Koji besplatan office program uzeti ?

poruka: 167
|
čitano: 41.929
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
odjavljen

Btw. je li se ovaj KO sam updateuje ?

Bugofil no.1 :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Koji besplatan office program uzeti ?
zOOm kaže...
mogu reći da je LibreOffice dobar alat i preporučam ga svima koji se dvoume između free offica i piratiziranja MSO.

My point exactly.  Što drugo uopće možeš preporučiti?

BTW starija garda se bunila protiv ribbona (i meni je ispočetka bio to problem) zato jer su naučili gdje se što nalazi i već su automatski klikali po menijima - nisu ništa trebali tražiti, već su točno znali kamo moraju kliknuti da pozovu neku naredbu. Objektivno gledano, ribboni su puno bolje rješenje i zbog toga su ribboni "here to stay". 

15 godina

Što te nervira u njihovom sučelju? Evo slike da refrešaš sjećanje. Imam osjećaj da odavno nisi koristio LO.

Stručnjak za odmaganje...
15 godina
neaktivan
Silwncer kaže...

Btw. je li se ovaj KO sam updateuje ?

Ne znam, ali ako se i updatea to se može isključiti.

http://www.binarynow.com/office-suite/disable-automatic-online-updates-kingsoft-office-activation-version/

12 godina
odjavljen

Mislim da ću ipak ostati sa Libre. Može li se promijeniti izgled (tema) Libre ?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Silwncer kaže...

Mislim da se samo ikone mogu promijeniti, ali nisam siguran.

15 godina
Silwncer kaže...

Naravno da može. Odi na Tool -Options-View i pod Icon size and style promijeniti možeš ikone i sami stil.

Stručnjak za odmaganje...
14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
zOOm kaže...
mogu reći da je LibreOffice dobar alat i preporučam ga svima koji se dvoume između free offica i piratiziranja MSO.

My point exactly.  Što drugo uopće možeš preporučiti?

BTW starija garda se bunila protiv ribbona (i meni je ispočetka bio to problem) zato jer su naučili gdje se što nalazi i već su automatski klikali po menijima - nisu ništa trebali tražiti, već su točno znali kamo moraju kliknuti da pozovu neku naredbu. Objektivno gledano, ribboni su puno bolje rješenje i zbog toga su ribboni "here to stay". 

UI ovakav-onakav, nekome se sviđa nekome je noćna mora... Poanta je u tome da koristim LO, vjerujem dobro, a da od sutra hoću koristio bih isto tako dobro i MSO s ribonima. Iskusni korisnici ionako dosta koriste tipkovničke prečace tako da premoć ribona nad menijima ne postoji. Razlika u UI je očita, a nedostaci LO se često preuveličavaju.

14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Što te nervira u njihovom sučelju? Evo slike da refrešaš sjećanje. Imam osjećaj da odavno nisi koristio LO.

Meni LO sučelje izgleda baš dobro.

15 godina
neaktivan

Baš ću sutra instalirati LO i usput testirati otvaranje LO dokumenata u MSO.

1 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
Marko :D kaže...

I obrnuto :) Javi kako prođe ;)

15 godina
neaktivan
Silwncer kaže...

I obrnuto :) Javi kako prođe ;)

Obavezno! 

12 godina
odjavljen

Probaću KO u VM pa ako mi se svidi staviću :)

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

-ako se ne varam, u pitanju je prezentacija... i pitanje kompatibilnosti na prezentaciji. Tad kreiteriji trebaju biti upravo takvi.

-MSO za školarce koji ga koriste u nekom zadatku je besplatan, nema rezloga izbjegavati i nije bez razloga vodeći office paket. Dal je neki drugi dobar/bolji/lošiji.. može biti sporedno, što je cilj i cijena za školarca.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
12 godina
odjavljen

Libre kakav je takav je,za mene nema free MSO jer živim u BiH a ne u HR. Malo je komplikovan za početak ali ići će to s vremenom.

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
odjavljen

@Marko stavi screenshot pa da bolje vidim ;)

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Silwncer kaže...

@Marko stavi screenshot pa da bolje vidim ;)

Koji screenshot? Testiranja kada napravim?

12 godina
odjavljen

Da.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
Silwncer kaže...

živim u BiH a ne u HR.

Za početak, ti bi trebao vidjeti što kaže zakon u tvojoj državi i onda se kretati unutar zakonom i normama određenog prostora,

a kojim ćeš alatom kreirati uradak je čisto osobna stvar , jer je najbitnije da je krajnji uradak unutar normi priznatih u tvojoj državi.

Ja ću ti ukratko reći kako je u RH pa čisto da imaš smjernice kaj tražiti zatvoju državu:

Hrvatska je službeni dio Europske unije i kao takva je potpisnica mnogih europskih pravnih normi i agenda i dužna ih se je pridržavati :

https://joinup.ec.europa.eu/news/hr-croatia-standards-institute-approves-odf

http://ec.europa.eu/enterprise/index_en.htm

Zatim je tu i program vlade koji djelomično obrađuje tu tematiku:

http://www.scribd.com/doc/76382719/Program-Vlade-RH-za-mandat-2011-2015

Uvojena je i službena norma , OpenDocument Format odnosno ISO/IEC 26300:2006 koja je postala
i službeno hrvatska norma s oznakom HRN ISO/IEC 26300:2008 . Objavom u službenom glasilu HZN-a,
u oglasniku za normativne dokumente broj 2/2008 na stranici A13 , HRN ISO/IEC 26300:2008:

http://31.45.242.218/HZN/todb.nsf/wFrameset2?OpenFrameSet&Frame=Down&Src=%2FHZN%2Ftodb.nsf%2FNormaSve%2F1a16da6b693d26b5c125735400249fe7%3FOpenDocument%26AutoFramed

EU preporuča korištenje EUPL licence za rješenja za državnu upravu i javni sektor:

http://ec.europa.eu/digital-agenda/en/our-goals/pillar-ii-interoperability-standards

E sad, potpuno je svejedno kojim ću ja alatom napraviti neki rad i u koji format ću ga spremiti, a ako taj rad ide prema državnoj upravi ili sistemu

onda taj moj rad mora biti u jednoj od standardiziranih i prihvaćenih normi u mojoj državi.

Naravno da postoji mogućnost da rad napravljen u libreofficeu se ne otvori ispravno u ms officeu, No isto tako postoji mogućnost da se rad kreiran u ms officeu

ne otvori ispravno u libreofficeu. I to je ok , niti svi dijelovi forda nisu kompatibilni sa fiatovim dijelovima i čemu tražiti potpunu kompatibilnost i identičnost.

A ovdje je situacija da tebi savjete daju osobe koje uopće nekoriste libreoffice (  čast iznimkama ) , ili su ga davno koristile , ili će ga tek instalirati pa će ti onda sutra važno reći

do kojih su epohalnih saznanja došli nakon pet minuta provedenih u libreofficeu, ili te pak navode na softvere koje koriste povremeno i uopće nisu u tijeku

sa novostima i promjenama koje su u IT  segmentu na dnevno bazi.  Kompa moj, došel si u pekaru i pitaš pekara o fordovoj getribi.... 

Odi na webmaster forum

pa vidi u čemu pravi majstori dizajniraju koječega...  Ili odi na web okupljalište hr prevoditelja pa vidi kako ih dosta bez ikakvog problema radi u libreofficeu

( moja  poznanica za većinu poznatih svjetskih marki automobila prevodi onaj manual na hr za vozila koja se prodaju na hr tržištu i radna baza joj je ubuntu i LO

i raduje se fino svakom dolasku inspektorata  ....  )

Ono na čemu treba inzistirati je korištenje odf formata i time se na najmanju moguću mjere svode problemi oko toga u kojem alatu je rad napravljen i u kojem

alatu će bti naknadno otvoren ili pregledan ili ocjenjivan.  Spremi rad u neki odf ili pdf i tvoj profa bu ga vidio točno onako kako si ga sejvao , bez obzira u čemu ga

tvoj mentor otvara.  Samo je pitanje službenog zakonodavstva i normizacije, koji je on format uopće dužan primiti a koji može odbiti.

Nadam se da si shvatio poantu: alat je nebitan , bitan je krajnji cilj i rad koji želiš napraviti. Alat si svatko bira prema nekim svojim osobnim stavovima-potrebama.

Za svaki alat se treba naučiti raditi sa njime, i vrlo je površno reći da libreoffice nevalja zato što neki višegodišnji korisnik ms officea neke stvari nezna napraviti u libreofficeu a zna ih napraviti u ms officeu.

Tako bih i ja mogao reći da nevalja ms office jer neznam napamet gdje mu je što a za libreoffice znam i žmirećki to natpkati.  Isto tako i gimp , naravno da je krivulja učenja duga i strma, no ipak je to alat koji svaku kreativnu zamisao može pretvoriti u dizajnerski uradak.   A sad, sučelje programa , je isto vrlo osobno i možda više stvar navike , no bitno je da se korisnik naučiti odrađivati zadatke unutar tog sučelja i moramo pritom biti svjesni da tvorci tih programa će povremeno mijenjati izgled i funkcije sučelja i mi ćemo svaki put morati učiti kako se nositi sa time ukoliko želimo i dalje koristiti taj program.

I na kraju, naravno da unutar nekih alata postoje specifičnosti koje postoje samo u tom alatu, ili npr u ostalim alatima nerade dobro svoju funkciju. No to se radi o par postotaka korisnika kojima treba baš ta funkcija tog programa i naravno da su onda oni prisiljeni koristiti taj program bez obzira kaj mislili o tom programu.  I takve specifičnosti postoje u većini programa o kojima govorimo : budi siguran da unutar libreofficea unutar onih miliona mogućnosti postoji bar par njih kojih nema u ms officeu , a za gimp sam se i uvjerio da neke efekte koje ja kreiram u par minuta su se photoshop korisnici satima mučili da bi ih ponovili i napravili rad identičan mojemu....    

Majstor je majstor, alat je alat , a ako je proizvod dobar onda tvoj mentor nebu ni imal pojma kojim alatom si ti to napravio....

Poruka je uređivana zadnji put ned 14.6.2015 11:00 (bunkermax).
15 godina
neaktivan

Kao što sam i obećao, testirao sam LibreOffice i MS Office 2007. Napravio sam jedan običan dokument u LO sa slikama, oblikovanjima, tablicom, 3D tekstom, grafikonom i nekim simbolima.

Isti sam dokument pokušao otvoriti sa MS Officeom 2007 no nije išlo! Prvo me pitalo kako želim otvoriti datoteku jer je istu LO zaključao.

Nakon što odaberem prvu opciju (da mi se otvori kopija samo za čitanje), dolazi mi pogreška "Open Office XML datoteka ... se ne otvoriti jer postoje problemi sa sadržajem.
Zatvaram pogrešku klikom na X i dolazi upozorenje da je Word pronašao sadržaj koji se ne može pročitati, te me pita želim li ga pokušati oporaviti, klikam Da.
Vidi čuda, opet iskače pogreška!
-----------------------------------------

Sličnu datoteku napravio sam u Wordu.

Otvaram je sa LO i sve izgleda ok, osim tablice i WordArta (3D tekst).

ZAKLJUČAK: Microsoft Office ne može otvoriti LibreOffice dokumente, dok LibreOffice otvara Microsoft Office dokumente.

Mislim da većina korisnika koristi MS Office, kako u kućanstvima tako i na poslu (u Silwncerovom slučaju u školi) pa je zato MSO moj odabir. Osim toga, te MSO dokumente možete otvoriti svugdje, dok LO dokumente vjerojatno otvara samo LO/OO.

0 0 hvala 1
16 godina

Tri stranice i nitko se nije sjetio Microsoft Office Online 

Moj prijedlog ti je da napraviš prezentaciju u Swayu, ne PP - može se relativno jednostavno dobiti atraktivna prezentacija (pogotovo sada kada još uvijek je to nepoznat alat).

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

uzmi sve kaj je badava. sve. otimaj, grabi, gomilaj. i niš nemoj nikome donirat za potporu. 

I know that you believe you understand what you think I said, but I'm not sure you realize that what you heard is not what I meant.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Kao što sam i obećao, testirao sam LibreOffice i MS Office 2007. Napravio sam jedan običan dokument u LO sa slikama, oblikovanjima, tablicom, 3D tekstom, grafikonom i nekim simbolima.Nakon što odaberem prvu opciju (da mi se otvori kopija samo za čitanje), dolazi mi pogreška "Open Office XML datoteka ... se ne otvoriti jer postoje problemi sa sadržajem.

ZAKLJUČAK: Microsoft Office ne može otvoriti LibreOffice dokumente, dok LibreOffice otvara Microsoft Office dokumente.

Mislim da većina korisnika koristi MS Office, kako u kućanstvima tako i na poslu (u Silwncerovom slučaju u školi) pa je zato MSO moj odabir. Osim toga, te MSO dokumente možete otvoriti svugdje, dok LO dokumente vjerojatno otvara samo LO/OO.

Znaci, MSO je jos uvijek glup i jos uvijek ne zna u potpunosti dobro otvoriti ODF (a u 2015. smo lol). A majketimile, mislio sam da su s novom verzijom to rijesili.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina

Microsoft Office ima u potpunosti implementiran OO standard - štoviše možeš mu postaviti da li će spremati u ODF ili OOXML formatima.

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Kao što sam i obećao, testirao sam LibreOffice i MS Office 2007. Napravio sam jedan običan dokument u LO sa slikama, oblikovanjima, tablicom, 3D tekstom, grafikonom i nekim simbolima.Nakon što odaberem prvu opciju (da mi se otvori kopija samo za čitanje), dolazi mi pogreška "Open Office XML datoteka ... se ne otvoriti jer postoje problemi sa sadržajem.

Znaci, MSO je jos uvijek glup i jos uvijek ne zna u potpunosti dobro otvoriti ODF (a u 2015. smo lol). A majketimile, mislio sam da su s novom verzijom to rijesili.

U testiranju sam sam koristio MS Office 2007, ne znam jesu li u novojim verzijama to riješili.

12 godina
odjavljen

@Marko ne bih rekao,probaj spremiti kao .doc/docx pa vidi može li otvoriti. Ako ne stavljam Kingsoft. Također imam key sa giveawaya za Ashampoo Office ali sumnjam je li kvalitetan.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Silwncer kaže...

@Marko ne bih rekao,probaj spremiti kao .doc/docx pa vidi može li otvoriti. Ako ne stavljam Kingsoft. Također imam key sa giveawaya za Ashampoo Office ali sumnjam je li kvalitetan.

Spremio sam. Tekst izgubio oblikovanje, grafikon je požutio, a 3D tekst više nije 3D.

12 godina
protjeran

@marko

Kažeš da si danas instalirao libreoffice tako da ces tek za par tjedana svakodnevnog rada i učenja biti u stanju kreirati ispravno kompliciranije dokumente koje ce i drugi alati ispravno otvarati.   Plus kaj sejvaj u odt a ne docx jer odf je iso normiran u hr.

Ovako kako si se ti izrazio bi ispalo da je lo daleko superiorniji jer barata i svojim i tudim uratcima dok mso nezna raditi tuđim uratcima...

:-)

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Bukva kaže...

Microsoft Office ima u potpunosti implementiran OO standard - štoviše možeš mu postaviti da li će spremati u ODF ili OOXML formatima.

Koliko ja znam, ima ga i LO. Zasto onda MSO ima problema s otvaranjem tog odta (iz prilozene slike)?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
15 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

@marko

Kažeš da si danas instalirao libreoffice tako da ces tek za par tjedana svakodnevnog rada i učenja biti u stanju kreirati ispravno kompliciranije dokumente koje ce i drugi alati ispravno otvarati.   Plus kaj sejvaj u odt a ne docx jer odf je iso normiran u hr.

Ovako kako si se ti izrazio bi ispalo da je lo daleko superiorniji jer barata i svojim i tudim uratcima dok mso nezna raditi tuđim uratcima...

:-)

Kasno pališ, već sam ga deinstalirao. 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice