Stop krivotvorinama i piratstvu zaključana tema

poruka: 365
|
čitano: 119.644
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
Re: Stop krivotvorinama i piratstvu
M_dipl. kaže...

Sve neke žrtve ovdje, jadni igraju igrice koje nisu platili i onda se po forumima žale na općenito nisku kvalitetu modernih igara.

Pišeš gluposti. Dobar dio ljudi će igru isprobat i kasnije kupit ako mu je okej.

Ne znam za tebe, ali meni je normalnije misliti na sebe i svoj džep, a ne na džep izdavačke kuće. Zakaj da ostanem bez 50€ ako ne moram? Zakaj da dam svoj novac za Dragon Age 2 koje je totalno smeće? Tih 50€ bolje i radije iskoristim za brisanje guzice.

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.

2 1 hvala 0
17 godina
M_dipl. kaže...

Neće, većina će je "isprobati" do kraja i onda zaboraviti a ne kupiti.

Nije ovdje stvar u razmišljanju o svom džepu. Da parafraziram jednog velikana: vaše piratstvo ne proizlazi iz slabosti vašeg mišljenja (vi znate što i kako biste trebali činiti) nego iz slabosti vašeg cijelog karaktera. Enough said.

Btw. ja imam preko 300 igara, i nije mi žao novaca za njih. Informiraš se o igri, pogledaš pokoju recenziju, ako ima demo odigraš ga ako nema pogledaš par youtube klipova i na kraju pričekaš nekakav popust i kupiš ju u pola cijene (ili za još niže novce kad doleti nekakav ekstra popust, tipa za Božić). Ovako može svatko.

Lijep primjer su sada CoH i Portal dva, obje igre (cijeli CoH serijal je u pitanju) su trenutno na Steamu 5 eura, dakle 40 kuna. 90% vas koji ste te igre piratizirati imate u ovom trenutku 40 kuna na kartici koje možete potrošiti, a koliko će vas to napraviti? Nijedan.

Zasto se uopce trudis... :)

Vezano za tvojih 300 igara, ja toliko jednostavno ne stignem odigrat. Ja mozda kupim 2 - 3 igre godisnje i njih igram. Parsto kuna (uzimam ih najcesce na nekakvim akcijama na Steamu ili slicno) godisnje me nece ubit.

Sto se tice "odabira" igara... najcesce pratim sto ekipa tu po forumu prica... Ako je vecini svidja neka igra onda ju kupim :) Jos me niste iznevjerili ;)

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.5.2012 8:39 (tnakir).

4 0 hvala 1
13 godina
protjeran
M_dipl. kaže...

Neće, većina će je "isprobati" do kraja i onda zaboraviti a ne kupiti.

Nije ovdje stvar u razmišljanju o svom džepu. Da parafraziram jednog velikana: vaše piratstvo ne proizlazi iz slabosti vašeg mišljenja (vi znate što i kako biste trebali činiti) nego iz slabosti vašeg cijelog karaktera. Enough said.

Btw. ja imam preko 300 igara, i nije mi žao novaca za njih. Informiraš se o igri, pogledaš pokoju recenziju, ako ima demo odigraš ga ako nema pogledaš par youtube klipova i na kraju pričekaš nekakav popust i kupiš ju u pola cijene (ili za još niže novce kad doleti nekakav ekstra popust, tipa za Božić). Ovako može svatko.

Lijep primjer su sada CoH i Portal dva, obje igre (cijeli CoH serijal je u pitanju) su trenutno na Steamu 5 eura, dakle 40 kuna. 90% vas koji ste te igre piratizirati imate u ovom trenutku 40 kuna na kartici koje možete potrošiti, a koliko će vas to napraviti? Nijedan.

Ostavljam li ja dojam osobe slabog karaktera? {#}

Ne vidim poanta spominjanja broja igara u posjedu. Misliš li da tvojih 300 znači da si pošteniji od mene s 20? Vjerovao ti ili ne, postoje ljudi kojima je kvaliteta važnija od kvantitete.

I molim te da me trpaš u isti koš s ljudima koji igraju CoH i Portal.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Zasto se uopce trudis... :)

Vezano za tvojih 300 igara, ja toliko jednostavno ne stignem odigrat. Ja mozda kupim 2 - 3 igre godisnje i njih igram. Parsto kuna (uzimam ih najcesce na nekakvim akcijama na Steamu ili slicno) godisnje me nece ubit.

Sto se tice "odabira" igara... najcesce pratim sto ekipa tu po forumu prica... Ako je vecini svidja neka igra onda ju kupim :) Jos me niste iznevjerili ;)

Ja sam počeo sljediti M_Dipl-a. Jednostavno kad vidim neku igru na popusti ili na povoljnoj cijeni kažem zašto ne odvojiti koju siću za developere kada znam da je igra u redu i da developeri to zaslužuju.

Počelo je od L4D2, nastavimo se sa skoro 150 komada na Steamu i Originu zajedno.

Recimo M_Dipl je dao primjer Portal 2, košta 5E. Da ga nemam (kupio sam ga još davno po regularnoj cijeni) uzeo bi, čak i kada ga nebi igrao - Jer znam da je u igru uložen trud i da tipovi koji su napravili sve to, posvetili svoj život izradi igara, prošli godine mukotrpnog obrazovanja školovanja i sl. - Zaslužuju najmanje tih prokletih 5E. Sad što ja neću igrat druga stvar. :)

Langsdorff: Onaj argument da su cijene igara preskupe pada u vodu! Pored toliko raznih online servisa i trgovina koje se bave prodajom igara ti namjerno radiš ignoraciju i navodiš da je cijena 50E. Da odeš recimo na game.co.uk, ili na zavvi.com cijena bi bila upola sigurno. Što opet nije skupo (25E). Cijene igara nisu skupe, drže jednu cijenu prvih mjesec ili dva nakon izlaska, nakon toga su upola cijene. Onaj koji kaže da mu je puno odvojiti 25E mjesečno u najmanju ruku ne cijeni trud developera, a onaj koji kaže da mora pokupovati 5-6 igara mjesečno i da ga tako ispadne skupo - U najmanju ruku nije OK sa samim sobom. Tko još stigne odigrati 5-6 igara mjesečno?

Evo recimo naš tnakir ima L4D2 već godinu dana i znam da ga još tu i tamo zaigra (iako nije odavno, a mogli bi :)).

Onu Classified mozes da koristis kao hladno uruzije, kao ciglu da ubijes nekog sa njom, ASUS DCII moras da pazis kako je na krevet stavljas da se ne iskrivi nesto, da ne nalegne kuler lose - Vlada011
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.5.2012 9:23 (Ranko Kukumar).
13 godina
protjeran
Ranko Kukumar kaže...

Langsdorff: Onaj argument da su cijene igara preskupe pada u vodu! Pored toliko raznih online servisa i trgovina koje se bave prodajom igara ti namjerno radiš ignoraciju i navodiš da je cijena 50E. Da odeš recimo na game.co.uk, ili na zavvi.com cijena bi bila upola sigurno. Što opet nije skupo (25E). Cijene igara nisu skupe, drže jednu cijenu prvih mjesec ili dva nakon izlaska, nakon toga su upola cijene. Onaj koji kaže da mu je puno odvojiti 25E mjesečno u najmanju ruku ne cijeni trud developera, a onaj koji kaže da mora pokupovati 5-6 igara mjesečno i da ga tako ispadne skupo - U najmanju ruku nije OK sa samim sobom. Tko još stigne odigrati 5-6 igara mjesečno?

Evo recimo naš tnakir ima L4D2 već godinu dana i znam da ga još tu i tamo zaigra (iako nije odavno, a mogli bi :)).

Nigdje nisam rekao da su cijene igara previsoke. Ono što jesu je to što ne nude dovoljno kvalitetan i igriv sadržaj za svoju cijenu. Ovaj tvoj odlazak u tlapnje o ne cijenjenju rada developera je očigledan znak da nemaš argumenata. Jer vidi - zašto bih ja cijenio nečiji šlampavi rad i nagrađivao ga svojim novcem? Nagrađujem li tako šlampav rad zuabra, autemehaničara ili stolara?

Naravno da ne.

Sj3be li mi zubar zube, radit će ih ponovno dok ne napravi kako spada. Sj3be li mi automehaničar gefufnu na getribi, složit će je ili nabavit drugu. Napravi li stolar ormar koji stoji ukoso i ne odgovara dogovorenim nacrtima, radit će ga ponovno. Ako se pokaže kako nisu u stanju napravit posao kak treba - uzet ću nekog drugog.

Isto vrijedi i za developere igara. Napraviš li smeće tipa DA2 ili retardiranu debilanu od Skyrima, nema šansa da ti dam novac bez obzira radilo se o 50€, 5€ ili 5 kuna. Želiš li moj novac, napravi kvalitetan i igriv proizvod, a do tad nemoj p!zdit kako te piratiziranje uništava. Mene uništava tvoja želja da me pokradeš i prodaš muda pod bubrege pa ne dajem intervjue novinama. Fakof.

17 godina
Langsdorff kaže...

Nigdje nisam rekao da su cijene igara previsoke. Ono što jesu je to što ne nude dovoljno kvalitetan i igriv sadržaj za svoju cijenu. Ovaj tvoj odlazak u tlapnje o ne cijenjenju rada developera je očigledan znak da nemaš argumenata. Jer vidi - zašto bih ja cijenio nečiji šlampavi rad i nagrađivao ga svojim novcem? Nagrađujem li tako šlampav rad zuabra, autemehaničara ili stolara?

Slazem se sa tobom da nema smisla kupovati nesto sto nevalja, ali onda to neces ni piratizirati, jer zasto igrati igru koja ti se ne svidja? Ako ti se pak svidja (kako je gore Ranko spomenuo L4D2, igra me zakovala hrpu sati za komp i toliko mi se svidila da sam je cak okolo i frendovima kupovao i poklanjao da imam s kim zaigrat kad nema nikog online) onda mozes podrzati developere i platiti im tih (najcasce) stotinjak kuna.

Computer games do not affect kids: I mean if Pacman affected us as kids we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills while listening to repetitive electronic music!
13 godina
protjeran
Stop krivotvorinama i piratstvu

Skineš pirata, odigraš i kupiš ako ti se svidi. To kaj će nekakav menađerčić negdje trabunjat o "lost revenue" me se nimalo ne tiče. Da su napravili kvalitetnu igru, imali bi pravi revenue i zadovoljnog kupca. Jako sam malo igara kupio na neviđeno i zaista nemam namjeru kupovati sve kaj mi se izreklamira pa onda završit s gomilom smeća i puno manje novca udžepu.

Evo, recimo - Witchere sam odigrao na piratskim verzijama. Sad strpljivo čekam da mi konačno stignu.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Langsdorff kaže...

Nisam Bog zna kakva "gejmercina" (imam samo FSX i angry birdse (: ) ali zar demo ili trial nisu dovoljni da zakljucite da li igra valja ili ne, da li je igriva ili ne i na koncu da li stvarno zasluzuje da se kupi (nakon demo ili trial perioda)

IMHO

Recenzije, youtube, masa web strana o tim stvarima i minimum mozga su dovoljni za ispravnu odluku. Inace skinuti pirata, muntati ISO i na kraju razocarenje&pljuvanje..... bedast je taj nacin razmisljanja.

★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★★
14 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...

Recimo M_Dipl je dao primjer Portal 2, košta 5E. Da ga nemam (kupio sam ga još davno po regularnoj cijeni) uzeo bi, čak i kada ga nebi igrao - Jer znam da je u igru uložen trud i da tipovi koji su napravili sve to, posvetili svoj život izradi igara, prošli godine mukotrpnog obrazovanja školovanja i sl. - Zaslužuju najmanje tih prokletih 5E. Sad što ja neću igrat druga stvar. :)

Zanimljivo razmisljanje. Vjerovatno svaki mjesec kupujes i zenske uloske jer, bez obzira sto nemas menstruaciju, u njih je ulozeno puno truda i rada i oni koji su ih napravili posvetili su svoj zivot tome i mukotrpno skolovanje. 

Ovo je, uz duzno postovanje forumasu cije postove inace volim citati, najveca glupost koju je ovaj forum iznjedrio. Ako stvarno imas viska novca i zelis nekome pomoci mislim da po Hrvatskoj i po svijetu ima raznih udruga bolesnih i siromasnih kojima je taj novac potrebniji.

14 godina
neaktivan
Lazarus Long kaže...
Langsdorff kaže...

Nisam Bog zna kakva "gejmercina" (imam samo FSX i angry birdse (: ) ali zar demo ili trial nisu dovoljni da zakljucite da li igra valja ili ne, da li je igriva ili ne i na koncu da li stvarno zasluzuje da se kupi (nakon demo ili trial perioda)

IMHO

Recenzije, youtube, masa web strana o tim stvarima i minimum mozga su dovoljni za ispravnu odluku. Inace skinuti pirata, muntati ISO i na kraju razocarenje&pljuvanje..... bedast je taj nacin razmisljanja.

Daj primjer igrivog demoa ili triala za neki noviji "veliki" naslov.

Recenzije su toliko pouzdane da, ako npr. uzmemo za primjer Bug online, Dead Space koji je vrhunska igra koju sam presao 3-4 puta (i kupio) dobije 58% (ne znam da je ikad neka igra dobila manje), dok ranije spomenuti DA 2 (skinuo, instalirao, psovao, deinstalirao) dobije 89%. Da ne spominjem kako je to smece po stranim portalima dobivalo i vise ocjene. Pa ti iz ovoga izvuci zakljucak.

13 godina
protjeran
Lazarus Long kaže...

IMHO

Uzmimo za primjer DA2. Igrao sam demo. Dva puta. Bio sam skeptičan prema nekim stvarima, a kasnije se ispostavilo da je skepsa bila opravdana. Da stvar bude gora, neke stvari kojih nije bilo u demou su ispale totalnim smećem. Što se recenzija tiče, ne pada mi na pamet vjerovati im jer se često radi o plaćenim reklamama. Nije da nije bilo igara kojima je i BUG davao visoke ocjene, a bila su totalna smeća.

Ako ti je način razmišljanja "odigrat ću pirat kopiju i kupit ako je igra dobra" zaista bedast, to - na sreću - više govori o tebi nego o meni.

xoxo

14 godina
neaktivan
Langsdorff kaže...

Sj3be li mi zubar zube, radit će ih ponovno dok ne napravi kako spada. Sj3be li mi automehaničar gefufnu na getribi, složit će je ili nabavit drugu. Napravi li stolar ormar koji stoji ukoso i ne odgovara dogovorenim nacrtima, radit će ga ponovno. Ako se pokaže kako nisu u stanju napravit posao kak treba - uzet ću nekog drugog.

Isto vrijedi i za developere igara. Napraviš li smeće tipa DA2 ili retardiranu debilanu od Skyrima, nema šansa da ti dam novac bez obzira radilo se o 50€, 5€ ili 5 kuna. Želiš li moj novac, napravi kvalitetan i igriv proizvod, a do tad nemoj p!zdit kako te piratiziranje uništava. Mene uništava tvoja želja da me pokradeš i prodaš muda pod bubrege pa ne dajem intervjue novinama. Fakof.

Uspoređivati rad mehaničara sa igrom nema nikakvog smisla.

OK, zubar ti je pokvario zube - Dužan je vratiti kakvo je bilo. Što je dužan developer igre? Što je to on pokvario? Neku sentimentalnu vrijednost koju si nosio u srcu?! LOL!. Ako igra nije tvoj tip ne vidim zašto bi piratizirao, a ni kupovao. Ja nisam piratizirao Skyrim, niti ću ga kupiti jer me takve igre ne brigaju. Međutim, kupio sam Serious Sam collection iako ću samo odigrati zadnji nastavak i to uvrh glave 10-ak sati - A kupio sam sve iz već prije navedenih razloga.

BlueMax kaže...

Zanimljivo razmisljanje. Vjerovatno svaki mjesec kupujes i zenske uloske jer, bez obzira sto nemas menstruaciju, u njih je ulozeno puno truda i rada i oni koji su ih napravili posvetili su svoj zivot tome i mukotrpno skolovanje. 

Ovo je, uz duzno postovanje forumasu cije postove inace volim citati, najveca glupost koju je ovaj forum iznjedrio. Ako stvarno imas viska novca i zelis nekome pomoci mislim da po Hrvatskoj i po svijetu ima raznih udruga bolesnih i siromasnih kojima je taj novac potrebniji.

Ne kupujem uloške jer mi ne trebaju. Isto kao što ne kupujem RPG-ove jer ih neću nikad pokrenuti a isto tako neću ni piratizirati (ili nedaj bože - pljuvat po temi kako igra ne valja a nisam ni probao ni kupio ni ništa).

Što se tiče zadnjeg paragrafa, promašio si potpuno temu, jer je ovo tema o piratstvu igara i njihovim posljedično-uzročnim vezama, mislim da ne treba ići toliko daleko i uspoređivati Afriku i tamo situaciju i zašto tamo ne "bacam" lovu - U ovom kontekstu rasprave isključivo govorim o igrama i vezanim uz to - Ne vidim kako si ti to povezao sa ulošcima i siromaštvom u RH.

Onu Classified mozes da koristis kao hladno uruzije, kao ciglu da ubijes nekog sa njom, ASUS DCII moras da pazis kako je na krevet stavljas da se ne iskrivi nesto, da ne nalegne kuler lose - Vlada011
17 godina

vi ste meni vrlo zanimljivi s ovim komentarima za cijene, pa sam malo uzeo svoju košaricu i način korištenja računala, a svaki dan sam za njim... Pa sam pogledao svoju potrošnju vezano za računala, software, igre, filmove...

Što mi je jeftino? Ovu kategoriju smatram luksuzom jer mi ništa nije prijeko mpotrebno za funkcioniranje računala/zabavu osim možda antivirusnog programa...

Nedavno sam kupio Bitdefender IS 2012 (1l/1g) za 85 kn na stranici koja daje promocije softwarea... (kod nas je cijena oko 200 kn ako se ne varam)

Nedavno sam kupio i software za defragmentaciju za 7.49$, također je bila promocija, tj. potrudio sam se naći kupon jer je cijena bila 14$. Postoji i alternativa: mnoštvo besplatnih programa, te win defregmentacija koje je također besplatna...

Nedavno sam kupio hrvatski klasik U gori raste zelen bor za 9.99kn u Konzumu

Kupio sam također u Konzumu paket od 5 filmova za 49kn, te jednan film iz serije dobitnika oskara za 19.99kn.

Dijeljeno je na promotivnoj stranici ashampoo burning studio 2012, aida 1.85, ashampoo photo commander 9... te sam za svaki program uzeo licencu.

Zadnju igru sam igrao 2011. godine i platio 300kn

Kupio sam zadnji album Massima i to u mp3 obliku te me izašlo 40kn jeftinije nego ga kupiti u CD obliku.

Otišao sam u kino pogledati film - 2 osobe, 60kn

za mnoge programe poput obrade videa koristim besplatne alternative

Što mi je skupo? Također ju smatram luksuzom

Nezainteresirano pratiti kretanje promocije software koji me zanima...

Igranje igre i gledanje filma 2 dana nakon izlaska.

Gledanje 7 filmova tjedno i igranje 7 igara tjedno.

Gledati film iz svog naslonjača.

Slušanje 7 novih izvođača tjedno koji su prije 2 dana objavili svoj novi album...

Prema tome, izbor skuplje ili jeftinije kategorije dolazi s obzirom na financijske mogućnosti. Meni nitko ne smeta da biram jednu ili drugu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.5.2012 11:46 (igy).
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Ranko Kukumar kaže...

Uspoređivati rad mehaničara sa igrom nema nikakvog smisla.

OK, zubar ti je pokvario zube - Dužan je vratiti kakvo je bilo. Što je dužan developer igre? Što je to on pokvario? Neku sentimentalnu vrijednost koju si nosio u srcu?! LOL!. Ako igra nije tvoj tip ne vidim zašto bi piratizirao, a ni kupovao. Ja nisam piratizirao Skyrim, niti ću ga kupiti jer me takve igre ne brigaju. Međutim, kupio sam Serious Sam collection iako ću samo odigrati zadnji nastavak i to uvrh glave 10-ak sati - A kupio sam sve iz već prije navedenih razloga.

Naravno da nema smisla kada ne pratiš što čitaš. Usporedio sam automehaničara, ne s igrama kako si sada počeo pričati, već s developerima koje si spominjao.

Radi se o najnormalnijim zanimanjima. Samim time, rade li kvalitetno - njihov proizvod i usluga će naći kupce. Meni kao kupcu ostaje mogućnost izbora da si odaberem kome ću dati svoj novac. Recimo, sigurno ga neću dat mehaničaru koji mi popravi jedno, rasturi drugo i pri tome mi sprljan i mastan sjedi u autu i zaprlja čitav kokpit. Isto tako neću dat novac developeru koji je više para uložio u marketing i kupovanje recenzija nego u razvoj igre. Zakaj da dam novac za nešto što je reciklirano iz prvog dijela serijala i gdje su dungeoni kopipejstani?

Htio sam kupiti Skyrim, razmišljao sam i o preorderu, ali sam se predomislio. Što se pokazalo ispravnom odlukom jer ja to jednostavno nisam mogao igrat iako sam veliki fan ES serijala. Ima li razloga da dajem svoj novac, gubim vrijeme i živce na podizanje igre i naknadnu prodaju preko oglasnika kada mogu isprobati i vidjeti sviđa li mi se ili ne? Brijem da nema.

Želim kvalitetu za svoj novac, koji mi nije pao s neba, i zaista ne vidim razlog da je i ne dobijem. Ali hej, to je bedasto razmišljanje.

14 godina
neaktivan
Langsdorff kaže...

Želim kvalitetu za svoj novac, koji mi nije pao s neba, i zaista ne vidim razlog da je i ne dobijem. Ali hej, to je bedasto razmišljanje.

Nije to bedasto razmišljanje - naprotiv, ne vidim da je itko to ovdje u temi rekao - Ja sam konkretno samo mislio na one koji traže opravdanje kako su igre preskupe, ili ne vrijede tih para - ALI ih skidaju sa torenata i igraju sasvim zadovoljno. Dakle, lažu sami sebi - Umjesto da plate igru koju vole igrati - Lažu i piratiziraju.

Ako ti se igra ne sviđa nemoj kupovati, nemoj piratizirati - I to je to, ja cijenim takvom mišljenje. Samo sam protiv onih koji seedaju okolo, a blebeću gluposti i ignorant argumente poput cijene, ili "nekvalitete". Cijene nisu velike, osim recimo retardacije poput MW3 ili nadolazećeg BLOPS 2 kojeg ne možeš nigdje nabaviti ispod najmanje 400 kuna - Što je recimo primjer retardacije izdavača/developera koji prodaje jednu te istu igru pod visokom cijenom svake godine - Ja je neću nikad kupiti, niti piratizirati.

Razumijem te donekle, želiš kvalitetu za dati novac - I to je razumljivo, samo sam reagirao malo agresivno jer sam mislio da briješ "kužiš stari moj, cijene su preskupe, kvaliteta nikakva, ono idem skinut sa torenta ko ih je*e".

13 godina
protjeran
M_dipl. kaže...

Langsdorff, analogija ti ne stoji. Jer kad ti odigraš igru "koja ti nije dobra i koja nije vrijedna tvojih novaca" i onda je ne kupiš to nije isto kao kad ti stolar napravi krivi ormar. Zamisli da ti stolar donese krivi ormar i ti ga lijepo staviš u sobu i koristiš dok se ne raspadne, i onda se vratiš stolaru i kažeš da to nije dovoljno dobro i da mu nećeš za njega dati novce. Bi li to smatrao normalnim ponašanjem? Mislim da ne bi. Jednom kad konzumiraš proizvod ne možeš reći "nije dovoljno dobar i neću ga platiti".

Otiđi u restoran i pojedi obrok koji ti "nije sjeo" pa onda reci konobaru da ga nećeš platiti jer nije dovoljno dobar. Javi kako je prošlo...

Zapravo, tvoja pobijanje moje analogije ne stoji. Doduše, možda obitavamo u različitim svemirima pa u tvom hrpa bitova na disku ima jednaku težinu hrpi dasaka i šarafa... I da, donese li mi stolar krivi ormar - koristit ću ga dok ne donese onaj za koji smo se dogovorili ili ću mu naplatit penale za nepoštivanje roka. Ne vidim gdje je problem. Ako je dogovoreno da hoću ormar s tri vrata i četiri ladice, nemreš mi donijet pet vrata i jednu ladicu. Što se konzumacije proizvoda tiče, odi u Konzum, kupi jogurt/mlijeko/meso na akciji označeno kao svježe, otvori doma, ustanovi da je pokvareno.

Hoćeš dobit drugo koje nije? Hoćeš. Dobit ćeš i ispriku.

Instaliraj DA2, utvrdi da je smeće i pokušaj ga zamijenit. Javi kako je prošlo. Ispriku znamo da nećeš dobit.

Ranko Kukumar kaže...

Nije to bedasto razmišljanje - naprotiv, ne vidim da je itko to ovdje u temi rekao - Ja sam konkretno samo mislio na one koji traže opravdanje kako su igre preskupe, ili ne vrijede tih para - ALI ih skidaju sa torenata i igraju sasvim zadovoljno. Dakle, lažu sami sebi - Umjesto da plate igru koju vole igrati - Lažu i piratiziraju.

Ako ti se igra ne sviđa nemoj kupovati, nemoj piratizirati - I to je to, ja cijenim takvom mišljenje. Samo sam protiv onih koji seedaju okolo, a blebeću gluposti i ignorant argumente poput cijene, ili "nekvalitete". Cijene nisu velike, osim recimo retardacije poput MW3 ili nadolazećeg BLOPS 2 kojeg ne možeš nigdje nabaviti ispod najmanje 400 kuna - Što je recimo primjer retardacije izdavača/developera koji prodaje jednu te istu igru pod visokom cijenom svake godine - Ja je neću nikad kupiti, niti piratizirati.

Razumijem te donekle, želiš kvalitetu za dati novac - I to je razumljivo, samo sam reagirao malo agresivno jer sam mislio da briješ "kužiš stari moj, cijene su preskupe, kvaliteta nikakva, ono idem skinut sa torenta ko ih je*e".

Nisi vidio jer ne pratiš pozorno. Rekao je Lazarus nekoliko postova iznad.

Za ove koje ti spominješ ti ja ne mogu dati nikakav odgovor. Jedino što mogu, a uvijek i radim, je da dajem odgovor iz svoje perspektive i načina razmišljanja.

0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Mi smo već u zoni sumraka jer kod dijela populacije piratstvo proizlazi upravo iz slabosti mišljenja. Imamo sudionike rasprave koji imaju plaće veće od saborskih zastupnika, a smatraju ja je piratstvo čin poštenja..

Ranko Kukumar kaže...
Onaj argument da su cijene igara preskupe pada u vodu! Pored toliko raznih online servisa i trgovina koje se bave prodajom igara..

Ne bih se složio s tezom da igre nisu preskupe. Naime, radi se o proizvodima namjenjenim zapadnom tržištu s odgovarajućom cijenom za to tržište. Na stranu akcijske cijene, marketing, popusti i konkurencija. U osnovi je to proizvod kome je ciljana populacija više razvijeno društvo poput EU i USA. Sve ostalo je plus. Sva ta društva jako dobro znaju napraviti razrede i kod kreditnog statusa i uvjetovati politiku u odnosu na zemlju iz koje dobra dolaze, ali kad prodaju svoj proizvod, očekuju da proizvod košta isto i u Japanu i u Namibiji. A nije baš isto izdvojiti isti iznos novaca prosječnom japancu i prosječnom namibijcu. Uglavnom (da ne duljim), preskupe su igre.. Ako naprave neke koeficijente ovisno o bruto društvenom prihodu po glavi stanovnika neke zemlje, pa se cijena formira prema tome, složiti ću se da nisu preskupe..

Langsdorff kaže...
Sj3be li mi automehaničar gefufnu na getribi, složit će je ili nabavit drugu.

Aha..

Nije mehaničar kriv radi gefufne, već je gefufna otišla radi lošeg rada ferjaksona, koji je oštetio cinculator uslijed kojeg je otišla gefufna. Platiti ćeš gefufnu, ferjakson i cinculator. I posao. I još ćeš biti sretan jer ti je i cinšpula već bila na izdisaju, kaže majstor, a samo zahvaljujući njegovoj vještini uspio je složiti cinšpulu bez izdataka.

Tako to u praksi ide..

1 0 hvala 0
13 godina
protjeran
bed kaže...
Langsdorff kaže...
Sj3be li mi automehaničar gefufnu na getribi, složit će je ili nabavit drugu.

Aha..

Nije mehaničar kriv radi gefufne, već je gefufna otišla radi lošeg rada ferjaksona, koji je oštetio cinculator uslijed kojeg je otišla gefufna. Platiti ćeš gefufnu, ferjakson i cinculator. I posao. I još ćeš biti sretan jer ti je i cinšpula već bila na izdisaju, kaže majstor, a samo zahvaljujući njegovoj vještini uspio je složiti cinšpulu bez izdataka.

Tako to u praksi ide..

Samo ako se daš zašprehat i popušiš marketing koji se sastoji od mačka u vreći. Isto vrijedi i za igre. Nit' idem kod neprovjerenih i nepoznatih mehaničara, nit' imam namjeru kupovat igre na neviđeno. Iznimke su Sid Meier i CD Projekt.

13 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Baš zbog izjava takvih velikana cijela europa je u krizi.

Imaš 300 igrica? Prosječna cijena igrice na akciji je 100 kn. Dao bi 30000 kn samo na igrice? I da je svaka igrica samo 50 kn dao si 15000 kn. Tako da baš ne vjerujem tvojoj izjavi.

0 1 hvala 0
13 godina
neaktivan
Ranko Kukumar kaže...

Langsdorff: Onaj argument da su cijene igara preskupe pada u vodu! Pored toliko raznih online servisa i trgovina koje se bave prodajom igara ti namjerno radiš ignoraciju i navodiš da je cijena 50E. Da odeš recimo na game.co.uk, ili na zavvi.com cijena bi bila upola sigurno.

Živim u Hrvatskoj, sa Hrvatskom plaćom i ako već spominjem cijene igrica onda ću gledati prosječnu cijenu igrica u Hrvatskoj, a ne u Kolumbiji, Rusiji, Kini...

17 godina

A koliko vidim po čitavoj temi rijetko ili nitko se ne dotiče činjenice da su iste igre ako gledamo u trgovinama, a ne digital download koji ne poznaje granice (ali poznaje regije) redovno skuplje i to ne zanemarivo u odnosu i na susjedstvo -- Iz tog razloga mene domaća trgovina vidjeti neće nikada - skidao sam sve i svašta dok se nisam zaposlio, nakon toga ionako nisam imao vremena to sve isprobavati tako da ono što sam cijenio kao dobro sam i platio, to je bilo i gotovo sve što sam i isprobao ...

Cijene znaju biti pomalo lude (na globalnoj razini), ali za ovu zadnju stepenicu cijene zbog domaćih carina i marži ne mogu nikako opravdati i nemam namjeru plaćati - radije ću naručiti preko neta poštom, pa i platiti (dogodilo se par puta, rijetko, ali je) s poštarinom i 20-30 kn više jer želim zaobići lihvare i ne želim baš njima dati novac...

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.5.2012 14:49 (Danny_HR).
Moj PC  
0 0 hvala 1
14 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Langsdorff, analogija ti ne stoji. Jer kad ti odigraš igru "koja ti nije dobra i koja nije vrijedna tvojih novaca" i onda je ne kupiš to nije isto kao kad ti stolar napravi krivi ormar. Zamisli da ti stolar donese krivi ormar i ti ga lijepo staviš u sobu i koristiš dok se ne raspadne, i onda se vratiš stolaru i kažeš da to nije dovoljno dobro i da mu nećeš za njega dati novce. Bi li to smatrao normalnim ponašanjem? Mislim da ne bi. Jednom kad konzumiraš proizvod ne možeš reći "nije dovoljno dobar i neću ga platiti".

Otiđi u restoran i pojedi obrok koji ti "nije sjeo" pa onda reci konobaru da ga nećeš platiti jer nije dovoljno dobar. Javi kako je prošlo...

u svakom dobrom restoranu mozes vratiti jelo koje ti nije dobro. ako je u jelu bug jos ce ti se i ispricati. ocito da usporedba s restoranima jos manje stoji od one njegove.

Nadalje, prilikom kupovine na internetu zakon o zastiti potrosaca tog potrosaca stiti tako da u roku od 7 dana moze vratiti proizvod samo zato sto mu se ne svidja. Kupis TV gledas ga 3-4 dana, procijenis da ti slika nije dobra (iako je sam TV u redu i sve specifikacije iz oglasa su tocne) i vratis proizvod. Dakle proizvod si konzumirao i mozes reci da ga neces platiti.

Ko te stiti kao potrosaca u slucaju kupovine lose igre ili filma? Mene TPB i slicni.

4 0 hvala 0
15 godina

Nekima je izgleda bolje dati 20-50 eura proizvođaču igre nego ostaviti sebi u đepu. Dok još nisam imao internet, kupovao sam originale. Ali to su svega 3-4 igre po 100-150kn. Sad kad imam flat, ne pada mi napamet kupovati originale. Radije ću ostavit te pare u đepu pa se lijepo zabavit u životu. A to su glupost o savjesti i poštenju. Zašto bi dao proizvođaču svoje pare samo zato da ga podržim? I da spuste sve cijene igara na 10 eura opet nebi kupovao.

A pogotovo ne kužim ljude koji pređu neku igru sa kopijom i onda idu kupovati original. Slobodno vi podržavajte proizvođače i davajte im pare samo zato da proizvedu još igara. Ja sigurno neću rezat žile ako ne proizvodu neku igru.

http://www.youtube.com/watch?v=Jl_3Yq36fSg&feature=related
Moj PC  
2 6 hvala 0
17 godina
dv14 kaže...

Nekima je izgleda bolje dati 20-50 eura proizvođaču igre nego ostaviti sebi u đepu. Dok još nisam imao internet, kupovao sam originale. Ali to su svega 3-4 igre po 100-150kn. Sad kad imam flat, ne pada mi napamet kupovati originale. Radije ću ostavit te pare u đepu pa se lijepo zabavit u životu. A to su glupost o savjesti i poštenju. Zašto bi dao proizvođaču svoje pare samo zato da ga podržim? I da spuste sve cijene igara na 10 eura opet nebi kupovao.

A pogotovo ne kužim ljude koji pređu neku igru sa kopijom i onda idu kupovati original. Slobodno vi podržavajte proizvođače i davajte im pare samo zato da proizvedu još igara. Ja sigurno neću rezat žile ako ne proizvodu neku igru.

Kao sto sam n puta napisao, nadam se da ti se nikad nece dogodit, ali zamisli da ti stari i stara ne dobivaju placu, ka ni ti ili zena ti jedan dan. Onda ces razumit zasto podrzati developere i platiti igre.

13 godina
protjeran
M_dipl. kaže...

Što se tebe Langsdorff tiče, opet sad koristiš primjer koji ne stoji. Jogurt je ili pokvaren ili nije (0 ili 1), dok je igra, poput ormara, ili zadovoljavajuća ili nije (postoji nešto između ovdje), što ti omogućava da je konzumiraš samo da bi je naposljetku odbacio jer "nije dovoljno dobra". Nedosljedan si jer si ne želiš priznati da tvoje piratiziranje nema opravdanja, barem ne racionalnog.

Jasno ti je da ovo što govoriš neće postati istinom ma koliko ti puta to ponovio? Mislio sam da smo već odavno utvrdili kako nisam slabouman i ne pušim fore i podvale.

Moje piratiziranje ima sasvim normalno i logično opravdanje - isprobati prije kupnje. E sad, možda je tebi ovo bauk i apsolutna nepoznanica, ali moraš dopustiti mogućnost da postoje ljudi koji nemaju namjeru svoj novac bacati u vjetar i financirati nečiji marketing i spin. Mene zanima produkt. Jednako kako ne kupujem ni tenisice, ni cipele, ni hlače, ni peraje, ni bilo kaj drugo kaj mogu isprobat prije kupnje prije nego to i isprobam - tako ne kupujem ni igre. Meni ti u životu nikaj ne znači etiketa BIOWARE, BLIZZARD, NIKE, ADIDAS (ili neka druga) ako je proizvod koji mi žele utrapiti smeće. Masa današnjih igara to jest i to je jedina industrija kojoj takve stvari prolaze. Da Adidas počne radit majice s jednim prorezom za ruku i dva za glavu, kupci bi ih razapeli.

Pod krinkom borbe protiv piratstva se kupce digitalnih sadržaja pokušava uvjeriti da nemaju nikakva prava nakon kupnje, često niti prije, i redovno im se podvaljuju poluproizvodi.

Jako je malo developera i izdavača koji se prema kupcima ponašaju pristojno.

http://www.bug.hr/forum/post/pc-igre/guild-wars-2/2885084.aspx

dv14 kaže...

Kak ne kužiš? Jednostavno je. Kako nemaju namjeru davat novac na neviđeno, (od)igraju i kupe si original ako je igra dobra. Vuk sit, a koza cijela. Izdavač je prodao igru, a igrač je igrao i kupio kvalitetan naslov na osnovu kojega će, vrlo vjerojatno, kupiti i nastavak jednom kada izađe. Fer i poštena opcija za obje strane.

tnakir kaže...

Kao sto sam n puta napisao, nadam se da ti se nikad nece dogodit, ali zamisli da ti stari i stara ne dobivaju placu, ka ni ti ili zena ti jedan dan. Onda ces razumit zasto podrzati developere i platiti igre.

Daj više dosta s ovakvom demagogijom. Pričaš o bezrezervnom podržavanju (gotovo ubogih, gladnih i bosih) developera. Ne znam za tebe, ali ja zaista nemam namjeru podržavati i poticati ljude da rade i proizvode sr4nja. Kako me nećeš vidjet da ću kupit DA2 ili Skyrim, tako me nećeš vidjet da ću kupit Fiata ili Lotto trenirku.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.5.2012 14:34 (Langsdorff).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Smanjiti cijene.

17 godina
Langsdorff kaže...
tnakir kaže...

Daj više dosta s ovakvom demagogijom. Pričaš o bezrezervnom podržavanju (gotovo ubogih, gladnih i bosih) developera. Ne znam za tebe, ali ja zaista nemam namjeru podržavati i poticati ljude da rade i proizvode sr4nja. Kako me nećeš vidjet da ću kupit DA2 ili Skyrim, tako me nećeš vidjet da ću kupit Fiata ili Lotto trenirku.

Cijenio sam te kao forumasa, nisam ni u najvecem ludilu ocekivao nesto ovakvo od tebe. Logika ti je na nuli u ovom postu.

Ako ti se igra ne svidja, onda je neces kupit, a neces je ni skinut s torrenta i igrat.

Ja ne pricam kao Ranko o kupovanju igara koje mi se ne svidjaju i ne igraju, toliko bogat nisam da trosim pare na gluposti, vec pricam da ako nesto zelim, da cu to i kupit, a ne ukrast.

14 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ja ne pricam kao Ranko o kupovanju igara koje mi se ne svidjaju i ne igraju, toliko bogat nisam da trosim pare na gluposti, vec pricam da ako nesto zelim, da cu to i kupit, a ne ukrast.

Moram ovdje ispraviti krive drine.

Nisam kazao kako sam prebogat i da bacam pare na svaku igru koja mi blinka kad upalim Steam, nego primjerice za neku igru koja dolazi od poznatih developera koji su mi dragi zbog od prije poznatih - dobrih igara.

Ajmo uzeti primjer. Davno prije igrao sam Far Cry, koji je bio odlična igra (meni sigurno). Vidim developer: Crytek. Kasnije nakon toga izlazi Crysis, isto ga probavam i ispadne - Solidan, zabavih se solidnih 15-ak sati. Neki dan vidim na akciji Crysis 2, nekih 40kn, rekoh zašto Ne - Jer igra dolazi od Cryteka, koji je od prije radio igre koje su se meni dopadale - Pro googlam, vidim da je to to - Kupim.

I tako brdo primjera. Isto tako kupio sam NFS Shift 2, jer mi je prvi Shift bio dobar iako ga nisam stigao do kraja odigrati - Ali vidim 40kn, zašto ne.

Isto tako sam uzeo indie igre (Humble Pack-ove) jer vidim da dolazi od developera koji ulože trud i nije mi problem izdvojit 5 dolara.

I nije glupost barem za mene, nemoj da ja sad krenem tu pričati bedastoće kako neki tipovi vikendom popiju i popuše po 200kn, a meni je zabava koju mi je pružio jedna Crysis za 50kn bolja zabava nego provođenje takve vrste. Cijeniti jedne druge i druge izbore!

Kada vidim od koga igra dolazi, vidim cijenu, progooglam - I to je to. Ako vidim da nije igra moj tip, i ne privlači me takva vrsta igre - Ok, zbogom. Niti piratiziram, niti trošim novce za to. I ne vidim tu nikakav problem kao Langsd...(neznam cijeli nick), jer znam što mi odgovara i dobro se raspitam kada ću platiti nešto skuplje - Ako je igra 2, 3 Eura onda obično ni ne gledam jer tolika cijena mi ne igra ulogu u mom novčanom buđžetu.

13 godina
protjeran

Kak ću znat da mi se ne sviđa dok je ne isprobam? Nije to Multipla pa da je vidim gadnu na cesti ili Martina iz trećeg be da vidim kak je sva zgodnička.

Zaista ne vidim ništa loše u isprobavanju prije kupnje. Jednako kako Nike ne p!zdi na "lost revenue" kada isprobam tenisice i utvrdim da me žuljaju pa ih ne kupim, jednako tako trebaju prestat p!zdit i izdavači igara. Zakaj da ja plačem nad jadnim developerima kada oni ne plaču nada mnom? Žele li moj novac neka naprave kvalitetan proizvod. Ne Rift ili Tabula Rasa.

Fakat mi je logika u banani, da.

Posebno onaj dio kojega ti nazivaš krađom, a zapravo je isprobavanje prije kupnje. Nemreš mi reć da sam ukrao nakon što sam odigrao oba Witchera piratska i onda si naručio originale prek weba. Mislim, možeš, ali onda očekuj da ću ti reć da obavljaš veliku nuždu.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.5.2012 15:00 (Langsdorff).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Piratstvo nije krađa.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice