Kupovina NAS-a

poruka: 20
|
čitano: 4.553
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
Kupovina NAS-a

Odlučio sam se za kupnju NAS-a i našao sam se u dilemi između ova dva:

Trendnet

Icy box

Znam da su obrađeni u rujanskom broju buga ali mi je potrebnno Vaše mišljenje. Kanim vrlo često pristupati NAS-u iz neke druge mreže stoga me zanima koji od njih stoji bolje po tom pitanju. Trendnet podržava SMB/CIFS, FTP, HTTP a Icy NFS,FTP, Apple Bonjour protokole. Isto tako Trendnet ima dvostruko brže pisanje po disku pa me zanima koliko je to bitno. 

I naravno zanima me kakve diskove da ugradim u NAS, našao sam ova 2 u Hgspotu po principu kn/GB... Ako ima neki bolji prijedlog slobodno navedite 

Samsung HDD

Hitachi HDD

EDIT: U bugu piše da performanse HDD-a uopće nisu bitne za NASove ovog razreda, znači li to da vrijedi samo kn/GB teorem?

Bob Rock "ALI NJIH JE DVOJE A MI SMO SAMI"
Poruka je uređivana zadnji put sub 18.10.2008 14:55 (momak).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kupovina NAS-a

Dajte ljudi, pomagajte...Plač

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.10.2008 13:38 (momak).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kupovina NAS-a

C'mon people... Zar baš nitko nemože dati odgovor?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kupovina NAS-a

Uzeo bih Trendnetov.

P.S. NAS je nešta kao mini server jel tako?

"An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field." - Niels Bohr
Poruka je uređivana zadnji put sri 22.10.2008 23:03 (Black Knight).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kupovina NAS-a

Koliko ja znam NAS je ko mini server, al izgrađen da traje tj. u njega su ugrađene komponente za koje se zna da će raditi dulje vrijeme.

Glavna karakteristika mu je RAID polje.

Ja radim na radiju jednom i sad razmišljamo o kupnji NAS-a jer sad imamo u jednom kompu fonoteku na disku, radi se ručna kopija na drugo računalo, no smatram da bi nam NAS bil bolje riješenje.

Moram razraditi prijedlog i ak odobre, ko zna, možda ga uzmemo.

Jimi
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Kupovina NAS-a

da, mrežni disk, doduše nisam siguran može li hostati web stranice...

0 0 hvala 0
17 godina
Kupovina NAS-a

Ne koristim ni jedan od navedenih nego D-Link DNS-323, isto 2 SATA diska, ali čini mi se da nema puno razlike.

Svakako korisna stvar, za doma ili manji ured. DNS-323 također kao i IcyBox ima USB print server, ftp server i još par zgodnih funkcija.

(useri, grupe, kvote ...)

Teorija o kn/GB vrijedi, jer brzina diskova ne igra ulogu ... meni se konkretno kreće 10-15 MB/sec na GBit mreži što danas ima svaki normalan disk.

To je jedva malo više od teoretske brzine 100MBit mreže, ali jedino QNAP NAS-evi, koliko sam vidio, imaju nešto bolje rezultate.

Ima i gorih primjera ... npr. korisnici WD-ovog NAS-a (iz MyBook serije) se žale na jedva 3-5 MB/sec.

Dok sam tražio rješenje, razmišljao sam i o običnom pc-u sa nekim Linuxom gore ili FreeNAS-om ali na kraju je ipak prevagnuo "pravi" NAS.

Običan PC je ipak povećih dimenzija, a iako bi za ulogu NAS-a bio dovoljan neki PIII, problem sa starim pločama su SATA kontroleri.

Buka i 24/7 izdržljivost se mogu srediti, ali na kraju, sve skupa opet ima previše dijelova (veći rizik za kvar)

Naravno, veliki plus za pc je brzina, jer bi u tom slučaju vjerojatno bila bliže 30-tak MB/sec koliko je inače prosjek na GBit mreži.

S druge strane, NAS je mali (DNS-323 je fizički malo veći od 2 diska), ima jedan ventilatorić i to je to ... šuti i radi :)

(ako te zanima, na netu se mogu naći i detaljni reviewi gdje je rastavljen pa se vide i iznutrice :))

Ukupno, možda bi me neki složenac (posebno ako je od starih komponenti) ispao jeftinije, ali ovo je svakako elegantnije rješenje.

Postoji i model 343, sa 4 diska, ali je nažalost nerazmjerno skuplji :(

Inače, trebam još jedan NAS, pa gledam ovaj IcyBox (nešto je jeftiniji od DNS-323), pa ako uzmeš njega, bilo bi lijepo par dojmova tu forum Smijeh

Poruka je uređivana zadnji put pet 24.10.2008 22:00 (Mladen).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: Kupovina NAS-a

Pročitao sam par reviewa od tredenta i svi kažu da je bolje da uzmem tog D-Linkovog 323... Sve mi se više čini da ću njega uzet.

Imam par pitanja:

1.)Jesi li ikada downloadao ili uploadao filove prek FTP-a iz neke druge mreže, ako jesi koliko je to trivijalno i dali su brzine iste kao i u lokalnoj mreži?

2.) Dali trebam odmah popunit oba dva sata utora ili mogu kupit sada samo jedan disk pa kad mi zatreba više prostora kupit još koji?

17 godina
Kupovina NAS-a

Naxeem je negdje startao ovu temu, ja sam mu preporucio DLink 323 NAS... potrazi malo zasto kako i ostalo...

I'm going woo woo
Poruka je uređivana zadnji put ned 26.10.2008 16:02 (tnakir).

0 0 hvala 0
17 godina

1) "iz neke druge mreže" ... misliš izvana ? Da, ima ftp server i radi ok.

(moguće je mijenjati standardni ftp port (21), ima flow control, max. 10 usera, itd.)

Ne kužim na koju brzinu misliš ? linka na internet ?

2) Ne moraju se odmah stavljati oba diska ... a i sa oba, ne moraš koristiti RAID (u tom slučaju imaš dva "volumea")

17 godina
neaktivan

1) Mislim na brzinu prijenosa podataka između NAS-a i kompa "izvana" tj. razlikuje li se od brzine između NAS-a i kompa u LAN-u?

Bio danas u HgSpotu nemaju ga, dolazi sljedeći tjedan :(

17 godina

Usko grlo je vanjski link ... to je skoro razlika u redu veličina.

LAN je na 100MBit/1GBit a ADSL na 2,4,6 ... MBita. Jedino ako imaš neki opaki optički link :)

Probaj u ADM-u, možda imaju još kojeg.

17 godina
neaktivan
Kupovina NAS-a

Evo jučer sam u ADM-u kupio DNS323 i  ovu mrcinu sve skupa sam platio 2370kn. Evo dok ovo pišem disk mi se formatira btw. disk je zakon, tiši od air flow-a na ventu. Neznam kaj su oni u bugu mislili kad su za 323 u review-u napisali "neuvjerljiva konstrukcija", meni se kućište sviđa, metalno i začuđujuće hladno(kad ga primiš u ruku ostaje kondenzirana vlaga sa ruku). Dok sam još istraživao o njemu i naletio na OVO, cijeli Wiki o 323-ci. Vrlo korisno za one koji ga žele modati, hackati itd. Uskoro ću napisati detaljniji review kad se malo upoznam sa uređajem i njegovim mogućnostima.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Evo naletio na problem.. Jel netko zna što mi je požderalo 85 GB...? I zar nisam formatirao u EXT2 a tu mi piše NTFS?

NAS Properties NAS Properties
Poruka je uređivana zadnji put uto 4.11.2008 14:51 (momak).
17 godina
neaktivan
Kupovina NAS-a

Za to se nemoj brinuti. To je skroz normalno kod diskova. Kod manjih je gubitak manje, a na terabajtu se primjeti.

Ne znam kak se to zove, al se to uvijek desi.

Jimi
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
momak kaže...

Evo naletio na problem.. Jel netko zna što mi je požderalo 85 GB...? I zar nisam formatirao u EXT2 a tu mi piše NTFS?

Ja mislim da ti on (NAS) drzi nekakve svoje podatke na disku... nisam siguran, ne mogu sada do njega (imamo isti u firmi). Ja mislim da je nama isto nesto popapalo prostor, samo ja mislim da nije to bash toliko... 85 GB je malo puno (!?). Pogledaj ima li hidden files ili sta....
I'm going woo woo
17 godina
neaktivan

Drži na disku oko 24 KB, nije do hidden fileova bili bi svejedno izlistani u iskorištenoj memoriji... Radi se o preračunavanju jedinica. Ovi šupci u WD-u računaju:

1000 B = 1 KB

1000 KB = 1 MB

1000 MB = 1 GB

A zapravo je :

1024 B = 1 KB

1024 KB = 1 MB

1024 MB = 1 GB

Jednostavno je stvar u (namjerno) pogrešnoj deklaraciji, bio sam svjestan toga i prije ali sam uvijek mislio da se to vrti 3-4% a kad tamo 8,5%

17 godina
Kupovina NAS-a

8% na 1TB nije malo :(

I'm going woo woo

0 0 hvala 0
17 godina
Kupovina NAS-a

Da, i meni se WD-ova Green Power serija sviđa ... nedavno sam uzeo 640GB model i treba prislonit uho na njega da bi se čuo, a i primjetno je hladniji. Naravno, svi ti trikovi kojima se koriste (varijabilna brzina 5400-7200rpm i sl.) se osjeti na brzini (po HDTachu, ima ~75 MB/s, dok "blue" 640GB, AAKS, ima ~ 95 MB/s) ali za korištenje u NAS-u to i nije problem jer je usko grlo mreža.

Na WD-ovim stranicama kažu da čak i ne treba ventilator, pa bi se DNS-323 mogao i dodatno utišati, iako onaj njegov ventilatorić čujem tek ako pogasim baš sve makine (a to je rijetko :))

Usput, testirao sam i EXT2 file sistem za Windowse i radi ok ... za slučaj kvara NAS-a, disk se može izvaditi (i ako je bio u RAID 1) i prebaciti na pc, mountati kao EXT2 i radi bez problema.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
momak kaže...

Radi se o preračunavanju jedinica. Ovi šupci u WD-u računaju:

...

Jednostavno je stvar u (namjerno) pogrešnoj deklaraciji, bio sam svjestan toga i prije ali sam uvijek mislio da se to vrti 3-4% a kad tamo 8,5%

E pa ti "šupci" su u pravu, i to ne samo WD-ovci već svi proizvođači tvrdih diskova. SI prefiksi su jako precizno definirani (k=10^3, M=10^6,G=10^9) , a pojedini programi-u ovom slučaju Windowsi ih neispravno koriste.
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.11.2008 21:13 (uco).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice