SSD-škola izdvojena tema

poruka: 3.091
|
čitano: 761.794
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
14 godina
Re: SSD-škola
tenac kaže...
kruskar kaže...
tenac kaže...
kruskar kaže...

Uzet ssd 840pro garancija u njemackoj,prvi ga sad otvorio.

EDIT
Na sata II sučelju,zanima me bi bilo kakve koristi od nabavke SATA III PCI kontrolera? Nebih PCIE jer mi grafu baca na x8 s x16,to je isto jedan od razloga zašto sam OCZ-a prodao.

imaš jeftine sata III kontrolere na ebayu, nemaš kaj izgubiti

Istina gledam ali nevidim ni jedan PCI,svi su PCIe :(

pretpostavljam da pci ne može progutati tu brzinu, onda nemaš sreće s matičnom, kod mene je pci-e x 1 odvojeno

PCIE X1 je i meni odvojen no takvu karticu nigdje nać,sve su x4,x8,x16,koju god ode 3 da ubodem meni će karticu bacat na X8.

Radi se o P5Q Pro Turbo

Dont drink and drive...keep grass and fly !PEACE!
17 godina
SSD-škola

Može li netko objasniti kako pretraživati u windowsima pošto sam isključio indexing u windowsima zbog ssd-a? Ima li neki način, program?

''Glupan koji inzistira na svojoj gluposti postati ce mudar'' - William Blake
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Alfredo nr.2 kaže...

Može li netko objasniti kako pretraživati u windowsima pošto sam isključio indexing u windowsima zbog ssd-a? Ima li neki način, program?

dok trebam nešto brzo pronaći, uvijek koristim ovaj, odličan je (od gavrilovića je)

17 godina
denix kaže...
Alfredo nr.2 kaže...

dok trebam nešto brzo pronaći, uvijek koristim ovaj, odličan je (od gavrilovića je)

Slazem se, i ja ga koristim vec dugo, no trenutno ne radi jer sam iskljucio indexing.

17 godina
Alfredo nr.2 kaže...

Slazem se, i ja ga koristim vec dugo, no trenutno ne radi jer sam iskljucio indexing.

Hm... sad si me malo zbunio. Na win 8.1 sam imao problem gdje bi windowsov search koristio 20% cpu-a konstantno (neki bug s xml datotekama), pa sam isključio indexaciju i onda dok sam nešto trebao, koristio sam ovaj program. Pa mislim da je on radio i bez indexacije. Prošlo je već od toga godinu do dvije pa nisam siguran 100% u sve činjenice, ali mislim da je to radilo ok, jer mislim da everything radi indexaciju za sebe i ima svoju bazu za pretraživanje. Ako sam što krivo rekao, ispričavam se, da je to bilo jučer, bio bih sigurniji u napisano

15 godina
SSD-škola

Jesu li ovo ok rezultati?

Kingston HyperX Fury 120GB, SATA 2 sučelje.

Hoće li se možda performanse popraviti ako stavim Win 10, trenutno sam na sedmici?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
denix kaže...
Alfredo nr.2 kaže...

Hm... sad si me malo zbunio. Na win 8.1 sam imao problem gdje bi windowsov search koristio 20% cpu-a konstantno (neki bug s xml datotekama), pa sam isključio indexaciju i onda dok sam nešto trebao, koristio sam ovaj program. Pa mislim da je on radio i bez indexacije. Prošlo je već od toga godinu do dvije pa nisam siguran 100% u sve činjenice, ali mislim da je to radilo ok, jer mislim da everything radi indexaciju za sebe i ima svoju bazu za pretraživanje. Ako sam što krivo rekao, ispričavam se, da je to bilo jučer, bio bih sigurniji u napisano

Probat cu ga reinstalirat pa vidjeti da li radi. Inace progra je odlican, i sam ga koristim dugo vremena i iznenadilo me sto ne radi odkad sam iskljucio indexaciju. Mozda reinstall rijesi stvar.

17 godina
neaktivan
oddball kaže...

Hoće li se možda performanse popraviti ako stavim Win 10, trenutno sam na sedmici?

Stavi Win 10 ako želiš, ali ne zbog toga.. SATA 2 imaš, ne može brže.

14 godina
oddball kaže...

Na 840 Pro 128gb mi je isto kao i tebi,win 8.1 imam,jedino sata 3 kontroleri na pcie,ali ja mislim da se neisplati.

17 godina
SSD-škola

Reinstalirao sam ga i radi. Super.

Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
kruskar kaže...

PCIE X1 je i meni odvojen no takvu karticu nigdje nać,sve su x4,x8,x16,koju god ode 3 da ubodem meni će karticu bacat na X8.
 Radi se o P5Q Pro Turbo

Ne znam koliko ti se isplati gledati te PCI kartice, pogotovo za tvoju ploču koja podržava 32-bit PCI maksimalne (teoretske) propusnosti od 133MB/s.

Ukoliko nadogradnja platforme (preporuka) ne dolazi u obzir, onda razmisli i o ugradnji PCIe x4/x8 kontrolera u taj drugi x16/x8 slot, jer nisu toliki gubici kod grafičkih kartica prijelazom sa x16 na x8.

Evo primjera sa GTX Titanom koji je barem dvostruko brži i zahtjevniji po pitanju PCIe propusnosti u odnosu na tvoju karticu - link.

Inače za SSD diskove bi trebalo gledati malo bolje SATA kontrolere jer je promet podacima kod SSD diskova višestruko veći od onoga mehaničkih diskova (za koje su rađeni ti jeftini PCI i PCIe x1).

S druge strane, takvi kontroleri i koštaju od par stotina kn na više, pa se baš i ne isplati ugrađivati ih na stariji HW, osim ako zaista ne postoji nekakva velika potreba.

Valentin17 kaže...

Daj skrati malo to citiranje.

Primljeno na znanje :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.9.2015 17:15 (dh41400).
14 godina
dh41400 kaže...
S druge strane....

Daj skrati malo to citiranje.

http://www.bug.hr/forum/board/opcenito-o-ict-biznisu/17.aspx?sort=act
11 godina
neaktivan
SSD-škola

Ispričavam se ako je ovo pitanje već bilo ali ovdje ima toliko informacija da se jako lako izgubim.

Nije mi potpuno jasna podrživost M.2 slotova. Imam matičnu AsRock Z97 Extreme4 i stoji da njen M.2 slot podržava "PCIe Gen2 x2 & SATA, Supports 30mm, 42mm, 60mm, 80mm, 110mm M.2 devices".

Vidim da je npr Samsung SM951 MZ-HPV5120  SSD koji zahtijeva PCI Express 3.0 x4. To znači da on uopće ne bi funkcionirao u M.2 slotu na mojoj ploči? Ili bi funkcionirao sa smanjenim performansama?

Također, volio bih uzeti M.2 SSD ali Computeruniverse u ponudi od Samsunga 500GB ima samo TLC model, a on je triput kraćeg radnog vijeka. Isplati li se svejedno uzeti ga, za svakodnevnu uporabu (sistemski disk, igrice, programi)?

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
PaleSamNaSvijetu kaže...

Ispričavam se ako je ovo pitanje već bilo ali ovdje ima toliko informacija da se jako lako izgubim.

Nije mi potpuno jasna podrživost M.2 slotova. Imam matičnu AsRock Z97 Extreme4 i stoji da njen M.2 slot podržava "PCIe Gen2 x2 & SATA, Supports 30mm, 42mm, 60mm, 80mm, 110mm M.2 devices".

Vidim da je npr Samsung SM951 MZ-HPV5120  SSD koji zahtijeva PCI Express 3.0 x4. To znači da on uopće ne bi funkcionirao u M.2 slotu na mojoj ploči? Ili bi funkcionirao sa smanjenim performansama?

Također, volio bih uzeti M.2 SSD ali Computeruniverse u ponudi od Samsunga 500GB ima samo TLC model, a on je triput kraćeg radnog vijeka. Isplati li se svejedno uzeti ga, za svakodnevnu uporabu (sistemski disk, igrice, programi)?

Hvala

Taj disk je na popisu kompatibilnih za tu matičnu na stranici proizvođača, samo što je naveden pod malo drukčijim nazivom - SM951 (MZHPV512HDGL).

15 godina
protjeran
PaleSamNaSvijetu kaže...

Tocno to, umjesto njegovih maksimalnih 2250 MB/s, ti bi imao cca. 1100-1200 MB/s.

12 godina

nebi imao ni toliko, pise max bandwith 10Gb/s, cca 900-950MB/s u sintetickim testovima.

pravu podrsku za 32Gb/s bi imao sa Z170 ili x99 chipsetom.

14 godina
neaktivan
SSD-škola

može li mi netko napisat u par natuknica kakva podešavanja trebam napraviti u windowsima (cake) za optimalan i brzi rad ssd-a? osim što sam isključio defregmentaciju i uključio AHCI mode u BIOSu

hvala unaprijed

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
SSD-škola

bilo je nekoliko puta pisano... ae da ponovimo? xD

ovo i ovo je uglavnom dovoljno, zapravo ne treba ti ništa više.

ukoliko nije svježe instaliran windows, odradi pravilno secure erase obavezno...

Do it for the people who want to see you fail!
Moj PC  
0 0 hvala 2
16 godina
SSD-škola

Da li se isplati uzeti Kingston v300 120gb u linksu na akciji za 379kn ili postoji neka bolja i isplativija opcija za nesto vise novaca?

Najbolji program za zaradu na internetu -> https://outloud.us/landingpage/8192
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
DommY kaže...

Da li se isplati uzeti Kingston v300 120gb u linksu na akciji za 379kn ili postoji neka bolja i isplativija opcija za nesto vise novaca?

Izvoliš

14 godina
SSD-škola

Ekipa problem.

I samsung i as ssd mi ispisuju da mi SSD radi na IDE a ne na AHCI,u biosu naštimano na AHCI.

Što da radim?

EDIT
Rješeno,na 2 lokacije imam za uštimat u biosu.

Samsung 840pro 128gb,pisanje mi je i više od duplo usporilo,u čemu može biiti kreška?

Prvi ss je kad je ssd tek instaliran(novi winsi bla bla).

Drugi ss je sad stanje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.10.2015 1:52 (kruskar).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
SSD-škola

Pozdrav! Jedno donekle možda i off-topic pitanje a možda i ne: friško sam kupio i ugradio SSD Adata SD550 120GB, dobro proučio uputstva iz početka ovog threada i postupio prema preporukama. Instalirao sam friški Win 7, optimizirao SSD aplikacijom od proizvođača, i sad mi komp jest brži osim što svako malo zablokira. :-(  Znači, kad radi brz je, ali svako toliko se na nekoliko sekundi zablokira. Pritom se na zaglavlju prozora programa koji je u tom momentu otvoren zna pojaviti "Not responding", ali ne baš svaki put. O čemo bi se tu moglo raditi? Sa starim HDD-om koliko god natovaren i spor bio nikad se nije takvo što događalo. Ovo izgleda kao da komp mora "razmisliti", kursor se pomiče ali sve ostalo stoji. osim toga, ne downloadira web stranice do kraja već prikaže samo html. Na Facebooku većinu fotki na zidu ne prikazuje. Kad upišem u Google pojam za pretraživanje pojavi se poruka da veza nije sigurna i ne dozvoljava mi da idem na tu stranicu. Ono, WTF?, rezultati pretraživanja? No kad kliknem refresh prikaže stranicu. Nadalje, ne prikazuje mi Youtube filmove (stalno pokazuje error!). I tako, sto nekih sitnica otkako sam stavio SSD. Ima li tko ideju što bi moglo biti uzrok? Instalirao sam gomilu puta Win 7 "from the scratch"  i nikad nisam imao ovakve probleme. Jedina razlika sad je što imam WIn7 na SSD-u. Je li moguće da neka od postavki za optimizaciju izaziva takvo ponašanje? Hvala!

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.10.2015 0:26 (gumiflex).

0 0 hvala 0
17 godina
SSD nema veze s tim.
Jesi instalirao sve drivere i sve Windows updejte?
http://av-gurus.blogspot.com/ | http://www.facebook.com/antivirusna.ekipa | http://www.youtube.com/user/TheDjigibao/videos
17 godina
SSD-škola

Pozdrav, jedno pitanjce, pošto imam plan nabavku većeg ssda, a hdd bi izbacio iz kompa, znači na ssdu bi bio OS i multimedija, dal bi se ssd više "trošio" u toj situaciji?

Pošto sad imam ssd (OS) hdd (multimedij).

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
zvonac kaže...

Pozdrav, jedno pitanjce, pošto imam plan nabavku većeg ssda, a hdd bi izbacio iz kompa, znači na ssdu bi bio OS i multimedija, dal bi se ssd više "trošio" u toj situaciji?

Pošto sad imam ssd (OS) hdd (multimedij).

Sve ovisi o tome koliko ti šaraš i čitaš s njega.

No ja mislim da se nemaš što sekirat oko toga.

Ja sam u cca mj dana na 840 pro oko 560gb pisanja odradio.

17 godina
kruskar kaže...

Pa gle definitivno bu bilo više pisanja-čitanja neg sad na postojećem ssdu pošto mi je na njemu samo OS, a većinu tj glavninu stvari je na hddu (igre, instalacijski programi, filmovi, muzika, slike itd.)

Sad bi prebacil na veći SSD osim OSa, igre, serije, muziku i neke inst.programe, a s vremenom dok bi se popunil, prebacil bi si na hard da osobodim prostor na ssdu.

EDIT: Gledam u SM, Total Bytes writen 8.41TB to je za ssd 128gb u tri godine korištenja...

Poruka je uređivana zadnji put sri 21.10.2015 10:41 (zvonac).
12 godina
zvonac kaže...
kruskar kaže...

Pa gle definitivno bu bilo više pisanja-čitanja neg sad na postojećem ssdu pošto mi je na njemu samo OS, a većinu tj glavninu stvari je na hddu (igre, instalacijski programi, filmovi, muzika, slike itd.)

Sad bi prebacil na veći SSD osim OSa, igre, serije, muziku i neke inst.programe, a s vremenom dok bi se popunil, prebacil bi si na hard da osobodim prostor na ssdu.

EDIT: Gledam u SM, Total Bytes writen 8.41TB to je za ssd 128gb u tri godine korištenja...

onda gledaj neki s mlc nand-om, jer imaju triput više piši/briši ciklusa od tlc nanda-a

također uzmi neki s pet godina garancije da se i tu osiguraš

17 godina
SSD-škola

Ma gledal sam 850 EVO, pa kolko vidim trajnost mu je oko 70TB..

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
zvonac kaže...

Ma gledal sam 850 EVO, pa kolko vidim trajnost mu je oko 70TB..

Uzmi 850 PRO, on ima mlc umjesto tlc, pa si miran (i 10 god. garancije koliko znam).

17 godina
SSD-škola

Pa dobro performanse tokom vremena koristenja na EVU ne padaju odnosno nije bitno jel pun il prazan, jel sam u pravu?

A 70TB sigurno nebum napunil u 3-4god. kolko i planiram imat taj disk..

A PRO je skuplji 700tinjak kn od EVA, pitanje je dal vrijedi te novce..

Moj PC  
2 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: [How to] Secure Erase SSD
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice