SAMSUNG Spinpoint F1 (640 GB)

poruka: 30
|
čitano: 7.159
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan

Namjeravam kupiti HDD iz naslova - Samsung Spinpoint F1, 640 GB, SATA, 16 MB c., 7200 okr/min.

Naručit ću ga vjerojatno preko Linksa, evo link ovdje.

Sad me zanima je li to dobar izbor, ima li nešto bolje za istu cijenu, koliko je kvalitetan taj HDD?

Ima li netko nekakvih iskustava s ovim hardom?

Ne bih se sad zaletio uzeti ga pa da poslije požalim što sam ga kupio. Rekoh da najprije pitam ovdje pošto znam da ima dosta ljudi koji se razumiju u ovo. Što vi mislite o ovom hardu, isplati li se njegova kupnja?

Hvala.

http://www.prisonbreaker.bloger.hr/
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
RE: SAMSUNG Spinpoint F1 (640 GB)
Prison Breaker kaže...

Namjeravam kupiti HDD iz naslova - Samsung Spinpoint F1, 640 GB, SATA, 16 MB c., 7200 okr/min.

Naručit ću ga vjerojatno preko Linksa, evo link ovdje.

Sad me zanima je li to dobar izbor, ima li nešto bolje za istu cijenu, koliko je kvalitetan taj HDD?

Ima li netko nekakvih iskustava s ovim hardom?

Ne bih se sad zaletio uzeti ga pa da poslije požalim što sam ga kupio. Rekoh da najprije pitam ovdje pošto znam da ima dosta ljudi koji se razumiju u ovo. Što vi mislite o ovom hardu, isplati li se njegova kupnja?

Hvala.

Rađe WD6400AAKS.

Jedino ako misliš uzimat samsung spinpoint F3 500GB ili 1TB ti su odlični.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
17 godina
protjeran

Nemoj to uzimat!!! Taj HDD je prastar, ima več 3 godinice. Imaš novijih, boljih, kvalitetnije izrade i PUNOO bržih diskova danas. Čak za iste pare!!! Hehe... Ja ga imam, baš tog (pogle u Moj PC kod mene) i prespor je. Mis da su Western Digital istog kapaciteta neš brži od Spinpointa F1? Uzmi kako je kolega gore rekao! I da, pogledaj ako ima u ADMu u ZG (acquisitum magnum shop) jer je kvalitetan shop i jeftin. Ae zz

chew your meat for you pass it back and forth in a passionate kiss...
17 godina
stoncin3 kaže...

Hehe... Ja ga imam, baš tog (pogle u Moj PC kod mene) i prespor je. Mis da su Western Digital istog kapaciteta neš brži od Spinpointa F1?

Kako prespor tek je nešto sporiji od wd6400aaks,a samsung spinpoint f3 1TB je opet nešto brži od wd6400aaks i trunku brži od wd black 1tb/2tb.

Mislim da bi trebao uzet 1TB model od samsunga F3, ovaj od 500GB se neisplati kada gledaš cijenu jednog gigabyte,a uostalom 500GB nije danas dosta ako imaš flat.

Samo 600kn za najbrži terabajtni mehanički hard disk, koji se malo grije (da manje od wd 640GB blue) i pritom je tih kao i taj moj WD, ja mislim da se isplati.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
16 godina

Imam Samsung Spinpoint F1 (320 GB) i poprilicno je bucan. Drugih zamjerki nemam...

0 0 hvala 0
17 godina

imam samsung f1 500gb i super je, hladan i tih, a preporučujem samsung f3 seriju

Treba li operirati i vaše računalo?
17 godina
protjeran

Kako ste svi vi zadovoljni tim Samsungom? Kako je tek malo sporiji? E pa meni je ovaj moj jako spor. Dobro ajde star je skoro 3 godine pa ono nek, ali stvarno ima danas puno bržih, hladnijih i tiših rješenja?Viče

HD Tune Benchmark HD Tune Benchmark
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.1.2010 18:48 (stoncin3).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Imam segate 160Gb i zadovoljan sam sa njim.

Uzeo sam novi Hitachi (640),,izbjegava sam druge marke a samsung pogotovo jer u zadnje vrijeme cujem kako ga  vrag odnese Viče

Hitachi(640) Hitachi(640)
Paty
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.1.2010 19:08 (vice).
17 godina
protjeran

Lol Pa nije ni onda moj tako loš? Razlika je od nekih samo 9MB/sec između istih veličina i u korist Hitachija! Kod tebe 83,4 kod mene 74,6! Dakle dobro mi je. Nego valjda sam vidio neke testove sa dva 320 gigabajtna diska u Raidu pa to i donosi bolje reze. Ma tu sam zabrijao po forumu... Svašta čitam zadnje vrijeme.Smijeh

17 godina

evo čisto informativno davno sam radio usporedbu čitanja kod sljedeća dva diska:

Seagate-Maxtor DiamondMax 21. 320GB, 8MB buffer STM3320820AS, SATAII - zeleno
Samsung SpinPoint F1 500GB, 16MB buffer, HD502IJ, SATAII - žuto

Maxtor:

Linear read: prosjek 65.8 MB/s
Random read: prosjek 64.1 MB/s
Bufffered read: prosjek 119.0 MB/s
Avarage read access: 13.70 ms

Samsung:

Linear read: prosjek 90.4 MB/s
Random read: prosjek 88.1 MB/s
Bufffered read: prosjek 225.6 MB/s
Avarage read access: 13.47 ms

Treba li operirati i vaše računalo?
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.1.2010 22:27 (igy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Hvala vam na savjetima, koji mi se onda disk najvise isplati uzeti a da ne prelazi cijenu od 500 kn? Dakako, da je neki kvalitetan. Ne bas makar sta.

http://www.prisonbreaker.bloger.hr/
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

E sad valjda su svi dobri,,uzmi koja ima vise memorije a ne kosta puno samo ga odrzaji redovitno defragmentaciju jer to produljuje vjek diska..i nemoj nnasilno palit gasit i resetirat komp jer to jako steti disku..i budi 80% siguran da ti se nece pokvarit.

Paty
17 godina
moderator
stoncin3 kaže...

Kako ste svi vi zadovoljni tim Samsungom? Kako je tek malo sporiji? E pa meni je ovaj moj jako spor. Dobro ajde star je skoro 3 godine pa ono nek, ali stvarno ima danas puno bržih, hladnijih i tiših rješenja?Viče

Mozda posljedica 16 MB umjesto 32 MB cachea? Imam gigabajtni F1 i F3, oba imaju 32 MB cachea, F1 na pocetku diska dosegne 115 MB/s, a F3 cak 140 MB/s. Mada, ja sam bio zadovoljan i s F1, no zasto danas kupovati staro i sporije - F1, kad je tu F3?

17 godina
protjeran

E da! Htio pitat zašto onda na službenim stranicama piše doseže vrijeme čitanja čak 175M/sec? Kada ja kod mene samo 97,6M/sec max? I šta to znači? Mislim ono kada sam mijenjao HDD preklani na jesen uzeo sam najprije imao Samsung SpinPoint 320G pa sam apgrejdao na 640G isti disk. Rekli su da je dosta brži, a sad ono...? Piše isto brzina čitanja 175M/sec?

15 godina
neaktivan

ima to veze dali je disk postavljen na master ili slave?

17 godina
protjeran

Mis da ako je disk drive first boot device u BIOS onda mora bit Master inače ne radi komp-ne dižu se Windowsi. Jedino ako imaš više diskova mislim možeš stavljati kojega hoš na master/slave pa staviš bržeg i manjeg na master ili ako imaš SSD staviš za master umjesto HDD jer su to novi diskovi sa drugačijom tehnologijom pa onda odmah da ti bude sistemski disk jer treba više kod rada na računalu sa Windowsima brži disk, a za storage ili igre, filmiče staviš si hard diskove

17 godina
moderator
stoncin3 kaže...

E da! Htio pitat zašto onda na službenim stranicama piše doseže vrijeme čitanja čak 175M/sec? Kada ja kod mene samo 97,6M/sec max? I šta to znači? Mislim ono kada sam mijenjao HDD preklani na jesen uzeo sam najprije imao Samsung SpinPoint 320G pa sam apgrejdao na 640G isti disk. Rekli su da je dosta brži, a sad ono...? Piše isto brzina čitanja 175M/sec?

Pazljivije citaj sto pise. Koliko vidim, ne pise da je maksimalna brzina prijenosa podataka s medija (diskovnih ploca) u cache 175 MB/s - a potom se iz cachea podaci moraju preko SATA sucelja prenijeti u radnu memoriju racunala (koja je maksimalno 300 MB/s) - i to je ona efektivna brzina, a ne brzina citanja s medija. Velim - jedan razlog kod tebe bi mogla biti kolicina cachea na disku. Ajd daj nam screenshote HD Tunea, i to kartice Benchmark, Info i Health. Mozda ti se jednostavno diskovni kontroler na maticnoj ploci i disk ne slazu. Mozda je los kabel u pitanju. A mozda samo kolicina cachea.

Imbra12 kaže...

ima to veze dali je disk postavljen na master ili slave?

SATA diskovi ne mogu biti master ili slave - to se odnosi samo na PATA diskove. A i kod njih, ako istovremeno ne koristis oba diska (pod "koristis" mislim da ne citas/zapisujes podatke) onda nema veze kako su spojeni - tek ako istovremeno citas/zapisujes podatke, prioritet se daje masteru).

17 godina
protjeran

Ok.

Evo screenshotova dolePlač

Benchmark Benchmark
Info Info
Health status sve Ok!!!;) Health status sve Ok!!!;)
17 godina
moderator

Eto, malo sam istraživao i došao do odgovora. Zvonilo mi je nesto u glavi s kapacitetom diskovnih ploca otprije, sto sam proucavao kad sam kupovao svoj F1, ali sam zaboravio... E, ako se dobro sjecam, bilo je neke price da treba uzeti 500 ili 1000 GB model zato jer oni imaju ploce od 334GB (prvi dvije, drugi tri), dok 640 GB model ima tri ploce od 250 GB. Jos je jedna zbunjujuca stvar, a to je da je tvoj disk sluzbeno deklariran kao da ima 16 MB cachea, a HD Tune prijavljuje 32 MB! Naisao sam na ovu stranicu i sve se povezalo. Postoje dvije verzije 640-gigabajtnog F1 - stara verzija ima dvije 334 GB ploce i 16 MB cachea, a novije tri ploce od 250 GB i, cini se, 32 MB cachea. U prilog toj teoriji ide razlika u masi diska - novija verzija je za 50 grama teza! Razlika u cacheu ne moze nadoknaditi razliku u gustoci zapisivanja podataka pa je novija verzija ujedno i sporija. Eto - mistery solved!

BTW ovakve pi*darije Samsungu nisu nove! Slicne stvari su radili s monitorima, recimo konkretno s modelom kakvog i ja imam, 226BW, koji je dolazio s tri razlicite matrice! Prva matrica je bila odlicna Samsungova zbog cega je monitor pokupio puno vrlo pozitivnih kritika (uspio sam kupiti bas taj! Namigiva), druga AU Optronicsova je vukla na plave nijanse i bila je vidljivo nize kvalitete prikaza - ta se pocela pojavljivati kad su kod nas rasprodali monitore sa Samsungovim matricama, a treca CMO koja je bila najgora i boje vukle na crvenkaste nijanse - ne znam jesu li takvi monitori dosli na nas trziste.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.1.2010 14:32 (mbaksa).
17 godina
protjeran

Znači ja imam sporiji disk jer su ploče manjeg kapaciteta. I još to. Imam 32M cache memorije. lol Pa što onda govore u Vemilu da su bolji ti 640G od onih 320G? Šaljivdžije! Zaje**** su me malo da potrošim neku kunu kod njih.Bogataš

17 godina
moderator
stoncin3 kaže...

Znači ja imam sporiji disk jer su ploče manjeg kapaciteta. I još to. Imam 32M cache memorije.

To je nagadjanje - to najbolje objasnjava razliku u masi diska. Postoji i mala mogucnost da je Samsung zbog nekog razloga (trajnosti?) usporio brzinu vrtnje novije verzije diska pa to pokusao kompenzirati vecim cacheom. Bilo kako bilo, imas onu losiju verziju 640-gigabajtnog modela.

Usput, evo da stavim slikice svojih diskova - lijevi je F3, desni F1 - oba od jednog terabajta. Usput receno, uocite krivulju od F1 - izgleda ko da je disk umjetno usporen - tamo do dvadesetak posto, pa i preko, prakticki je identicna brzina prijenosa - ko da je tih 115 MB/s maksimalno sto kontroler u disku moze prebaciti racunalu, a da glava i ploce mogu ostvariti i visu brzinu prijenosa podataka.

Samsung 1000 GB: F3 vs F1 Samsung 1000 GB: F3 vs F1
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.1.2010 14:50 (mbaksa).
17 godina
protjeran

Ah da. Onda. Dobro mi je. Sada mi je lakše. Ako onaj terabajtni F3 ima 20M više od terabajtnog F1 i ovaj 20M više od mog lošeg izdanja 640G onda je to mi jasno...Namigiva

17 godina
igy kaže...

imam samsung f1 500gb i super je, hladan i tih, a preporučujem samsung f3 seriju

imao ja samsung F1 500 gb - isto brz, hladan, tih - preporuke sipao za Samsung F1 seriju

ALI

sve do prije par dana kad su počeli čudni problemi s kompom.

mislio sam da je do glupe sedmice to što se komp smrzavao na par sekundi, u nekim trenucima i do pola minute :/

Nakon što se danas par puta srušio, i poslije kod boot mi bios javio da imam SMART problem i da trebam backupirati fajlove na disku, sve mi je bilo jasno :/

Disk još uvijek radi i 7ica se vrti na njemu, ali ne smijem ništa zahtjevnije raditi (tipa više programa istovremeno koji rade po hardu ili nedaj bože da kopiram sa particije na particiju nešto)

tako da sada panično kopiram sve važno sa harda i nosim ga sa garancijom u servis (links).

gledao sam po cjeniku, ali u linksu nema više F1 serije - pretpostavljam da će mi zamjenit disk ali ne znam da li bih uzeo opet F1 ili F3 seriju - ima li koji tih, brz i pouzdaniji ili je to sve isti vrag?

izgubio sam vjeru u samsung F1 i to mi se ne sviđa

P.S. u jedan petak sam odnio disk na servis, točno za tri tjedna mi je disk zamijenjen i podigao sam novi disk, 640 gb wd blue. mogu reći da sam oduševljen. tiši i brži nego samsung f1, temp mi je konstantno na 30 C - prezadovoljan sam. odsad uvijek preporučujem WD blue diskove

h=f^3
Poruka je uređivana zadnji put ned 16.5.2010 19:31 (jollyb).
17 godina

evo meni radi i dan danas bez problema... u svakom slučaju ako si izgubio vjeru u samsunga, prijeđi na WD blue/black...

Moj PC  
0 0 hvala 1
16 godina
neaktivan

Čuo sam i ja da F1 serija nije nešto, ali za F3 samo pohvale.

Moj izbor za moj novi kompjuter koji ću sam sastaviti je Spinpoint F3 1000 GB (u linksa 559 kuna).

Ako mi ne vjeruješ uzmi WD Caviar Black ili Caviar Blue. Green izbjegavaj - prespori su.

Za seagate sam čuo da su užas što se tiče kvalitete, pogotovo firmwarea.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Flanker-B kaže...

Čuo sam i ja da F1 serija nije nešto, ali za F3 samo pohvale.

Pa danas vise nije! Normalno. Ali onda kad se pojavila, onda je bila tiha, hladna i vrlo brza. Dignula je ljestvicu performansi, kojoj su se potom pridruzile tadasnje serije WD Black i Seagate Baraccude. Dobar je i F1, mada je osjetno sporiji od F3, ali i osjetno brzi od diskova starih 4-5 godina. A moguce je da je brzi i od mnogih danasnjih aktualnih diskova. Namigiva No ako za istu ili slicnu cijenu mozes kupiti F3, onda nema smisla kupovati F1.

Poruka je uređivana zadnji put ned 26.9.2010 19:31 (mbaksa).
16 godina

Istina F3 je izvrstan.Osobno se uvjerija.

Ovce moje mirujte u toru eto mene stižem na motoru
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Samsung F3 serija je trenutno među najboljim mehaničkim diskovima, po meni je F3 od 1Tb best kupovina, brzi, hladan, i jako tih, sve pohvale!?

Google je pametan samo onoliko koliko je pametan i onaj koji ga koristi!?
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

Gledajte šta gustoća zapisa radi, uništava i brzinu vrtnje...

7200rp/m VS 5400rp/m

Seagate 1.5TB VS WD 2TB Seagate 1.5TB VS WD 2TB
Gigabyte Superman, ASRock Kryptonite http://www.mein-pc.eu/Profil/Don-Kihoty-/14184
17 godina
moderator

Nije bas da unistava brzinu vrtnje, ali... Fora je vidjeti da je u tvom slucaju gustoca zapisa vazna koliko i brzina vrtnje. E, jos kad bi imao toliko "gust" disk i 7200 o/min... Namigiva Ali, da - iz tvog grafa se vidi da 2-terabajtni WD Green, iako se vrti na samo 5400 o/min, imam sasvim dobre perfomanse za vecinu korisnika.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice