Koji klosari.
Bitno da je na Nabavi ostala cijena 317kn..
Mozda i ostali sad krenu spustat cijenu :D
Koji klosari.
Bitno da je na Nabavi ostala cijena 317kn..
Mozda i ostali sad krenu spustat cijenu :D
Koliko znam s tim Patriot Blastom je dosta ljudi imalo problema ... Navodno povremeno zaspe na 10-15 sekundi i ništa se ne događa...
Vidiš to se meni dešavalo, svakih nekoliko minuta je zaspao, istina, laptop je vec u zrelim godinama, HP 6720s i Windows 10.
Nakon nekoliko tjedana natezanja vratio Win 7 i od tada ni jednom nije zastucao.
Ako mene pitaš, bilo je sve na 'High Performance' , sejvanje energije pogaseno, i umirao je usred radnje, surfanja, offica, nisam otkrio neki patern, zakljucio sam da je problem u win 10 i starom HW i vratio se na sedmicu
Evo malo o performasama ovih SSD-a.
Kod nas 240GB verzija kosta oko 640kn, a 480GB verzija oko 1190kn
Meni ovo izgleda kao da je spojeno na SATA2
spojeno je na SATA3, probao sam i spojiti na drugi SATA3 port i opet isto, također sam i kabel reda radi promjenio, također isto.
radi se o 970de3/u3s3 maticnoj
a jel ti SATA u AHCI modu? Znam da zvuči blesavo, ali ljudi nekad zaborave.
a jel ti SATA u AHCI modu? Znam da zvuči blesavo, ali ljudi nekad zaborave.
Je, zaboravio sam navesti :)
edit : to je prvo što mi je gugl izbacio haha :D kad sam uvidio da nije baš od pomoći ovdje sam se obratio za pomoć
Ugradio sam Samsung EVO 850 od 250 GB u laptop. Samo sam klonirao stari hdd (particiju sa windowsima 10) na novi ssd, stari hdd stavio umjesto dvd drivea. Sve radi brzo i zadovoljan sam.
Sad me zanima da li je potrebno nešto napraviti u bios-u ili windowsima obzirom na novi ssd?
Čuo sam i čitao prije da ssd-ovi imaju svojevrstan rok uporabe ovisno o tome koliko se često piše/briše po njima. Nisam rob hardwarea i ne volim ga "dadiljati" da bi radio 2.5% brže ili da bi trajao koji mjesec duže.
Ali zanima me da li ipak ima nekih postavki koje je važno namjestiti obzirom da je u laptopu sad ssd? Da li još uvijek vrijedi to da ssd-ovi podnose znatno manje pisanja/brisanja od mehaničkih diskova?
Ili da ostavim sve postavke standardne kakve su bile i sa mehaničkim diskom?
Ugradio sam Samsung EVO 850 od 250 GB u laptop. Samo sam klonirao stari hdd (particiju sa windowsima 10) na novi ssd, stari hdd stavio umjesto dvd drivea. Sve radi brzo i zadovoljan sam.
Sad me zanima da li je potrebno nešto napraviti u bios-u ili windowsima obzirom na novi ssd?
Čuo sam i čitao prije da ssd-ovi imaju svojevrstan rok uporabe ovisno o tome koliko se često piše/briše po njima. Nisam rob hardwarea i ne volim ga "dadiljati" da bi radio 2.5% brže ili da bi trajao koji mjesec duže.
Ali zanima me da li ipak ima nekih postavki koje je važno namjestiti obzirom da je u laptopu sad ssd? Da li još uvijek vrijedi to da ssd-ovi podnose znatno manje pisanja/brisanja od mehaničkih diskova?
Ili da ostavim sve postavke standardne kakve su bile i sa mehaničkim diskom?
Da, to jos vrijedi, ali vrijedi toliko da ne moras razmisljati o tome. Slobodno koristi kao da imas HDD. Pogotovo Samsung 850 EVO je jedan od najkvalitetnijih, tako da nemas ni najmanje brige oko toga. Iako je mozda bolje bilo da se uradi clean install (jeste sigurno ali eto), jer desetka u potpunosti prepozna SSD i optimizira se za rad sa istim.
Da, to jos vrijedi, ali vrijedi toliko da ne moras razmisljati o tome. Slobodno koristi kao da imas HDD. Pogotovo Samsung 850 EVO je jedan od najkvalitetnijih, tako da nemas ni najmanje brige oko toga. Iako je mozda bolje bilo da se uradi clean install (jeste sigurno ali eto), jer desetka u potpunosti prepozna SSD i optimizira se za rad sa istim.
da, znam da je bolje napraviti clean install ali ovaj put mi se nije dalo zezati sa licencama. jel ta optimizacija radi bitnu razliku?
spojeno je na SATA3, probao sam i spojiti na drugi SATA3 port i opet isto, također sam i kabel reda radi promjenio, također isto.
radi se o 970de3/u3s3 maticnoj
Meni po slikama izgleda kao da su sve to SATA II.
Pogledaj malo plocu sta pise na njoj.
krivo - brisi...
Recite se ovo isplati uzeti, ima možda netko iskustva sa prikazanim ssd-om.?http://www.ekupi.hr/Adata-SSD-disk-Premier-SP550-240GB-R560W510-661315.aspx
Recite se ovo isplati uzeti, ima možda netko iskustva sa prikazanim ssd-om.?http://www.ekupi.hr/Adata-SSD-disk-Premier-SP550-240GB-R560W510-661315.aspx
dobar je ako ne radiš s velikim fajlovima, nakon 5-6GB cache mu se napuni i onda je užasno spor (kod zapisivanja).
@djigibao
Koliko ja vidim, ova dva su Sata 3
Imas prava...ta dva uopce nisam vidio
stvarno ne razumijem...
gledao sam sad malo po netu
i tip je dobio 550 read (write i piše da je max 350 tak da je to kolkotolko uredu u odnosu na moj)sad sam ga stavio kao stavio u moj komp, p8p67 matična, ahci je još od prije postavljen, ukopcao u sata3 utor.
Rezultati poražavajući... možda ima neke veze što nije "primaran" disk? (pokrenuo sam testove više puta, ne oba u isto vrijeme, ništa drugo se meanwhile nije radilo)
Ako stignem danas otići ću do kolege koji ima istu onu asrock matičnu pa će on moći bootat taj disk pa da vidimo šta će kod njega izbaciti. (freš windowsi su na njemu i to samo oni+driveri, nikakvo kopiranje nisam radio)
Problem je vrlo vjerojatno u Asmedia kontroleru jos k tome na Asrock ploči, njihove ploče za AMD nisu nešto, nije nativan sata3 od chipseta stoga tako losi rezultati.
http://www.ictbusiness.info/vijesti/google-otkriva-traju-li-ssd-duze-od-klasicnih-tvrdih-diskova
Rasprave vezane uz to traju li SSD diskovi duže od „klasičnih“ hard diskova traju već poduže vrijeme, a odgovor na neka od pitanja odlučio je ponuditi Google kroz svoje istraživanje „Flash Reliability in Production: The Expected and the Unexpected“, iza kojeg stoje Raghav Lagisetty i Arif Merchant u suradnji s Biancom Schroeder sa sveučilišta u Torontu. I saznanja u koja dobivamo uvid iznimno su zanimljiva.
Kroz istraživanje su koristili deset različitih modela iz mnogih Googleovih podatkovnih centara, koji iza sebe imaju "milijune i milijune odvoženih kilometara".
Naravno, misli se pritom na vijek trajanja tih SSD modela na koje se u Googleu osvrću kad se bave istraživanjem.
A u njemu su otkrili cijeli niz detalja o kojima se prije nije razmišljalo.
Riječ je o tome da nije količina korištenja razlog slabijem radu već vijek trajanja i što je SSD stariji, to se događa više grešaka. Sad bar znamo da količina korištenja nije problematična, problematičan je period koliko koristimo SSD. Kod HDD je obrnuto.
No najveće razočaranje svakako je izazvalo ono vezano uz NAND memoriju.
Pokazalo se da SLC (eng., single-level cell) drive nije ništa pouzdaniji od MLC (eng., multi-level cell) drivea.
Istina jest, SLC pokazuje bolje rezultate i ima niži stupanj grešaka, ali u praksi SLC driveovi se ništa manje ne mijenjaju ili popravljaju od MLC.
Ako pak usporedimo SSD i HDD, na godišnjoj se razini mijenja dva do devet posto svih diskova na tržištu, a u periodu od četiri godine je četiri do deset posto zamjena SSD diskova.
I dok se to čini sjajno, evo problema koji je šokirao sve koji su provodili istraživanje.
Name, 20 posto SSD diskova unutar četiri godine pogodi problem koji se više ne može ispraviti i SSD se mora mijenjati, a njih 30 do 80 posto pogodi kvar "sektora" (eng., bad block) zbog kojeg dio diska postaje neiskoristiv.
Kod HDD je u periodu od 32 mjeseca svega 3,5 posto HDD diskova zabilježilo neki od dva navedena problema koji su nakon četiri godine poprilično česti kod SSD diskova.
SSD su takozvani elektronski hard diskovi koji su mnogoo brzi od obicnog HDD diska imas tonu testova na Youtube pa vidi u svakom slucaju nema sanse da ne primetis razliku.Nekad je to bilo stvarno skupo danas i nije moze se naci za pristojnu cenu.Ja imam 120gb samo za os vec 2 godine i prezadovoljan sam svakako planiram da pojacam u neko naredno vreme.
Ips su monitori "bez ivica" tj HD rezolucija ja imam Asus MH 279h tada je bio vrhunski monitor sada su izasle jace rezolucije..ne bih ja tu delio na ips segment monitore pre bih na rezoluciju koju kupac zeli i naravno od jacine pc da to pogura.
SSD su takozvani elektronski hard diskovi koji su mnogoo brzi od obicnog HDD diska imas tonu testova na Youtube pa vidi u svakom slucaju nema sanse da ne primetis razliku.Nekad je to bilo stvarno skupo danas i nije moze se naci za pristojnu cenu.Ja imam 120gb samo za os vec 2 godine i prezadovoljan sam svakako planiram da pojacam u neko naredno vreme.
Ips su monitori "bez ivica" tj HD rezolucija ja imam Asus MH 279h tada je bio vrhunski monitor sada su izasle jace rezolucije..ne bih ja tu delio na ips segment monitore pre bih na rezoluciju koju kupac zeli i naravno od jacine pc da to pogura.
MOLIM???
odi na google i otkrij.
Moze ako nemas bas neki stari (ako je bas star neki xp genracija ne islati se) ljudi su secam se odranije stavljali sa konektorima i na stare modele.
Kucaj marku pa vidi a google.