Polaganje vozačkog izdvojena tema

poruka: 2.915
|
čitano: 1.353.934
|
moderatori: XXX-Man, pirat, vincimus, DrNasty
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Polaganje vozačkog

Morate se usuglasit sto podrazumijevate pod kocenje motorom.

Netko je bio napisao da je isao 40ak i onda ubacio u drugu i kvacilo polako pustao dok nije dosao do 25(tako ga i instruktor ucio). Pa to je UZAS. Ili bilo kakvo slicno sa polaganim pustanjem kvacila, UZAS. Ne moze mi nitko reci da je takvo kocenje motorom ispravno.

Ili radije pustit recimo dizela sa 3.5 da se spusti na 1.8 obrtaja umjesto da to uradite i sa kocnicom. Pa dizel je u pitanju pobogu.. 

Benzinski su motori ocito druga prica. Ekspolzije u motoru su manje, imaju uvijek vise raspona za igranje, i takav stil voznje ih posebno ne smeta. Ali zasto, zasto kocit motorom kad postoji kocnica? 

Shvacam da ako se zeli usporit sa 80 na 60, sa 60 na 40; da se samo pusti sve da automobil sam uspori, OK (ali to ja ne smatram kocenje motorom). Ili sa 80 recimo malo ostrije na 40 a da se pritom I CUVA KOCNICA malo i istovremeno prebaci u nizi stupanj; takodjer pametno. Ali da se ni ne takne kocnica, nego samo ubaci u manju i koci motorom, KATASTROFA.

Zar vecina ne moze "osjetit" sta odgovara automobilu?

Takodjer, kakva sranja da je po losem vremenu bolje kocit motorom?? Ako je u pitanju doslovno led, DA. Ali bar danas auta imaju i ABS, ESP, ASR a i svatko sa i malo osjecaja ce znat koliko kocnicu naglo smije stisnut pri suhoj i mokroj cesti.

Moj PC  
0 2 hvala 0
17 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Ummm, koji je to odgovarajući znak rukom ako namjeravam prikočiti? Što ako netko ima zatamnjena stakla - kako će itko iza vidjeti što ovaj mlatara rukama?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Polaganje vozačkog

Najbolje je lipo kad triba zakocit otvoris vrata livu nogu vanka i sila put dolje ... ...

ovo je žalosno šta se ovdije piše ... lik tvrdi nesto suprotno 99% od  vozacke populacije ....

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/

2 0 hvala 0
16 godina
Re: Polaganje vozačkog
ante5656 kaže...

Najbolje je lipo kad triba zakocit otvoris vrata livu nogu vanka i sila put dolje ... ...

ovo je žalosno šta se ovdije piše ... lik tvrdi nesto suprotno 99% od  vozacke populacije ....

Ovdje, a ne ovdije, ali nebitno. To sto ti ne ide gramatika ne znaci da nuzno nisi u pravu za svoju tvrdnju, ali..

Kazes 99%? Otkud ti ta brojka? Argumentiraj zasto mislis da ono sto sam ja napisao nije u redu.

I ako tvrdim nesto suprotno od vecine (sto nije slucaj), ne znaci da nisam u pravu. U africi jos ima plemena koji zabiju kitu u zemlju i masturbiraju jer smatraju da je tako oplodjuju i da im ona zauzvrat daje plodove. 99% njihove populacije(kako ti to kazes) to radi i misli da je to ispravno, a vidi, zacudo, nisu u pravu. 

17 godina
passat kaže...

Ovdje, a ne ovdije, ali nebitno. To sto ti ne ide gramatika ne znaci da nuzno nisi u pravu za svoju tvrdnju, ali..

Kazes 99%? Otkud ti ta brojka? Argumentiraj zasto mislis da ono sto sam ja napisao nije u redu.

I ako tvrdim nesto suprotno od vecine (sto nije slucaj), ne znaci da nisam u pravu. U africi jos ima plemena koji zabiju kitu u zemlju i masturbiraju jer smatraju da je tako oplodjuju i da im ona zauzvrat daje plodove. 99% njihove populacije(kako ti to kazes) to radi i misli da je to ispravno, a vidi, zacudo, nisu u pravu. 

Problem je u tome što bi volio vidjeti jednu relevantnu informaciju kako kočenje motorom nije preporučljivo. Na stranu što to sami proizvođači rade (npr. tempomati), preporučuju instruktori, servisi ni uputstva ne zabranjuju, jedini način sigurne vožnje (npr. dugi spustovi), gdje je točno problem?

17 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Vi koji ne možete smislit kočenje motorom, nije baš da ste naveli dobre razloge. "Rekao mi mehaničar" i "osjećaj za dobro" po meni nisu dobri razlozi.

U čemu je problem ako okretaji padnu ispod 2k, a znaš da ćeš ići još sporije, problem prebaciti u nižu? Nije da treba 10 dana motoru da digne okretaje pa se pali kuplung, nije da šteti što skoče okretaji (dok skače u normalnim granicama), a štede se kočnice.

Svi imamo svoj stil vožnje, netko ne koči motorom i sve 5, netko koči i isto sve 5, samo što vas se par našlo čuditi i zgražati.

Kolega forumaš je gore napisao da je kočenje motorom loše jer nepogonski kotači ne koče insinuirajući da onda ti kotači proklizavaju što nije istina. Baš zato što nisu pogonjeni, vrtnja tih kotača je razmjerna brzini auta. Naravno, i kotač ima masu dakle i inerciju, i nemoguće ga je zaustaviti u trenu ali na njega djeluje dovoljna sila pritiska auta da u dodiru s podlogom u svim uvjetima stvara dovoljno trenja da brzina vrtnje kotača nastavlja pratiti brzinu kretanja auta. Naravno, govorim za metodu kočenja motorom gdje se auto sporo zaustavlja i nema naglih promjena brzine.

Na poledici se možete pozdraviti s ABS-om i uz kočenje motorom je puno sigurnije voziti.

Mene su u autoškoli učili da je najbolja metoda kombinirano kočenje motorom i kočnicom iz razloga što je kolega forumaš naveo da auti iza vide da kočite. Iako niste dužni kočiti kočnicom, dobra je praksa barem lagano prikočiti da signalizirate drugim vozačima da usporavate.

Do you understand life?! Do you?!
Moj PC  
6 0 hvala 0
16 godina
Old Iggy kaže...
passat kaže...

Problem je u tome što bi volio vidjeti jednu relevantnu informaciju kako kočenje motorom nije preporučljivo. Na stranu što to sami proizvođači rade (npr. tempomati), preporučuju instruktori, servisi ni uputstva ne zabranjuju, jedini način sigurne vožnje (npr. dugi spustovi), gdje je točno problem?

Namjena tempomata nije kocenje motorom, nego cuvanje konstantne brzine. (Iako se moze namjestit na 40 pa ga pustit niz brdo, ali kako im to nije primarna namjena, ipak mislim da proizvodjaci nisu to uzimali kao velik dio slucaja)

Instruktori su strucnjaci za upravljanje automobilima, a ne njihovo odrzavanje. Moze se neki instruktor uistinu razumit u automobile, ali NE zato sto ima titulu da je instruktor.

Da, slazem se za spusteve, al to nije punokrvno kocenje motorom. I tad, radije bih ubacio u cetvrtu i krstario na 80kmph i 2.5k obrtaja (i povremeno prikocio na ispod 80, pa nek se sam popne opet) nego iz cetvrte u trecu sa polaganim pustanjem kvacila ga tjerao na 3.6k obrtaja samo da ne diram kocnicu (govorim o dizelu). UZAS.

Shvacam ja za spusteve, za polagano kocenje, za situacije gdje ce se radije pustit noga sa gasa i pustit auto da uspori u sljedecih 100 metara sa 100kmph na 75 pa onda nastavit u nekom ritmu poslije krivine opet po gasu i to je OK(vjerojatno se u ovom i slazemo).. Pa da se nikako ne koci motorom, spalili bi kocnicu za mjesec dana . Ali da kocenje motorom moze zamijeniti (i da treba zamijeniti) noznu kocnicu, da se treba cesce pribjegavati da se automobil uspori ubacivanjem u nizi stupanj prijenosa nego sa kocnicom, se apsolutno ne slazem i smatram da takvo koristenje steti nizu dijelova jer ih izlaze nepotrebnom velikom stresu. 

Jel to dokazano? Nije. Mogu li ja to znanstveno dokazat? Ne mogu.

@i_rambo_plache "U čemu je problem ako okretaji padnu ispod 2k, a znaš da ćeš ići još sporije, problem prebaciti u nižu?

Naravno da nema problema, slazem se da je to ok. Samo nismo se svi usuglasili oko istog pojma kocenja motorom.

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2015 0:06 (passat).
14 godina
passat kaže...
ante5656 kaže...

Nemoj ti meni seljaku govorit o gramatiki(šala) ... :D od brzine pisanja nemam vremena gledati gramaticke pogreske ..ali kao sto si sam rekao nebitno ...

a sto se tice moje poruke nije bila namjenjena tebi nego doticnom gospodinu sa prosle stranice šta ima sliku avatara ''štrudl''  ..da oept moja greska ..triba san ga citirat :D

Edit mislio sam na korisnika R2R...

EH da i jos jedna stvar  koju sam naglasija u starijem postu ..... prilikom vožnje automobila pri nekoj večoj brzini .. u slučaju stiskanaj kumpluga (znaci izbjegavanja kočenja motorom) vrlo lako može doći do gubitka kontrole nad vozilom i samim time moze doci do veče štete i tragedije nego prilikom kočenja motorom ...

I daj ekipa nemojte mi filozofirat kočenje usporavanje tralala zna se dobro na što se misli ....

Edit ..naravno nisam zagovornik toga da rastežemo auto pa da kočenje peglamo na 500 m i tako živciramo dotičnog iza sebe....nego kombinacijom motora i kočnice se sve lagano bez trzaja i opsanosti izvodi ...jer na jedan način dok auto koci motorom to je onaj osječaj kao da npr pasa držiš na uzici ikontroliraš ..a kad stisnem kumplug tada se javlja osječaj nemogučnosti kontrole ..što mlade i neiskusne vozače može koštati ... ... ...

NA OVOM FORUMU SVAKI PUT KAD OTVORIM NOVU TEMU ILI NESTO PITAM MORAM DVA PUTA PITATI TJ PONOVITI DA BI MI NETKO ODGOVORIO...PA PITAM SE PITAM ZAŠTO :/
Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2015 11:17 (ante5656).
16 godina
ante5656 kaže...

Nemoj ti meni seljaku govorit o gramatiki(šala) ... :D od brzine pisanja nemam vremena gledati gramaticke pogreske ..ali kao sto si sam rekao nebitno ...

a sto se tice moje poruke nije bila namjenjena tebi nego doticnom gospodinu sa prosle stranice šta ima sliku avatara ''štrudl''  ..da oept moja greska ..triba san ga citirat :D

Edit mislio sam na korisnika R2R...

EH da i jos jedna stvar  koju sam naglasija u starijem postu ..... prilikom vožnje automobila pri nekoj večoj brzini .. u slučaju stiskanaj kumpluga (znaci izbjegavanja kočenja motorom) vrlo lako može doći do gubitka kontrole nad vozilom i samim time moze doci do veče štete i tragedije nego prilikom kočenja motorom ...

I daj ekipa nemojte mi filozofirat kočenje usporavanje tralala zna se dobro na što se misli ....

Edit ..naravno nisam zagovornik toga da rastežemo auto pa da kočenje peglamo na 500 m i tako živciramo dotičnog iza sebe....nego kombinacijom motora i kočnice se sve lagano bez trzaja i opsanosti izvodi ...jer na jedan način dok auto koci motorom to je onaj osječaj kao da npr pasa držiš na uzici ikontroliraš ..a kad stisnem kumplug tada se javlja osječaj nemogučnosti kontrole ..što mlade i neiskusne vozače može koštati ... ... ...

Pa da, sad ocito dijelimo isto misljenje. Takvo kocenje motorom i ja smatram ispravnim. Pritiskanjem kocnice, pa cekanja da obrtaji spadnu na odredjenu razinu pa onda ubacivanje u nizu brzinu i nastavak kocenja motorom i kocnicom  je naravno potpuno intuitivno i ispravno sto si i sam naveo.

Ali kada sam procitao gore da je nekog instruktor ucio kako treba iz trece prebacit u drugu i onda samo sa napola otpustenim kvacilom kocit dok se ne uspori da se moze prec preko lezeceg, pa umalo nisam srcani dobio. I onda jos kolega ispod (doduse, mozda ne misleci na takvog instruktora) navede da i instruktori sami te neke teorije predlazu pa ih se treba slusat -.-

Mislim, vjerojatno se svi slazemo oko mjere kojom je "zdravo" kocit motorom, ali na ono sto ti kazes "zna se dobro na što se misli", pa ocito se ne zna :P

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.5.2015 13:47 (passat).
14 godina

Tako je kolega potpuno se slazem s tobom .... kocenje na nacin da se pri velikoj brzini u određenom prijenosu prebacuje u nižu i pušta kumplug s ciljem naglog usporenja nikako ne odobravam ...

11 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

ja sam prije tjedan dana polozio, sve iz prve, polagao sam paralelno sa skolom pa je malo duze trajalo, ali sve u svemu ok, ispitivac na voznji je bio normalan, vozio nekih 20min i to je to, nisam gresku napravio

aka Megatr0n_HR/MarkoCvP
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.6.2015 9:23 (alien20).

1 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Želim polagati vozački za B kategoriju, pa sam se malo informirala o cijenama. Dobila sam svakakvih informacija i svakakvih cijena. Na hak-ovim stranicama pišu jedne cijene a u autoškoli sma dobila drugačije cijene. Zanima me da li je ovo na hak-u zastarjelo ili je to u autoškoli neka navlakuša.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
maris kaže...

Želim polagati vozački za B kategoriju, pa sam se malo informirala o cijenama. Dobila sam svakakvih informacija i svakakvih cijena. Na hak-ovim stranicama pišu jedne cijene a u autoškoli sma dobila drugačije cijene. Zanima me da li je ovo na hak-u zastarjelo ili je to u autoškoli neka navlakuša.

mene je izaslo 6500kn sa popustom na gotovinu

aka Megatr0n_HR/MarkoCvP
14 godina
Polaganje vozačkog

Ekipa,evo baš me zanima vaše mišljenje u svezi pitanja koje odnedavno mući sve na Brođane.

Ovo je orginalna slika novoga rotora u Sl.Brodu i pocele su kruziti glasine da policija kaznjava vozace na foru pomalo nejasnoga zakona.

Na rotoru postoje desni skretaći,tj. trake za skretanje u desno,bez da se ulazi u kružni tok!

Eh sada pitanje-smije li se automobilom ući u rotor i odmah potom izaći na prvom izlazu?

Na taj naćin vozila imaju prednost nad desnim skretacima iz trake,jer je trokutom oznacena prednost.

U biti znam da se to ne smije raditi,ali zanima me ima li policija zakonske osnove kazniti nekoga tko je to napravio?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Polaganje vozačkog

Ja bih rekao da je dopušteno, nema nikakvog znaka koji zabranjuje.

Svi smo mi Mentalist.

3 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

jel te 6500 izašlo i sa lječničkim i ispitima ili samo u autoškoli

Poruka je uređivana zadnji put sri 3.6.2015 17:53 (maris).
14 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog
Mene je izaslo 1000€ sa svime (lijecnicki, predavanja, voznje, prva pomoc, ispiti)
Watercooled CPU. Bubni PP, ako te nešto zanima :) Sponsored by Noiseblocker.
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina
maris kaže...

Cijena ovisi o autoškoli, nisu velike razlike, ali može biti parsto kuna. Ja sam platio kao na slici, a koliko sam nabrzinu googlao sve cijene su prilično slične, 5700-5900kn+HAK+prva pomoć+lječnički

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
11 godina
neaktivan
maris kaže...

sa svime (sva 3 ispita, svi sati i lijecnicki), to sam platio i nista vise nisam morao

aka Megatr0n_HR/MarkoCvP
Poruka je uređivana zadnji put sri 3.6.2015 20:10 (alien20).
17 godina
neaktivan
Milka30 kaže...

Ekipa,evo baš me zanima vaše mišljenje u svezi pitanja koje odnedavno mući sve na Brođane.

Ovo je orginalna slika novoga rotora u Sl.Brodu i pocele su kruziti glasine da policija kaznjava vozace na foru pomalo nejasnoga zakona.

Hmm, ne vidi se baš sve, ali vjerojatno se podjednako "isplate" obje varijante: na desnoj traci bi izgubio prednost pri uključivanju na glavnu cestu/izlaz iz rotora, na rotoru bi izgubio prednost pri uključivanju u rotor. Ne vidim zašto ne bi smio raditi oboje.

11 godina
neaktivan
DigiMagic kaže...
Milka30 kaže...

Hmm, ne vidi se baš sve, ali vjerojatno se podjednako "isplate" obje varijante: na desnoj traci bi izgubio prednost pri uključivanju na glavnu cestu/izlaz iz rotora, na rotoru bi izgubio prednost pri uključivanju u rotor. Ne vidim zašto ne bi smio raditi oboje.

pa ako ce odmah ici desno, vise mu se isplati koristiti traku za desno, jer propusta samo one koji iz toka idu desno, a ne sve u toku

aka Megatr0n_HR/MarkoCvP
10 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Koliko ste sati odvezli po otvorenoj cesti?

Ja polazem, ispite sam rijesio 120/120, sad sam na voznji, odvozio vec 10 sati od kojih sam 4 ili 5 sati izgubio na otvorenoj cesti, mislim da je to puno i da instruktor to dozivljava kao da mu prije vrijeme dodje i da moze nesmetano tipkat po mobitelu...
Inace ne objasnjava puno, jedino mi kaze kad negdje pogrijesim, znaci eto u tih prvih 10 sati, 2 puta sam preso preko pune linije pred raskrizje, 2 puta je on morao kocit kako bi propustio pjesaka (ja bi ih vjv zgazio) i jednom sam oduzeo prednost...

0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Po zakonu mozes trazit izmjenu instruktora.. I po meni bi trebala ako je tako kao sto kazes..

Ja sad odvezo 2 sata po otvorenoj cesti, i to ono prigradske a ne neke skroz brze..

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

ja sam prva 2h vozio po selima i lokalnim cestanam, 2h na autocesti i sve ostalo u gradu

aka Megatr0n_HR/MarkoCvP

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
foobar333 kaže...

Po zakonu mozes trazit izmjenu instruktora.. I po meni bi trebala ako je tako kao sto kazes..

Ja sad odvezo 2 sata po otvorenoj cesti, i to ono prigradske a ne neke skroz brze..

I ja sam možda samo 10-15 sati na otvorenoj cesti (autoput i magistrale) i to većinom na početku dok nisam ostvario neki kontakt s autom.

Ja mislim da bi trebao pričekati, a to da priča na mobitel ti je najbolje reći svom ocu da mu zabrani jer instruktori zaborave da su oni zaposleni i podređeni tj. služe pa misle obrnuto.

10 godina
neaktivan
a gdje si ti polagao jer je to ipak manje od onih 1000 eurića
alien20 kaže...
maris kaže...

sa svime (sva 3 ispita, svi sati i lijecnicki), to sam platio i nista vise nisam morao

11 godina
neaktivan
maris kaže...
a gdje si ti polagao jer je to ipak manje od onih 1000 eurića
alien20 kaže...
maris kaže...

Autoaskola GAS Bilje, s time da sam gotovinski odmah platio

aka Megatr0n_HR/MarkoCvP
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.6.2015 8:42 (alien20).
10 godina
neaktivan

Ja samu đakovu tako da mi to baš i nije blizu. Ipak mi nije jasno zašto mi neki govore da ne može biti jeftinije od nekih 7200 kuna, jer tako određuje HAK a kod nekih opet može. Nije baš da imam 1000 kuna viška, jer imam neugodnih iskustava od prije. Polagala sam prekvalifikaciju dogovorenu po jednoj cijeni, a na kraju ispalo puno više.

Upisala bi kod ovih što nude jeftinije ali ne znam kako će završiti.

13 godina
neaktivan
Polaganje vozačkog

Dobar dan ljudi,imam jedno pitanje,čuo sam da motor do 49 kubika i 2 kw možeš voziti bez vozačke dozvole,tj. da se ne treba imati polozen vozacki.(Radi se o tomosu, automatiku)

Sad dali neko zna odgovor?Hvala

0 0 hvala 0
14 godina
Znalac111 kaže...

Dobar dan ljudi,imam jedno pitanje,čuo sam da motor do 49 kubika i 2 kw možeš voziti bez vozačke dozvole,tj. da se ne treba imati polozen vozacki.(Radi se o tomosu, automatiku)

Sad dali neko zna odgovor?Hvala

Ne možeš!

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice