NASA potvrdila EM pogon.

poruka: 133
|
čitano: 30.023
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
NASA potvrdila EM pogon.

Naravno da ne treba biti isključiv ali što bi http://www.theskepticsguide.org/ rekao da su postojali u doba kada je Leibnic uredio moderan binarni sistem a da se netko pojavio sa otkrićem qbit-a i činjenicom da informacija istovremeno može biti i jedinica i nula? Što bi rekli na tranzisor ili i7 procesor u vrijeme vakuumskih cijevi? EM Drive se koliko mi je poznato zvanično testira u nekoliko zvaničnih laboratorija i ostaje nam da sačekamo rezultate testova. Iskreno, ja bih volio da radi.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen
Re: NASA potvrdila EM pogon.

Jesi ga nadrobio!

Moderni binarni sustav je nešto što je čovjek osmislio i postavio pravila. Ne postoje fizikalna ograničenja, može samo postojati bolji ili lošiji sustav za neku namjenu.

Qbit je opet ljudska formalnost, a temelji se na kvantnoj teoriji.

Što se ostaloga tiče analogije su ti apsurdne i svode se na "i čorava koka nabode zrno".

Uvijek postoji mogućnost da je u pozadini neki nepoznati fenomen, međutim, ako nas je moderna fizika išta naučila, to je da je nerealno očekivali linearno skaliranje onih fenomena koje prije nekoliko desetaka godina nismo bili u stanju primjetiti.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
15 godina
neaktivan
NASA potvrdila EM pogon.

Da se razumijemo, ja ne tvrdim da EM radi ali navijam za njega. Logikom da nismo primjetili nekakav fenomen možemo izvući zaključak da smo sve otkrili i da više nemamo što za otkriti sa čim se ne mogu složiti.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
phoenix2003 kaže...

Da se razumijemo, ja ne tvrdim da EM radi ali navijam za njega. Logikom da nismo primjetili nekakav fenomen možemo izvući zaključak da smo sve otkrili i da više nemamo što za otkriti sa čim se ne mogu složiti.

-pogledaj sad naslov teme koju pokrećeš.. i usporedi ovu 'generičku' tvrdnju, koja se svodi na što? .. želje/navijanje? Naravno da nije sve otkriveno, ali to kao argument u prilog EMa... recimo, loš argument.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
odjavljen
phoenix2003 kaže...

Logikom da nismo primjetili nekakav fenomen možemo izvući zaključak da smo sve otkrili i da više nemamo što za otkriti sa čim se ne mogu složiti.

Nemoj, ne ide te logika. U makro svijetu i pri brzinama znatno manjim od brzine svijetlosti smo otkrili gotovo sve što se može otkriti, a vjerojatnost otkrića nečega što bi opovrgnulo fizikalne zakone koji su bezbroj puta eksperimentalno dokazani teži prema nuli.

To ne znači da nemamo više što otkrivati. Itekako imamo, ali ne na macro skali. To također ne znači da ono otkriveno na kvantnoj razini nećemo moći primjeniti u praksi u makro svijetu.

Međutim, tvrditi da postoji značajna vjerojatnost da ćemo neki fenomen o kojem ne znamo ama baš biti primjenjiv na makro skali nema uporište u stvarnosti. Naravno, to nije razlog za odustati od daljnjih istraživanja, ali je dovoljan razlog za ne početi odmah slaviti.

Big wheel keep on turning, Proud Mary keep on burning, Trolling, trolling, trolling on the river.
15 godina
neaktivan
NASA potvrdila EM pogon.

Ako je sve otkriveno kako komentiraš relativno skoro otkriće grafena? Ipak mi se čini da si ti taj koga ne ide logika. Znači, nikada više ni jedan lijek neće biti otkriven? Ni jedan novi materijal, algoritam ili metod?

Moj PC  
1 4 hvala 0
16 godina
odjavljen
phoenix2003 kaže...

Ako je sve otkriveno kako komentiraš relativno skoro otkriće grafena? Ipak mi se čini da si ti taj koga ne ide logika. Znači, nikada više ni jedan lijek neće biti otkriven? Ni jedan novi materijal, algoritam ili metod?

"Relativno skoro"???

Prvi put se spominje 1859. godine, struktura "složena" 1916. godine, potvrđena 1924. godine, prve fotografije višeslojnog grafena 1947. godine i 90ih su ga počeli "stanjivati" na manje od 100 slojeva. To je tebi relativno skoro?

Normalno da će se nove stvari otkrivati ali ne na skali kao parni stroj, el. energija, nuklearna energija ili penicilin. Sve rjeđi pronalasci ali sve važniji. Idući korak je valjda nanotehnologija (upotrebljiva, ne samo skupi showoff).

And I looked, and behold a pale horse: and his name that sat on him was Death, and Hell followed with him...
16 godina
odjavljen
phoenix2003 kaže...

Ovo je klasični straw man. Pričamo o osnovnim zakonima fizike, a ne o kemiji, medicini ili primjenama tih zakona.

Dakle novi materijal koji je prije bio nezamisliv, a njegovo postojanje omogućuje novootkriveni kvantni efekt je moguć. Novi lijek, to je po pitanju kemije i medicine otkriće, a po pitanju fizike može biti ili primjena postojećeg znanja ili otkriće novog efekta na mikro (nano, piko) skali. U priču uvodiš nove stvari kako bi moje izjave proširio na to novo i onda ih prikazao neispravnima jer se ne odnose na ono o čemu uopće nismo pričali.

U tom kontekstu mogu reći da je zanemariva šansa da će biti otkriven lijek ili materijal čija makroskopska svojstva nisu u skladu s aksionima klasične fizike ili na toj skali višestruko dokazanim i provjerenim zakonima.

P.S. Algoritam se ne otkriva.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
...

Ako ti ne prihvaćaš, po čemu si ti onda otvorenijeg uma od znastvenika ili skeptika koji se kuže u kvantnu mehaniku, a kojima spotčitavaš zatvoreni um?  Razlika između tebe, koji ne znaš stvari bitne za materiju o kojoj "raspravljaš" i koja ti je "fora" i njih je u tome što su oni skeptični s itekako dobrim razlozima. A tvoj "otvoren um" je posljedica manjka znanja - a to nije pozitivna karakteristika.

vučeš me za jezik, podmećeš izjave koje nisam izrekao i pljuješ iako nemaš blage veze o meni niti o mojem znanju ili ne znanju.

Origin: F4stReload ----- | ----- Nema na čemu! ----- | ----- Google is your friend !
17 godina
moderator
Zura kaže...
mbaksa kaže...
Ako ti ne prihvaćaš, po čemu si ti onda otvorenijeg uma od znastvenika ili skeptika koji se kuže u kvantnu mehaniku, a kojima spotčitavaš zatvoreni um?  Razlika između tebe, koji ne znaš stvari bitne za materiju o kojoj "raspravljaš" i koja ti je "fora" i njih je u tome što su oni skeptični s itekako dobrim razlozima. A tvoj "otvoren um" je posljedica manjka znanja - a to nije pozitivna karakteristika.

vučeš me za jezik, podmećeš izjave koje nisam izrekao i pljuješ iako nemaš blage veze o meni niti o mojem znanju ili ne znanju.

Ništa ti ja ne podmećem - to proizlazi iz onog što si napisao. Ako ti se ne sviđa, onda nemoj imati takve stavove.  Kako sad nemam blage veze o tvoje znanjum ili ne znanju, kad si sam recimo priznao da nemaš blage o kvantnoj mehanici?!

Ako smatraš da sam pogrešno protumačio tvoje izjave, objasni pravo tumačenje, napiši što sam pogrešno napisao i zbog čega je to pogrešno, umjesto da me neargumentirano optužuješ.

15 godina
neaktivan
NASA potvrdila EM pogon.

Čini se da EM Drive ipak radi! NASA Eagleworks Advanced Propulsion Laboratory se priprema da objavi rezultate testiranja koje su izveli. Malo detalja je procurilo a čini se da su potpuno shvatili kako radi: http://www.ibtimes.co.uk/emdrive-nasa-eagleworks-paper-has-finally-passed-peer-review-says-scientist-know-1578716

U međuvremenu, Robert Shawyer i neimenovana kompanija rade na EM drive-u 2.0 koji će proizvoditi daleko veći pogon od prototipa.

Bravo za znanost! Bravo za sanjare!

Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
NASA potvrdila EM pogon.

Bravo za Star Trek!!

...ergo sum
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator

Nemojte se prerano veseliti. Pričekajte da se rad objavi i da se njime pozabavi znanstvena zajednica, da na vidjelo izađu sve kvake.

11 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Čini se da EM Drive ipak radi! NASA Eagleworks Advanced Propulsion Laboratory se priprema da objavi rezultate testiranja koje su izveli. Malo detalja je procurilo a čini se da su potpuno shvatili kako radi: http://www.ibtimes.co.uk/emdrive-nasa-eagleworks-paper-has-finally-passed-peer-review-says-scientist-know-1578716

Fantasticne vijesti, ali mala ispravka: nisu uopce shvatili sto uzrokuje ocitani potisak, niti je to potvrda da pogon stvara potisak (na nacin koji bi mi zeljeli da stvara). Ovo je samo review opisa pokusa, i potvrda da nisu nasli nikakve rupe u opisanom postupku.

Jos treba otkrit sto tocno stvara potisak. Taj potisak je toliko mali a energija koja se "pumpa" u uredaj toliko velika da je puno lakse zamislit (pogotovo u zemljinom magnetskom polju) da potisak stvara neka nedetektirana interakcija, npr. ioniziranih cestica ili elektromagnetskog polja, nego neka jos neotkrivena fizika...

Sto se mene tice sada smo vec u WIN-WIN situaciji, jer kakav god da ishod bio, bit cemo na kraju nesto pametniji

15 godina
neaktivan
NASA potvrdila EM pogon.

Čitao sam negdje o vijestima koje su procurile iz Eagleworks lab-a da su shvatili da u stvari pogon stvaraju fotoni koji nastaju transformacijom energije (najkraće rečeno). Potpuno izvješće se očekuje u prosincu ove godine.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
phoenix2003 kaže...

Čitao sam negdje o vijestima koje su procurile iz Eagleworks lab-a da su shvatili da u stvari pogon stvaraju fotoni koji nastaju transformacijom energije (najkraće rečeno).

Najkraće rečeno, a da nisi rekao ništa smisleno. 

phoenix2003 kaže...

Potpuno izvješće se očekuje u prosincu ove godine.

Misliš peer-reviewed znanstveni rad? Za potisak od nekoliko desetaka mikro Newtona?

Ja ću pak čekati prototip koji će dati potisak od jednog Newtona. Ne treba 10000 Newtona na kakav prototip se autor sad kakti baca - ja ću biti zadovoljan kad vidim prototip koji će dati i samo 1 N.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
phoenix2003 kaže...

Najkraće rečeno, a da nisi rekao ništa smisleno. 

phoenix2003 kaže...

Misliš peer-reviewed znanstveni rad? Za potisak od nekoliko desetaka mikro Newtona?

Ja ću pak čekati prototip koji će dati potisak od jednog Newtona. Ne treba 10000 Newtona na kakav prototip se autor sad kakti baca - ja ću biti zadovoljan kad vidim prototip koji će dati i samo 1 N.

A što si očekivao od mene? Artiljerijsko-topnički napad? Znanstveni rad? Ili nešto drugo?

Da, znaš dobro na što mislim! Zato, sačekajmo prosinac pa da tada budemo cinični!

17 godina
moderator
phoenix2003 kaže...
A što si očekivao od mene? Artiljerijsko-topnički napad? Znanstveni rad? Ili nešto drugo?

Da, znaš dobro na što mislim! Zato, sačekajmo prosinac pa da tada budemo cinični!

Nisam to očekivao. Samo nisam očekivao da, kad već ne znaš kako radi, da ideš nizati neke stručno zvučeče riječi u rečenicu kojom se onda ništa ne objašnjava. Stvarno nema nikakve potrebe za tim. Takve stvari inače radi propagandna mašinerija cijelog sektora pseudoznanstvenih proizvoda. I Dipak Čopra.  I novinari koje urednik natjera da pišu o nečem što ne razumiju.

Teško je ne biti ciničan kad ti stalno serviraju neke marketinške spike, a samo nikako i nikako da daju pravu stvar.

15 godina
neaktivan
NASA potvrdila EM pogon.

Bez obzira na snagu potiska koju razvija EM pogon, uzbuđen sam jer znanost već dugo vremena nema ljude poput Roger Shawyer-a. Već dugo (od pronalaska Vegete ) mali čovjek nije bio ispred multinacionalnih kompanija koje praktično imaju neograničen novac u znanstvenim istraživanjima. To je duh pronalazača. Zato navijam za EM!

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
phoenix2003 kaže...

Bez obzira na snagu potiska koju razvija EM pogon, uzbuđen sam jer znanost već dugo vremena nema ljude poput Roger Shawyer-a.

A kakav konkretno je to čovjek? Ni dalje nije jasno je li riječ o ozbiljnom istraživaču ili o jednom od mnogobrojnih muljatora koji bajkama pecaju investitore. Teorija nije na njegovoj strani, a praksa mu je jako klimava i na rubu statističke pogreške. A to što će biti objavljeno u prosincu bit će jako upitne vrijednosti i valjanosti. Na kraju još možda i nastane skandal što je to prošlo peer review. Ili će pak biti riječ o kamilici 

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Maaamaaaaa!!! Zašto baš ti želiš uvijek da djeci pokvariš zabavu?!

17 godina
moderator

Ne kužim tu opčinjenost ezoterijom i mistikom na prostorima Balkana i zazivanjem otvorenog uma ako se usudiš išta propitkivati.

17 godina
neaktivan
NASA potvrdila EM pogon.

kad sam izumio čaj od sušene ribe u vrećicama, o tome nitko nije pisao. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
1 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Ne kužim tu opčinjenost ezoterijom i mistikom na prostorima Balkana i zazivanjem otvorenog uma ako se usudiš išta propitkivati.

Ne bih se baš složio sa tobom. Isto ovako sam navijao za otkriće gravitacionih talasa koji su 100 godina (do prošle godine), bili samo ezoterija i mistika. Sa druge strane, potpuno bih se složio sa tobom npr. u slučaju da netko zagovara postojanje piramida u Visokom.

17 godina
moderator
phoenix2003 kaže...
mbaksa kaže...

Ne bih se baš složio sa tobom. Isto ovako sam navijao za otkriće gravitacionih talasa koji su 100 godina (do prošle godine), bili samo ezoterija i mistika.

Po čemu su gravitacijski valovi bili samo ezoterija i mistika? Nisu kršili poznate zakone fizike, znanstvenici su ih hipotetizirali i konačno nedavno potvrdili.

S druge strane EMdrive i slični "pogoni" nisu nastali na uočavanju nečeg dosad nepoznatog u prirodi/svemiru, nego je jednostavno riječ o inženjerskim uratcima koji krše dva poznata zakona fizike, a prototipovi su tako mali i slabašni da su njihovi rezultati na granici pogreške u mjerenju. Kako onda povlačiš paralelu između gravitacijski valova i EM pogona?

Znači, EM i slični pogoni pojedu nekoliko desetaka ili više stotina W energije za potisak koji se mjeri u mikro ili mili N!

Jesi ti pročitao barem stranicu na Wikipediji o takvim pogonima? Ako nisi, pročitaj je - od početka do kraja. Možda će ti onda neke stvari biti jasnije. Taj tvoj veliki čovjek Shawyer, koji uopće nije znanstvenik nego inženjer, ponaša se isto kao i svi ostali inženjeri-muljatori dosad i nijedan jedini od njih dosad nije napravio ništa korisno, nego su samo iscuclali pare od lakovjernih ulagača.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Kako onda povlačiš paralelu između gravitacijski valova i EM pogona?

Tako što su do svog potvrđivanja bili jedino u glavama ljudi koji su ih zamislili. Vidi, mbaksa, ja ne svršavam na pomisao o EM već navijam za jednu takvu stvar. Prije nego što je CERN/LHC potvrdio Higgs bozon, neki znanstvenici, među kojima je bio koliko se sjećam i Steven Hawking, su se kladili da Higgs neće biti pronađen. Zašto? Samo zato da bi sve moralo ponovo biti zamišljeno i izgrađeno.

Ja ne mislim da je EM nešto metafizičko, nepoznato i štajaznamnesve. Bude li ga Eagleworks otpisao, otpisaću ga i ja svakako. Do tada, navijam.

17 godina
moderator
phoenix2003 kaže...
mbaksa kaže...

Kako onda povlačiš paralelu između gravitacijski valova i EM pogona?

Tako što su do svog potvrđivanja bili jedino u glavama ljudi koji su ih zamislili. Vidi, mbaksa, ja ne svršavam na pomisao o EM već navijam za jednu takvu stvar.

Gle, ti ne razumiješ kako znanost funkcionira i koja je razlika između znanosti i pseudoznanosti. Kad bi znao, onda ne bi pisao ovo što si napisao u ovoj poruci. Kladim se da ne kužiš ni da je emisija "Na rubu znanosti" pseudoznanstvena, zar ne?

Gravitacijski valovi, Higgsov bozon i hrpa drugih stvari su bile hipoteze koje nisu bile izvučene iz guzice, nego su iz znanstvenici predvidjeli jer su nedostajale u modelu svemira, njime su se krpale rupe, ono što je falilo. Te hipoteze su definirale određena predviđanja i kad bi se ta predviđanja potvrdila, tada bi one postale znanstvene teorije. I upravo to se dogodilo. Da nije bio Higgsov bozon, netko bi već došao do neke druge hipoteze koja bi objašnjavala uočene fenomene u prirodi/svemiru, testiralo bi se i...

EMdrive i slične pizdarije ne nude nikakva znanstvena predviđanja. To su želje/bajke inženjera-neznanstvenika koje nisu nastale na temelju poznatih fizikalnih zakona a da pokrpaju rupe u modelu svemira. Upravo suprotno - njihova teze, kad bi bile točne, kršile bi poznate i u praksi dobro provjerene zakone fizike. Ne razumijem kako to ne možeš shvatiti.

Lijepo je navijati za to da se jednog dana stvori neki pogon koji će omogućavati međuzvjezdano putovanje. Međutim, zašto navijati za šarlatane koji ne rade to, nego svojim "izumima" cuclaju pare od investitora? To je antiznanstveno razmišljanje. Zašto te pare ne dati NASA-i i ozbiljnim znanstvenicima, a ne šarlatanima koji obećavaju brda i doline, a na kraju neće biti ništa od toga? Lik je patološki lažov - u svojim medijskim istupima pokušavaju nesposobne novinare najebati da pišu da su NASA i druge institucije potvrdile valjanost njihovih radova, što ne može biti dalje od istine.

Pročitaj članak na Wikipediji! Od početka do kraja!

phoenix2003 kaže...
Ja ne mislim da je EM nešto metafizičko, nepoznato i štajaznamnesve. Bude li ga Eagleworks otpisao, otpisaću ga i ja svakako. Do tada, navijam.

Pročitaj članak na Wikipediji. Cijeli članak. Nije toliko dugačak.

15 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Gle, ti ne razumiješ kako znanost funkcionira i koja je razlika između znanosti i pseudoznanosti. 

Da li je tebi jasno da ja znam o čemu ti pričaš? Meni samo ovdje nije jasno kako ovako teško možeš optužiti nekoga a da ne poznaješ tu osobu. Ovako mi se čini da ti prije odgovara titula u Inkviziciji već u znanosti!

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.9.2016 8:22 (phoenix2003).
17 godina
moderator
phoenix2003 kaže...
mbaksa kaže...

Gle, ti ne razumiješ kako znanost funkcionira i koja je razlika između znanosti i pseudoznanosti. 

Da li je tebi jasno da ja znam o čemu ti pričaš? Meni samo ovdje nije jasno kako ovako teško možeš optužiti nekoga a da ne poznaješ tu osobu. Ovako mi se čini da ti prije odgovara titula u Inkviziciji već u znanosti!

Ne moram te poznavati da bih imao pravo na temelju svega što si napisao u ovoj temi to ustvrditi. Ili si se u svojim porukama na ovoj temi samo šalio? Najgore je što to ni ne prepoznaješ!

Gle - znanost je znanost. Možeš ti sebe smatrati ljubiteljem znanosti koliko hoćeš, ali dok god se furaš na ezoteriju, mistiku, otvorenost uma, kult ličnosti velikih izumitelja i slične pizdarije, ti ljubitelj znanosti nisi, ti si onda ljubitelj ezoterije i koječega drugog o čem recimo pričaju Mišakovi gosti. Znanost nisu samo znanstvene teorije, formulice i sl. To je zapravo rezultat obavljanja znanosti. Znanost je metoda, znanost je proces. Dok god ti ne prihvaćaš taj proces, nisi ljubitelj znanosti. Ako hoćeš da te se percipira kao ljubitelja znanosti, onda se počni tako ponašati. Počni od čitanja članka na Wikipediji od početka do kraja. Kakav je to ljubitelj znanosti koji se odbija informirati?!

15 godina
neaktivan
NASA potvrdila EM pogon.

Mbaksa, zaboravljaš da je i sam veliki Einsten rekao da je mašta važnija od znanja. Ne znam što želiš da postigneš time što me uvjeravaš da ja ne znam što je to znanost. Griješiš, prijatelju. Dok su se moji drugari igrali autićima ja sam proizvodio hidrogen, njime punio balone i puštao ih da lete. Dok su padale granate ja nisam imao wikipediu ( i danas je ne volim baš) već sam uz improviziranu svijeću čitao Matematičko-fizički list. Obzirom da su tri člana moje najuže obitelji završili tehničke fakultete imao sam u izobilju literature koju većina "ljubitelja znanosti" može samo sanjati. Ta moja bezazlena mašta o mašini kojoj sam se kao dječak divio u Ratovima zvijezda nikoga ne bi trebala da nervira. Ja vrlo dobro poznajem kako znanost funkcionira. Ti nemaš pojma kroz što sve sam ja prošao u životu i vjeruj mi da mi je samo moja mašta i ništa više pomogla da ostanem normalan! 

Poruka je uređivana zadnji put ned 18.9.2016 11:37 (phoenix2003).
Moj PC  
0 2 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice