obrisati stari OS ,bez bojazni da ćeš izgubiti mogućnost bootanja!

Možeš sa EasyBCD-om napraviti dual boot ili bootati u svaki OS preko fast boot menija (F2 ,F4 ,F8 (ili koja već) tipka odmah nakon paljenja PC-a).

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.12.2012 13:25 (kizo2703).
15 godina
neaktivan

Hvala na savjetu. To ću napraviti.

--------------------------

Napravio sam što mi je trebalo, ali samo da javim kako je prošlo.

Izvadio sam stari disk i ubacio novi SSD.
Na njemu je nova instalacija winsa, particija je oznake C (samo jedna ukupnog kapaciteta diska).
Instalirao sam EasyBCD i postavio tu particiju kao glavnu.

Ubacio sam stari disk, koji ima 2 particije od kojih je jedna sistemska oznake C.

Kad sam u winsima koji su instalirani na SSDu, oznaku C ima SSD, oznaku D ima stara sistemska particija na drugom disku, i treća je ionako nebitna.

Kad se prebacim na winse na starom disku, oni su na particiji C, ali SSD disk niti ne vidim, kao da ga nema u kompu.

U Disk Managementu vidim oba diska, SSD nema dodijeljenog nikakvog slova.

Ja sa zadovoljan jer ću polako instalirati sve potrebne stvarčice na SSD i kad sam siguran da sam sve podesio kako treba, samo ću formatirati staru sistemsku particiju.

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.12.2012 19:22 (shadowplay).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: 2x win7 na jednom kompu, naknadno brisanje jed
shadowplay kaže...

Kad se prebacim na winse na starom disku, oni su na particiji C, ali SSD disk niti ne vidim, kao da ga nema u kompu.

U Disk Managementu vidim oba diska, SSD nema dodijeljenog nikakvog slova.

Nema slova jel ga nisi prethodno (prije instalacije) ''upoznao'' sa starim sistemom. Nikakav problem - samo dodjeli slovo.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice