Možda ste primijetili da vam je učitavanje web stranica, gledanje video isječaka ili traženje partnera preko Chatroulettea od danas nekako ugodnije i brže? E pa upravo danas nadležna tijela uključila su na DNS poslužiteljima novu internetsku sklopku koja to omogućuje.
Pojednostavljeno DNS poslužitelji ‘prevode’ numeričke internetske IP adrese s pripadajućim web stranicama te usmjeravaju promet na pripadajuće adrese. (Neka me ispravi netko ako sam štogod blesavoga ovdje napisao) Tijekom današnjeg dana OpenDNS, Google i ostali igrači uključeni u usmjeravanje internetskog prometa danas su napravili promjenu koja korisnicima znatno poboljšava učitavanje web stranica.
Opet pojednostavljeno, kada u svom web pregledniku napravite upit prema nekoj web adresi, recimo Gadgeteriji, u stvari ste preko web preglednika poslali upit DNS serverima prema adresi 89.201.164.195. Jednako kao i web stranice tako i svako od korisničkih računala ima vlastitu IP adresu. DNS poslužitelji ‘pročitaju’ IP adresu korisnika te im isporučuju traženi sadržaj.
Od danas, DNS serveri će isporuku traženog web odredišta obavljati znatno brže s obzirom da neće čekati cijelu IP adresu korisnika nego će pročitati samo prva tri brojčana niza, recimo 195.29.84. i na temelju njih ‘prepoznat će’ iz koje zemlje i grada dolazi korisnik i servirat će mu lokalnu cacheiranu, ranije pospremljenu, željenu stranicu.
Uhhh, nastojao sam ovo pojednostaviti koliko je to moguće, no jasno vam je da bi vam učitavanje internetskih sadržaja od danas trebalo biti znatno brže, bez obzira na brzinu internetske veze?
Koga zanima više neka usmjeri preglednik na adresu www.afasterinternet.com.