Vraćanje zadnjih unosa iz kolone uz uvjet (EXCEL)

poruka: 6
|
čitano: 1.393
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan

Imam  problem sa Excelom koji nikako ne mogu (ne znam) da riješim. Nisam dobar poznavalac excela ali uz upute mogu uraditi što mi treba. 

Kako se može postići da pomoću formule na jednom listu vratim zadnja 2 unosa koji se odnose na određenu osobu na drugom listu?

Naime, na jednom listu vršim upis podataka koji se odnose na osobe kojima je dodijeljen ID i na osnovu kojeg se vodi čitava evidencija. Te podatke po unošenju pomoću makronaredbe kopiram na drugi list koji služi kao evidencija. Želim postići sljedeće: kada na prvom listu (za unošenje podataka) upišem ID člana, da se pojavi zadnjih 2 unosa koji se odnose na njen ID, tako da imam uvid kada je izvršio posljednje uplate i u koju svrhu. Dakle da mi formula(e) povuče podatke sa drugog lista koji služi kao evidencija.

Funkcioniše mi uputa sa linka http://www.ic.ims.hr/faq/office2007/excel2007/copy-and-group-last-4-value.html, ali mi je problem što ove formule vraćaju zadnje unose općenito, a meni treba da mi formula vrati zadnja 2 unosa koji se odnose na ID broj određene osobe. Znači ne 2 unosa bilo kojeg člana, nego samo određene osobe. 

Primjer kako to otprilike izgleda možete naći na linku: https://www.dropbox.com/s/pirdls0yoaj1uip/Primjer.xlsx

Unaprijed hvala na savjetima!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Vraćanje zadnjih unosa iz kolone uz uvjet (EXC
Ovaj primjer vraća nazad sve što ima veze sa uvjetom (tj. imenom)
Web tutoriali za početnike, Visual Basic, Autocad, Windows, Excel, Word, FrontPage, PowerPoint, Home Network
13 godina
neaktivan
IvanC kaže...
Ovaj primjer vraća nazad sve što ima veze sa uvjetom (tj. imenom)

Hvala ti Ivane. Znam za ovu formulu i koristim je, ali mi je ovdje problem što tih upisa ima mnogo. Meni je konkretno trebalo sljedeće: Kad osoba dođe da uplati određeno dugovanje da upisom ID broja dobijem u tabeli pored zadnja dva podatka koja se odnose na tu osobu, kako bih imao uvid šta je osoba zadnji put platila kako bih znao za šta da joj evidentiram trenutnu uplatu. Na ovaj način kako si ti poslao dobijam zaista sve što je ta osoba uplatila, što je ponekad preko stotinu uplata pa mi je opet isti problem. 

Može li ova formula koju si upisao imati dva uvjeta? Ako može, dodao bih pored ID, broja koji je jedan uvjet, i godinu na koju se odnosi uplata, pa bi imao samo zadnjih dvanaest uplata umjesto desetine njih.

Meni je konkretno radila i sljedeća formula: =INDEX(Evidencija!G:G;COUNTA(Evidencija!G:G)-1), ali je problem što ne znam u nju dodati uvjet (ako uopće i može). Takođe mi radi i ova: =OFFSET($G$1;COUNTA(G:G)-1;0), ali je opet problem što mi treba uvjet.

Hvala ti još jednom!

16 godina
neaktivan
dinomu kaže...
 Na ovaj način kako si ti poslao dobijam zaista sve što je ta osoba uplatila, što je ponekad preko stotinu uplata pa mi je opet isti problem. 
-----------------------------------------
ne znam što se događa s forumom ali ja ne mogu pisati ispod citata (koristim IE9) ?
vidi dino, nemam sada vremena da isprobavam ali onako brzinski savjet. Što je problem ovo što sam ti dao postaviti na jedan help-sheet pa povući s njega dva zadnja podataka? Pogledat ću kada budem imao vremena ali me nemoj držati za riječ (snalazi se dalje).

Web tutoriali za početnike, Visual Basic, Autocad, Windows, Excel, Word, FrontPage, PowerPoint, Home Network
13 godina
neaktivan

Hvala ti. Riješio sam u međuvremenu na ne baš zadovoljavajući način, ali je bolje od onoga što je prije bilo. Dodao sam kolonu u kojoj mi spaja ID i godinu u kojoj je izvršena uplata pa mi je to uvjet. Na taj način dobijam uplate samo zadnje godine a ne sve, ali i to je manje podataka nego prije.

Poruka je uređivana zadnji put sub 30.11.2013 9:59 (dinomu).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
dinomu kaže...

Hvala ti. Riješio sam u međuvremenu na ne baš zadovoljavajući način, ali je bolje od onoga što je prije bilo.

???, trebao si onda postaviti ovdje za download da i drugi forumaši vide tvoje rješenje. Možda će još nekome trebati takvo rješenje.

BTW: evo ti prikaz zadnja dva podatka za  uz ono što sam ti dao prije. (download file)

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice