Objavljen Ubuntu 12.04 LTS “Precise Pangolin”

poruka: 30
|
čitano: 5.461
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Kao što već svi znate od danas je dostupan najnoviji Ubuntu nazvan po čudnovatom afričkom mravojedu. Osim što je zaslužan za to da sada svi znamo za tu čudnovatu afričku životinju, šuška se da će Pangolin biti najbolji Ubuntu ikad.

Dosta ljudi tako misli jer je danas zbog gužve na serverima bilo jako teško skinuti finalnu verziju sa službene stranice - od silne navale samo su rijetki sretnici uspjeli doći do svojeg primjerka. Ovo je prva desktop LTS verzija s podrškom od pet godina (do sada su samo serverska izdanja Ubuntua imala pet godina podrške).

PROČITAJ VIŠE

★ Regionalni portal posvećen Linuxu i otvorenim sustavima - www.linuxzasve.com
Moj PC  
7 0 hvala 3
17 godina
Re: Objavljen Ubuntu 12.04 LTS “Precise Pangolin”
drexcya kaže...

Kao što već svi znate od danas je dostupan najnoviji Ubuntu nazvan po čudnovatom afričkom mravojedu. Osim što je zaslužan za to da sada svi znamo za tu čudnovatu afričku životinju, šuška se da će Pangolin biti najbolji Ubuntu ikad.

Dosta ljudi tako misli jer je danas zbog gužve na serverima bilo jako teško skinuti finalnu verziju sa službene stranice - od silne navale samo su rijetki sretnici uspjeli doći do svojeg primjerka. Ovo je prva desktop LTS verzija s podrškom od pet godina (do sada su samo serverska izdanja Ubuntua imala pet godina podrške).

PROČITAJ VIŠE

Apgrejdam 10.04 na 12.04, uuužasno sporo skida.

Još 99 file-ova suludom brzinom od 150kB/s

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.
Poruka je uređivana zadnji put čet 26.4.2012 21:07 (redrum781).
16 godina
neaktivan
drexcya kaže...

Ocito su ljudi onda pre-blentavi da skinu preko (sluzbenog) torrenta koji kao stvoren za ovakve situacije.

Medutim i Cannonical je gotovo sakrio tu opciju, ne razumijem zasto forsiraju skidanje sa jednog servera?

All problems in computer science can be solved by another level of indirection
16 godina
drnde kaže...
..Ocito su ljudi onda pre-blentavi ..

.. eh, da. Tko baš danas mora skinuti može i ovdje..

-saćekat ću još tjedan-dva, obično tad izađe patch za instalaciju, nema žurbe (bar 5god.) {#}

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
ihush kaže...

.. eh, da. Tko baš danas mora skinuti može i ovdje..

-saćekat ću još tjedan-dva, obično tad izađe patch za instalaciju, nema žurbe (bar 5god.) {#}

Nema potrebe za skepticizmom, radi savršeno. Koristim ga već neko vrijeme i nisam uopće primjetio da je beta (nikakvih problema cijelo vrijeme korištenja) a isprobao sam a u puno okusa (Unitiy, Gnome, KDE, Xfce, Fluxbox, Openbox, Cinnamon).

Freedom is just another word for nothing left to loose ...
17 godina

Uff, ovaj unity mi je koristan ko windows 8 tileovi

Mislim da mi je ovo http://bodhilinux.com/ sljedeća stanica...

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.

0 0 hvala 0
15 godina
redrum781 kaže...

Mislim da mi je ovo http://bodhilinux.com/ sljedeća stanica...

Pa nije Unity sve što dolazi s Ubuntu-om. Šteta je ne isprobati neki od srugih okusa. Gnome 3.4 + Ekstenzije je vrhunska stvar, ako imaš slabiji stroj tu je Xfce. Vrlo ih je jednostavno instalirati.

17 godina
neaktivan

dooobar, unity sve bolji i ljepši, konačno mi proradio nvidiin vdpau na mplayeru... ljubav, puding sreća {#}

ljubav, puding, sreća
Poruka je uređivana zadnji put pet 27.4.2012 5:49 ((s)izgoreo).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ostali, kakvi su vam dojmovi?

Možda danas stignem isprobati u virtualci pa i ja napišem koju.

★ Regionalni portal posvećen Linuxu i otvorenim sustavima - www.linuxzasve.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
redrum781 kaže...

Mislim da mi je ovo  http://bodhilinux.com/  sljedeća stanica...

Pa nije Unity sve što dolazi s Ubuntu-om. Šteta je ne isprobati neki od srugih okusa. Gnome 3.4 + Ekstenzije je vrhunska stvar, ako imaš slabiji stroj tu je Xfce. Vrlo ih je jednostavno instalirati.

Ma odmah fluxbox stavi ili e17, divota :D

15 godina

stavljen vec danas u 6 ujutro :) sve super osim sta unity mi se ne svida pa imam gnome 3 sucelje

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ide 10.04 u mirovinu sto se tice mene... Obecava mnogo ovo, izgleda super. 

Isn't it a remarkable coincidence almost everyone has the same religion as their parents? Religions run in families. How does this come about? Trough childhood indoctrination. -Richard Dawkins
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

prije sam bio skeptik, sada koristim ubuntu s unity

-skužio da se dock može rastegnuti od dolje prema gore, ako se miš pozicionira dolje. prije sam stavio miš na sredinu pa skrolao dolje, sporo bilo

-bumblebee projekat s nvidia optimus tehnologijom radi odlično. baterija mi sada s integriranom grafikon na lenovo Z570 traje pola sata duže, točno 2,5 sati.

-novi xbmc je od sada dostupan i u ubuntu software centru :)

-nema buga kao u 11.10 gdje nakon suspenda nije radio zvuk ili wifi

-dash + zeitgeist + normalna pretraga je stvarno odlična stvar. ne mičući ruke s tipkovnice stisne se win key, napiše se prvih par slova programa i enter. gi(ne bih se začudio da i ostali ovo iskopiraju)

-hibernacija se ipak mora podesiti ručno u linku ispod  (suspend radi )

odličan link što nakon instalacije može se naći ovdje http://www.webupd8.org/2012/04/things-to-tweak-after-installing-ubuntu.html

so far, so good. koliko sam čitao review ostalih na webu, čak i onih koji ne vole ubuntu, priznaju da je ovo odlično izdanje.

*i mali dodatak: nisam primjetio da je bug napisao vijest o izlasku ubuntu 12.04. bitno je da se wozu sviđa WP i da apple ima 10 000 aplikacija u repozitoriju.

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.5.2012 13:19 (hrvooje).

5 0 hvala 2
14 godina
protjeran

Bug.hr IT časopis/portal nije ni riječ napisao o Ubuntu 12.04, a daleko veći časopisi/portali su napisali barem par redaka vijesti.

Glavno da LG ipak ide sa win mobitelima.

Sramotno.

void function(char *str) {char buffer[16];strcpy(buffer,str); } void main() {char large_string[256];int i; for( i = 0; i < 255; i++) large_string[i] = 'A';fu

8 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Bit će (možda?) za tjedan dana! {#} Ipak je to samo (navodno?!) 1,5 - 2 % populacije ,pa nije ni bitno. {#}

LG?! Jučer nejde ,danas ide - žutilo je bitno!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.5.2012 13:36 (kizo2703).
16 godina

Imam jedno pitanje:

Vidim da je u ponudi 2 inačice:

PC (Intel x86) desktop CD

i

64-bit PC (AMD64) desktop CD

Eh sad...kako je moje računalo sposobno "vrtiti" x64 OS-e a nije bazirano na AMD konfiguraciji,

da li to znači da moram instalirati PC (Intel x86) desktop CD inačicu ovog Ubuntu-a a da će mi pri tome

OS raditi kao x64 uzevši u obzir da imam CPU koji je x64 arhitektura i 4 Gb DDR2 RAM-a.

Znam da sam noob što se Linux-a općenito tiče,ali također znadem da će mi

ovdje dobri ljudi dati adekvatan odgovor na postavljeno pitanje.

Zato,unaprijed zahvaljujem na odgovorima,LP svima{#}

P.S.: Pokušavao sam napraviti s Ultimate Version Live USB stick koristeći LinuxLive USB Creator 2.8.4 i V.2.8.12

i unetbootin-win-549 i V.575 ali bez rezultata.

To jest,nije mi htjelo boot-ati s tako pripremljenog USB sticka:(

Što bi bio mogući uzrok?

Old Insomniac
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.5.2012 15:00 (fromcelltohell).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Malo nas je, ali pamtimo na duge staze. @fromcelltohell: ako imaš računalo koje može počiniti 64-bitni OS, Skini ovaj 64 bita AMD, nemoj se zamarati s tim što gore piše AMD radi i na intelu. Što se tiče USB pogledaj u BIOS-u kako su ti poredani uređaji kod boota.
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.5.2012 14:47 (mario.L_hr).

1 0 hvala 1
16 godina
Bypass kaže...

Bug.hr IT časopis/portal nije ni riječ napisao o Ubuntu 12.04, a daleko veći časopisi/portali su napisali barem par redaka vijesti.

Sramotno.

Sto se cudis?

Zagrebacka banka je vec odavno nudi podrsku za internet bankarstvo na Linuxu, pa nije bilo niti rijeci o tome.

Gods are fragile things; they may be killed by a whiff of science or a dose of common sense. – Chapman Cohen
15 godina
Bypass kaže...

Sramotno.

Možda zbog rokova jednostavno nisu stigli. Obično u broju bude jedan članak o linuxu od Anđelka Iharoša, a u ovome broju ga nema. Pretpostavljam da će to staviti u sljedeći broj.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
16 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...

Možda zbog rokova jednostavno nisu stigli. Obično u broju bude jedan članak o linuxu od Anđelka Iharoša, a u ovome broju ga nema. Pretpostavljam da će to staviti u sljedeći broj.

Lako za časopis. Na portalu se objavljuju neprovjereni tračevi (LG) ,a 26. 04. se nije mogla objaviti vijest o izlasku nove verzije Ubuntua?!

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
15 godina
kizo2703 kaže...

Lako za časopis. Na portalu se objavljuju neprovjereni tračevi (LG) ,a 26. 04. se nije mogla objaviti vijest o izlasku nove verzije Ubuntua?!

Izgleda da korisnici Linuxa (tu na forumu) dođu kao statistička pogreška. Vidiš da je tu ali ne obraćaš pažnju jer je nebitna.

Nema veze tu su forumaši da popune rupe.

17 godina
fromcelltohell kaže...

Imam jedno pitanje:

Vidim da je u ponudi 2 inačice:

PC (Intel x86) desktop CD

i

64-bit PC (AMD64) desktop CD

Eh sad...kako je moje računalo sposobno "vrtiti" x64 OS-e a nije bazirano na AMD konfiguraciji,

da li to znači da moram instalirati PC (Intel x86) desktop CD inačicu ovog Ubuntu-a a da će mi pri tome

OS raditi kao x64 uzevši u obzir da imam CPU koji je x64 arhitektura i 4 Gb DDR2 RAM-a.

Znam da sam noob što se Linux-a općenito tiče,ali također znadem da će mi

ovdje dobri ljudi dati adekvatan odgovor na postavljeno pitanje.

Zato,unaprijed zahvaljujem na odgovorima,LP svima{#}

P.S.: Pokušavao sam napraviti s Ultimate Version Live USB stick koristeći LinuxLive USB Creator 2.8.4 i V.2.8.12

i unetbootin-win-549 i V.575 ali bez rezultata.

To jest,nije mi htjelo boot-ati s tako pripremljenog USB sticka:(

Što bi bio mogući uzrok?

Ako hoćeš instalirati 64-bitni ubuntu onda pokrećeš 64-bit pc amd64 (nema veze što tvoj proc nije amd). AMD64 je vjerojatno zato jer je amd-ov x86_64 standard bio backward kompatibilan sa x86 arhitekturom, za razliku od intelovog IA64.

Za napraviti stick vidi upute ovdje: http://www.ubuntu.com/download/help/create-a-usb-stick-on-windows

Mislim da stick mora biti formatiran u fat32 prije kreiranja

16 godina

Hvala kolegama na brzim odgovorima.Uspio sam kreirati USB instalaciju,sve je prošlo kako treba s instalacijom.

Ali....(uvijek taj ali....) zeznul mi je Windows 7 loader i sad čačkam po netu ne bih li kako uspio naravit repair GRUB-a

jer želim imati u dual boot-u oba OS-a.

Moram napomenut da sam imao uredno instaliranu 7-icu & Ubuntu 11.04 i sve je šljakalo bez problema.

BTW,ovo pišem sa Ubuntu 12.04{#}

E,da.....još nešto:

Ovaj Unity mi se nikak ne sviđa.Sve jekak zaključano na njemu,ja bih recimo htio da mogu taskbar prebacit dole a vidim da to baš i nije moguće?

Old Insomniac
Poruka je uređivana zadnji put sri 2.5.2012 16:45 (fromcelltohell).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
fromcelltohell kaže...

Hvala kolegama na brzim odgovorima.Uspio sam kreirati USB instalaciju,sve je prošlo kako treba s instalacijom.

Ali....(uvijek taj ali....) zeznul mi je Windows 7 loader i sad čačkam po netu ne bih li kako uspio naravit repair GRUB-a

jer želim imati u dual boot-u oba OS-a.

Moram napomenut da sam imao uredno instaliranu 7-icu & Ubuntu 11.04 i sve je šljakalo bez problema.

BTW,ovo pišem sa Ubuntu 12.04{#}

E,da.....još nešto:

Ovaj Unity mi se nikak ne sviđa.Sve jekak zaključano na njemu,ja bih recimo htio da mogu taskbar prebacit dole a vidim da to baš i nije moguće?

instaliraj cinnamon i odaberi ga na login ekranu. Da se podesiti ko stari dobri 10.04.

Kaj se tiče gruba, probaj instalirat qgrubeditor (vizualni grub editor)  sorry, ovo je bilo nekad

Dodaj jedan repozitorij:

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer

gdje se nalazi grub customizer

onda osvježi repozitorije:

sudo apt-get update

i instaliraj grub-customizer

sudo apt-get install grub-customizer

Onda ga pokreni i uredi konfiguraciju grub2.

Poruka je uređivana zadnji put sri 2.5.2012 20:13 (redrum781).
17 godina

jedno me zanima! što će biti kad ostale kompanije koje proizvode OS-ove ubace npr. ubuntuov dash i hud. znam, bit će to revolucionarno i trošit će se tipkovnice na vijestima o tome.  

trenutno, ova dva featura su zaista ono nešto što odvaja ubuntu od ostalih.

1 0 hvala 0
14 godina
odjavljen

nazalost na ovoj verziji ubuntua nesto mi nestima sa usb wifi stickom, stick DWL-G122 i jednostavno ga ubuntu ne prepoznaje, lsusb naredba mi ga opce ne izlista, ako nakon nekoliko puta istekam i ustekam stick iz usb porta proradi,neman pojma kakav je to voodoo ali na starim inačicama mi je radilo besprijekorno, ima li itko ideju kako rijesit ovaj problem jer je stvarno annoying svaki put kad se podigne os natjeravat da prepozna wifi stick..

0 0 hvala 0
17 godina
Nitro233 kaže...

nazalost na ovoj verziji ubuntua nesto mi nestima sa usb wifi stickom, stick DWL-G122 i jednostavno ga ubuntu ne prepoznaje, lsusb naredba mi ga opce ne izlista, ako nakon nekoliko puta istekam i ustekam stick iz usb porta proradi,neman pojma kakav je to voodoo ali na starim inačicama mi je radilo besprijekorno, ima li itko ideju kako rijesit ovaj problem jer je stvarno annoying svaki put kad se podigne os natjeravat da prepozna wifi stick..

Vidi dal ti ovo pomaže, je stari članak ali opisuje kako zamjeniti driver (moguće da onaj koji dolazi sa 12.04 ne valja) http://www.linuxquestions.org/questions/ubuntu-63/how-to-install-rt73-driver-for-dwl-g122-rev-c1-in-ubuntu-578894/

BTW, zeza me dual monitor, više mi ne radi xrandr skripta ko na 10.04, ne mogu postaviti vanjski monitor kao primarni, uvjek tjera display sa laptopa ko primarni.

Često mi crkne sučelje zbog grafike (intel x3100), ponekad se mogu prebaciti na konzolu, ali uglavnom moram gasit.

Al bar mi evolution radi sa Exchange-om 2007 kak spada...

Poruka je uređivana zadnji put pet 4.5.2012 14:04 (redrum781).
15 godina
hrvooje kaže...

jedno me zanima! što će biti kad ostale kompanije koje proizvode OS-ove ubace npr. ubuntuov dash i hud. znam, bit će to revolucionarno i trošit će se tipkovnice na vijestima o tome.  

Apsolutno se slažem. Čim ostali OS-vi takvo nešto ubace, to će sve novine pa čak i one dnevne prenijeti kao neko čudo ili inovaciju. No sada kada je to samo na ubuntuu, to uopće ne privlači pažnju, te rijetko koji medij ikada spomene GNU/Linux.

Twitter- @capttawish Linux/GNU live forever.
17 godina
captain_soap_McTawish kaže...
hrvooje kaže...

Apsolutno se slažem. Čim ostali OS-vi takvo nešto ubace, to će sve novine pa čak i one dnevne prenijeti kao neko čudo ili inovaciju. No sada kada je to samo na ubuntuu, to uopće ne privlači pažnju, te rijetko koji medij ikada spomene GNU/Linux.

kao kad je apple uveo app store. revolucionarno. a ubuntu ima software centra od kada? i ništa revolucionarno nije. i neki dan vijest kako app store ima 10000 komada softwarea. pa debian/ubuntu imaju barem 5 puta više

14 godina
Nitro233 kaže...

Interesantno. Ja imam ovaj isti stick i radi bez problema. Jesi radio clean install ili upgrade?

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice