AMD Kaveri APUs-Socket FM2+

poruka: 153
|
čitano: 38.803
|
moderatori: XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
neaktivan

FM2+ ploce su vise manje iste cijene kao i FM2, pa ne vidim razloga zasto uzimati plocu koju neces moc nadogradit kad za iste novce mozes dobit plocu koju mozes nadogradit.

TD za glupost

2 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Koliko je točna informacija da integrirani richland i trinity ne mogu vrtiti 4k video, dok integrirani ivy bridge može..Naravno i haswell..

Hoćeli kaveri biti dovoljan za gledanje 4k videa, recimo budućih filmova, ili klipova, u toj rezoluciji?

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Re: AMD Kaveri APUs-Socket FM2+
boatenga kaže...

Koliko je točna informacija da integrirani richland i trinity ne mogu vrtiti 4k video, dok integrirani ivy bridge može..Naravno i haswell..

Hoćeli kaveri biti dovoljan za gledanje 4k videa, recimo budućih filmova, ili klipova, u toj rezoluciji?

Nije istina

14 godina
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Istina je, i ono što zabrinjava je činjenica da ćeš nerijetko na forumima, pa i ovom, dobiti informaciju da je grafičko integrirano intel rješenje smeće, dok je integrirani apu amd prava stvar..

A kad ono...

Volio bih da odgovori netko tko je vrtio navedene procesore..

1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Sta se desava sa AM3+ socket jel definitvno amd dize ruke od njega ili?

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
boatenga kaže...

Istina je, i ono što zabrinjava je činjenica da ćeš nerijetko na forumima, pa i ovom, dobiti informaciju da je grafičko integrirano intel rješenje smeće, dok je integrirani apu amd prava stvar..

A kad ono...

Volio bih da odgovori netko tko je vrtio navedene procesore..

a čuj, trinity i richland su izašli kada je broj 4k filmova i hardvera bio skoro pa ništa. tek sad su počeli izlaziti ti monitori i hdtv-i, ali papreno koštaju. izuzev tog, ajmo reć nedostatka, amd apu je daleko bolji od intelove integrirane

11 godina
neaktivan

Ne znam baš da je trenutni apu bolji od intela..

Vi svi ocjene dajete na osnovu igara..

Prikaz videa bez greške je osnovna stvar, daleko osnovnija od mogućnosti igranja nekog naslova, igre..

Ipak, kaveri izgleda mijenja stvar, kad je amd u pitanju..

0 4 hvala 0
17 godina

Prvo treba reč šta je istina a kaj je glupost,Izlanuo se a ne šta neki tam bedaki na Xibitlabs eksperimentiraju sa 4k video ogromnim Bitrate-om od kojeg u praksi nema nikakve koristi za normalnog korisnika.Dakle Xibitlabs test budalaštine 4K video rezolucija 3840-2160, bitrate 100mbps video 30fps tak nekaj je potpuno besmisleno a od tog testa zapravo nema previše koristi.Ja ti kažem da u životu nečeš skinut niti jedan takav cijeli film sa interneta, uostalom i samo ugodno gledanje 4K videa preko interneta je nemoguče bez superbrze internet veze. Zamisli si samo skinut cjeli film u 4k rezoluciji pa još da video ima 100mbit uh jezuš kristuš. Takva datoteka bila bi ogromna na kubik, dakle osim onako za pokusni test neki kratki video to je ok (opet vrlo velika datoteka) a sve ostalo je totalno bezveze dakle koji je zapravo smisao tog Xibtlabs testa jel?Smijeh

"In this test we use a widescreen 4K video clip with a resolution of 3840x2160 pixels and a frame rate of 30 fps encoded with the H.264 codec with a bitrate of about 100 Mbps."

U praksi Trinity/Richland APU mogu vrtit 4k Video, no samo preko klasičnih CPU jezgri dakle nije sve idealno jer hardverska GPU akceleracija 4K videa na VLIW4 grafičkoj arhitekturi zapravo uopče i ne radi.AMD UVD3 video procesor koji se nalazi na Trinity/Richland APU, nije baš namjenjen za dekodiranje 4k videa no to i nije čudno s obzirom da je VLIW4 GPU arhitektura(2011 godina) odavno u penziji. Kad je VLIW4 grafička arhitektura+UVD3 video procesor bila aktualna, 4k video je bio u nekom začetku praktički dakle tu je sve jasno. 

Uostalom treba spomenut da H.264 Codec neče još dugo prisutan, jer stiže novi H.265 standard koji bi ubuduče trebao postati glavni format za bilo koji video sadržaj.Kaj se tiče Kaveri APU i 4K video, bilo u starom H.264 ili novom H.265 standardu tu nema problema za to su prve tri fotke ispod.Uz sve to za kraj treba spomenut, da če novi H.265 video standard/codec biti itekako dobro HSA/hUMA prilagođen.H.265 je zapravo tako dizajniran ili zamišljen, da se posao dekodiranja ili transkodiranja puno lakše i jednostavnije može prebacit na AMD GCN grafičku jezgru i nema problema.

http://www.eoshd.com/content/11534/new-h-265-codec-test-prores-4444-quality-1-file-size

Eto dole jednog 4k videa Bitrate je 24mbps, ko ga hoče skinut video traje 4.30minute a veličina datoteke je 750mb zadnja fotka ispod.Normalno ja taj video mogu bez frke gledat na svom kompu ništa čudno, zauzeče mojeg procesora je do 65% dok vrti taj 4k video sa 24mbit Bitrate preko "PotPlayer" programa.Dakle tu je u pitanju čista procesorska snaga, stara grafička jezgra na mojoj grafi ili prastari AMD UVD+ video procesor nema poima šta je to 4k video normalno.

Za kraj šta sad onda reč nego postavit jedno jedino pitanje,Belji se kolka je veličina video datoteke ako neko sa interneta hoče skinut 4k film/100mbps Bitrate/30fps i to u trajanju od dva i pola sata???{#}

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
Poruka je uređivana zadnji put pet 20.12.2013 23:54 (rambox).
14 godina

nije bit u bitrate-u, nego u tome da trenutno apu nema hardvesku akceleraciju za 4k pa se zbog toga sam cpu mora mučiti, a i potrošnja raste, dok intelova integrirana to bez problema pokreće uz naravno manju potrošnju. Ali po meni to je potpuno nebitno jer broj onih koji koriste 4k se mjeri u promilima.

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
zuper kaže...

nije bit u bitrate-u, nego u tome da trenutno apu nema hardvesku akceleraciju za 4k pa se zbog toga sam cpu mora mučiti, a i potrošnja raste, dok intelova integrirana to bez problema pokreće uz naravno manju potrošnju. Ali po meni to je potpuno nebitno jer broj onih koji koriste 4k se mjeri u promilima.

Baš to, za tranzicije treba vremena, ali standardi su postavljeni i polako počinju biti prihvaćani.

Ni h.265, kao i 4k nećemo vidjet tako skoro u široj primjeni, kao prvo treba hardware (video playeri, rezolucija televizora/monitora, gpu, cpu...) uhvatit korak s tim i moraju se mediji (nasljednik ili povećanje kapaciteta blu ray-a?) prilagodit veličini 4k filmova koji će vjerujem bit sigurno preko 50 gigabyte-a veličine.

Ovi 4k videi na youtube-u su glupost, na torrentima ima pravih 4k videa, ali su glomazni otprilike 1min = 1GB.

Rambox ti razmišljaš u kontekstu Hrvatske gdje imamo mizernih 2-4Mbps (nekima u metropoli je bolje naravno), u razvijenijim državama uopće nije problem skidati video materijal veličine 100GB kada ga skinu za svega malo više od 2 sata sa 100Mbps brzinom, a da ne spominjem ljude sa 1 ili 2Gbps vezom.

Tu su i seedboxi i dedicated serveri s ogromnim brzinama koji uopće nisu skupi danas.

Fortune favours the brave
Poruka je uređivana zadnji put sub 21.12.2013 3:18 (Hyperion).
17 godina
ford eleanor kaže...

A10-7850K na 4.9 GHz

Cinebench R15   547cb

Ako je ovo pouzdana informacija, onda će Kaveri stvarno donijeti veliki napredak u procesorskoj arhitekturi.

Za usporedbu, moj A10-6800K na 4.5 GHz je imao 350cb

Kažu upučeni da to baš i nije originalna fotka znači nekaj je tu namješteno.Smijeh

Hyperion kaže...

Baš to, za tranzicije treba vremena, ali standardi su postavljeni i polako počinju biti prihvaćani.

Ni h.265, kao i 4k nećemo vidjet tako skoro u široj primjeni, kao prvo treba hardware (video playeri, rezolucija televizora/monitora, gpu, cpu...) uhvatit korak s tim i moraju se mediji (nasljednik ili povećanje kapaciteta blu ray-a?) prilagodit veličini 4k filmova koji će vjerujem bit sigurno preko 50 gigabyte-a veličine.

Ovi 4k videi na youtube-u su glupost, na torrentima ima pravih 4k videa, ali su glomazni otprilike 1min = 1GB.

Rambox ti razmišljaš u kontekstu Hrvatske gdje imamo mizernih 2-4Mbps (nekima u metropoli je bolje naravno), u razvijenijim državama uopće nije problem skidati video materijal veličine 100GB kada ga skinu za svega malo više od 2 sata sa 100Mbps brzinom, a da ne spominjem ljude sa 1 ili 2Gbps vezom.

Tu su i seedboxi i dedicated serveri s ogromnim brzinama koji uopće nisu skupi danas.

Taj 4K video na Jubitu je samo primjer fučkaj ga,Nevinašce kolka može bit datoteka od skoro pet minuta i ništa drugo.Ovo kaj si spominješ je skroz bezveze, normalno da toga ima na Torentima ali je opet totalna glupost 1 minuta videa 1gb kao i onaj Xibitlabs 4k video test.4K video je zapravo za sad totalno beskorisan za široke mase normalno, a tako če ostat još dosta vremena bez greške.Jednostavno nečeš imat šta pošteno gledat u 4k rezoluciji, a niti nečeš htjet skinut ogroman film u 4k rezoluciji ak je nekaj preveliko onda je preveliko i točka pa makar to bila i gola Megan Fox u 4k rezoluciji od 50mbps.

U razvijenim državama ne moš skinut 100gb,Izlanuo se a da ti neko ne pokuca na vrata i pregledava kaj si skinul tu je kvaka odi u Njemačku pa buš videl. Slično je i u Francuskoj i još nekim EU državama, dakle ako si u Rusiji ili Kini ok ali EU uvlakači u USA rit zna se moraš jako pazit kaj skidaš dakle uzalud ti velike brzine.Suma sumarum 4k video u nebuloznim 100mbps moš odma zaboravit, još kad vidiš kolko koštaju kvalitetni 4k monitori koje moš nabrojit na prste dvije ruke a tek cijena boli glava.{#}

Poruka je uređivana zadnji put sub 4.1.2014 16:05 (rambox).
12 godina
protjeran

ne kužim zamaranje sa integriranim karticama na procesoru pogotovo  ako je neki jači model i preskupo je bolje uzet osrednji samostalan procesor i vanjsku grafičku možda če ispast trunkicu skuplje ali neuporedivo bolje s time da grafičku uvijek možeš nadogradit jačom kad zastari

0 1 hvala 0
17 godina
rambox kaže...

U razvijenim državama ne moš skinut 100gb,Izlanuo se a da ti neko ne pokuca na vrata i pregledava kaj si skinul tu je kvaka odi u Njemačku pa buš videl. Slično je i u Francuskoj i još nekim EU državama, dakle ako si u Rusiji ili Kini ok ali EU uvlakači u USA rit zna se moraš jako pazit kaj skidaš dakle uzalud ti velike brzine.Suma sumarum 4k video u nebuloznim 100mbps moš odma zaboravit, još kad vidiš kolko koštaju 4k monitori koje moš nabrojit na prste jedne ruke nema frke a tek cijena boli glava.{#}

Nevjerujem ti baš za to, pa ovi seedboxi su smješteni po europskim državama - nizozemska, francuska, njemačka najčešće i već sam skinuo terabajte i terabajte na njih i nikad problema nije bilo.

Zašto bi građanima tih država bilo drukčije, možda zavisi do providera, znam da je carnet nekima slao poruke da ne skidaju copyright sadržaj ili tako nešto, ali nikad nije bilo kazni.

Ak nemogu na torrente koji vrag će mi 100Mbps internet, nevjerovatno koliko nas tlače zakonima danas.

Fortune favours the brave
17 godina

Eto i službene Bios podrške za novi Kaveri APU i to na svim modelima Asrock FM2+ matičnih ploča kaj drugo.Možda to nekome izgleda malo čudno, no tu nema ništa neočekivano SteamrollerB je očekivana oznaka s obzirom da je prvi Steamroller CPU/APU(SteamrollerA) bio odgođen kaj drugo.Cool

http://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A88X%20Extreme6+/?cat=CPU

Poruka je uređivana zadnji put ned 29.12.2013 16:41 (rambox).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina

A kad ćemo vidjeti prve recenzije kaveri APU-a ??

17 godina
itomic009 kaže...

A kad ćemo vidjeti prve recenzije kaveri APU-a ??

Kaj se tiče recenzija one su več i odrađene,Izlanuo se ali stoje u ormaru dok ne padne zabrana ili NDA(vjerojano 14 Siječanj) no i sad je okvirno jasno kaj moš očekivat.Kaveri APU bi trebal bit predstavljen na CES 2014, znači od 7-10 Siječnja a lansiranje i službena prodaja ide od 14 Siječnja pa dalje a kod nas početkom Veljače.Cool

12 godina

Oće li moć novi FM2+ na ASRock FM2A75M-DGS R2.0?

Trenutno imam A8 5600k pa kad zastari da mogu promjenit.

Smrdljivi skakavac.
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

NE ! , na fm2+ plocu mogu ici fm2 procesori , obrnutno ne

0 3 hvala 0
14 godina

Znači kroz nekih 15-ak dana ćemo vidjeti i recenzije. Baš me zanima kakvo će biti stanje.

13 godina
protjeran
g3arv8 kaže...

NE ! , na fm2+ plocu mogu ici fm2 procesori , obrnutno ne

i na fm2 ploče će ić FM2+ procovi

14 godina
neaktivan
rambox kaže...

Eto i službene Bios podrške za novi Kaveri APU i to na svim modelima Asrock FM2+ matičnih ploča kaj drugo.Možda to nekome izgleda malo čudno, no tu nema ništa neočekivano SteamrollerB je očekivana oznaka s obzirom da je prvi Steamroller CPU/APU(SteamrollerA) bio odgođen kaj drugo.Cool

http://www.asrock.com/mb/AMD/FM2A88X%20Extreme6+/?cat=CPU

Ja imam tu Asrock Extreme6+, znaci li ovo da i ako je FM2+ ploca cu morat nadogradivat bios?

TD za glupost
14 godina
neaktivan

Ali bemti ja takvu praksu da FM2+ ploca po defaultu ne podrzava procesore za koje je napravljena! {#}

TD za glupost

0 1 hvala 0
13 godina
neaktivan

Sta ti nije jasno? Procesor nije jos ni izasao. Kako ce imati podrsku bez novog BIOS-a?

2 1 hvala 0
14 godina
neaktivan

Onda NE reklamiras plocu kao FM2+ Ready!

Onda NE pustas u prodaju nesto sto jos nemas!

Onda NE prodajes maglu!

Ja NE zelim kupovati nedovrsene poluprozvode!

Vi recite sta hocete, ali da nema ljudi koji se bune protiv ovakvih marketinskih podvala nemate pojma di bi bili danas, osim sto je u ovoj drzavi mentalitetom zabranjeno bunit se.

Cim je AMD imao gotov chipset mogao se napraviti UEFI koji ce ih podrzavati.

TD za glupost

1 3 hvala 0
16 godina
Hyperion kaže...
rambox kaže...

U razvijenim državama ne moš skinut 100gb,Izlanuo se a da ti neko ne pokuca na vrata i pregledava kaj si skinul tu je kvaka odi u Njemačku pa buš videl. Slično je i u Francuskoj i još nekim EU državama, dakle ako si u Rusiji ili Kini ok ali EU uvlakači u USA rit zna se moraš jako pazit kaj skidaš dakle uzalud ti velike brzine.Suma sumarum 4k video u nebuloznim 100mbps moš odma zaboravit, još kad vidiš kolko koštaju 4k monitori koje moš nabrojit na prste jedne ruke nema frke a tek cijena boli glava.{#}

Nevjerujem ti baš za to, pa ovi seedboxi su smješteni po europskim državama - nizozemska, francuska, njemačka najčešće i već sam skinuo terabajte i terabajte na njih i nikad problema nije bilo.

Zašto bi građanima tih država bilo drukčije, možda zavisi do providera, znam da je carnet nekima slao poruke da ne skidaju copyright sadržaj ili tako nešto, ali nikad nije bilo kazni.

Ak nemogu na torrente koji vrag će mi 100Mbps internet, nevjerovatno koliko nas tlače zakonima danas.

Potvrdujem ovo sto je napisao Rambox..... imam rodbinu u Njemackoj i vec su im slali upozorenja (konkretno Alice mreza odnosno prije toga je bila O2) tako da mu nemas sto vjerovati, to je cinjenica. Mozes ti zataskati promet tu i tamo ali to je vec duga prica...

Nego, bas me zanima kakve ce performanse APU-a biti kada dode DDR4 - 4266 MHz memorija (GDDR5 je za usporedbu 5500 Mhz).... takoder valja istaknuti da DDR memorija ima manju latenciju nego GDDR5 memorija i DDR4 memorija radi na manjem naponu nego DDR3 memorija (konkretno 1.05 - 1.2)

Whenever there's light, there are shadows. We, who were changed by being bathed in the light only once... will spend our future in a world without light.
17 godina
ford eleanor kaže...

Kako mi se čini po ovom testu,barem što se tiče CPU dijela,ne vidim napredak Kaveri procesora u odnosu na Richland.

To uopče nije nikakav test,Izlanuo se več je neko nepoznat okačil neki Cinebench R15 Multithread score i to je to a sad jel Fake(kao i onaj na prošloj stranici) ili nije to buš znal za dva tjedna.Uostalom svi ti sintetički testovi su šipak na kubik, Kaveri APU je napravljen za budučnost gdje su aplikacije HSA/hUMA vrlo prilagođene pa onda same CPU performanse nisu tolko bitne tu je kvaka.

http://www.bug.hr/forum/topic/vijesti-by-forumasi/amd-huma-uniform-memory-access/186211.aspx

Dvije činjenice moraš imat u vidu, prva je da najači Kaveri APU A10-7850 ima defolt CPU frekvenciju od 3.7ghz a to je čak 400mhz manje od najačeg Richland APU A10-6800K koji ima 4.1 ghz defolt CPU frekvenciju.

Druga činjenica je proizvodni proces, Kaveri APU je odštancan na Globalfoundries 28nm takozvanom Bulk procesu koji je znatno jeftiniji(tim bolje za AMD) i na njemu CPU ne može postič visoke frekvencije(uključujuči i overkloking na zraku) kao na takozvanom High Performanse proizvodnom procesu.S druge strane Trinity /Richland APU(ili neki FX Piledriver proc), su napravljeni na 32nm Globalfoundries High Performanse proizvodnom procesu.Richland APU ili recimo FX-6300 jel, prilično lako mogu na zraku potegnut na 5ghz ili oko tih vrjednosti bez greške.S druge strane Kaveri APU hm, ako kod klokanja na zraku potegne do 4.5ghz to če bit super više nema šanse bez greške ipak je to 28nm Bulk proizvodni proces.

Kaveri APU ovako kako je složen danas,Nevinašce to je u biti kompromis jer ovako ima manji TDP i potrošnju od Richland APU za to nam niti testovi ne trebaju.Znači uz manji TDP i potrošnju na Kaveri APU, tu je AMD uspio ugurat 512 GCN grafičkih jezgri. Dakle tu je osjetno jača i neusporedivo HSA/hUMA naprednija grafička jezgra, u odnosu na Trinity/Richland APU 384 VLIW4 grafičkih jezgri ili arhitekture koja je več odavno otišla u penziju.

E sad tu ostaje činjenica da najači Kaveri APU ima samo 3.7ghz defolt CPU frekvenciju jel.Bez obzira kakav CPU napredak ili IPC ima Kaveri APU, tu je manjak ili razlika od 400mhz i to zapravo nikak nije mala razlika u praksi.No eto Kaveri APU nosi oznaku od 95W TDP-a, i usput je  CPU potpuno otključan za klokanje pa ko hoče veču CPU frekvenciju nema frke.To se danas ionako odradi vrlo lako jednim klikom, recimo na Asrock imaš njihov brzopotezni X-Boost klokerski sistem za apsolutne klokerske početnike ili totalne neznalice. To može odradit bilo ko iako nema poima o klokanju, i eto dobit češ tih 4.1ghz bez frke samo treba kliknut na X i to je to nema problema.{#}

http://www.bug.hr/forum/topic/overclocking/asrock-x-boost/166818.aspx

Poruka je uređivana zadnji put pon 30.12.2013 21:53 (rambox).
Moj PC  
2 0 hvala 0
13 godina

Onda će valjda brzo i neki info za kaveri bez gpu  nešto u stilu x4 750

0 0 hvala 0
15 godina

Mobilni Kaveri neće ići na mobilni Richland? FS1r2?

Zna netko?

bug caruje, um klade valja

0 0 hvala 0
17 godina
Oldy kaže...

Mobilni Kaveri neće ići na mobilni Richland? FS1r2?

Zna netko?

Neče ne jer tom Socketu fali dva pina pa Mobilni Kaveri APU fizički ne stane gore kaj drugo.{#}

Kaj se tiče Desktop FM2+ Kaveri APU, na dolnjoj fotki mogu se vidjet svi modeli a večina njih uskoro dolazi na tržište točnije u drugom mjesecu ove godine.Cool

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice