Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravnost

poruka: 1.001
|
čitano: 290.053
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravno

Desni klik na disk, svojstva, makneš kvačicu s "Omogući datotekama na ovom pogonu da osim svojstava imaju indeksiran sadržaj".

Twitter: @191x7
9 godina
neaktivan

Nisam to još napravio, ne znam ima li i smisla, ovo mi je sad bacio hd tune za eksterni hard i dalje više ne vrti test.

17 godina
daniel2809 kaže...

Nisam to još napravio, ne znam ima li i smisla, ovo mi je sad bacio hd tune za eksterni hard i dalje više ne vrti test.

Vrti, samo jako sporo. Imaš bad sektore na njemu. Preporučam secure erase diska (low level format) i ne držati na njemu ništa bitno.

17 godina
moderator
Onaj pending sektor je bio nagovještaj propadanja diska i eto - počelo je. S tim diskom sad možeš očekivati probleme u radu i gubitak podataka, kad - tad. Nadam se da na njemu ne držiš ništa bitno. Ako držiš, pod hitno napravi backup ako već nisi.
9 godina
neaktivan

A jel moguće da me zafrkava USB kontakt? Jer kad sad ponovo pokrenem odmah prva tri kvadratića pokaže bad i dok ne iskopčam i ukopčam ponovo vrti test.

Neda se disk nikako spasit? Šteta, stvarno... Poklon je bio, 3.0 usb, baš mi ga je žao ako se više ne mogu pouzdat u njega. A ima dosta toga bitnog na njemu, sve slike zadnjih 10-ak godina.

17 godina
daniel2809 kaže...

A jel moguće da me zafrkava USB kontakt? Jer kad sad ponovo pokrenem odmah prva tri kvadratića pokaže bad i dok ne iskopčam i ukopčam ponovo vrti test.

Neda se disk nikako spasit? Šteta, stvarno... Poklon je bio, 3.0 usb, baš mi ga je žao ako se više ne mogu pouzdat u njega. A ima dosta toga bitnog na njemu, sve slike zadnjih 10-ak godina.

Da zafrkava USB kontakt ne bi pokazivalo bad sektore nego bi broj CRC grešaka u SMART statusu rastao.

17 godina
moderator
191x7 kaže...
Da zafrkava USB kontakt ne bi pokazivalo bad sektore nego bi broj CRC grešaka u SMART statusu rastao.

Ne bi, zato jer SMART prijavljuje CRC greške na SATA sučelju, a USB nema veze s tim.

daniel2809 kaže...

Možeš probati s drugim kablom, ako i dalje imaš probleme možeš disk izvaditi iz kućišta i staviti ga u stolni kompjuter. Ako ti u stolnom kompjuteru radi ispravno, onda znači da je vanjsko kućište za disk u kojem je bio defektno. Ako ne radi, onda znači da je disk defektan.

S tim da pending sector count je nagovještaj problema - taj SMART parametar nema veze s USB-om ili vanjskim kućištem za disk, nego sa samim diskom.

13 godina

Može li se sa hard diska putem Sata -> USB adaptera preuzeti datoteke koje su na tom hard disku ako je izbrisana particija na kojem su Windowsi?

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
FileFicho kaže...

Može li se sa hard diska putem Sata -> USB adaptera preuzeti datoteke koje su na tom hard disku ako je izbrisana particija na kojem su Windowsi?

Teoretski, može.

17 godina
moderator
FileFicho kaže...

Čudna formulacija. Hoćeš reći da je na disku obrisana particija s Windowsima i da bi sad htio spasiti podatke s nje, ali ne da spajaš na SATA port u stolnom kompjuteru, nego preko SATA->USB adaptera? Da, to bi trebalo biti moguće. Najbitnija stvar je, što se uvijek napominje, više ništa ne zapisivati na taj disk.

13 godina
mbaksa kaže...
FileFicho kaže...

Čudna formulacija. Hoćeš reći da je na disku obrisana particija s Windowsima i da bi sad htio spasiti podatke s nje, ali ne da spajaš na SATA port u stolnom kompjuteru, nego preko SATA->USB adaptera? Da, to bi trebalo biti moguće. Najbitnija stvar je, što se uvijek napominje, više ništa ne zapisivati na taj disk.

Ne baš u tom smislu, podatke koje želim spasiti su na drugoj particiji.

17 godina
moderator
FileFicho kaže...
mbaksa kaže...

Onda nemaš nikakvih problema.

13 godina
mbaksa kaže...
FileFicho kaže...
mbaksa kaže...

Onda nemaš nikakvih problema.

A može li ako ga spojim SATA kabelom na drugi komp?

17 godina
moderator
FileFicho kaže...

Zašto ne bi moglo? 

13 godina
mbaksa kaže...
FileFicho kaže...

Zašto ne bi moglo? 

Kako da učitam drugi HDD, ako želim da mi je samo kao eksterni, tj. samo da s njega prebacim podatke na glavni?

17 godina
moderator
FileFicho kaže...
mbaksa kaže...
FileFicho kaže...

Zašto ne bi moglo? 

Kako da učitam drugi HDD, ako želim da mi je samo kao eksterni, tj. samo da s njega prebacim podatke na glavni?

Iskreno rečeno, ne razumijem što me pitaš.

17 godina

Spojiš, dodijeliš slovo (u disk managementu, ako se nije samo), pristupiš disku i prekopiraš ili što već hoćeš.

13 godina
mbaksa kaže...
FileFicho kaže...
mbaksa kaže...
FileFicho kaže...

Zašto ne bi moglo? 

Iskreno rečeno, ne razumijem što me pitaš.

Uključio sam ga u drugi komp, ali ga nigdje ne vidim. Kako mogu doći do podataka?

17 godina
moderator
FileFicho kaže...
Uključio sam ga u drugi komp, ali ga nigdje ne vidim. Kako mogu doći do podataka?

Prvo se nadam da ga je BIOS prepoznao. Ako ga imaš u BIOS-u, onda je u pitanju ono što je kolega 191x7 u poruci prije napisao - slovo nije dodijeljeno particiji. Pa zaviriš u Disk Management i dodijeliš slovo particiji s koje želiš iskopirati datoteke.

13 godina
mbaksa kaže...
FileFicho kaže...

Prvo se nadam da ga je BIOS prepoznao. Ako ga imaš u BIOS-u, onda je u pitanju ono što je kolega 191x7 u poruci prije napisao - slovo nije dodijeljeno particiji. Pa zaviriš u Disk Management i dodijeliš slovo particiji s koje želiš iskopirati datoteke.

Nemam  Mislim da ću ga ipak na servis poslati.

EDIT: Još nešto, pokušao sam staviti nove Windowse, ali mi kaze "Windows can't be installed on drive...". Gledao sam,  jedino riješenje je formatiranje diska, znači li da su podaci izgubljeni?

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.7.2016 21:45 (FileFicho).
10 godina
neaktivan

imam hdd wd 500gb i već neko vrijeme primjećujem kako mi sporo ulazi u neke programe,a neki dan sam instaliro hdtune i pod health vidio da mi nešto s kablom nevalja. promjenio kabal i opet isto.

u upravitelju zadataka mi se čine prevelika aktivnost trenutno samo edge otvoren
 može neki savjet kako rješiti ovaj problem. uskoro planiram kupiti ssd od 120 gb za windowse i programe da mi bude brže.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Pa, koji ti procesi najviše koriste disk? Broj CRC errora prestao rasti nakon promjene kabela?

Provjerio komp nečim što pronalazi spyware/malware, recimo s HitmanPro?

17 godina
moderator
gamer18 kaže...

imam hdd wd 500gb i već neko vrijeme primjećujem kako mi sporo ulazi u neke programe,a neki dan sam instaliro hdtune i pod health vidio da mi nešto s kablom nevalja. promjenio kabal i opet isto. u upravitelju zadataka mi se čine prevelika aktivnost trenutno samo edge otvoren

Kad radiš screenshot, drži tipku Alt - tako ti neće screenshotati cijeli ekran, nego samo aktivni prozor, pa će ljudi na forumu moći vidjeti što se nalazi na tim screenshotovima. Ili sliku prije uploada obreži.

Što se tiče tvog konkretnog problema, 191x7 ti je rekao bitne stvari. S diska obriši sve nepotrebno, iskoristi i CC Cleaner da počistiš čim više, i napravi punu defragmentaciju.

10 godina
neaktivan

to mi samo nekada bude ovako velik postotak. broj crc errora ostao isti nakon promjene kabla. skenirao sam prošli tjedan s avastom kompletni hdd ništa posebno nije našao mislim samo a crack od jedne igre ali obriso sam to.

17 godina
moderator
gamer18 kaže...

broj crc errora ostao isti nakon promjene kabla.

Znači da si promjenom kabla riješio problem. Drugim riječima, više ti se ne događaju CRC greške pa ti zato taj parametar ne raste.

gamer18 kaže...

skenirao sam prošli tjedan s avastom kompletni hdd ništa posebno nije našao

U Task Manageru, u kartici Processes ti piše koji programi/servisi ti šrotaju po disku i otežavaju korištenje kompjutera.

15 godina
neaktivan

Pitanjce... Dugo nisam imao nikakav problem s diskovima pa nisam toliko u tome. Je li alarmantno što mi ovaj WD Lifeguard faila na testu? Na internetu samo nalazim hrpe beskorisnih "replace your drive" postova, nikakvih konkretnih informacija što točno znači ovaj error i hoće li raditi još dva tjedna ili pet godina. :D

Po SMART-u mi izgleda OK, pokrenuo sam Full Scan u HDTuneu pa ću vidjeti kad se navečer vratim kući, budem poslije stavio i Extended test u Lifeguardu  da vidim hoće biti šta pametno. Da testiram s DOS alatima? Ima li to još uvijek prednosti ili danas ovi pod Windowsima daju jednako dobre rezultate?

Inače nisam primijetio nikakvih problema u normalnom radu, radi isto kao i kad je bio nov.

EDIT: To je inače 1 GB WD Black, da ne morate googlati ime. Ostatak konfiguracije pod "Moj PC", ako je ikako bitno.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.8.2016 14:32 (Mirko935).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Imaš CRC grešaka - to ukazuje na neispravan kabel, pogotovo ako broj raste. Zamijeniš kabel i ako broj prestane rasti to je onda uredu.

Ovo za jedan weak sektor - preporučam (nakon zamjene kabela) secure erase (low level format) s nekim dobrim alatom (recimo Parted Magic je meni naj) i onda provjeriti.

17 godina
moderator
191x7 kaže...

Ovo za jedan weak sektor - preporučam (nakon zamjene kabela) secure erase (low level format) s nekim dobrim alatom (recimo Parted Magic je meni naj) i onda provjeriti.

Overreaction. Ništa ne dirati, eventualno napraviti scandisk/chkdsk, i nadgledati stanje - hoće li se pending sector nestati ili se pretvoriti u realocirani. Ako se pretvori u realocirani, znači da nije dobro, da je propadanje diska počelo.

15 godina
neaktivan

Hvala. Lako za kabel, imam ih hrpu viška. A kako misliš, prestane rasti? Tipa dugoročno ili to raste od nule svaki put kad se disk upali?

Za secure erase malo teže... Nemam baš viška TB prostora da preselim podatke, ali ako bude nužno, iskombinirat ću nešto :/ Nije li formatiranje zbog jednog sektora malo overkill? :D

15 godina
neaktivan

Zahvaljujem obojici... A ovo u WD Lifeguardu? Je li to zbog ovih greškica ili je nešto drugo? Ako možda znate...

Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice