Raid savjet

poruka: 54
|
čitano: 15.359
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Raid savjet

-ima (polu)logičnog objašnjenja.

Recimo da je povećanje transfera cca 90%, to je OK, ono što kažem pod 'nerealno' mislim na stvarni transfer, onaj koji korinik stvarno može dobiti, ovo što radi ovaj test je interni transfer kontrolera..

Ako čitaš rezultate, vidi acc.time identično je za single ili raid (već sam to sponemuo) za razliku od transfera. Takav test je samo relativan, tj ako istim testom uspoređuješ razne diskove ili sisteme, kao rezultat brže-sporije, ali ne kao apsolutnu vrijednost.

Čitaj grafikon, i min vrijednost za RAID je jednaka kao Max za single. To je velika razlika, ali samo svećim fileovima.

Win7 postavlja recovery part 100MB, samo za potrebne fileove (cca 20MB je potrebno). On ne računa na ostale fileove koje normalno stavlja na svoju particiju. Zato je 4-8 GB malo, jer npr 20GB na tim veličinama (ja) uopće ne primjećujem kao nedostatak... zanemarivo ako nećeš u neko skorije vrijeme povećavati količinu RAMa.

Za WD, možda treba napraviti align, ili je stvarno to 'problematočna' serija, ipak prije bi okrivio kontroler.

Nema nikakvog objašnjanja za takvo ponašanje kod boota. Ako je disk i kontroler ispravan mora raditi.

Nema nikakve razlike što se tiče OSa. U ovom mi je sumnjiv MSI ili spomenut problem sa sektorima (WD-align). I provjeri dali su isti modeli diskova (2 ili 3 ploče).

-Ili način kreiranja polja i particije, ako si je kreirao za vrijeme instalacije, ja se držim starih alata, drivera itd.

Kreiranje dvaju polja diskova, neki kontroleri podržavaju. To je možda dobro za stip size... ali nema konkretnog 'ispravnog' određivanja npr 64 i 128KB.

Ali ako se to radi, manji strip size bi išao za sys disk.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Raid savjet
ihush kaže...

-ima (polu)logičnog objašnjenja.

....Recimo da je povećanje transfera cca 90%, to je OK, ono što kažem pod 'nerealno' mislim na stvarni transfer, onaj koji korinik stvarno može dobiti, ovo što radi ovaj test je interni transfer kontrolera..

Ako čitaš rezultate, vidi acc.time identično je za single ili raid (već sam to sponemuo) za razliku od transfera. Takav test je samo relativan, tj ako istim testom uspoređuješ razne diskove ili sisteme, kao rezultat brže-sporije, ali ne kao apsolutnu vrijednost.

Čitaj grafikon, i min vrijednost za RAID je jednaka kao Max za single. To je velika razlika, ali samo svećim fileovima.

Win7 postavlja recovery part 100MB, samo za potrebne fileove (cca 20MB je potrebno). On ne računa na ostale fileove koje normalno stavlja na svoju particiju. Zato je 4-8 GB malo, jer npr 20GB na tim veličinama (ja) uopće ne primjećujem kao nedostatak... zanemarivo ako nećeš u neko skorije vrijeme povećavati količinu RAMa.

Za WD, možda treba napraviti align, ili je stvarno to 'problematočna' serija, ipak prije bi okrivio kontroler.

Nema nikakvog objašnjanja za takvo ponašanje kod boota. Ako je disk i kontroler ispravan mora raditi.

Nema nikakve razlike što se tiče OSa. U ovom mi je sumnjiv MSI ili spomenut problem sa sektorima (WD-align). I provjeri dali su isti modeli diskova (2 ili 3 ploče).

-Ili način kreiranja polja i particije, ako si je kreirao za vrijeme instalacije, ja se držim starih alata, drivera itd.

Kreiranje dvaju polja diskova, neki kontroleri podržavaju. To je možda dobro za stip size... ali nema konkretnog 'ispravnog' određivanja npr 64 i 128KB.

Ali ako se to radi, manji strip size bi išao za sys disk.

Jasno mi je to za metodologiju čitanja rezultata, ali nekakvo povećanje performanski sigurno je prisutno. Diskovi koje koristim su identični, istog kapaciteta i serije, proizvedeni u razmaku od 3 dana. očito je sa serijom nešto u banani, tj ograničena je nečim tako da stvara problematičan rad u RAID-u.

Vratio sam raid na intelov chipset i napravio dva raid sustava po prijedlogu Jurkyja i performanse su osjetno porasle. Također ni to ne piše u bugovom testu - ovaj forum je 100x bolji od časopisa Belji se .

Napravio sam raid 0 sa 150MB za sistem i preostali dio za data, acces time se drastično smanjio. a brzina je porasla za oko 20 % o udnosu na prethodni raid, ili 150% u odnosu na samo NON-raid sustav. - u prilogu je slika. Instalirao sam i najnovije Intel RST-drivere za kontroler na matičnoj ali još uvijek se javlja problem kod bootanja (u prilogu je fotka). Problem se javlja samo kad se komp pali, kod restarta nema nikakvog problema. Nakon nekoliko boot reseta pokrene se sam od sebe.

Mislim da je ovaj tip diska banana za RAID. Našao sam na netu da su prije cca 6 mjeseci, tj od poletka 2010. počeli limitirati seriju diskova na način da ne dopuštaju raid, već je za to potrebno uzeti druge (skuplje) diskove. To mi se čini i kao objašnjenje zašto Jurky nema problema sa Caviar Black 750GB. Koma

15 godina
neaktivan
Raid savjet

tek su sada porasle performanse u WIN7 - priložena slika

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
toncro kaže...

Vratio sam raid na intelov chipset i napravio dva raid sustava po prijedlogu Jurkyja i performanse su osjetno porasle. Također ni to ne piše u bugovom testu - ovaj forum je 100x bolji od časopisa Belji se .

za ovo imam samo uzrecicu iz filma kako je poceo rat na mom otoku ------ A sta san ti ja rekaSmijeh

Vidis da kad se hoce da se moze. Namigiva

A sto se tice foruma i tiskanog izdanja, mislim da je tiskano izdanje puno preglednije, dok eto da ti ja nisam vidio ovu tvoju temu, ti nikad vjerovatno nebi zavirio i nasao onaj moj tutorijal o short strokingu. Na forumu mozes naci stvarno sve ali je sve malo nekako nepregledno, i prave se stvari skrivaju pod velikom kolicinom stranica, te bi sad trebalo citat jedno 100 stranica da bi nasao nesto sto te zanima ali .......

Probaj udatat BIOS od ploce da rijesis ovaj problem sa RAID i restartiranjem, to u masu slucajeva rijesi ovakve probleme............

EDIT: pogledaj ovdje sto se navodi za najnoviji BIOS upadate tvoje ploce --- support for 1000 GB HDDNamigiva

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.6.2010 9:16 (Jurky).
16 godina
Raid savjet

-kao što je već predloženo, svakako provjeri noviji BIOS, pročitaj opis updatea.. vrlo velika šansa je da upravo takav problem rješava noviji BIOS.

-Ima neke logike u ograničavanju RAIDa na 1TB, jer je 2TB ograničenje 512 clustera, veći 4kb to rješava ali je potrebno napraviti align (za starije OSove) ili koristiti WDov alat za particioniranje.

-kao i ponekad namjerno degradiranje performansi od strane proizvođaća, ovisno o seriji, jer priozvode i skuplje modele... (zapravo iste).

Drago mi je da si zadovoljan performansama, još smo malo 'sreće' da se ovi problemi rješe.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Nadao sam se da ću novim BIOSom uspjeti riješiti problem, ali nakon provjere ustanovio sam da je već bila instalirana najnovija verzija BIOSa, tako da ništa od toga. Prebacio sam se na NON-RAID sustav jer vidim da nema pomoći u mom slučaju. Rezultati u RAIDu su bili odlični kao što ste i vidjeli ali problem kod bootanja nije moguće otkloniti. WD je totalno ograničio RAID na novim diskovima a nigdje to izričito ne spominje. Još uvijek mozgam kako najbolje iskoristit postojeće diskove. Hvala vam puno na pomoći. Ako bude još kakvih novosti s moje strane javiti ću vam.

U prilogu je HD Tune test jednog HDD-a WD1002FAEX Caviar Black 1TB, 64MB cache koji koristim sada.

Pozdrav svima

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.6.2010 22:50 (toncro).
16 godina
neaktivan
Raid savjet

Ima li smisla raditi short stroke od 2 Samusnga F3 500 GB (931GB formatiran) na 850GB? nije puno,al...?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Po testu koji sam napravio u mom primjeru svakako ima smisla raditi short stroke od 2 diska. Smanji particiju prvog raida na minimum koliko ti je potrebno za OS i software, sigurno ćeš dobiti na performansama u odnosu a standardni RADI od kompletnih diskova.

15 godina
neaktivan
pod009 kaže...

Ima li smisla raditi short stroke od 2 Samusnga F3 500 GB (931GB formatiran) na 850GB? nije puno,al...?

neznam kakav ti je kontroler na ploci............... ako mozes napravit dva raid polja od jedne grupe diskova onda

ajde jer ces dobit bar malo bolje performanse nego na obicnom raidu 0.

Google is your friend
16 godina
neaktivan
imat ću triple boot,a primarni os će biti na particiji od 775gb (znam,divovska),ostat će ne-short strokean
15 godina
neaktivan
pod009 kaže...
imat ću triple boot,a primarni os će biti na particiji od 775gb (znam,divovska),ostat će ne-short strokean

nema od toga nista, bit short stroka je da na prvom sistemskom raid polju ogranicis rad diskova na vanjskim dijelovima diskova gdje diskovi rade najbrze. tako ako imas dva od 500GB uzmes od svakog prvih 50-100GB i dobijes prvi sistemski raid od 100-200GB, a ostalo stavis za data raid.

Google is your friend
16 godina
neaktivan
Jurky kaže...
pod009 kaže...

nema od toga nista, bit short stroka je da na prvom sistemskom raid polju ogranicis rad diskova na vanjskim dijelovima diskova gdje diskovi rade najbrze. tako ako imas dva od 500GB uzmes od svakog prvih 50-100GB i dobijes prvi sistemski raid od 100-200GB, a ostalo stavis za data raid.

Je,al za 2 windowsa + ubuntu + boot particija + backup particija dosta zauzimaju. Raid kontroler će biti na matičnoj sa SB850 (6x SATA3 konektora)

mogu li napravljenu particiju glavnog OS-a od 775GB poslje instalacije Win-a short stokeati na 600GB?

može netko objasniti malo detaljnije short stoking? znam osnove,al postavu neznan

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.6.2010 13:29 (pod009).
15 godina
neaktivan
pod009 kaže...
Jurky kaže...
pod009 kaže...

Je,al za 2 windowsa + ubuntu + boot particija + backup particija dosta zauzimaju. Raid kontroler će biti na matičnoj sa SB850 (6x SATA3 konektora)

mogu li napravljenu particiju glavnog OS-a od 775GB poslje instalacije Win-a short stokeati na 600GB?

može netko objasniti malo detaljnije short stoking? znam osnove,al postavu neznan

bit je dobiti dva odvojena raid polja od dva diska, koje windowsi prepoznaju kao dva odvojena diska (sistem raid i data raid), zatim na ta dva raid polja radis particije kako zelis, ali bit je da jedno bude malo SISTEMSKO oko 15% ukupne velicine diska, i taj raid ce dati bolje performanse. dok ovaj ostatak tj. drugo raid polje ce imati nesto manje performanse pa se koristi za storage. nemoj brkat particije sa raid poljima. procitaj ovdje sam sve objasnio.

trebas nekako iskombinirat da ti ti tvoji sistemi stanu na sistemski raid (max 200GB-vise od toga nema smisla), a backup i ostali storage mozes stavit na drugi data raid (800GB). i sistemski i data raid mozes particionirat kako zelis, proces je isti i kao za obicni disk ili raid.

Google is your friend
16 godina
neaktivan
Jurky kaže...

bit je dobiti dva odvojena raid polja od dva diska, koje windowsi prepoznaju kao dva odvojena diska (sistem raid i data raid), zatim na ta dva raid polja radis particije kako zelis, ali bit je da jedno bude malo SISTEMSKO oko 15% ukupne velicine diska, i taj raid ce dati bolje performanse. dok ovaj ostatak tj. drugo raid polje ce imati nesto manje performanse pa se koristi za storage. nemoj brkat particije sa raid poljima. procitaj ovdje sam sve objasnio.

trebas nekako iskombinirat da ti ti tvoji sistemi stanu na sistemski raid (max 200GB-vise od toga nema smisla), a backup i ostali storage mozes stavit na drugi data raid (800GB). i sistemski i data raid mozes particionirat kako zelis, proces je isti i kao za obicni disk ili raid.

a gdje to postavljam? znači short stroke je pravljenje 2 raid polja,os i storage? ok,hvala,al ipak neću praviti short stroke

15 godina
neaktivan
pod009 kaže...

a gdje to postavljam? znači short stroke je pravljenje 2 raid polja,os i storage? ok,hvala,al ipak neću praviti short stroke

to postavljas u meniu gdje kreiras raid polje (odma poslije bios screena ti treba ponudit za uc u taj meni), a kreira se na nacin da odaberes sve diskove i stavis Raid0, stavis ime recimo sistem, te tamo gdje pise velicina u GB stavis 15% ukupne vrijednosti. zatim u istom meniu za ovo sto ti je ostalo 85% prostora napravis drugo raid polje i stavis mu ime recimo data. i to je to. kad krenes instalirati win imat ces u ponudi dva "fizicka diska" ubiti su to ta tvoja dva raid polja i dalje s njima radis sto hoces - particije itd.

ali mislim da je to najbolje raditi kad mislis imat samo jedan sistem.

Google is your friend
16 godina
neaktivan
pitanje: mogu li u sandboxie pokrenuti bilokoji program? Možda budem pravio 2 polja: sistem (200gb-2 particije),data (731gb-2 particije) na win7 x64,valja li ideja?
15 godina
neaktivan
pod009 kaže...
pitanje: mogu li u sandboxie pokrenuti bilokoji program? Možda budem pravio 2 polja: sistem (200gb-2 particije),data (731gb-2 particije) na win7 x64,valja li ideja?

ovo za sandboxie bi treblo da funkcionira, a ideja o raid poljima je ok, nemas sta izgubit (osim vremena) mozes samo profitirat, te budi spreman da ces kad "raskrojis" to

obicno raid polje na dva raid polja, da ces trebati raditi novu instalaciju windowsa.

Google is your friend
16 godina
neaktivan
Jurky kaže...
pod009 kaže...

to postavljas u meniu gdje kreiras raid polje (odma poslije bios screena ti treba ponudit za uc u taj meni), a kreira se na nacin da odaberes sve diskove i stavis Raid0, stavis ime recimo sistem, te tamo gdje pise velicina u GB stavis 15% ukupne vrijednosti. zatim u istom meniu za ovo sto ti je ostalo 85% prostora napravis drugo raid polje i stavis mu ime recimo data. i to je to. kad krenes instalirati win imat ces u ponudi dva "fizicka diska" ubiti su to ta tvoja dva raid polja i dalje s njima radis sto hoces - particije itd.

"Short stroke" je termin koji se koristi kod ograničavanja veličine diska na samo jedan mali dio ukupnog kapaciteta. To je obično (kao što navodiš negdje gore) 10-20% cjelokupnog kapaciteta i to na vanjskim djelovima diska gdje su najbolje  preformanse. S time se dobiju manja pristupna vremena i ujednačeni read/write jer mehanika diska ne mora "šarati" po cijeloj površini već samo ograničenom području. Ali, ostatak diska se ostavlja praznim i nekorištenim.

Kreiranjem drugog RAID volumena na ostatku diska se opet narušavaju preformanse koje želiš postići "short stroking-om". Vidim korisnost eventualno pri bootanju kompa jer se tada izvodi samo podizanje OS-a, ali u normalnom radu s računalom kada se istovremeno radi sa svim RAID volumenima na tako konfiguriranim diskovima opet se vraća na stare (lošije) preformanse.

Osobno, imam RAID 0 na sistemskom disku, napravljen je od samo jednog volumena i razdjeljen logički na dvije particije. Razlika u brzina bootanja windowsa je prelaskom na RAID0 polje marginalna, ali zato su osjetne razlike u radu s velikim fajlama (video, manipulacija sa velikim brojem slika) što sam i htio postići.

Znači ukratko (govorim o privatnim potrebama, profići dobro znaju što mogu dobiti i gdje upotrijebiti određeni tip RAID-a ili short stroking): ako nekom treba za manipuliranje velikim fajlama uz žestoki multitasking, RAID0 se itekako osjeti. Sve ostalo je "seks i za*ebancija".

Inače, ovo je baš lijepa tema sa brdo korisnih informacija za sve koji žele nešto saznati o RAID-u.

Google is your friend
16 godina
neaktivan
Jurky kaže...
pod009 kaže...

ovo za sandboxie bi treblo da funkcionira, a ideja o raid poljima je ok, nemas sta izgubit (osim vremena) mozes samo profitirat, te budi spreman da ces kad "raskrojis" to

obicno raid polje na dva raid polja, da ces trebati raditi novu instalaciju windowsa.

To bi bilo na novom PC-u na kojem ne bi bilo ništa instalirano,znači postavim 2 raida0 (syste i data),kasnje ih razdjelim na particije pri instalaciji OS-a i stavim win na manji raid0?

Zura kaže...

Inače, ovo je baš lijepa tema sa brdo korisnih informacija za sve koji žele nešto saznati o RAID-u.

Ovo ide u arhivu :)

hvala obojici

15 godina
neaktivan
Zura kaže...
Jurky kaže...
pod009 kaže...

"Short stroke" je termin koji se koristi kod ograničavanja veličine diska na samo jedan mali dio ukupnog kapaciteta. To je obično (kao što navodiš negdje gore) 10-20% cjelokupnog kapaciteta i to na vanjskim djelovima diska gdje su najbolje  preformanse. S time se dobiju manja pristupna vremena i ujednačeni read/write jer mehanika diska ne mora "šarati" po cijeloj površini već samo ograničenom području. Ali, ostatak diska se ostavlja praznim i nekorištenim.

Kreiranjem drugog RAID volumena na ostatku diska se opet narušavaju preformanse koje želiš postići "short stroking-om". Vidim korisnost eventualno pri bootanju kompa jer se tada izvodi samo podizanje OS-a, ali u normalnom radu s računalom kada se istovremeno radi sa svim RAID volumenima na tako konfiguriranim diskovima opet se vraća na stare (lošije) preformanse.

Osobno, imam RAID 0 na sistemskom disku, napravljen je od samo jednog volumena i razdjeljen logički na dvije particije. Razlika u brzina bootanja windowsa je prelaskom na RAID0 polje marginalna, ali zato su osjetne razlike u radu s velikim fajlama (video, manipulacija sa velikim brojem slika) što sam i htio postići.

Znači ukratko (govorim o privatnim potrebama, profići dobro znaju što mogu dobiti i gdje upotrijebiti određeni tip RAID-a ili short stroking): ako nekom treba za manipuliranje velikim fajlama uz žestoki multitasking, RAID0 se itekako osjeti. Sve ostalo je "seks i za*ebancija".

Slazem se da se performanse vracaju na staro ako koristis oba dva raida za svakodnevni rad, ali sad je na korisniku sta ce drzati na kojem raidu. U mom slucaju na sistemu su neki projekti, par igrica i programi, a na data su mi bluray filmovi, slike, i ostali fileovi za skladistenje tipa iso fileova i sl.

dok god ne krenes s misom put data raida performanse ce bit bolje, zato to kad se malo organizira moze donijeti neka poboljsanja, ali sve je na korisniku kako ce to izorganizirati da izvuce max na onome sto trenutno koristi. sve u svemu nemas sto izgubiti samo mozes dobit, sad koliko, nekome ce donijeti vise nekome manje........

Google is your friend
Poruka je uređivana zadnji put sri 16.6.2010 13:02 (Jurky).
15 godina
neaktivan
pod009 kaže...

To bi bilo na novom PC-u na kojem ne bi bilo ništa instalirano,znači postavim 2 raida0 (syste i data),kasnje ih razdjelim na particije pri instalaciji OS-a i stavim win na manji raid0?

tako je na sistem stavi sve sto ti treba za rad, znaci win, programe, igre, fileove ........ a na data ide storage koji koristis povremeno. Ja sam zato i uzeo tri diska tako da mogu napraviti veci sistemski raid koji je sad 500GB sto mi je sasvim dovoljno za ono sto mi je bitno i sto koristim svaki dan. a uz to imam jos 1.5 TB za storage i backup.

Google is your friend
16 godina
neaktivan
Jurky kaže...
pod009 kaže...

tako je na sistem stavi sve sto ti treba za rad, znaci win, programe, igre, fileove ........ a na data ide storage koji koristis povremeno. Ja sam zato i uzeo tri diska tako da mogu napraviti veci sistemski raid koji je sad 500GB sto mi je sasvim dovoljno za ono sto mi je bitno i sto koristim svaki dan. a uz to imam jos 1.5 TB za storage i backup.

Ok,na system ide OS,backup, 3D radovi i dokumenti,a na data igre,filmovi,muzika...

hvala na pomoći svima,pogotovo Jurky-u

15 godina
neaktivan
pod009 kaže...

Ok,na system ide OS,backup, 3D radovi i dokumenti,a na data igre,filmovi,muzika...

hvala na pomoći svima,pogotovo Jurky-u

instaliraj i cod mw2 na sistem raid ako igras on line, da vidis kako je to biti sam na mapi 4-5 sec., a za to vrijeme sam vec na mjestu gdje se protivnicka ekipa respawna kad je manja mapa, a onda slijedi masakar i vjerovatno ces bit proglasen za respawn ceatera.Smijeh

Google is your friend
16 godina
neaktivan
hahaha,ipak mi nije važno oće li uć u igru za 7 ili 10sec. Evo jedan poznanik sprema amd x6,raid i sata3 mbo :)
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice