Excel - formatiranje datuma

poruka: 5
|
čitano: 4.672
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
8 godina
offline
Excel - formatiranje datuma

Pozdrav,

 

Treba mi pomoć oko formatiranja ćelije u Excelu.

 

Ako formatiram ćeliju kao DATE i napišem 01.04, on prikazuje 01. siječanj 2021.

Ja bi htio da prikazuje 01. siječnja 2021.....siječnja umjesto siječanj

I tako naravno za sve mjesece

 

Koliko sam skužio u Excelu svaki datum ima svoj serijski broj gdje je datum January 1, 1900 broj 1

Može li se editirati taj popis da ja ručno zamjenim nazive mjeseci? I naravno treba mi taj popis na hrvatskom...

 

Zakomplicirao sam ali nadam se da je netko shvatio i može pomoći...

 

Hvala

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Excel - formatiranje datuma

-pokušavaš biti 'programer'.. na sasvim pogrešan način (razmišljanje). Tad nema odgovora..

-inače, to je stvar recimo osa, tj na nivou osa imaš regionalne postavke, jezik, format datuma, dugi-kratki.. dok app može imati svoje ili koristi os, nasljeđuje.. tj isto je.

-popis? siječanj-siječnja.. dalje znaš sam? ako ne znaš ne možeš dalje, ako znaš, ima nade za tebe :) .. tj ako to riješavaš na nivou app tad ide generički ih-then ili case-select, može skripta, može intrinistički, može na tisuću-i-dva načina ako nisi zadovoljan s defaultnim formatom pa sve do tog da možeš recimo ispisati slova u rikverc kao jedna od početničkih lekcija kad učiš porgramirati (nevažno što je ovo excel, ne 'pravi' jezik.. tj osnova je ista, od asemblera nadalje..).

-a možda čak i postoji objektivan razlog zašto to želiš, tj siječanj-siječnja.. misliš da je gramatika pogrešna? Upitno tj hr jezik je donekle specifičan, recimo po rodovima muško-žensko, lako razlikujemo, za razliku od engleskog + koji je osnova programiranja.. (sve ispod haube). Naša ekipa radi velik dio za ms, misliš da griješe u deklinaciji mjeseca? Ja naportiv mislim da su u pravu... što tad? No ako želiš programirati, napraviš svoju app ili skriptu, koja će raditi onako kako želiš, npr umjesto riječi datum, nadnevak.. dok je format stvar standardizacije, ne ono što se tebi-meni sviđa, nego nešto što će tad po standardu biti zadano, pa ako ti napišem nešto na hr-jeziku, tad je 1.11. prvi studeni, nije jedanaesti siiječnja, dok ako to napišem na usa tad je.. jasnije?

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
offline
Excel - formatiranje datuma

Ukoliko odlucis manualno odraditi zamjenu (a ne znas) mozes odradit prvo formulu da u stupcu dobijes ono sto zelis tako kako je sada, tada kopiraj sve to i "paste values" u novi stupac.

Onda odradis jedan klasicni find & replace, CTRL + F.

 

Find what: Sijecanj
Replace with: Sijecnja

 

Nisam neki Excel pro (kao sto se vidi) al ja bi to tako rijesio bez puno kompliciranja da obavim ono sto trebam.

Ako to znas, a pitas kako zemjeniti ono sto formula returna po defaultu, onda procitaj post od ihusha :-P

Try and fail, but never fail to try.
 
1 0 hvala 0
8 godina
offline
Excel - formatiranje datuma

IF THEN, FIND REPLACE i te osnovne stvari znam ali si s tim ne mogu pomoći nažalost...a ihush je malo prenapredan za moje sposobnosti i znanje :-D

 

Gramatika, sviđanje i ostalo na stranu....
Želim napisati "Sastanak je 16. siječnja 2021. u 16h u Zagrebu."

 

Imam tablicu određene strukture koja se ne smije mijenjati (struktura jel, sadržaj smije naravno)...npr. prvi stupac mjesto, drugi stupac datum, treći stupac sat. Ne mogu dodavati stupce pa si ne mogu pomoći sa IF THEN i sl.

Želim u drugi stupac upisati 16.01 ENTER a da on to pretvori u 16. siječnja 2021.

Jedino kaj mogu/znam je formatirati ćeliju.

 

Nadao sam se da ima neki jednostavni način koji mi nije pao na pamet.

 
1 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Excel - formatiranje datuma
kameni_zg kaže...

Ukoliko odlucis manualno odraditi zamjenu (a ne znas) mozes odradit prvo formulu da u stupcu dobijes ono sto zelis tako kako je sada, tada kopiraj sve to i "paste values" u novi stupac.

Onda odradis jedan klasicni find & replace, CTRL + F.

 

Find what: Sijecanj
Replace with: Sijecnja

 

Nisam neki Excel pro (kao sto se vidi) al ja bi to tako rijesio bez puno kompliciranja da obavim ono sto trebam.

Ako to znas, a pitas kako zemjeniti ono sto formula returna po defaultu, onda procitaj post od ihusha :-P

  .. i  da.

 

.. pa kad već daješ dobar primjer, ctrl+f (find/replace..) idući korak (programer for dummies..excel-vb-office..) napraviti macro-skriptu, .. rekorder snima što juzer radi-klika i to je to, binda se kratica ili tipka-button i 'radi ko pravi program', + osnova za modifikacije i učenje osnova (programiranja bez 'pravog' prog.jezika kao python-c-basic..) osnova-sintaxa je ista-slična 99% prog.jezika i samoobjašnjiva onom tko zna osonove .. a ovo je takvo pitanje, ne za početnika nego naprednog juzera, početnik-programer i ako misli u excelici tad je to način učenja..

 

-mogao sam tako pomoći u prvom postu, no radije ''kritika'' jer početnici jednostavno razmišljaju pogrešno, ne razmišljaju programski-logično i ovaj recimo želi 'popraviti' nešto što radi ok tj deklinaciju naziva mjeseca, što čak i ako/ da je/ netočno nije nikome važno.. no može biti dobra početnička vježba, kao i sve ostale školske stvari npr matematički zadatci u osnovnoj školi koji nemaju konkretnu svrhu nego da se školarac nauči matematiku, pa i ovo može poslužiti, tj mjesec u datumu ili artikal na polici trgovine, za app-excel je isto, baza-podatak, ista su pravila, isti 'calculator' koji to radi, tad je sporedno mijenjamo li siječanj ili adresu u adresaru, osnova + programski kod koji to radi je identičan, osim u samom nazivu polja-varijable-podatka kojeg mijenja, npr sell-a1 ili b5.. pri čemu je sam sadržaj sporedan, kao što je calculatoru nevažno zbrajamo li 2+2 ili 45453+43234.. radi identično-isto, samo drugi podatak-cifra.

-kad to prgramer nauči, tad može dalje.. a snalažljivost je bitan kriterij tj razmišljanje, kako riješiti porblem .. ne kako postaviti pitanje online mada i to može dati riješejne (ali tad nije on to napravio nego netko treći..).

 

edit.. hint, ako ne želiš koristiti excel-standard za formatiranje, tad ga ne koristiš, tad to tretiraj kao text, ne kao datum, .. jer će inače uvjek formatirati kao datum. (za prvi korak, u naprednijem ćeš koristiti datum, ima prednosti kao i mana, dok će prikaz formaitranje biti nešto treće..).

-npr kad zadaješ format, datum ima dugi-kratki oblik.. ako ti to ne odgovara, smisliš nešto treće, ne koristiš ga.. tad ideš na custom, odvojeno hendlaš recimo dan-mjesec-godinu (ne kao jedan podatak normalnog datuma itd..

-npr, u normalnoj tablici-bazi bi datum bio jedno polje-ćelija.. u nekoj custom gdje možeš što želiš, koristiš odvojeno, dok prikaz na ekranu može biti kako ga napraviš, npr ćelije a+b+c dan-mjesec-godina.. .s bilo kojim separatorom, kao text, ne datum ali će za juzera ili na ispisu izgledati jednako. Ako trebaš recimo datumske formule, (od-do..) tad takav podatak prvo prevedeš u privremenu varijalbu datum i izračunaš, dok rezultat opet podjeliš na dan-mjesec-godina i zapišeš u ćelije.. itd.

 

-zvuči spetljano, daleko više nego što stvarno je (kad poćneš razmišljati ''pravilno''...) :)

-pokreni macro rekorder, pogledaj generirani kod-skriptu, to je jedan od načina tj istu stvar bi programski nakucao programer.. naravno macro je ograničenijih mogućnosti nego programiranje, no dovoljno za početak, tj sve jednostavne stvari možeš tako vidjeti, kako bi to excel ili generički programer napravio.. kao da dobiješ riješejnje+postupak za matematički zadatak, naravno, moraš znati osnove, recimo čitati programski kod, sintaxu i barem par osnovnih naredbi, no sve nepoznato imaš objašnjeno u helpu, klik-miša i čitaš + primjeri za tu ključnu riječ ili naredbu..

 

-kao učiti voziti bicilk, nema se puno što teoretizirati, sjedneš-voziš (i padaš.. dok ne naučiš).. ovo je lakše, tj nema bolnih padova kao s bica :) ostalo je isto, kao pravilo kako se moraš snalaziti tj početi razmišljati kao programer, ne juzer (kojem programer to riješava)..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 17.11.2021 22:03 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice