Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravnost

poruka: 1.001
|
čitano: 287.955
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Re: Kako provjeriti disk kojem sumnjate u ispravno
boxer kaže...

To nemora automatski značiti da disk odlazi na vječna lovišta, moguće je da disk a time i kućište vibrira jer disk nije adekvatno pričvršćen, defragment radi intenzivno preslaganje na mehaničkom disku pa je i za očekivati kada je kućište na stolu. 

Neka preskenira disk sa HD tune

Evo napravio sam test sa hdd tune u prilogu je slika, a takoder napraivo test i sa onim drugim Hard Disc sentinel nijedan ne pronalazi grešku

Učvrsceno je sa šarafima 2 sa svake strane i to dosta čvrsto pritegnuto, ali svejedno vibracije su bile veče kada je defragmetirao. Kada nesto kopiram neke jednostavne stvari ili gledam neki film ili bilo sto drugo onda nema tolike vibracije :) Danas je Degragmetaciju do kraja odradio, na početku je bilo barem 100 kockica (crvenih) sada su sve te zelene :D 

Imam pitanje a neda mi se otvarati druga tema u vezi toga. Kako napraviti RAID mod unutar kućista ?? mislim stavim jos jedan takav pa mi istodobno radi kopiju i na drugom mjestu . Ako jedan rikne barem budu podaci na drugom sigurni. 

Treba li matična sto podržavati ili ? 

edit - taj hdd je za podatke,  windowsi su na posebnom disku za njih me nije toliko briga jer sve sto mi je vazno prebacujem na taj od 4tb. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 5.1.2016 14:25 (Markić7).
17 godina
neaktivan

bratov disk,kaj mi je za napraviti,čim prije važne podatke prebaciti na sigurno i nabaviti drugi?

Dok ne probam lava, svinja je za mene kralj životinja!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
jura kaže...

bratov disk,kaj mi je za napraviti,čim prije važne podatke prebaciti na sigurno i nabaviti drugi?

Definitvno, backup odmah napravit. I novi uzet, jer ovaj bi mogao krepat svaki čas.

Ponosni vlasnik PS3 i nekoliko desetaka original igara / http://www.accredo.hr/ http://www.mcsi-design.net/
10 godina
neaktivan

Pozdrav.. Evo rezultata iz moje analize HDD-a. Sta se moze zakljuciti iz ovoga i sta se moze uciniti da bi se rijesio problem sa ova dva bad sectora? Hvala

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Duga Prica kaže...

Pozdrav.. Evo rezultata iz moje analize HDD-a. Sta se moze zakljuciti iz ovoga i sta se moze uciniti da bi se rijesio problem sa ova dva bad sectora? Hvala

Ja znam jedan način, da napraviš dvije particije u kojima će biti ta dva sektora, ali mislim da je to najteži i najkomplikovaniji mogući način, mora biti jednostavniji. Ja sam tako jednom podavno imao skoro 1GB u bad sektorima na 40GB HDD-u, izolirao te sektore na odvojene particije i te particije sakrio i koristio ga više od pola godine nakon toga, možda bi čak i sada upalio kada bi ga priključio, tako da to djeluje, samo je komplikovano, morao sam da formatiram kompletan disk da bi to napravio, ne znam da li je moguće bez formatiranja diska.

http://www.speedtest.net/result/3853013387.png Dobre hakere svi znaju, najbolje hakere niko ne zna
10 godina
neaktivan

To zvuci bas komplikovano. Ima li ko kakvo drugo rijesenje? Moze li onaj HDD Regenerator pomoci i da li je neko pokusavao s tim? Da li uopste treba da budem zabrinut zbog ovakog stanja HDD-a? 

17 godina

Ako su sektori fizički, ne možeš ništa (osim što je kolega naveo, izolirati te dijelove da s ene koriste) i možeš baciti disk ako se sektori počnu širiti.

Twitter: @191x7
Moj PC  
1 0 hvala 0
9 godina
neaktivan

Kako mogu provjeriti SSD disk na drugom Windows računalu? Odjednom se je PC prestao bootati, startup reapir i sfc /scannow ne pomažu, a s obzirom na godište diska, sumnjam na njega pa ću pokušati iskoristiti garanciju.

0 0 hvala 0
16 godina

Imam jedan stari 1TB WD Blue(5-6 godina star) koji je postao jako spor, brzina čitanja i pisanja prvih par sekundi bude OK, ali onda padne na 10-13MB/s i tako ostane do kraja. HDTune i HDSentinel ne pokazuju nikakve greške, SMART status je OK, ne proizvodi nikakve čudne zvukove(dosta je glasan, ali takav je oduvijek) i temperature su OK. Što još mogu napraviti za provjeriti ga?

Za sada bi izbjegao kupovinu novoga ako vidim da ga još mogu povremeno koristiti par mjeseci, jer sam planirao zamjenu svih diskova i neki RAID5. Trenutno imam katastrofa kombinaciju, ovaj Blue od 1TB, Green od 2TB(koji ima 60k sati rada) i Green od 3TB na kojima ručno bitne fileove održavam na dva diska, tako da bar neću izgubiti ništa nezamjenjivo.

While some see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do.---R.I.P S.J.|||Minecraft: njofra|BF3: nj0fra
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Napravi secure erase pa probaj onda.
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Dobar dan,

imam jedan WD Black od 2TB u kompu i cini mi se nekako jako glasan, naspram recimo frendovog Seagate Barracuda koji je praktički nečujan. Uvijek je ogromna buka kada traži nešto, pogotovo u igrama kada vjerujatno igla traži puno malih fajlova pa se puno miče. Nebi se žalio da se to ne čuje i dok imam slušalicešto mi potpuno uništava imerziju u igri jer čujem zujanje.

Napravio sam jedan video sa zvukom pa molim da pogledate i predložite mi što da radim. Sentinel kaže da je sve u redu

Povjerenje zahtijeva godine za izgradnju, sekunde za uništenje i vječnost za popravak
Poruka je uređivana zadnji put ned 21.2.2016 16:03 (JozoBozo121).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Promjeni li se zvuk nakon defragmentacije?

Na kakvim je nosačima disk?

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan

Komp se automatski defragmentira jednom tjedno, ali nisam primjetio da je bilo promjena nakon nekih defragmetacija s većim postotkom. Ali primjetio sam da se zvuk pojavljuje samo kada traži datoteke smještene na određenom dijelu jer nekad otvaram nešto a on je ipak tih(makar je malo takvih datoteka=. 

Disk je na standardnim plastičnim nosačima od MasterCase 5. Ali je u starom kućištu bio na drukčijim nosačima pa je zvuk jednostavno isti, ovo daleko više zvuči kao da zvuk dolazi iz samog diska.

Povjerenje zahtijeva godine za izgradnju, sekunde za uništenje i vječnost za popravak
17 godina

WD Black HDD serija je poznata po buci. Probaj staviti neke gumene distancere između šarafa i HDD kako bi ublažili eventualno vibriranje u kavezima.

SSD diskovi su za te stvari zakon, jednostavno su prevazišli probleme buke pošto nema pokretnih dijelova, samo ih hebe kapacitet i cijena.

Neki pokušavaju  i sa ekstremnim metodama. vidi sliku 

Naš mentalitet ima jedan kvalitet, da te jebe u zdrav mozak sve dok ima imunitet! Zustavite zemlju silazim, nije mi do ničeg, odlazim!
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Pozdrav svima,

dosao mi neki paket s puno artikala, koji je iz vana ostecen - sa strane (ne znam na koji nacin ostecen).

Izmedju ostalog u njemu je HDD (WD Blue 1TB)...... što sada.... kako biti siguran je li sve OK?

Poruka je uređivana zadnji put sri 24.2.2016 12:44 (Keano16).

0 0 hvala 0
17 godina

Ako disk nije korišten onda mu vjerojatno nije ništa jer diskovi tvornički dolaze s blokiranom iglom - odblokira se pri prvom korištenju.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Radi se o eksternom HDD-u kojeg palim kada trebam neke podatke s njega i na koji radim backup. Koliko je ovo ozbiljno i po vašem iskustvu, hoće li riknut u roku mjesec dana ili godinu dana?

Nulla dies sine linea
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
crazy_luđak kaže...

Radi se o eksternom HDD-u kojeg palim kada trebam neke podatke s njega i na koji radim backup. Koliko je ovo ozbiljno i po vašem iskustvu, hoće li riknut u roku mjesec dana ili godinu dana?

Ubacio bih ga u komp, odradio secure erase (low level format odnosno zero fill) i onda pratrio raste li broj grešaka. Ako broj raste, disk je za smeće.

Ako broj ne raste, onda disk nije za smeće ALI nije za čuvati išta bitno na njemu.

11 godina
neaktivan

Ovo što tražim nema veze sa ovom temom ali je tema sitnica pa nebi otvarao novu temu.

Hdd je bio iskopčan tj kabel za napanje . Da bi ga windows vidio trebam resertirati komp, dali je moguče nekako u windowsu refreshati sata kablove ??? da se ponovno vide umjesto da resertiram ??? 

Ja imam skinuti poklopac pa sam samo ukopčao dok je radio . 

Pitanje je naravno bezvezno, izbjegavam reset jer ne zelim gasiti neke programe :D 

17 godina

eSATA je plug&play, SATA nije. Dapače, možeš ošetitit tako.

Moj PC  
1 0 hvala 1
10 godina
odjavljen

Zašto je ovo na slici žute boje ?

Battlelog: Glavas_ZG

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

To znači da ti je neki sektor na HDD-u pri kraju, da bi mogao brzo da ode, da postane bad sektor.

http://www.speedtest.net/result/3853013387.png Dobre hakere svi znaju, najbolje hakere niko ne zna
Moj PC  
0 0 hvala 1
10 godina
odjavljen
Haker_x kaže...

To znači da ti je neki sektor na HDD-u pri kraju, da bi mogao brzo da ode, da postane bad sektor.

Znači da je i disk sam po sebi počeo prilazit kraju svoje pune funkcionalnosti ?

Battlelog: Glavas_ZG
15 godina
neaktivan

Može da znači to, a može i da stoji samo tako još mjesecima ili godinama, nikad se ne zna.

Ja svog nisam nikad štedio(torrenti, upisivanje i brisanje podataka) i još uvijek nije počeo pokazivat žuto, a i ima dosta više radnih sati nego tvoj. Nije to baš ni do proizvođača, već kako se potrefi i kako imaš sreće.

Moj PC  
0 0 hvala 1
10 godina

Ljudi šta bi ovo trebalo da znači. Disk mi je star nekih 6 mjeseci. I počeo je već da mi gasi komp, i traži boot, izbacuje i ona obavještenja da bi trebalo da napravim backup, a pri tome se u radu čuje neki čudan zvuk.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.3.2016 13:11 (JokicG).

0 0 hvala 0
17 godina
JokicG kaže...

Ljudi šta bi ovo trebalo da znači. Disk mi je star nekih 6 mjeseci. I počeo je već da mi gasi komp, i traži boot, izbacuje i ona obavještenja da bi trebalo da napravim backup, a pri tome se u radu čuje neki čudan zvuk.

Gotov je. Umro. Gecrk. Kaput.

Bit će da si ga tresao kao konobari Martini kad ga prave Bondu.

10 godina

Laptopu star godinu dana, ugradio sam ssd, a na mjesto dvd citaca je hard disk. Pri je nekoliko dana sam pokrenuo programe Sentinel i HD Tune i javljaju mi sljedece:
Sto tocno znaci, i sto predlazete. Laptop ima garanciju jos 2 godine

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Na 250MB ti je totalno mrtav sektor i taj dio hard diska uopšte ne možeš da koristiš, probaj ga odnijet na servis, možda ti stave novi hdd

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

HDD s bad sectorom je praktički neupotrebljiv jer ovo je grafički prikaz samo i okvirno govori gdje se taj sektor nalazi. Da je to tako jednostavno i da se na početku diska nalazi bad sector recimo na 250 MB-u onda napraviš particiju od 300 ili 500 MB i miran si. Naravno to nije slučaj. Odnesi HDD sa slikom i nek ga oni testiraju. U slučaju da i oni otkriju bad sector i da je garancija važeća moraš dobiti novi disk

15 godina
neaktivan

Imam samsung HD103SJ hdd od 1TB kojeg sam koristio u WIN 7 računalo. 

Kod rastavljanja računala sa okomitog položaja pao je vodoravno ( znači samo se poklopio ).
Stavio sam ga u windows 10 računalu sa svim drugim ( različitim ) hardverom od win 7 računala te je radio čudne zvukove kao da ga nešto koči. Radio sam još nešto na njemu pa mi je javio intelov program da je problem sa hdd. Skinuo sam hdd sentinel gdje mi je javljalo da je Healt na 0% i da moram odmah napraviti backup. Ujedno javljalo greško na rotoru da ne može vrtjeti punih 7200 o/min nego 3 puta manje. Nešto sam radio međuvremenu i morao restartati računalo. Poslije uopće ga ne mogu vidjeti niti u Biosu niti u Windowsima 10 sa bilo kojem programu.
Stavio sam ga u računalo sa windows 7 tamo ga prepoznaje bez problema ujedno HDD sentinel prikazuje 100% healt te sam pokrenuo u istom programu punu dijagnostiku i prošlo je bez grešaka i nema neobičnih zvukova kakav je ima na win 10. Ne znam kako da ga osposobim da radi u win 10 pa makar do kaputa da radi. Ujedno dok nije priključeni kod okretanja i manjih trešnji unutra se čuju pokreti. Možda se igla oslobodila ili nešto drugo.
Koliko bi ga bilo pametno otvarati? Na hdd nemam ništa bitno radio sam backup kojeg sam prebacio isto tako nema garancije. Ili kako da resetiram SMART na HDD-u možda je u tome problem. Nisam još probao isključiti SMART u biosu ali ne vjerujem da bi što pomoglo kad ga niti jedan program ne prepoznaje. 

edit: evo proradio hdd u win10, nema više čudnih zvukova. HDtune error scan nije našao ništa osim problem kod dijagnostike SMART slike. Za sada dobro radi gore je csgo pa neka radi dok više neće raditi. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 28.4.2016 16:06 (Jim Carrey).
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice