MS Excel - pomoć oko formule

poruka: 25
|
čitano: 10.137
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
ms excel formula potrebno

Pozdrav molio bi za pomoc
Uglavnom da ne duzim potrebna mi je pomoc za skolu u ovom excel dokumentu mi je potrebno da skontam formulu koja bi radila sljedece da ako ucenik nema nijednu negativnu racuna prosijek i upisuje ga u celiju prosijek ako ucenik ima 1 negativnu upisuje u polje prosijek 1

HVALA!

LINK ZA TABELU http://www.datafilehost.com/download-85e7406e.html

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.9.2011 19:39 (kbgmonitor1).

0 0 hvala 0
14 godina
Re: Ms excel formula pomoc hitnooo !

Bok. Ne znam jeli ispravan link za tabelu al prema ovome što vidim tu nema takvih podataka za računanje. S obzirom da formulu opisuješ kao "ako" treba ti formula IF, po meni najbolja logička formula. Bez ikakve tablice koju bih koristio kao primjer mogu ti pokušati objasniti samo teoretski pa evo da pokušam. Formula IF upisana u neku ćeliju izgleda ovako: =IF(logički test;vrijednost ako je logički test točan; vrijednost ako je logički test netočno) npr. =IF(A1=1;"točno";"netočno" - formula će dati rezultat "točno" ako je u ćeliji A1 upisana vrijednost 1, a ako je bilo što drugo ispisati će vrijednost "netočno". Valja napomenuti da kao vrijednosti točno i netočno možeš upisivati i druge formule, što je u tvom slučaju formula za prosjek (average). Nadam se da pomaže. Ako ne probaj mi poslat nekako zadatak pa ti rješim. :)

17 godina
Re: ms excel formula potrebno

U tvojoj tablici u ćeliji O3:

=IF(COUNTIF(B3:N3;1)>0;1;AVERAGE(B3:N3))

u O4:

=IF(COUNTIF(B4:N4;1)>0;1;AVERAGE(B4:N4))

itd.

Ako želiš biti siguran da si nekome upisao sve ocjene, onda ova formula:

=IF(COUNTIF(B3:N3;"")>0;"Niste upisali sve ocjene";IF(COUNTIF(B3:N3;1)>0;1;AVERAGE(B3:N3)))

Poruka je uređivana zadnji put ned 25.9.2011 20:24 (klimama).
13 godina
neaktivan
Re: ms excel formula potrebno
Hvala Hvala to je to valjda vidjet cu :D
uglavnom na ovome radi ;)
17 godina

=IF(COUNTIF(B3:N3;1)>=1;1;AVERAGE(B3:N3))

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Evo mene opet sadaa mi je potreebno da u ovooj tabeeli kako formula izracuna prosijeek u celiju PROSIJEK riječima upiše uspijeh NPR: NEDOVOLJAN DOVOLJAN DOBAR VRLODOBAR I ODLICAN   {#} 

hvala svima :D

http://www.datafilehost.com/download-8362902c.html -tabela

0 0 hvala 0
15 godina
Re: MS Excel - pomoć oko formule

u polje R2 stavi

=VLOOKUP(Q2;U$2:V$6;2;FALSE)

za polja ispod možeš koristiti fill down jer su reference apsolutne.

a u polja U2 do U6 upiši brojeve 1-5 i u kolumni V im pridruži NEDOVOLJAN, DOVOLJAN itd.

BTW prosjek, a ne prosijek. ;-)

13 godina
neaktivan

jel mozes to uraditi pa uploadovat na DATA FILE HOST - Free File Hosting plss

13 godina
neaktivan

Dobro uradim ja sve to ali ne smiju mi se vidjet ove celije sa ovim 1-nedovoljan,dovoljan itd :S

15 godina

stavi im bijeli font, možeš i lockati sve ćelije koje se ne koriste. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.10.2011 8:07 (jozef).
17 godina
jozef kaže...

stavi im bijeli font, možeš i lockati sve ćelije koje se ne koriste. 

ili hide-a stupce/etke

;)

13 godina
neaktivan

Postoji li neka druga formula il nesto  da ne stavljam bijela slova itd ....jer ce mi gledati formulu kad budem predavao ovaj rad :/ 

17 godina
kbgmonitor1 kaže...

Postoji li neka druga formula il nesto  da ne stavljam bijela slova itd ....jer ce mi gledati formulu kad budem predavao ovaj rad :/ 

=IF(ISERROR(IF(AVERAGE(C2:O2)<1,5;"Nedovoljan";IF(AND(AVERAGE(C2:O2)>=1,5;AVERAGE(C2:O2)<2,5);"Dovoljan";IF(AND(averagre(C2:O2)>=2,5;AVERAGE(C2:O2)<3,5);"Dobar";IF(AND(AVERAGE(C2:O2)>=3,5;AVERAGE(C2:O2)<4,5);"Vrlo dobar";"Odličan")))));"";IF(AVERAGE(C2:O2)<1,5;"Nedovoljan";IF(AND(AVERAGE(C2:O2)>=1,5;AVERAGE(C2:O2)<2,5);"Dovoljan";IF(AND(averagre(C2:O2)>=2,5;AVERAGE(C2:O2)<3,5);"Dobar";IF(AND(AVERAGE(C2:O2)>=3,5;AVERAGE(C2:O2)<4,5);"Vrlo dobar";"Odličan")))))

ovo je funkcija koja ispisuje nedovoljan, dovoljan, dobar, vrlo dobar, odličan u ovisnosti o iznosu prosjeka.

da bih saznao u kojem je rasponu prosjek uspoređivao sam ga sa svim potencijalnim rasponima (to sam dobio korištenjem funkcije AND).

i na kraju vidiš funkciju iserror koju koristim da bih umjesto greške #DIV/0! dobio praznu ćeliju ukoliko podaci nisu dostupni - čisto kozmetička stvar, a ja sam "picajzla" pa mi to smeta... ;)

ovo sam sada nabrzinu napisao, ali stvar radi.

e sada, zašto ne VLOOKUP? zapravo je vlookup brži i efikasniji i ukoliko se radi sa puno podataka Excel brže odradi VLOOKUP funkciju nego ovo gore navedeno (iako kod ovakvih malih stvari takve optimizacije nisu važne - to je za puno veće projekte).

ukratko, ukoliko ovo koristiš ond ati ne treba pomoćna tablica (koja treba za vlookup), a i ne trebaš ništa skrivati niti bojati u bijelo ili sl.!

ok, loša je stvar da ukoliko trebaš nešto proširiti to onda može biti kompleksnije za napisati, ali ipak je u tvom slučaju ovo bolje (sve u jendoj funkciji).

nadam se d ati je jasno, a ako imaš pitanja smao pucaj!

sretno u školi!

13 godina
neaktivan

Pokusam , baš mi je trebalo ovo za gresku (error) :D

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
sasa kaže...
ovo je funkcija koja ispisuje nedovoljan, dovoljan, dobar, vrlo dobar, odličan u ovisnosti o iznosu prosjeka.

Saša, formula je OK ali mislim da ne završava posao do kraja kako treba. Problem je kada se nađe negativna ocjena, formula će bez obzira na nju odraditi posao i vratiti rezultat prosjeka ocjena što nije u redu da vrati Dobar ako učenik ima negativnu ocjenu.

Ova formula nema taj problem a uz to upozorava ako nije upisana neka ocjena.

=IF(COUNTIF(C2:O2;"")>0;"Niste upisali sve ocjene ?????";IF(P2="";"";IF(ISERROR(IF(P2<1,5;"Nedovoljan";IF(AND(P2>=1,5;P2<2,5);"Dovoljan";IF(AND(P2>=2,5;P2<3,5);"Dobar";IF(AND(P2>=3,5;P2<4,5);"Vrlo dobar";"Odličan")))));"";IF(P2<1,5;"Nedovoljan";IF(AND(P2>=1,5;P2<2,5);"Dovoljan";IF(AND(P2>=2,5;P2<3,5);"Dobar";IF(P2="N";"";IF(AND(P2>=3,5;P2<4,5);"Vrlo dobar";"Odličan"))))))))

Link za download file OVDJE

Naravno ovaj naputak "Niste  upisali sve ocjene ?????" može se izbaciti

pozz

Web tutoriali za početnike, Visual Basic, Autocad, Windows, Excel, Word, FrontPage, PowerPoint, Home Network
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.10.2011 20:01 (IvanC).
13 godina
neaktivan

joj joj joj treba mi u tabeli sada da samo budu slova u prosijeku : 0 kad upise da pise neocijenjen 1 nedovoljan 2 dovoljan i tako do odlično uglavnom nista brojeva u PROSJEKU

evo tabele : http://www.datafilehost.com/download-d72dd264.html

Tnx :) 

Poruka je uređivana zadnji put čet 13.10.2011 21:52 (kbgmonitor1).

0 0 hvala 0
17 godina
IvanC kaže...
sasa kaže...

Saša, formula je OK ali mislim da ne završava posao do kraja kako treba. Problem je kada se nađe negativna ocjena, formula će bez obzira na nju odraditi posao i vratiti rezultat prosjeka ocjena što nije u redu da vrati Dobar ako učenik ima negativnu ocjenu.

Ova formula nema taj problem a uz to upozorava ako nije upisana neka ocjena.

negativne ocjene?! u koju si ti školu išao?!

13 godina
neaktivan

Hocel neko ovo uraditi please ! :S 
da umjesto brojnog prosjeka ide 0 neocjenjen 1 nedovoljan itd 

16 godina
neaktivan
sasa kaže...
negativne ocjene?! u koju si ti školu išao?!

Nisam mislio da ćeš me bukvalno shvatiti.

Pod negativnom ocjenom mislio sam na "jedinicu" (1)

To si mogao vidjeti i iz file koji sam attachao ;)

pozz Saša

Web tutoriali za početnike, Visual Basic, Autocad, Windows, Excel, Word, FrontPage, PowerPoint, Home Network
16 godina
neaktivan
kbgmonitor1 kaže...

Hocel neko ovo uraditi please ! :S 
da umjesto brojnog prosjeka ide 0 neocjenjen 1 nedovoljan itd 

Nemoj se naći uvrijeđen jer mi to nije namjera. Stvarno sam iznenađen. Mogao si barem naučiti u ovom postu da trebaš postaviti neki primjer kako to treba izgledati (a ti atachirao praznu tablicu). Pa sada za tebe netko treba izmišljati podatke za tebe i riješiti ti problem. Pozz

13 godina
neaktivan

PODACI MANJE VISE FORMULA JE BITNA AL EVO KAKO BI TREBALO IZGLEDATI SA FORMULOM

http://www.datafilehost.com/download-47e3bea2.html

0 0 hvala 0
17 godina
kbgmonitor1 kaže...

PODACI MANJE VISE FORMULA JE BITNA AL EVO KAKO BI TREBALO IZGLEDATI SA FORMULOM

http://www.datafilehost.com/download-47e3bea2.html

pa ona moja velika formula izbacuje tekst umjesto brojeva. ne kužim što ti nije jasno... umjesto 1 piše nedovoljan, umjesto 2 dovoljan,...

13 godina
neaktivan

mogla bi proci ali treba ako se nadje 0 da odmaah pise neocjenjen 1 ako se nadje nedovoljan a ako su sve pozitivne pise dovoljan i slicno :)

12 godina
neaktivan

meni bi trebala formula koja bi kada bi u list 1 upisao recimo broj 2 da to ona spremi u list2 pod redni broj 2,

to mi je neki izračun i evidencija po datumima, pa pitam da li tako nešto postoji bez baze podataka.

0 0 hvala 0
17 godina

ajde pročitaj svoj post pa shvati što piše.

probaj nekako objasniti da je razumljivo što trebaš.

što značikad upišeš na list 1? gdje na list jedan? koliko podatak? kakve podatke?

što se dgađa ako upišeš 2?!

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice